23 Αυγούστου 2014

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ Η φωτιά στη Μ. Ανατολή φέρνει αναβάθμιση στη βάση της Σούδας

H βάση της Σούδας ως «μακρινό σύνορο» των ΗΠΑ αποκτά νέο αναβαθμισμένο ρόλο, καθώς το «τόξο της αστάθειας» από την Ασία μέχρι τη Βόρειο Αφρική γιγαντώνεται επικίνδυνα από την Ουκρανία μέχρι τη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη.

Ο υπουργός Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος με τον Αμερικανό ομόλογό του Τ. Χέιγκελ κατά τη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον Ο υπουργός Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος με τον Αμερικανό ομόλογό του Τ. Χέιγκελ κατά τη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον
Οπως προέκυψε από τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τ. Χέιγκελ, οι ΗΠΑ λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν στη βάση της Σούδας τα μη επανδρωμένα ιπτάμενα ραντάρ drones.Η ελληνική κυβέρνηση επιζητούσε εδώ και καιρό την εγκατάσταση των συγκεκριμένων ιπτάμενων ραντάρ επί ελληνικού εδάφους, καθότι εκτιμάται ότι η πτήση τους στο Αιγαίο θα βοηθήσει αποτρεπτικά στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.

Οταν η τάξη συναντά τη φυλή


ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥΤου Τάσου Τσακίρογλου
 Η εν ψυχρώ δολοφονία δύο Αφροαμερικανών νέων στο Φέργκιουσον του Μιζούρι και ένα άρθρο του θρύλου του NBA, Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, με τίτλο «Ο επερχόμενος πόλεμος δεν θα είναι φυλετικός», κυριαρχούν στην ειδησεογραφία για τις ΗΠΑ και έχουν ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση διεθνώς.
 Στη σκιά έξι χρόνων διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, η οποία ξεκίνησε στις ΗΠΑ, τα γεγονότα του Φέργκιουσον έχουν επαναφέρει δυναμικά στο προσκήνιο έννοιες όπως οι τάξεις, ο θεσμικός και μη ρατσισμός, οι ανισότητες, ο πλούτος, η εκμετάλλευση, ο αποκλεισμός –κοινωνικός και οικονομικός–, η κατασταλτική λειτουργία του κράτους και οι διακρίσεις στην απονομή της δικαιοσύνης. Η κρίση φυσικά ανέδειξε αυτό που στις ΗΠΑ υπάρχει ήδη και γιγαντώνεται εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες: τις αβυσσαλέες ανισότητες. Σύμφωνα με το Κέντρο για την Αμερικανική Πρόοδο, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριάντα χρόνων το μέσο εισόδημα του φτωχότερου 50% των Αμερικανών αυξήθηκε κατά μόλις 6%, ενώ το εισόδημα του πλουσιότερου 1% αυξήθηκε κατά 229%.

Το σχέδιο της Αγκυρας για εκτουρκισμό της Ίμβρου


Το σχέδιο της Αγκυρας για εκτουρκισμό της Ίμβρου
ΣΤΟ τελευταίο φύλλο της εβδομαδιαίας αρμενικής εφημερίδας «AGOS» δημοσιεύεται ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Uygar Gultekin με τίτλο «Στη δικαιοσύνη το ‘σχέδιο εκτουρκισμού της Ίμβρου’, στο οποίο αναφέρονται τα εξής:
«Επί σειρά ετών η Άγκυρα προσπάθησε να εκτουρκίσει το νησί της Ίμβρου, προβάλλοντας ως πρόφαση τη ‘στρατηγική της θέση’. Οι πολιτικές του εκτουρκισμού μετά από χρόνια έχουν ξαναγίνει θέμα συζητήσεων. Ο δικηγόρος Ερχάν Πέκτσε, που έχει ασχοληθεί με τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων που έχουν υποστεί οι Ρωμιοί στην Ίμβρο, βρήκε έγγραφο στο οποίο περιλαμβάνονται αναλυτικά οι σχετικές με τον εκτουρκισμό της Ίμβρου αποφάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (MGK). Ο κ. Πέκτσε, ο οποίος κατέθεσε μήνυση στην Εισαγγελία της Ίμβρου με αφορμή το έγγραφο και τις πρακτικές του, αξιολογώντας ως έγκλημα κατά τις ανθρωπότητας την εφαρμογή των αποφάσεων που περιλαμβάνονται στο εν λόγω έγγραφο, ζήτησε να διεξαχθεί σχετική ανάκριση.

Ανοίγει και νέος κύκλος εξελίξεων για το Αιγαίο

Αλέξανδρος ΤάρκαςΣε αντίθεση με τον πανικό εν όψει κάθε διαπραγματευτικού γύρου με την τρόικα, η σημερινή κυβέρνηση έχει επιτύχει καλές επιδόσεις στο κρίσιμο κεφάλαιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, μη επιτρέποντας στη γειτονική χώρα να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία της οικονομικής κρίσης.Η κατάσταση δεν μπορεί, φυσικά, να συγκριθεί με την προ Ιμίων εποχή (1996) ούτε, ασφαλώς, με την περίοδο ελληνικής αεροπορικής και ναυτικής υπεροπλίας στο Αιγαίο μέχρι την κρίση του 1987. Η τουρκική πρακτική των υπερπτήσεων κατοικημένων νησιών και των παραβιάσεων των χωρικών υδάτων μέχρι την Εύβοια, από το 2006 και το 2009 αντίστοιχα, δεν επιτρέπει ψευδαισθήσεις, αλλά τουλάχιστον δεν έχει σημειωθεί περαιτέρω επιδείνωση.

Το μεγάλο «στοίχημα» για Κουρδιστάν -Περσία

Μενέλαος ΤασιόπουλοςΟυσιαστικά οι επιλογές της Τζιχάντ στη Βόρειο Ενδιάμεση Ανατολή, με την προσπάθεια του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε, του Χαλιφάτου όπως εμπεδώθηκε να ονομάζεται, ανατρέπουν τις συνθήκες της αγγλογαλλικής αποικιοκρατίας, όπως αυτές χάραξαν σύνορα στην άμμο τη δεκαετία του 1920, και έναν αιώνα μετά ανοίγουν και πάλι το ζήτημα της συγκρότησης ενός νέου, διεθνικού Βυζαντίου. Αυτό δεν θα πρέπει να συγχέεται με τον ελληνικό μεγαλοϊδεατισμό της παραδοσιακής θεώρησης. Το Βυζάντιο δεν μπορεί να γίνεται αντιληπτό ως εθνική αυτοκρατορία των Ελλήνων. Δεν ήταν άλλωστε ποτέ κάτι τέτοιο!Είναι μια πολυεθνική, πολυφυλετική, πολυμερής χριστιανική αυτοκρατορία στην Ανατολή, που για πολλούς αιώνες τώρα κατελήφθη και κυβερνάται από Οθωμανούς και Τούρκους στη δεύτερη φάση. Βρίσκεται δηλαδή υπό ισλαμική κυριαρχία. Το Βυζάντιο με την έννοια αυτή αποτέλεσε υπό τουρκική διοίκηση και στη βάση της κεμαλικής αντίληψης, μέσω γενοκτονιών, τη δυτική «χερσόνησο» στην Ανατολή. Κάτι που πλέον θα γίνει αντιληπτό από όλους ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Πενθούν αγνοούμενους συντηρώντας πηγή μισαλλοδοξίας 17 γηπέδων

Από τους «Πέρσες» του Αισχύλου το αιώνιο πρόταγμα: ο λόγος στους πενθούντες εχθρούς και αντιπάλους. Την ημέρα που στην «Κ.Ε.» γράφαμε για την κηδεία, στην κατεχόμενη Αγια Τριάδα, των οστών του αγνοούμενου Γιαννάκη Λιασή, γινόταν, στο κατεχόμενο χωριό Βουνό, κοινή κηδεία (για προπαγανδιστικούς λόγους;) των οστών 34 αγνοούμενων Τουρκοκυπρίων.
Το μνημόσυνο τελέσθηκε κάτω από τη σημαία του ψευδοκράτους στον Πενταδάκτυλο
Το μνημόσυνο τελέσθηκε κάτω από τη σημαία του ψευδοκράτους στον Πενταδάκτυλο Εγινε σ' ένα νεκροταφείο, φτιαγμένο ειδικά για τους αγνοούμενους-νεκρούς, με υπόβαθρο τη ζωγραφισμένη «σημαία» του ψευδοκράτους στον Πενταδάκτυλο. (Πότε ο ΟΗΕ, η Ε.Ε. θα μας απαλλάξουν απ' αυτήν την προκλητική προσβολή κι ασχήμια που έχει μέγεθος 17 (!!!) γηπέδων ποδοσφαίρου; τούρκικη σημαία έχουν ζωγραφίσει και σ' ένα βουνό στην Ιμβρο.) 34 οστεοθήκες σε σειρές, με μικρές σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους κολλημένες δεξιά κι αριστερά στο πάνω μέρος των οστεοθηκών, καλυμμένες μετά με αντίστοιχες σημαίες, στρατιωτικό τιμητικό άγημα, οι συγγενείς κάτω από τέντα για τον ήλιο.

Τι φοβάται η Ευρώπη από τον εμπορικό πόλεμο με τη Ρωσία

Οι πρώτες επιπτώσεις από το εμπάργκο άρχισαν ήδη να γίνονται αισθητές, ενώ έρευνες δείχνουν ότι έρχεται ένα δύσκολο φθινόπωρο
Τι φοβάται η Ευρώπη από τον εμπορικό πόλεμο με τη Ρωσία
Μόλις δύο εβδομάδες και κάτι ημέρες πέρασαν από την επιβολή του εμπάργκο εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ενωση που επέβαλε ως αντίποινα η Μόσχα. Μόλις τώρα άρχισε να κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης. Και οι επιπτώσεις για την Ευρώπη γίνονται ήδη αισθητές και σε επίπεδο αριθμών. Η μικρότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που κατέγραψε τον Αύγουστο η έρευνα Markit προοιωνίζεται ένα δύσκολο φθινόπωρο για την οικονομία της ζώνης του ευρώ.

Σε σκάνδαλο με πολυτελείς βίλες στη Σμύρνη εμπλέκεται ο Ερντογάν Μαγνητοφωνημένες συνομιλίες αποκαλύπτουν «κατάφωρη παρέμβασή» του





Σε σκάνδαλο με πολυτελείς βίλες στη Σμύρνη εμπλέκεται ο Ερντογάν
Σε διακοπές βρίσκεται ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την οικογένειά του και τρεις πλούσιους φίλους του και το γεγονός θα περνούσε ίσως απαρατήρητο αν κάποιοι τούρκοι δημοσιογράφοι δεν ήταν τόσο παρατηρητικοί. Ανακάλυψαν--και η «Hurrijet» το προβάλει την Παρασκευή--ότι ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει διακοπές σε μια βίλα της επαρχίας Σμύρνης, η οποία ανήκει σε συγκρότημα οικοδομών που κτίστηκε παραβιάζοντας τις βασικές διατάξεις για την προστασία του περιβάλλοντος και ύστερα από «κατάφωρη παρέμβαση» του κ. Ερντογάν, την οποία αποκάλυψαν μαγνητοφωνημένες συνομιλίες του.

Αποστολή: «Χρυσή ευκαιρία για το Κουρδιστάν των ονείρων μας»

Ο πρόεδρος της Ενωσης Βετεράνων Πεσμεργκά, Μουσταφά Νεραουί, δηλώνει ετοιμοπόλεμος, παρά την προχωρημένη ηλικία του.ΝΤΟΥΧΟΚ. Ο ανιψιός φιλάει ευλαβικά το χέρι αυτού του επιβλητικού pater familias, με την παραδοσιακή κουρδική ενδυμασία. Στα 83 του χρόνια, ο Μουσταφά Νεραουί, πρόεδρος της Ενωσης Βετεράνων Πεσμεργκά, ζυγιάζει τους επισκέπτες του με ένα διαπεραστικό βλέμμα που ακτινοβολεί τη συσσωρευμένη πείρα μιας μυθιστορηματικής ζωής. Βγήκε στο βουνό στα 18 του χρόνια, στο πλευρό του ιστορικού ηγέτη του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος Μουσταφά Μπαρζανί (1903-1979), για να γίνει γρήγορα κάτι σαν γιος του, έμπιστός του, «νούμερο δύο» στη στρατιωτική ιεραρχία των ανταρτών. Διακρίθηκε στον σκληρό ένοπλο αγώνα κατά της Βαγδάτης τη δεκαετία του 1960, ακολούθησε τον Μπαρζανί στην εξορία στο Ιράν μετά την αιματηρή συντριβή της εξέγερσης, πήρε πάλι τα όπλα εναντίον του Σαντάμ και συμμετείχε στον πικρό ενδοκουρδικό εμφύλιο της δεκαετίας του 1990. Παρ’ όλες τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις και απογοητεύσεις, διατηρεί μια σχεδόν εφηβική αισιοδοξία.

Ο «προπονητής» Ερντογάν έβαλε στον αγώνα τον Νταβούτογλου

Πήρε τελικά το χρίσμα ο Αχμέτ Νταβούτογλου και πρόκειται να εκλεγεί αρχηγός του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος στις 27 Αυγούστου, για να λάβει, μάλλον στις 29 Αυγούστου, εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μία ημέρα νωρίτερα θα αναλάβει πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο τουρκικός «πάγκος»  πριν από  την αλλαγή...
Ο τουρκικός «πάγκος» πριν από την αλλαγή... Το χρίσμα το πήρε ο Νταβούτογλου από τον «προπονητή» Ερντογάν, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα όσα είπε ο τελευταίος καθώς ανακοίνωνε το όνομα του νέου ηγέτη. Ανέφερε ότι στο ποδόσφαιρο υπάρχουν 18 παίκτες εκ των οποίων ο προπονητής επιλέγει τους 11, ενώ από τους υπόλοιπους 7 χρησιμοποιεί τους 3, ανάλογα με την εξέλιξη του παιχνιδιού. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, «παρόμοια κατάσταση ισχύει και στην πολιτική, η οποία έχει δικά της κριτήρια». Η εκλογή των βουλευτών μόνο για τρεις συνεχόμενες φορές και η ταύτιση του αρχηγού του κόμματος με τον πρωθυπουργό είναι τα σημαντικότερα κριτήρια που ανέφερε.

Θέλουν να κρατήσουν τα «Λεβιάθαν» και «Ταμάρ» Noble και Delek πωλούν τα τεμάχια «Τανίν» και «Καρίς»

http://www.philenews.com/data/2014/08/22/noble-kai-delek-poloun-ta-temachia-tanin-kai-karis-th.jpg
Λευκωσία: Στην πώληση των κοιτασμάτων «Τανίν» και «Καρίς» στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του Ισραήλ προχωρούν οι εταίροι της Κύπρου στο τεμάχιο «12», Noble και Delek, με οδηγίες της Αντιμονοπωλιακής Αρχής του Ισραήλ.Πρόκειται για τα μικρότερα από τα κοιτάσματα που ανακάλυψαν οι δύο εταιρείες, ενώ στους ίδιους όρους της Αντιμονοπωλιακής Αρχής περιλαμβάνεται και η πώληση μεριδίου του μεγαλύτερου εκ των κοιτασμάτων, δηλαδή του «Λεβιάθαν».Σκοπός είναι να μην έχουν οι Noble και Delek το απόλυτο μονοπώλιο φυσικού αερίου στην ισραηλινή αγορά. Τα κοιτάσματα «Τανίν» και «Καρίς» έχουν πιστοποιηθεί με ποσότητες της τάξης των 3 τρισ. κυβικών ποδών φυσικού αερίου, ενώ τα άλλα δύο κοιτάσματα στα οποία έχουν μεγάλο μερίδιο οι Noble και Delek, τα «Λεβιάθαν» και «Ταμάρ», περιέχουν 21 και 10 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου αντίστοιχα και είναι από τα μεγαλύτερα που ανακαλύφθηκαν παγκοσμίως την τελευταία δεκαετία.
 

Αρχίζουν διαπραγματεύσεις με την ΕΝΙ - KOGAS για το τερματικό Αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο την Παρασκευή


Ανάμεσα στα θέματα που καταπιάστηκε ο Υπουργικό Συμβούλιο ήταν και το θέμα του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες πρόταση όπως αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την ανέγερση τερματικού  υγροποίησης φυσικού αερίου και με την κονοπραξία ENI-KOGAS. Με βάση κυβερνητικές πηγές οι επόμενοι μήνες μέχρι τις αρχές του χρόνου θα ειναι καθοριστικοί για τα θέματα υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ