Ένας στενός φίλος του πρωθυπουργού, ο Μουσταφά Λατίφ Τόμπας συνάντησε την άρνηση των τοπικών αρχών και της υπηρεσίας περιβάλλοντος όταν πριν δυο χρόνια θέλησε να κτίσει ένα συγκρότημα πολυτελών κατοικιών σε παραθαλάσσια δασική προστατευόμενη περιοχή κοντά στη Σμύρνη. Είχε αρχίσει την οικοδόμηση όταν παρενέβη η υπηρεσία περιβάλλοντος, σταμάτησε το έργο και τον διέταξε να γκρεμίσει ό,τι είχε κτιστεί. Ο κ. Τόμπας προτίμησε να απευθυνθεί στον φίλο του, τον κ. Ερντογάν, και του ζήτησε να παρέμβει—«αρκεί να τροποποιηθούν οι περιοριστικές διατάξεις» του είπε--και εκείνος παρενέβη και τροποποιήθηκαν. Κάποιοι αρμόδιοι που είχαν αντιρρήσεις είτε απομακρύνθηκαν είτε παύτηκαν.
Η εφημερίδα γράφει ότι «υπάρχουν φήμες ότι έναντι της αυτής της εξυπηρέτησης (ο πρωθυπουργός) έλαβε δυο βίλες». Υπάρχουν όμως πέρα από τις φήμες και συγκεκριμένα γεγονότα. Η κόρη του κ. Ερντογάν, η Σιμουιγιέ, τηλεφώνησε στον κ. Τόμπας--υπάρχει καταγραμμένη η συνομιλία τους--και του είπε ότι με τη μητέρα της είδαν τα σχέδια για τις βίλες, τους άρεσαν ιδιαίτερα δύο, αλλά θα ήθελαν να γίνουν κάποιες αλλαγές στα σχέδια.
Ο κ. Τόμπας «λάδωσε» δυο-τρεις κυβερνητικούς υπάλληλους και πληρώνοντας περί τις 65.000 ευρώ σε πέντε πανεπιστημιακούς εξασφάλισε μια τροπολογία για το περιβάλλον, η οποία κυριολεκτικά του επέτρεπε να κάνει ό,τι ήθελε. Όταν όμως αυτό το κείμενο έφθασε στον κυβερνήτη της Σμύρνης Σαχίτ Κιράτς εκείνος αρνήθηκε να το υπογράψει. Τρεις μήνες αργότερα ο κυβερνήτης απολύθηκε. Δεν είχε καλύτερη τύχη και ο διευθυντής της υπηρεσίας περιβάλλοντος της επαρχίας Σμύρνης Φετί Σαχίνογλου. «Απομακρύνθηκε» και εκείνος λίγο αργότερα.
Και ένα άλλο «εμπόδιο» κατάφερε ο κ. Τόμπας να «απομακρύνει». Στο χώρο που κτιζόταν το συγκρότημα με τις βίλες βρέθηκε ένα αρχαίο μωσαϊκό δάπεδο που ανήκε στην δικαιοδοσία της υπηρεσίας ιστορικής κληρονομιάς της Τουρκίας. Ο κ. Τόμπας τηλεφώνησε στον αρμόδιο υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Ομέρ Τσελίκ και του ζήτησε «να βρεθεί κάποια λύση». Μια εβδομάδα αργότερα το μωσαϊκό «μεταφέρθηκε». Η οικοδόμηση του συγκροτήματος μπορούσε να συνεχιστεί ανενόχλητη, γράφει η «Hurrijet».
ΒΗΜΑ