24 Φεβρουαρίου 2014

Βολές Μπαχτσελί εναντίον ΗΠΑ για κυπριακό


Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν την Τουρκία να κάνει υποχωρήσεις στο Κυπριακό και η τουρκική κυβέρνηση το βλέπει θετικά, δηλώνει ο αρχηγός του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Ο ηγέτης τους ακροδεξιού κόμματος δήλωσε σήμερα ότι "οι ΗΠΑ προσπαθούν να λύσουν το Κυπριακό με μια διαφορετική προσέγγιση και προσπαθούν να πείσουν γι αυτό την Τουρκία".

Ιράκ: «Τα βρήκαν» Βαγδάτη και Κούρδοι για τις εξαγωγές πετρελαίου Σύμφωνα με τούρκο υπουργό


Η κυβέρνηση της Βαγδάτης και η κυβέρνηση της Κουρδικής Αυτόνομης Περιοχής του Βορείου Ιράκ «συμφώνησαν για την εξαγωγή του πετρελαίου από το Βόρειο Ιράκ στις διεθνείς αγορές μέσω Τουρκίας», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ στην εφημερίδα Σαμπάχ.Ο κ. Γιλντίζ εκτίμησε ότι η συμφωνία «δεν σημαίνει μόνο πετρέλαιο, ενέργεια, και κέρδη για την Τουρκία», αλλά «θα συνεισφέρει και στη σταθερότητα της περιοχής», όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο.

Τουρκία: Τηλεφωνικές παρακολουθήσεις από κοινότητα Γκιουλέν



Πάνω από εφτά χιλιάδες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, ανάμεσά τους και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, έκανε τα τελευταία τρία χρόνια η "παράλληλη δομή" του τουρκικού κράτους, όπως αποκαλείται η κοινότητα Γκιουλέν, σύμφωνα με τις φιλοκυβερνητικές εφημερίδες Σταρ και Γενί Σαφάκ.
Αποκαλυπτικό δημοσίευμα των εφημερίδων σήμερα αναφέρει ότι οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις ξεκίνησαν το 2011, με το πρόσχημα της έρευνας μιας νέας φανταστικής οργάνωσης με το όνομα "Οργάνωση Σελάμ Τέρορ", το όνομα της οποίας στα ελληνικά αποδίδεται "Οργάνωση Χαίρεται Τρομοκρατία".

Deutsche Welle: «Μειώνεται η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας» Η χώρα δεν θα αποπληρώσει ποτέ τα δάνεια εκτιμούν οι οικονομολόγοι


Deutsche Welle: «Μειώνεται η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας»
Ενδείξεις μείωσης της πιστοληπτικής τους ικανότητας παρουσιάζουν η Φινλανδία και το Βέλγιο, όπως αναφέρει σε άρθρο της η Deutsche Welle, σύμφωνα με την μελέτη του CEP, τμήμα της οποία δημοσιεύει η σημερινή Die Welt. «Τώρα έχουν μολυνθεί και οι βορειοευρωπαϊκές χώρες», διαπιστώνει ο πρόεδρος του Κέντρου Λούντερ Γκέρκεν, προσθέτοντας ότι «μολονότι η Φινλανδία και το Βέλγιο δεν ανήκουν στις μεγάλες χώρες, είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι και χώρες της βόρειας Ευρώπης καθίστανται προβληματικές». Ενδιαφέρουσες είναι ωστόσο οι διαπιστώσεις του CEP για την πιστοληπτική ικανότητα των χωρών της ευρωζώνης. Με βάση τον σχετικό δείκτη του κέντρου «Deufault-Index 2014», η κατάσταση τη Ιταλίας και της Ελλάδας επιδεινώνεται.

Deutsche Welle: Πώς θα πάρει μπρος η γαλλική οικονομία; Υψηλή ανεργία και χαμηλή ανάπτυξη τα κύρια προβλήματα


Deutsche Welle: Πώς θα πάρει μπρος η γαλλική οικονομία;
Σχεδόν δύο χρόνια συμπληρώνονται από την ημέρα που ο Φρανσουά Ολάντ ανέλαβε τα ηνία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης. Σήμερα, η γαλλική οικονομία δεν φαίνεται να βγαίνει από το τέλμα, αναφέρει σε άρθρο της η Deutsche Welle.Μέχρι στιγμής ο γάλλος πρόεδρος Ολάντ προσπάθησε να αντιμετωπίσει την οικονομική μιζέρια της χώρας του κυρίως μέσω φορολογικών αυξήσεων, αποφεύγοντας μεγαλύτερης έκτασης περικοπές.

Πριμ στον Ευρωσκεπτικισμό!

Η Γερμανία μοιάζει έτοιμη για ρεαλιστική προσαρμογή στην Ευρωζώνη, την ευθύνη της οποίας όμως η κυβέρνηση στο Βερολίνο δεν θέλει να αναλάβει. Πιο πρόσφατο δείγμα γραφής η διάψευση από την Καγκελαρία των όσων αποδόθηκαν λίγες μέρες πιο πριν στον Σόιμπλε για πακέτο στήριξης της Αθήνας με κλειδί τη βιωσιμότητα του χρέους. Σαφής κατανομή ρόλων, με τον υπουργό Οικονομικών να απευθύνεται στην ελληνική κοινή γνώμη και την καγκελάριο στο εσωτερικό ακροατήριο. Σχεδόν ταυτόχρονα έχουμε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης να πετάει το μπαλάκι της νομιμότητας ή όχι του τυπώματος χρήματος από την ΕΚΤ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μαζί με μια άκρως περιοριστική της εφαρμογής του μέτρου επιχειρηματολογία που θα ίσχυε αν δεν είχε κρίνει εαυτόν αναρμόδιο... Ολα τα παραπάνω αθροιστικά δείχνουν το μεγάλο πολιτικό πρόβλημα στην Ευρωζώνη και τον εφιάλτη των πολιτικών ηγεσιών για ένα ταυτόχρονο άλμα του Ευρωσκεπτικισμού και της κατά κύριο λόγο ακροδεξιάς αντισυστημικής αμφισβήτησης στον Νότο αλλά και στον Βορρά.

Alumil: Μπαίνει δυναμικά στην αγορά του βορείου Ιράκ

Εγκαταλείπει το σχέδιο για παραγωγική επένδυση στην Τουρκία, ενώ στήνει μέσω συνεργάτη, παραγωγή και εμπορία συστημάτων αλουμινίου στο βόρειο Ιράκ.
http://eleutheriellada.files.wordpress.com/2013/11/alumil-570.jpg?w=472  της Άννης Καρολίδου.  Η «Αλουμύλ» κάνει τα επόμενα βήματα διείσδυσης στην αγορά του βορείου Ιράκ, ενώ πλέον έχει αποφασιστεί η αναστολή της παραγωγικής επένδυσης που σχεδίαζε για την Τουρκία, λόγω της υπερθέρμανσης που παρουσιάζει η τουρκική οικονομία.Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, o ελληνικός όμιλος, που εδώ και μία τριετία πραγματοποιεί εξαγωγές στο κουρδικό Ιράκ μέσω της Alumil Turkey, προχωράει στην παραγωγή συστημάτων αλουμινίου, δια του αποκλειστικού του συνεργάτη, μεγάλου κατασκευαστή τεχνικών έργων. 

Το αποκάλυψε ο Μπεσίρ Αταλάι σε συζήτηση στο Κοινοβούλιο της χώρας Η Τουρκία «κρυφακούει» 2.500 ανθρώπους, κυρίως ξένους


Διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα, κρατώντας πανό και σημαίες, ενάντια στο νόμο-φίμωτρο που πέρασε από το τουρκικό Κοινοβούλιο
Ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Μπεσίρ Αταλάι, αποκάλυψε ότι η εθνική υπηρεσία πληροφοριών της χώρας διατηρεί φακέλους για σχεδόν 2.500 ανθρώπους, που είναι κυρίως ξένοι υπήκοοι. Η είδηση έρχεται μέσα από μία κοινοβουλευτική συζήτηση αναφορικά με την ενίσχυση των εξουσιών της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας.
«Μέχρι σήμερα, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ) κρυφακούει  2.473 άτομα. Περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς είναι ξένοι», είπε ο Αταλάι, όπως αναφέρει το AFP.
Ο Αταλάι δήλωσε ότι η υποκλοπές χρησιμοποιούνται, για να αποκαλύψουν υπόπτους για τρομοκρατία. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το MIT πρέπει να λάβει δικαστική εντολή για κάθε στόχο που θέλει να κατασκοπεύσει.

Κερδίστε τουλάχιστον το ελάχιστον

http://www.philenews.com/data/2014/02/22/skitso-23022014.jpgΜΕΤΑ όσα ακολούθησαν και αυτά που ακολουθούν με ταχύτητα πολυβόλου, αφού πρώτα συμφωνήθηκε το περιβόητο πλέον «κοινό ανακοινωθέν», για ένα είμαι πεπεισμένος: Ζητούμενο δεν ήταν το καθεαυτό «ανακοινωθέν». Ήταν να αρχίσουν οι συνομιλίες. Αυτό επιβεβαιώθηκε και επίσημα από τον Τούρκο ΥΠΕΞ Νταβούτογλου με δήλωσή του ότι δεν μπορούσε να υπάρξει καλύτερο! Δεν γνωρίζω τι διασφαλίσεις δόθηκαν στον κ. Αναστασιάδη για να προχωρήσει. Θα το δείξουν τα πράγματα. Όμως και αυτός ήθελε την έναρξή τους. Αυτό που έκανε τον Κύπριο Πρόεδρο να προχωρήσει είναι ότι πιστεύει πως έχει εξασφαλίσει τη στήριξη και υποστήριξη του «διεθνούς παράγοντα», των Αμερικανών πρωτίστως, μέσω του Πρέσβη τους στη Λευκωσία και δευτερευόντως των Βρετανών. Οι τελευταίοι τού επεφύλαξαν «βασιλική» υποδοχή στο Λονδίνο πρόσφατα και τον «προίκισαν» κατάλληλα για την επιστροφή με μέρος των περιουσίων των κατοίκων των αγγλοκρατούμενων περιοχών της Κύπρου. Αμέσως μετά το «ανακοινωθέν» ακολούθησε το μπαράζ δηλώσεων εκ μέρους κρατών, θεσμών, οργανισμών και επωνύμων.

Το νέο διεθνές πλαίσιο του Κυπριακού


http://www.philenews.com/data/2014/02/23/skitso-24022014.jpgΕΝΑ νέο διεθνές περιβάλλον διαμορφώθηκε τον τελευταίο καιρό, που επηρεάζει άμεσα και τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ιδιαίτερα στην περιοχή της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Τα στοιχεία που το συνθέτουν είναι πολλά, αλλά το πιο σημαντικό έχει να κάνει με τους αμερικανικούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Μετά από μια σειρά αποτυχίες, οι Αμερικανοί επανέρχονται δυναμικά στην περιοχή, αποφασισμένοι να δημιουργήσουν ένα νέο περιβάλλον που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Η δυναμική αυτή επάνοδος είναι και μια απάντηση στις ρωσικές επιτυχίες, ειδικά όσον αφορά στο πρόβλημα της Συρίας. Η προσέγγιση με το Ιράν αποτελεί τη λυδία λίθο της νέας αυτής αμερικανικής πολιτικής. Η Ουάσιγκτον αντιλαμβάνεται ότι μια, έστω και μερική, εξομάλυνση των σχέσεών της με το Ιράν δημιουργεί ρήγμα σε έναν ευρύ άξονα που αντιπολιτεύεται τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή.

Επιφυλακτικοί οι Σκωτσέζοι

Οι Σκωτσέζοι αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη επιφύλαξη την ιδέα η Σκωτία να αποκτήσει την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο, δείχνουν δύο δημοσκοπήσεις οι οποίες δημοσιεύτηκαν χθες, γεγονός που χαρακτηρίζεται πλήγμα για τους εθνικιστές που επιδιώκουν η επαρχία να αποχωρήσει από την ένωση με την Αγγλία που είχε συναφθεί πριν από 307 χρόνια.Οι δημοσκοπήσεις αυτές δημοσιεύθηκαν μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του Ντέιβιντ Κάμερον στη Σκωτία, σε μια κίνηση που έχει στόχο να επιδείξει τη δέσμευση του συντηρητικού πρωθυπουργού να διατηρήσει την πλούσια αυτή επαρχία στο ΗΒ.

ΠΙΘΑΝΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ BDI Επανέρχεται στο θέμα των ελληνικών εξοπλιστικών το Spiegel

Στην υπόθεση πιθανής εμπλοκής του προέδρου της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) Ούλριχ Γκρίλο στην υπόθεση δωροδοκιών στα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα επανέρχεται νέο δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, το οποίο θα κυκλοφορήσει σήμερα Δευτέρα.
Επανέρχεται στο θέμα των ελληνικών εξοπλιστικών το SpiegelΤην επίμαχη περίοδο ο κ. Γκρίλο ήταν οικονομικός διευθυντής του τμήματος εξοπλισμών της RHEINMETALL και διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής εταιρείας STN ATLAS.
Τα νέα στοιχεία που επικαλείται το περιοδικό βασίζονται σε τριμηνιαίες εκθέσεις του τότε εκπροσώπου της εταιρείας στην Αθήνα, Παναγιώτη Ευσταθίου, με αναλυτική καταγραφή των δραστηριοτήτων της ATLAS στην Ελλάδα. Όπως υποστηρίζει ο κ. Ευσταθίου, μόνο από το ύψος της προμήθειάς του, η ηγεσία της STN ATLAS θα έπρεπε να είχε γνώση για τη δωροδοκία. Αυτό ακριβώς διαψεύδει ο κ. Γκρίλο.

Αναγκαστική προσγείωση δύο ελικοπτέρων στην Ζάκυνθο

Σήμα κινδύνου εξέπεμψαν χθες στις 21:38, δυο ελικόπτερα τύπου Σινούκ που ανήκουν στο ΝΑΤΟ, την ώρα που πετούσαν κοντά στην Ζάκυνθο, ζητώντας άδεια αναγκαστικής προσγείωσης στο αεροδρόμιο του νησιού καθώς το μηχανικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ένα από τα δύο δεν του επέτρεπε να συνεχίσει την πτήση του.Αμέσως το σήμα έφτασε στο Κέντρο επιχειρήσεων της ΥΠΑ και από εκεί ειδοποιήθηκαν οι αρμόδιοι του Αερολιμένα Ζακύνθου.Τα δύο ελικόπτερα προσγειώθηκαν στις 21:43 στη Ζάκυνθο, προερχόμενα από Ιταλία και με προορισμό τη Σούδα της Κρήτης. Τα δύο Σινούκ μετέφεραν 19 Άγγλους στρατιώτες, οι οποίοι μαζί με το πλήρωμα είναι καλά στην υγεία τους.

Πρωτογενές πλεόνασμα και εικονικό success story

Γράφει ο Σταύρος Λυγερός Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ αύξηση της ανεργίας είναι η κραυγαλέα διάψευση της κυβερνητικής ρητορικής. Κι αυτό, επειδή αντανακλά τη δραματική κατάσταση της πραγματικής οικονομίας. Δεδηλωμένος στόχος του μνημονίου ήταν να ξαναστήσει την οικονομία στα πόδια της. Αντ’ αυτού, συνεχίζει να συσσωρεύει οικονομικά και κοινωνικά ερείπια. Οπως επισημαίνεται σε έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, η τρόικα συμπεριφέρθηκε σαν χασάπης κι όχι σαν χειρουργός.Σ’ αυτό το καταθλιπτικό περιβάλλον, η κυβέρνηση Σαμαρά προσπαθεί να επικαλύψει το ναυάγιο, μετατρέποντας προπαγανδιστικά το πρωτογενές πλεόνασμα σε απόδειξη του success story. Οταν το Δημόσιο χρωστάει πάνω από έξι δισ. σε ιδιώτες, έστω κι αν αυτά τα χρέη έρχονται από προηγούμενα έτη, το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι πλασματικό. Ακόμα, όμως, κι αν αποδεχθούμε ότι είναι πραγματικό, ο τρόπος που προέκυψε δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς.

Επιστολή Μητροπούλου σε Τσίπρα για Κυπριακό

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης Άμεση απόρριψη του Σχεδίου για το Κυπριακό ζητεί με επιστολή του στον Αλέξη Τσίπρα –με κοινοποίηση στον γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Βίτσα και στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας– ο Αλέξης Μητρόπουλος, τονίζοντας ότι το Σχέδιο αυτό αποτελεί εμπόδιο στην μεταμνημονιακή σχεδίαση του ελληνισμού.Στην επιστολή εμπεριέχονται ευθείες βολές κατά της ηγεσίας του ΑΚΕΛ για τη σημερινή κατάσταση στην Κύπρο, αλλά και συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ που τάσσονται υπέρ του Σχεδίου.«Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Αριστερά εν γένει πρέπει να σταθούν απέναντί τους και να μην συναινέσουν ούτε επί της διαδικασίας ούτε επί της αρχής, πολύ περισσότερο μάλιστα επί του ειδικού σχεδίου.

Ο Πρόεδρος μας προβλημάτισε…

Ο Πρόεδρος μας προβλημάτισε…
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Εχει προβληματίσει πολλούς ανθρώπους η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την εξασφάλιση των ενεργειακών αναγκών της Τουρκίας στην περίπτωση επίτευξης λύσης του Κυπριακού και της επανένωσης της Κύπρου. Και ειδικά τους παραξένεψε το σημείο της συνέντευξής του στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, που αφορά το φυσικό αέριο του Ισραήλ με δεδομένη την αποστροφή που προκαλεί στον Πρωθυπουργό της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου, κάθε αναφορά στην Τουρκία και ειδικά στον ηγέτη της Ταγίπ Ερντογάν.Οι προεδρικές δηλώσεις ήρθαν να «δέσουν» με αναφορές σε τουρκικές εφημερίδες για τη δήθεν απόφαση του Ισραήλ να μεταφέρει το φυσικό του αέριο σε ευρωπαϊκές αγορές μέσω της Τουρκίας, και ενώ είναι γνωστό πως κανένας ηγέτης, και ειδικά ο κ. Νετανιάχου, δεν θα παρέδιδε τα κλειδιά της ενέργειάς του σε μία εχθρική χώρα, όπως είναι η Τουρκία, όπου η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού είναι δεδηλωμένοι αντι-Εβραίοι.