24 Φεβρουαρίου 2014

Τουρκία: Τηλεφωνικές παρακολουθήσεις από κοινότητα Γκιουλέν



Πάνω από εφτά χιλιάδες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, ανάμεσά τους και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, έκανε τα τελευταία τρία χρόνια η "παράλληλη δομή" του τουρκικού κράτους, όπως αποκαλείται η κοινότητα Γκιουλέν, σύμφωνα με τις φιλοκυβερνητικές εφημερίδες Σταρ και Γενί Σαφάκ.
Αποκαλυπτικό δημοσίευμα των εφημερίδων σήμερα αναφέρει ότι οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις ξεκίνησαν το 2011, με το πρόσχημα της έρευνας μιας νέας φανταστικής οργάνωσης με το όνομα "Οργάνωση Σελάμ Τέρορ", το όνομα της οποίας στα ελληνικά αποδίδεται "Οργάνωση Χαίρεται Τρομοκρατία".

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών στην ιστορία της Τουρκίας, σύμφωνα με τις δύο εφημερίδες, οι οποίες πρόσκεινται στον Τούρκο Πρωθυπουργό και παρουσιάζουν έγγραφα τα οποία – όπως υποστηρίζουν - αποδεικνύουν το σκάνδαλο. Οι εφημερίδες δημοσιεύουν τα ονόματα όλων όσων τα τηλέφωνα παρακολουθούνταν τα τελευταία τρία χρόνια. Στη λίστα περιλαμβάνονται δημοσιογράφοι, πολιτικοί, συγγραφείς, επιχειρηματίες, νομικοί και ακτιβιστές.

Οι παρακολουθήσεις ξεκίνησαν, όπως αναφέρουν οι δύο εφημερίδες, με μια τετρασέλιδη δήθεν επιστολή η οποία στάλθηκε ανώνυμα στην εισαγγελία και στην οποία υπάρχει ως υποσημείωση και το όνομα του Τούρκου Πρωθυπουργού.Οι παρακολουθήσεις ξεκίνησαν με αίτημα δύο εισαγγελέων, των Αντέμ Οζτζάν και Αντνάν Τσιμέν, προς το δικαστήριο. Αρχικά παρακολουθούσαν τον Τούρκο Πρωθυπουργό, στη συνέχεια τους συνεργάτες του και αργότερα τους υπόλοιπους.
Οι δύο εφημερίδες επικαλούνται 125 φακέλους οι οποίοι είχαν κρατηθεί μυστικά από την αρχιεισαγγελία Κωνσταντινούπολης. Πρόκειται για φακέλους οι οποίοι  σχετίζονται με τις έρευνες της 17ης και 25ης Δεκεμβρίου και τα γεγονότα του πάρκου Γκεζί.

Η εφημερίδα Γενί Σαφάκ έχει τίτλο στο σημερινό της πρωτοσέλιδο "Πενσυλβάνια το βαθύ αυτί". -