24 Φεβρουαρίου 2014

Επιστολή Μητροπούλου σε Τσίπρα για Κυπριακό

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης Άμεση απόρριψη του Σχεδίου για το Κυπριακό ζητεί με επιστολή του στον Αλέξη Τσίπρα –με κοινοποίηση στον γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Βίτσα και στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας– ο Αλέξης Μητρόπουλος, τονίζοντας ότι το Σχέδιο αυτό αποτελεί εμπόδιο στην μεταμνημονιακή σχεδίαση του ελληνισμού.Στην επιστολή εμπεριέχονται ευθείες βολές κατά της ηγεσίας του ΑΚΕΛ για τη σημερινή κατάσταση στην Κύπρο, αλλά και συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ που τάσσονται υπέρ του Σχεδίου.«Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Αριστερά εν γένει πρέπει να σταθούν απέναντί τους και να μην συναινέσουν ούτε επί της διαδικασίας ούτε επί της αρχής, πολύ περισσότερο μάλιστα επί του ειδικού σχεδίου.
Η ήττα άλλωστε των κυρίαρχων αστικών δυνάμεων σε Ελλάδα και Κύπρο και η αδυναμία της κυβερνώσας Αριστεράς στην Κύπρο να αποτρέψει τη μνημονιακή επικυριαρχία (κυρίως δε τα πρόσωπα που το προωθούν), εγγυώνται τη χειρότερη δυνατή έκβαση του Εθνικού Ζητήματος.
Όλοι οι λόγοι (υποκειμενικοί, αντικειμενικοί, οικονομικοί, γεωστρατηγικοί, ιστορικοί) συνηγορούν στην απόρριψη του νέου σχεδίου.

Η αποδοχή της πρωτοβουλίας είναι “τορπίλη”. Έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη δική μας Αριστερά και την μεταμνημονιακή σχεδίαση της ελληνικής κοινωνίας που δεν μπορεί παρά να γίνει με όρους αυξανόμενης κοινωνικής, οικονομική και θεσμικής αυτονομίας. Απόρριψη καταρχήν, επιφύλαξη για την πορεία και το αποτέλεσμα, αμφισβήτηση των προθέσεων των κινούντων τη διαδικασία καθώς και των εμπλεκομένων προσώπων, πρέπει να είναι η δική μας θέση. Δεν μπορούμε να πράξουμε τίποτε άλλο σ’ αυτή τη συγκεκριμένη φάση που βρίσκεται και το ελληνικό ζήτημα.

Άλλωστε η ανακίνηση του Κυπριακού προ των εκλογών, σε συνδυασμό και με το νέο δάνειο με επιπρόσθετο Μνημόνιο μέτρων, στοχεύει πρωτίστως στην αχρήστευση της δικής μας κυβερνητικής παρέμβασης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή, ενώ τονίζεται:

«Μαζί με τη σθεναρή θέση άρνησης του νέου σχεδίου διευθέτησης του Κυπριακού, πρέπει να μεριμνήσουμε για την επείγουσα τεκμηρίωση των θέσεών μας.

Μια εν αναμονή κυβέρνηση και ένας επερχόμενος πρωθυπουργός στο ελληνικό πρωθυπουργικο-κεντρικό σύστημα, που πρέπει να λάβει κατεπείγουσες αποφάσεις και επί του Κυπριακού, οφείλει να συγκροτήσει διεθνές γραφείο από διεθνολόγους, γεωοικονομικούς και στρατηγικούς αναλυτές, έμπειρους και δοκιμασμένους πατριώτες διπλωμάτες, που με τη διαχρονική παρατήρηση της “χωρητικότητας” των φράσεων, των εννοιών, των νομικών παραδοχών και των διεθνών κανόνων, θα μας δώσουν μια ολοκληρωμένη άποψη σε μιαν αυθεντική ερμηνεία και πρόβλεψη της εξέλιξης των πραγμάτων επί τη βάσει των σημερινών αλλά και των παρελθουσών παραδοχών.

Οφείλουμε να είμαστε ιστορικά, διπλωματικά και διεθνοπολιτικά απολύτως τεκμηριωμένοι, ώστε να μην γίνει το Εθνικό Ζήτημα (και κυρίως το Κυπριακό) με την επί χείρας ανάληψη νέων δεσμεύσεων και υποχωρήσεων, η νέα “αχίλλειος πτέρνα” της Αριστεράς».

Ταυτόχρονα, τονίζεται ότι: «H όποια απόπειρα ερμηνείας ή δικαιολόγησης της νέας πρωτοβουλίας για την “επίλυση” του Κυπριακού με την κλασική (παλιά ή νέα) θεωρία του Διεθνισμού (που επικαλούνται και ορισμένοι σύντροφοι) είναι εκτός τόπου, εκτός χρόνου και εκτός θεωρίας του επιστημονικού σοσιαλισμού.

Ούτε η μηχανιστική στήριξη “προοδευτικών” κομμάτων που βαρύνονται με την επιδείνωση της καπιταλιστικής διαχείρισης ή με αντιφατικές αμφισημίες στο εθνικό θέμα, μπορεί να αποτελέσει καθήκον ή προτεραιότητα της σύγχρονης Ελληνικής Αριστεράς».

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ εκφράστηκαν δύο απόψεις για το Κυπριακό, με την Αριστερή Πτέρυγα του Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον Ρούντι Ρινάλντι της ΚΟΕ να βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση με τους πασοκογενείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ