26 Ιανουαρίου 2014

DER SPIEGEL Εμπλοκή του προέδρου της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών στις μίζες για τα εξοπλιστικά

Εμπλοκή του προέδρου της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών στις μίζες για τα εξοπλιστικά Ρεπορτάζ για την υπόθεση των δωροδοκιών στα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα δημοσιεύεται στην αυριανή έκδοση του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», με επίκεντρο τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) Ούλριχ Γκρίλο, ο οποίος, κατά την εξεταζόμενη από τις δικαστικές Αρχές περίοδο, ήταν επικεφαλής της εταιρίας «STN Atlas», η οποία, σύμφωνα με την κατάθεση του Παναγιώτη Ευσταθίου, εμπλέκεται στο σκάνδαλο.

Οι μεγάλες ανατροπές στην Τουρκία και τη Μέση Ανατολή

Του Σάββα Καλεντερίδη
Η κρίση στη Συρία έρχεται να κλείσει έναν ιστορικό κύκλο που άρχισε τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με την πολιτική των ζωνών επιρροής και των προτεκτοράτων, που καθόρισε τα σύνορα των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Αν. Μεσογείου.
Η κατάσταση αυτή, όποια κατάληξη και να έχει η κρίση στη Συρία, είναι σίγουρο ότι θα επηρεάσει ούτως ή άλλως την μορφή και το μέγεθος που θα έχει η Τουρκία ως κράτος τον 21ο αιώνα.Στο άρθρο μας της Παρασκευής αναφερθήκαμε στο γεγονός της κήρυξης της αυτονομίας του ενός από τα τρία Καντόνια που έχει αποφασίσει η Κεντρική Βουλή των Κούρδων της Συρίας, υποσχόμενοι ότι στο σημερινό μας άρθρο θα εξηγήσουμε τους λόγους για τους οποίους η εξέλιξη αυτή αποτελεί θανάσιμη απειλή για την Άγκυρα.

Βαριά ήττα προ των πυλών της Ευρωπαϊκής Ενωσης

http://asset.tovima.gr/vimawebstatic//1F2DCA4127B6195FD1C70281FF9991A0.jpg
Η ΕΣΣΔ κατέρρευσε εξαιτίας της αδυναμίας της να ακολουθήσει τις ΗΠΑ στον Πόλεμο των Αστρων. Η «ευκολία» της πτώσης αιφνιδίασε, όπως και η απόλυτη υποστήριξη των πολιτών για το τέλος του υπαρκτού σοσιαλισμού. Η ραγδαία πτώση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της ΕΣΣΔ και των κρατών-μελών του Συμφώνου της Βαρσοβίας, σε συνδυασμό με τις κατάφωρες παραβιάσεις των ατομικών ελευθεριών από τα καθεστώτα, οδήγησε σε γενικευμένες συλλογικές απορυθμίσεις και επιτάχυνε τις εξελίξεις της αποδομιστικής χιονοστιβάδας.

Πανευρωπαϊκό θέατρο σκιών

Η πολιτική αντιπαράθεση στις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης και μάλιστα εν όψει εκλογών για την ανάδειξη του Ευρωκοινοβουλίου, τείνει να θυμίζει κάθε μέρα που περνά θέατρο σκιών: Τα κόμματα εξουσίας κινούνται με τη ρητορική και τους συμβολισμούς της πλήρους εθνικής κυριαρχίας, οι κυβερνώντες για να μην ομολογήσουν δημόσια το περιορισμένο σε εθνικό επίπεδο εύρος δυνατοτήτων τους και οι διεκδικούντες τη διακυβέρνηση για να διαφυλάξουν την αξιοπιστία της επαγγελίας μιας αδύνατης με τα σημερινά δεδομένα αλλαγής, που τους δίνει τη δυνατότητα να απορροφούν μια ευρύτατη και ετερόκλητη κοινωνική δυσαρέσκεια και οργή.

Ο Σαμαράς στον δρόμο του Παπανδρέου

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, που δεν έγινε τον Μάιο του 2010, αποδεικνύεται ένα πολύ μεγάλο λάθος. Οσο περνούν οι μήνες και τα χρόνια από την προσφυγή στον μηχανι­­­­σμό του ΔΝΤ και της Ε.Ε., όλο και περισσότερο αντιλαμβανόμαστε ότι τότε χάθηκε μία πολύ μεγάλη ευκαιρία να εξαφανιστεί ένα μεγάλο μέρος του χρέους, που θα βοηθούσε στο γρήγορο ξεπέρασμα της κρίσης. Ο τότε πρωθυπουργός δεν άδραξε την ευκαιρία και σήμερα τον βρίσκουμε να αμύνεται αλλά να μην πείθει. Αυτή είναι η μεγάλη του τραγωδία...

Οι λατρεμένες ημέρες της Φρίκης

Η αμετροέπεια ορίζεται ως χαρακτηριστικό του βίου της νεότερης ελληνικής πολιτείας. Παρατήρηση, που έρχεται σε αντίφαση με την κληρονομιά της έννοιας του μέτρου, γεννημένης κάποτε σε τούτο το χώρο. Καθόλου παράδοξο ωστόσο το γεγονός, αν συνυπολογιστούν στις παραμέτρους διαμόρφωσης της νεοελληνικής mentalite διαφόρων τύπων επιρροές και επιδράσεις (ρωμαϊκή, οθωμανική κ.λπ.).
 Η υπερβολή αποτελεί εκδήλωση και συμπεριφορά που διαπερνά το σύνολο της κοινωνικής διαστρωμάτωσης. Καθότι, όμως, η λαϊκή ρήση θέλει το ψάρι να βρομάει εκ της κεφαλής, ένα ανασκάλεμα στάσεων και δράσεων της εγχώριας μεταπολεμικής ελίτ (πολιτικής, οικονομικής κ.ο.κ.) απασχολεί το παρόν κείμενο. Κυρίως επειδή «οι μεγάλοι» αναλαμβάνουν ρόλο καθοδηγητή και διαμορφωτή του πλαισίου εντός του οποίου κινούνται «οι μικροί» (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι τελευταίοι περιφέρονται άνευ ευθύνης -ευθύνης, όχι συνενοχής- στην Ιστορία).

Σχέσεις κράτους και αγοράς: ένα επίκαιρο ζήτημα

Οι σχέσεις μεταξύ κράτους και αγοράς, μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, είναι ένα ιδεολογικά και πολιτικά φορτισμένο πάντα επίκαιρο ζήτημα.Μεταπολεμικά, για τρεις δεκαετίες, η άνοδος των πολιτικών και κοινωνικών κινημάτων σοσιαλιστικών αποχρώσεων είχε οδηγήσει τις χώρες της Ευρώπης, τουλάχιστον, σε μια πολιτική και κοινωνική ισορροπία, όπου το κράτος είχε κρίσιμη σημασία, καθώς είχε κυριαρχήσει σε πολλούς τομείς. Ο δημόσιος τομέας, άλλοτε σε συνεργασία, άλλοτε σε αντιπαράθεση και ανταγωνισμό με τον ιδιωτικό, πέρα από την εκπαίδευση, την υγεία, την κοινωνική πρόνοια κ.ά., είχε εξαιρετικά σημαντικό ρόλο ακόμη και σε καθαρά παραγωγικούς τομείς.

Για την επικοινωνία

http://vathikokkino.com/wp-content/uploads/2012/09/443359-gaitis1-298x300.jpg

Ακτινογραφία της Τουρκικής Οικονομίας


Αναστάσιος Γιασεμίδης- Οικονομολόγος  Η οικονομία της Τουρκίας κατάφερε να επιτύχει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης την τελευταία δεκαετία και το Μάιο του 2013 κατάφερε να αποπληρώσει, νωρίτερα από ότι ήταν προγραμματισμένο, και τα τελευταία δάνεια που είχε παραχωρήσει στη χώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όταν αυτή βρισκόταν κοντά στη χρεοκοπία.Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους την τελευταία δεκαετία τριπλασιάστηκε το κατά κεφαλή ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Τουρκίας, όμως αυτά τα στοιχεία αφορούν τρέχουσες τιμές. Πρέπει να τονιστεί ότι η Τουρκία είναι μια χώρα της οποίας η οικονομία παρουσιάζει διαχρονικά υψηλά ποσοστά πληθωρισμού, κοντά στο 7% με 8%. Ως εκ τούτου σε πραγματικές τιμές το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε περίπου κατά 45% επί διακυβέρνησης Ερτογάν, ποσοστό που παραμένει σημαντικά υψηλό.

De jure αναγνώριση του ψευδοκράτους ο στόχος της Άγκυρας

Τουρκοποίηση κατεχομένων περιουσιών και πλήρης έλεγχος τ/κ περιουσιών

De jure αναγνώριση του ψευδοκράτους ο στόχος της Άγκυρας
Λευκωσία: Η περιουσιακή εθνοκάθαρση και πλήρης περιουσιακή τουρκοποίηση του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου αποτελούν στόχο της Τουρκίας σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της πολιτικής ηγεσίας όπως καταγράφονται στο έγγραφο που ετοίμασε η κυβέρνηση και δόθηκε στα κόμματα για να ληφθούν αποφάσεις προς αντιμετώπιση των μαζικών προσφυγών στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας».Η Τουρκία στοχεύει παράλληλα η σταδιακή de facto διχοτόμηση να καταστεί de jure με επίκληση της νέας ιδιοκτησιακής κατάστασης που θα προκύψει:

Περί τσογλανιών ή στρατευμένων μυαλών



iakobou-tsoglania02-25january2014
Του Χρήστου Ιακώβου Η λέξη τσογλάνι αποτελεί στη νεοελληνική γλωσσικό δάνειο από την τουρκική, κατάλοιπο της εποχής της οθωμανοκρατίας. Είναι μία από τις κακέμφατες λέξεις οι οποίες παρέμειναν στο ελληνικό λεξιλόγιο μετά τις ξένες κατακτήσεις που υπέστη ο ελληνισμός, ως επί παραδείγματι, ρουφιάνος, σπιούνος, χαφιές κ.ά.Οι λέξεις αυτές στην ουσία δήλωναν μία αρνητική και συνεπώς μία μη-επιθυμητή, εκ των πολλών, σχέση υποδούλων Ελλήνων με τους κατακτητές. Γι’ αυτό και η λέξη τσογλάνι, με το πέρασμα του χρόνου, έγινε αντωνυμικώς και κατ’ ευφημισμόν προσδιοριστική του ελευθέρου Έλληνα, αυτού που παρέμεινε πιστός στις παραδοσιακές αξίες του γένους, αυτού που απετέλεσε το υποκείμενο υλοποίησης των μετέπειτα απελευθερωτικών αγώνων του έθνους.

Η νέα εξωτερική πολιτική της Ρωσίας

http://www.turkeytribune.com/wp-content/uploads/2012/07/Russias-President-Vladimir-Putin-and-Foreign-Minister-Sergey-Lavrov.jpg
Του Dmitri Trenin- Το American Interest έχει αποκαλέσει τη Ρωσία ως τον μεγάλο νικητή του 2013. Ο πρόεδρος Vladimir Putin και ο υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov έχουν πάρει «πόντους» για το ότι απέτρεψαν την αμερικανική στρατιωτική επίθεση εναντίον της Συρίας, για το ότι απέτρεψαν την Ευρωπαϊκή Ένωση από το άνοιγμα προς την Ουκρανία μέσω της Συμφωνίας Σύνδεσης, και για το ότι επωφελήθηκαν από τις αποκαλύψεις του Edward Snowden της NSΑ, τον οποίο ο Putin αρνήθηκε να εκδώσει από τη Μόσχα.Η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη από αυτή την εικόνα. Στην πραγματικότητα, ο Putin βοήθησε τον πρόεδρο Barack Obama να αποφύγει μια παρέμβαση που ο Αμερικανός πρόεδρος δεν ήθελε και η οποία πιθανώς θα είχε κάνει τα πράγματα χειρότερα για τις ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και αλλού. Επιπλέον, η διπλωματική παρέμβαση της Μόσχας υπό την αξιόπιστη απειλή των αμερικανικών επιδρομών, οδήγησε στον χημικό αποκλεισμό της Συρίας και στο συνέδριο της Γενεύης ΙΙ, και στην υιοθέτηση από πλευράς ΗΠΑ μιας σταδιακής προσέγγισης προς το Ιράν που εδώ και καιρό ευνοούσε η Ρωσία, που κατέληξε σε μια σημαντική απόφαση για το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα.

ΑΡΧΗ ΑΝΔΡΑΣ ΔΕΙΚΝΥΣΙ


Του ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ -Εισηγούνται, λέει, στον πρωθυπουργό να κάνει ανασχηματισμό. Και κυρίως να φύγει ο κ. Στουρνάρας. Και λοιπόν; Οι ανασχηματισμοί για τη δημιουργία εντυπώσεων έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στο παρελθόν. Κάποτε έπιαναν τόπο. Όταν λίγο-πολύ η ζωή ήταν ανεκτή. Ας μην ξεχνάμε ότι οι δυσκολίες άρχισαν το 1985, αμέσως μετά τις εκλογές που έγιναν με το αλησμόνητο σύνθημα του ΠΑΣΟΚ ψηφίστε μας για «καλύτερες μέρες». Αμέσως μετά ο κ. Αρσένης εφάρμοσε την πρώτη λιτότητα. Με παραπλήσιο σύνθημα («λεφτά υπάρχουν») νίκησε ο Γ. Παπανδρέου και ακολούθησαν τα γνωστά. Αν φύγει ο κ. Στουρνάρας και μαζί η πολιτική των Μνημονίων, έχει καλώς. Αλλά φυσικά η πολιτική των Μνημονίων, θα μείνει. Διότι, λέει η κυβέρνηση, δεν υπάρχει άλλη πολιτική, καλύτερη. Όσοι εισηγούνται ανασχηματισμό και την αποπομπή Στουρνάρα ή έχουν κάποιο προσωπικό συμφέρον ή έχουν μείνει ακόμα στην εποχή της δημιουργίας εντυπώσεων. Είναι στο παρελθόν και εκεί θα μείνουν. Στην ουσία η κυβέρνηση υποτιμά την οργή του κόσμου.

Αμηχανία στο Davos για τις γεωπολιτικές εξελίξεις Του Κώστα Ράπτη

http://www.avgi.gr/documents/10179/1736438/all-sides-claim-victory-in-syria-except-the-refugees-2.jpg/f63127dc-a15a-4f17-a638-40273fb2e575?t=1390577813110&imageThumbnail=3Για τη σύναξη των ισχυρών στο Νταβός, η εξαγγελθείσα “στροφή” (pivot) του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού μοιάζει σαν να έχει ήδη συντελεστεί. Όμως σε αντίθεση με την αισιοδοξία που επικρατούσε μεταξύ των συμμετεχόντων στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ σχετικά με την οικονομία, οι γεωπολιτικές εξελίξεις εμπνέουν πολύ περισσότερη αμηχανία. Η “επίθεση γοητείας” του Hassan Rowhani προς το διεθνές ακροατήριο, και δη το επενδυτικό (στην πρώτη εμφάνιση Ιρανού προέδρου στο Νταβός μετά από αυτήν του Mohammad Hatami προ δεκαετίας) συγκέντρωσε όλα τα βλέμματα, υποδεικνύοντας τη δυνατότητα να γεφυρωθούν ρήγματα που μένουν ανοικτά στη Δυτική Ασία εδώ και τριάντα χρόνια. Αντίστοιχα, η απονομή του βραβείου του “πνεύματος του Davos” στον 90χρονο ισραηλινό πρόεδρο Shimon Peres (τελευταίο επιζώντα της γενιάς των ιδρυτών του εβραϊκού κράτους) έμοιαζε με τέλος μιας εποχής κατά την οποία το Ισραήλ αναδείκνυε φιγούρες ικανές να πρωταγωνιστήσουν στην διεθνή σκηνή. Το ότι ο Peres δεν έχασε την ευκαιρία να τονίσει ότι η χώρα του και το Ιράν δεν είναι “ιστορικοί εχθροί” θα πρέπει να θεωρηθεί ενδεικτικό των ευρύτερων ανακατατάξεων που συντελούνται στην περιοχή.

The Guardian: Πόλεμος λέξεων για το μέλλον του Άσαντ


Η αιματηρή κρίση της Συρίας δεν κινήθηκε προς την κατεύθυνση της διευθέτησης κατά την ειρηνευτική διάσκεψη με την ονομασία "Γενεύη 2", καθώς η κυβέρνηση της Δαμασκού επέμεινε ότι ο Μπασάρ αλ Ασαντ δεν πρόκειται να παραιτηθεί και αποκάλεσε "τρομοκράτες και προδότες του ίδιου τους του λαού" τους υποστηριζόμενους από τη Δύση αντάρτες που προσπαθούν να τον ανατρέψουν.
http://www.avgi.gr/documents/10179/1736438/20B+riber.jpg/5175b95f-c402-49ec-bce5-6a11963f61ea?t=1390577807548&imageThumbnail=3Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν έκανε λόγο για "καταστροφή με ευρύτατες επιπτώσεις" στη Συρία, αλλά δεν υπήρξαν ενδείξεις για συγκεκριμένα μέτρα που προτίθεται να αναλάβει προκειμένου να βρεθεί διέξοδος σε μια σύγκρουση που έχει ήδη κοστίσει 130.000 ζωές, έχει προκαλέσει εκατομμύρια πρόσφυγες και έχει αποσταθεροποιήσει την περιοχή της Μέσης Ανατολής.
"Ο σκοπός μας ήταν να στείλουμε το μήνυμα στις δύο συριακές αντιπροσωπείες και τον συριακό λαό ότι ο κόσμος θέλει τον άμεσο τερματισμό της σύγκρουσης" είπε ο Μπαν κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου στο Μοντρέ. "Φτάνει πια, ήλθε ο καιρός να διαπραγματευτείτε" πρόσθεσε. "Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την εύθραυστη ευκαιρία".

Ο γόρδιος δεσμός του δημόσιου χρέους

Γράφει ο Γιώργος Σταθάκης, Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ
http://tzamouranis.gr/wp-content/uploads/2011/02/dimosio-xreos.png
Η κρίση της ελληνικής οικονομίας εκδηλώθηκε ως κρίση δημόσιου χρέους, λόγω του ύψους του 120% το 2009, το οποίο θεωρήθηκε μη βιώσιμο από τις αγορές και ανέστειλαν τον δανεισμό στη χώρα. Το ύψος του δημόσιου χρέους δεν εξηγεί φυσικά από μόνο του την ίδια την αναστολή, παρά μόνο σε σχέση με την οικονομική συγκυρία της διεθνούς κρίσης του 2008. Διότι το ελληνικό χρέος ήταν 120% ήδη από το 1993, καθώς ήταν δημιούργημα πρωτίστως της δεκαετίας του 1980. Το δημόσιο χρέος μπορεί να σταθεροποιήθηκε γύρω στο 120% τα επόμενα 15 χρόνια, αλλά αυτό έγινε με την απρόσκοπτη αναχρηματοδότησή του από τις αγορές και την προσθήκη φρέσκων δανειακών κεφαλαίων, καθώς ο γρήγορος ρυθμός ανόδου της οικονομίας υπερέβαινε το τρέχον επιτόκιο δημόσιου δανεισμού. Σε αδρές γραμμές κάθε δεκαετία από το 1980 μέχρι την κρίση προσέθεσε περίπου 100 δισ. στο ελληνικό δημόσιο χρέος.

Επεκτείνεται η ρωσική επιρροή στο Άγιο Όρος

http://www.ellada-russia.gr/files/agio%20oros.jpg
Το φιλορωσικό πνεύμα που επαν-αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα (και ως αντίδραση στις πολιτικές ΗΠΑ και Γερμανίας, από τις οποίες δεν είδαμε κάτι καλό στη χώρα μας) καλό θα είναι να μας επιτρέψει να δούμε και κάποιες αρνητικές πλευρές που υπάρχουν. Αναφέρομαι ειδικά στην κατάσταση που διαμορφώνεται στο Άγιο Όρος.Όταν θα «κρυώσει» το θέμα του «σκανδάλου Βατοπεδίου» και έρθουν στο φως συμβάντα του παρασκηνίου, τότε θα αποκαλυφθεί μεταξύ των άλλων και η προσπάθεια που έγινε -από ισχυρά κέντρα- για αποτροπή της επιρροής που ασκούσε η Ρωσία στο ισχυρότερο μοναστήρι του Αγίου Όρους. Και φυσικά ο ελληνικός λαός δεν πληροφορήθηκε επαρκώς ότι υπήρξαν μέχρι στιγμής πλήθος αθωωτικών αποφάσεων των τότε κατηγορουμένων. Έμεινε όμως η σκιά των κατηγοριών, όπως συνήθως συμβαίνει.

Δημοσκόπηση: Ιστορικό συμβιβασμό Αριστεράς- Δεξιάς θέλουν οι Ελληνες

http://www.briefingnews.gr/media/k2/items/cache/0efe510133c38e38684853f8a5fde204_M.jpgΥπέρ ενός ιστορικού συμβιβασμού εμφανίζονται οι Ελληνες ψηφοφόροι στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του «Εθνους της Κυριακής».  Σχεδόν έξι στους δέκα ερωτηθέντες δήλωσαν υπέρ του συμβιβασμού Αριστεράς και Δεξιάς προκειμένου να συγκυβερνήσουν.Υπέρ του μεγάλου κυβερνητικού συμβιβασμού είναι το 58% των πολιτών, ενώ το 39% διαφωνεί, ενώ η συγκεκριμένη τάση διαπερνά όλο το κομματικό φάσμα. Συγκεκριμένα, με αυτό το ενδεχόμενο συμφωνεί το 65% των ψηφοφόρων της ΝΔ, αλλά και το 45% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη, θετικά απαντά το 79% της ΔΗΜΑΡ, το 64% του ΠΑΣΟΚ, το 59% των Ανεξάρτητων Ελλήνων το 45% της Χρυσής Αυγής και το 34% του ΚΚΕ.

ΥΠΕΞ Γερμανίας: η πρώτη μουσουλμάνα εκπρόσωπος!


dt-SawsanChebliNeu2-BM-Berlin-Berlin
Μια 35χρονη μουσουλμάνα παλαιστινιακής καταγωγής θα αναλάβει για πρώτη φορά θέση εκπροσώπου στο υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, όπως έγινε γνωστό σήμερα από επίσημες πηγές.Η Ζάουζαν Τζέμπλι, η οποία προέρχεται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, είναι η πρώτη μουσουλμάνα που αναλαμβάνει θέση εκπροσώπου στο υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, μια θέση που κατά παράδοση δίνεται σε διπλωμάτες καριέρας. Η Τζέμπλι, που επιλέχθηκε από τον Σοσιαλδημοκράτη υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, θα είναι αναπληρώτρια του εκπροσώπου Μάρτιν Σέφερ.

Ποιοτική αναβάθμιση στρατιωτικών σχολών

ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ Στην τελευταία επίσκεψη του υπουργού Αμυνας Δημ. Αβραμόπουλου στο Ισραήλ, που έγινε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, το Ισραηλινό Γενικό Επιτελείο έκρινε σκόπιμο να παρουσιάσει στην ελληνική αποστολή τις δραστηριότητες και τα προγράμματα του Σώματος Επιμόρφωσης του Ισραηλινού Στρατού (Education and Youth Corps).

Κρίση εμπιστοσύνης Ερντογάν - Ουάσιγκτον

Του Χριστόδουλου Γιαλλουρίδη- Παράθυρο ευκαιριών για την Κύπρο, τόσο για τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση, όσο και πρακτικά, σε σχέση με την αξιοποίηση της τουρκικής αποδυνάμωσης, της ενίσχυσης των κυπριακών συμμαχιών στην περιοχή 

Οι τελευταίες εξελίξεις, που άπτονται του άμεσου επιπέδου σχέσεων Τουρκίας, κουρδικού κινήματος - Κουρδιστάν, αφορούν στην απόφαση της ηγεσίας του Συριακού Κουρδιστάν της 21ης Ιανουαρίου τρέχοντος, να προχωρήσει σε ανακήρυξη της κουρδικής περιοχής της Συρίας ως αυτόνομης κρατικής οντότητας, ανεξάρτητης του συριακού κράτους. Η ενέργεια αυτή των Κούρδων της Συρίας σημαίνει την απόσχιση της εδαφικής και επομένως πληθυσμιακής περιοχής των Κούρδων, που βρίσκεται μεταξύ Συρίας και Τουρκίας, και την εκδήλωση της πολιτικής βούλησης της ηγεσίας τους να διεκδικήσουν την αναγνώρισή τους ως διεθνώς αυτόνομης και ανεξάρτητης οντότητας.

Σπρώχνουν το αέριο στη λύση

Του Δρα Γιάννου Χαραλαμπίδη

  • Το βρετανικό παιχνίδι και οι σκοπιμότητες στο Κυπριακό
  • Η αυτοδιάθεση του Βενιζέλου, τα ιδρυτικά κράτη του Ερντογάν και η νομιμοποίηση του ψευδοκράτους
  • Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ επιλογή του ενιαίου κράτους και των έξι επαρχιών μεταξύ Ε/κ και Τ/κ