26 Ιανουαρίου 2014

DER SPIEGEL Εμπλοκή του προέδρου της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών στις μίζες για τα εξοπλιστικά

Εμπλοκή του προέδρου της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών στις μίζες για τα εξοπλιστικά Ρεπορτάζ για την υπόθεση των δωροδοκιών στα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα δημοσιεύεται στην αυριανή έκδοση του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», με επίκεντρο τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) Ούλριχ Γκρίλο, ο οποίος, κατά την εξεταζόμενη από τις δικαστικές Αρχές περίοδο, ήταν επικεφαλής της εταιρίας «STN Atlas», η οποία, σύμφωνα με την κατάθεση του Παναγιώτη Ευσταθίου, εμπλέκεται στο σκάνδαλο.

Με ονόματα και αποδεικτικά εμβασμάτων, πιστεύει ο Eυσταθίου, σημειώνεται στο δημοσίευμα, ότι μπορεί να αποδείξει πώς από τα τέλη της δεκαετίας του ΄90, ο ίδιος ως εκπρόσωπος της Rheinmetall και της πρώην θυγατρικής της, δωροδοκούσε Έλληνες αξιωματούχους και δημοσίους υπαλλήλους.

Οι συγκεκριμένες πρακτικές έχουν απαγορευτεί νομοθετικά στη Γερμανία από το 1998, διευκρινίζεται και τονίζεται ότι «αυτό που κάνει την ιστορία αυτήν τόσο εκρηκτική για τη Γερμανία είναι το γεγονός ότι ο επικεφαλής της Rheinmetall και της STN Atlas ως το α' εξάμηνο του 2001 είναι ο σημερινός πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών Ούλριχ Γκρίλο».

Οι συντάκτες του άρθρου σημειώνουν ότι κατά την επαφή τους με τον κ. Γκρίλο ο τελευταίος εμφανίστηκε νευρικός και πριν απαντήσει βεβαιώθηκε από την Rheinmetall ότι το όνομά του δεν αναφέρεται στις έρευνες και μελέτησε τις εκθέσεις πεπραγμένων της πρώην εταιρείας του για περισσότερο από δέκα χρόνια πριν. «Δεν είχα καμμία πληροφόρηση τότε ότι στις δουλειές μας στην Ελλάδα υπήρξαν παράνομες πληρωμές», δήλωσε ο κ. Γκρίλο και διευκρίνισε ότι ακόμη και αν υπήρξαν τέτοιες πληρωμές, ο ίδιος δεν θα το μάθαινε, επειδή, λόγω της υψηλής του θέσης, δεν είχε «καμμία εμπλοκή σε επιχειρηματικά πρότζεκτ».

Οι συντάκτες διατυπώνουν τα ερωτήματα, εάν ο επικεφαλής της εταιρείας δεν φέρει τουλάχιστον την ηθική ευθύνη, εάν η εταιρεία του «λαδώνει» και εάν πρέπει να κατηγορηθεί για το γεγονός ότι δεν είχε υπό έλεγχο την εταιρεία του. Αυτές οι ερωτήσεις ετέθησαν και στους επικεφαλής άλλων εταιρειών που έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις δωροδοκίας, όπως η Siemens, η MAN και η ThyssenKrupp.

«Το 2000 οι δουλειές δεν πήγαιναν καλά, συμβόλαια εκατομμυρίων ήταν επειγόντως απαραίτητα και η Ελλάδα φαινόταν για την διοίκηση της εταιρείας γύρω από τον Ούλριχ Γκρίλο μια προσοδοφόρα αγορά- είτε αυτό αφορούσε τεθωρακισμένα, είτε υποβρύχια, είτε μεταγωγικά ελικόπτερα, είτε εναέρια αμυντικά συστήματα. Καμιά χώρα της ΕΕ δεν επένδυε τόσα πολλά σε σχέση με το ΑΕΠ, στις αμυντικές δαπάνες, όσα η Ελλάδα», αναφέρεται.

Το ρεπορτάζ σημειώνει ότι η Rheinmetall αρνήθηκε σε κάθε περίπτωση ότι συμμετείχε σε δωροδοκίες, ισχυριζόμενη ότι οι σχετικές προμήθειες κινούνταν στο «σύνηθες εύρος», όπως κατέδειξε και η εσωτερική έρευνα που διενεργήθηκε από την εταιρεία. Ο κ. Γκρίλο, σημειώνουν οι συντάκτες, παρέπεμψε επίσης στο θετικό αποτέλεσμα του εσωτερικού ελέγχου της Rheinmetall. Οι εσωτερικοί ελεγκτές ωστόσο, δεν έλαβαν υπόψη τους τις καταθέσεις Κάντα και Ευσταθίου.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι σύμφωνα με τον Ευσταθίου, Γερμανοί μάνατζερ πήραν επίσης μερίδιο από τις «βρώμικες» ελληνικές συμφωνίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ανακριτικών Αρχών της Βρέμης, μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκονται δέκα πρώην συνεργάτες της Rheinmetall και έξι συνεργάτες της STN Atlas, εκ των οποίων κάποιοι εργάζονται ακόμη και σήμερα στις εταιρείες, ενώ στον Ευσταθίου διοχετεύθηκαν περισσότερα από 40 εκατομμύρια ευρώ και οι υπεύθυνοι της Rheinmetall και της STN Atlas επέτρεψαν γίνουν αυτές οι πληρωμές παραβλέποντας τους ισχύοντες κανονισμούς.

Από την πλευρά της, η Rheinmetall ισχυρίζεται ότι δεν έγιναν παράνομες πληρωμές σε Έλληνες αξιωματούχους και ότι η εταιρεία δεν ενεθάρρυνε ή ενέκρινε κάτι τέτοιο. Και η STN Atlas θέλει τώρα να προχωρήσει σε εσωτερικό έλεγχο και να συνεργαστεί με τις Αρχές.

Το ρεπορτάζ σημειώνει ακόμη ότι ο σημερινός πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών κ. Γκρίλο, δήλωσε ότι «εάν υπήρχαν δωροδοκίες και το είχα πληροφορηθεί, θα είχα παρέμβει αποφασιστικά». Ο Ευσταθίου δήλωσε στους ανακριτές ότι συνάντησε μόνο μία φορά τον κ. Γκρίλο στην Αθήνα, με την ευκαιρία της υπογραφής μιας συμφωνίας και δεν είχαν μιλήσει σχετικά με «λαδώματα», αλλά επιμένει ότι η κορυφή της διοίκησης θα έπρεπε να είχε εικόνα. Την άποψή του φαίνεται, αναφέρει το Spiegel, να συμμερίζονται οι ανακριτικές Αρχές της Βρέμης, οι οποίες, σε απόφαση για την έκδοση εντάλματος έρευνας, σημειώνουν ότι «ήδη από το 1999 η STN Atlas είχε θέσει ερώτημα στην ηγεσία του ομίλου για τον χειρισμό ασυνήθιστα υψηλών προμήθειών προς τον "συνεταίρο συνεργασίας" ενός Έλληνα αντιπροσώπου». Και αυτό ο κ. Γκρίλο το ερεύνησε το τελευταίο διάστημα και το αποτέλεσμα ήταν ότι το θέμα αυτό αφορά μια επιστολή από τον Οκτώβριο του 1999. Ο πρόεδρος του BDI δηλώνει δικαιωμένος και σημειώνει: «Εγώ ανέλαβα τη θέση μου στην STN Atlas μόλις τον Νοέμβριο του 1999».
ΗΜΕΡΗΣΙΑ