15 Μαΐου 2015

“Ιερός πόλεμος” για λείψανα, χωρισμό κράτους-εκκλησίας

Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΕΥΡΩΠΗ, ΑΜΕΡΙΚΗ, ΡΩΣΙΑ!

Εικόνα: Μενέλαος ΤασιόπουλοςΜενέλαος Τασιόπουλος Η πρόταση του υφυπουργού Οικονομικών της Ρωσίας προς την Αθήνα για συμμετοχή της Ελλάδας στο αναπτυξιακό ταμείο της Ευρασίας και των BRICS, ανάλογο του ΔΝΤ, και συναλλαγές σε ρούβλι δείχνει τη διεθνή κινητικότητα για μια νέα παγκόσμια ισορροπία ισχύος. Το λάθος που έχουν κάνει οι Ευρωπαίοι από το 2010, να μετατρέψουν την Ελλάδα σε ένα διεθνές «πειραματόζωο», όπου επί της χρεοκοπίας της να δοκιμάζονται μοντέλα διάσωσης και να συγκροτούνται διεθνείς θεσμοί διαχείρισης οικονομικών και νομισματικών κρίσεων, βρίσκει την προοπτική του.Διαφαίνεται όχι μόνο από τη ρωσική πρόταση αλλά και από την αρθρογραφία διεθνών αναλυτών και διανοουμένων, όπως για παράδειγμα του Λεονίντ Μπερσίντσκι στο Bloomberg υπό τον εύγλωττο τίτλο «Bailout... για την Ελλάδα από εταιρίες-κολοσσούς». Οφείλεται επιπλέον στο γεγονός ότι το πολιτικό και οικονομικό - τραπεζικό - επιχειρηματικό σύστημα της χώρας δεν είναι σε θέση να οργανώσει και, πολύ περισσότερο, να συντονίσει και να εφαρμόσει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική εντός ή εκτός ευρώ, ενώ το ιερατείο των Βρυξελλών, με τη δική του μεθοδολογία, το μόνο που πέτυχε είναι να αυξήσει το ούτως ή άλλως από το 2009 μη βιώσιμο χρέος κατά 50% μέσα σε ελάχιστα χρόνια, αποσαθρώνοντας ταυτόχρονα την όποια παραγωγική βάση και κρατική δομή της χώρας.

Θεσσαλονίκη, ο καταλύτης της κρίσης στα Βαλκάνια

Εικόνα: Σπύρος Λίτσας
Σπύρος Λίτσας Tα σύννεφα πάνω από τη Βαλκανική για άλλη μία φορά δίνουν καταιγίδες. Μια περιοχή που δεν σταμάτησε ποτέ να παράγει περισσότερη ιστορία -δηλαδή συγκρούσεις και πολιτισμό- από όση οι άνθρωποί της μπορούν να καταναλώσουν, όπως είχε δηλώσει ο Ουίνστον Τσόρτσιλ.
Το επεισόδιο στο Κουμάνοβο, μια πόλη με μεγάλη παρουσία αλβανόφωνων και τον θάνατο δεκάδων ύστερα από συγκρούσεις της αστυνομίας με ένοπλες ομάδες, που εικάζεται ότι εισήλθαν από το Κοσσυφοπέδιο και το Πρέσεβο, είναι άλλη μία σοβαρή ένδειξη της βαθιάς κρίσης που περνά η περιοχή και η οποία εστιάζεται στα ακόλουθα σημεία:

Ανάσα ζωής στον Έβρο

Αξίζει τον κόπο να φύγουν οι τευτλοπαραγωγοί από την απελπισία και τη μιζέρια. Να ξαναδουλέψουν οι 150 εργάτες. Να καταναλώσουμε ζάχαρη ελληνική από την Ορεστιάδα. Να ξαναμπούν στα γρανάζια οι ζαχαροπλάστες της περιοχής, οι πωλητές και οι διακινητές των προϊόντων».

Τα σημεία (και τα τέρατα) της Υβρεως

http://www.enikos.gr/images/resized/485_da3761e943f638203dbb371aa83e814b.jpg
Αμέριμνος περπατάει πάνω σ’ αυτήν τη γη, παρ’ ότι άχθος αρούρης, ο κ. Σημίτης. Ασπιλος πήγε να καταθέσει στο Δικαστήριο κι άσπιλος έφυγε - σαν τίποτα να μην είδε, τίποτα να μην άκουσε και τίποτα να μην μπορεί να πει (οι «τρεις πίθηκοι» σε έναν) για όλα όσα επί των ημερών του έγιναν. Απόκοσμος (κι απόξενος) πίνει το καφεδάκι του μες στο ηδύ θέρος της Ηλείας στο Κορακοχώρι αυτός ο άνθρωπος (που ελπίζω οι σύντροφοι χωρικοί να μην τον κερνάνε ούτε στραγάλι) κι άδοξος τρώει με τους δικούς του «φίλους» στην Αθήνα τα γεύματα και τα δείπνα του - που θα έπρεπε εδώ και καιρό να του τα αρπάζουν οι Αρπυιες. Διότι ο άνθρωπος αυτός των Διαπλεκομένων και της Υποτέλειας «έφαγε» τη χώρα και την έφαγε ωμή. Τίποτε δεν άφησε όρθιο. Εκλήθη (τρόπος του λέγειν) να την εκσυγχρονίσει και την αποβιομηχάνισε. Τη δημόσια διοίκηση, που ήταν τούρκικο δοβλέτι, μετέτρεψε σε πρακτορείο εξυπηρέτησης ευρωπαϊκών συμφερόντων.

Μέσω Νότιας Κορέας Εμπορικό και οικονομικό άνοιγμα της Βουλγαρίας σε Ασία

Εμπορικό και οικονομικό άνοιγμα της Βουλγαρίας σε Ασία
Οι πρόεδροι της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλεβνέλιεβ και η ομόλογος του της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκέουν-χι, υπέγραψαν κοινή διακήρυξη για την ενίσχυση των διμερών εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων. Η βουλγαρική αντιπροσωπεία επισκέπτεται τη Σεούλ, τιμώντας τη συμπλήρωση 25 ετών από την έναρξη των διμερών διπλωματικών και εμπορικών σχέσεων.
Οι δύο χώρες προγραμματίζουν τη διεξαγωγή οικονομικής διάσκεψης τον Οκτώβριο, δίνοντας έμφαση στις επενδυτικές δυνατότητες που υπάρχουν για τη συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων στον ιδιωτικό τομέα. Από τις συναντήσεις διαπιστώθηκε αμοιβαίο ενδιαφέρον για την εδραίωση πλασίου επιχειρηματικών συνεργασιών στους τομείς των τεχνολογιών της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών, των υποδομών, της ενέργειας, των μεταφορών, της βιομηχανίας παραγωγής αυτοκινήτων, της αγροτικής οικονομίας, της επεξεργασίας τροφίμων, των επιστημών, της εκπαίδευσης, αλλά και του τουρισμού.

Χιλή: Δύο φοιτητές νεκροί μετά από διαδήλωση για τη μεταρρύθμιση στην παιδεία

Χιλή: Δύο φοιτητές νεκροί μετά από διαδήλωση για τη μεταρρύθμιση στην παιδείαΔύο φοιτητές έχασαν τη ζωή τους σήμερα στην πόλη Βαλπαραΐσο της Χιλής σε ένα επεισόδιο που σημειώθηκε αφού ολοκληρώθηκε μια διαδήλωση εναντίον της μεταρρύθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος που προωθεί η πρόεδρος της λατινοαμερικάνικης χώρας Μισέλ Μπατσελέτ. “Το ένα από τα θύματα ήταν 18 ετών, το άλλο 24”, δήλωσε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ένας αξιωματικός της αστυνομίας στο Βαλπαραΐσο, ο Χούλιο Πινέδα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι δύο φοιτητές έχασαν τη ζωή τους από σφαίρες. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι εναντίον των φοιτητών άνοιξε πυρ ένας 22χρονος, που ζούσε σε ένα σπίτι όπου οι διαδηλωτές ήθελαν να κάνουν αφισοκόλληση. Ο 22χρονος συνελήφθη. Η σημερινή διαδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο ενός κινήματος που διαρκεί χρόνια, με συνεχείς, μαζικές κινητοποιήσεις. Ιδίως στην πρωτεύουσα Σαντιάγο έχουν γίνει από το 2011 διαδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και εκπαιδευτικοί.

Η Τουρκία κάνει υποχωρήσεις και ταυτόχρονα ανεβάζει τους αντιδυτικούς της τόνους


Σε διαβούλευση το ν/σ για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας




Τις προυποθέσεις για να αποκτήσουν ιθαγένεια τα παιδιά μεταναστών που διαμένουν νομίμως στη χώρα καθορίζει νομοσχέδιο που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση και προωθεί για ψήφιση στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Με το σχέδιο νόμου που έχει τίτλο «Τροποποίηση Διατάξεων Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας και άλλες διατάξεις» ρυθμίζεται η εκκρεμότητα της δυνατότητας κτήσης ιθαγένειας σε παιδιά αλλοδαπών που γεννιούνται στην Ελλάδα, καθώς και σε αλλοδαπούς που έχουν αποφοιτήσει από Ελληνικά σχολεία στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, παιδί αλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας. Η θεμελίωση του δικαιώματος τελεί υπό τον όρο της εγγραφής του στην πρώτη δημοτικού ελληνικού σχολείου και της συνέχισης παρακολούθησης του σχολείου κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.

Ολοκληρώνεται η άσκηση «Noble Dina»

Η μεγάλη ετήσια πολυεθνική ναυτική άσκηση, με την κωδική ονομασία «Noble Dina», με τη συμμετοχή δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας, του Ισραήλ και των ΗΠΑ ολοκληρώνεται σήμερα. Η φετινή Noble Dina υπήρξε η μεγαλύτερη από όσες έχουν πραγματοποιηθεί, περιλαμβάνοντας περίπλοκα σενάρια εμπλοκής και με τη συμμετοχή μεγαλύτερου αριθμού πλοίων επιφανείας και αεροσκαφών. Από το 1998 έως το 2009, γίνονταν παρόμοιες ασκήσεις με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Τουρκίας, οι οποίες όμως σταμάτησαν το 2010, όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέστειλε τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ μετά την επίθεση στην αποστολή του Μάβι Μαρμαρά. Από τότε –για πρώτη φορά το 2012 και τρίτη συνολικά έως σήμερα– μετέχει, αντί της Τουρκίας, η Ελλάδα, που ανέπτυξε στενότερες σχέσεις με το Ισραήλ και συνολικά η άσκηση εκφράζει το υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των αμερικανικών, ελληνικών και ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. Οι δυνάμεις που παίρνουν μέρος αποτελούνται από φρεγάτες, κορβέτες, ταχέα περιπολικά κατευθυνομένων βλημάτων, πετρελαιοφόρα, υποβρύχια, ελικόπτερα μαχητικά αεροσκάφη και αεροπλάνα ναυτικής συνεργασίας.

Ομπάμα: Ερευνα για την χρήση χλωρίνης σε βόμβες στη Συρία

Ομπάμα: Ερευνα για την χρήση χλωρίνης σε βόμβες στη Συρία
Αν οι πληροφορίες για την χρήση χλωρίνης σε μορφή αερίου για επιθέσεις στη Συρία επιβεβαιωθούν, οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τη διεθνή κοινότητα να τις σταματήσουν, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξη τύπου, μετά τη σύσκεψη με αρχηγούς κρατών του Κόλπου στο Καμπ Ντέϊβιντ την Πέμπτη (Παρασκευή πρωί ώρα Ελλάδας).
 Ο Ομπάμα είπε ότι έχει δει εκθέσεις για τη χρήση χλωρίνης σε βόμβες η οποία επιφέρει τις ίδιες επιπτώσεις με αυτές των χημικών όπλων. Ενώ η χλωρίνη δεν συμπεριλαμβάνεται στα χημικά όπλα, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, η χρήση της σε τέτοιες επιθέσεις μπορεί να απαγορευτεί.Η Οργάνωση για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων διερευνά κατηγορίες ότι έχουν γίνει δεκάδες επιθέσεις με χρήση χλωρίνης σε μορφή αερίου σε Συριακά χωριά πρόσφατα, αλλά η κυβέρνηση του Άσσαντ έχει απαγορεύσει στην οργάνωση την πρόσβαση στις περιοχές αυτές, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

ΠΓΔΜ: Το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα είχε μεσολαβήσει με τους ενόπλους Το Κουμάνοβο στο φόντο της πολιτικής κρίσης

ΠΓΔΜ: Το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα είχε μεσολαβήσει με τους ενόπλους
Σε διαπραγματεύσεις με την ομάδα ενόπλων κατά τα δραματικά γεγονότα στο Κουμάνοβο της πΓΔΜ βρισκόταν το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI, όπως ανέφερε ο αρχηγός του Αλί Αχμέτι. Οι ένοπλοι, σύμφωνα με τον ίδιο, είχαν ζητήσει τη διαμεσολάβησή του για να διαφύγουν, κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε και, μετά από διαπραγματεύσεις, τους έπεισε να παραδοθούν.

Τα αιματηρά περιστατικά στο Κουμάνοβο έχουν προστεθεί στο σκηνικό της πολιτικής κρίσης στα Σκόπια. Η αντιπολίτευση, που ζητά την παραίτηση του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι κατηγορώντας την για παρακολουθήσεις και διαφθορά, θα προχωρήσει την Κυριακή σε μεγάλη διαδήλωση ενώ η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών το βράδυ της Πέμπτης αποδείχθηκε άκαρπη.Ο Αχμέτι, το κόμμα του οποίου συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού, ανέφερε σε συνέντευξη του στον αλβανόφωνο τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων Alsat ότι όταν ξεκίνησαν οι μάχες στο Κουμάνοβο, νωρίς το πρωί του περασμένου Σαββάτου, ένα μέλος από την ομάδα των ένοπλων Αλβανών του τηλεφώνησε και του ζήτησε να μεσολαβήσει, ώστε να δημιουργηθεί ένας διάδρομος για να μπορέσουν να διαφύγουν.

Αγωγοί: Τέλος Μαΐου η απόφαση για ελληνοβουλγαρικό

Αγωγοί: Τέλος Μαΐου η απόφαση για ελληνοβουλγαρικό -Πώς μοιράζεται η τράπουλα Σε πλήρη εξέλιξη η μάχη των αγωγών στα Βαλκάνια. Μέχρι τέλος Μαΐου η απόφαση για ελληνοβουλγαρικό, τέλος του έτους λειτουργεί ο βουλγαρουμανικός. Προωθείται διασύνδεση Βουλγαρίας - Σερβίας με τη στήριξη της Ε.Ε. Η Σερβία εγκαταλείπει τον Turkish Stream.
Προς Δυσμάς στρέφονται όλο και περισσότερο κράτη της Βαλκανικής που μέχρι πρόσφατα προσέβλεπαν στη Ρωσία για την κάλυψη των αναγκών τους σε φυσικό αέριο. Έτσι όπως δείχνουν όλα, σχέδια διασύνδεσης δικτύων μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας επιταχύνονται, ενώ παράλληλα πληθαίνουν τα αιτήματα για χρηματοδότηση των σχεδίων από κοινοτικά κονδύλια.Συγκεκριμένα, η τελική επενδυτική απόφαση για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου IGB, αναμένεται να ληφθεί στο τέλος Μαΐου, ενώ οι εργασίες κατασκευής αναμένεται να ξεκινήσουν το Μάρτιο του 2016. Ο αγωγός αυτός στην κατασκευή και εκμετάλλευση του οποίου συμμετέχουν η ΔΕΠΑ, η ιταλική Edison και η βουλγαρική ΒΕΗ, θα αποτελέσει τη βάση για τη λειτουργία του λεγόμενου «κάθετου διαδρόμου φυσικού αερίου» που θα επιτρέπει την αμφίδρομη ροή ποσοτήτων αερίου από την Κεντρική Ευρώπη προς το νότο (Ελλάδα) και αντίστροφα.

Από 14 σε 34 εκατ. ευρώ Χοντρό έμβασμα Τουρκίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Στρασβούργο: Τη θέση της εντός του Συμβουλίου της Ευρώπης επιδιώκει να ισχυροποιήσει η Τουρκία, ευελπιστώντας ότι αυτό θα διαφοροποιήσει τα εις βάρος της δεδομένα με τις συνεχείς καταδίκες και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Την ώρα που κινδυνεύει να τεθεί εκτός Συμβουλίου της Ευρώπης, εάν η Επιτροπή Υπουργών στην επόμενη της συνεδρία αποφανθεί ότι παραβιάζει το Άρθρο 3 του καταστατικού, η Τουρκία ανακοινώνει πως θα πολλαπλασιάσει την εισφορά της στον διεθνή αυτό οργανισμό.Πρόθεση της Τουρκίας είναι να διπλασιάσει την ετήσια της εισφορά προς το Συμβούλιο της Ευρώπης από την 1η Ιανουαρίου 2016. Σήμερα η εισφορά της Τουρκίας προς το Συμβούλιο πλησιάζει τα 14 εκατομμύρια ευρώ και πρόθεση της Άγκυρας από τον επόμενο χρόνο είναι να παραχωρείται ένα ποσό της τάξης των 34 εκατομμυρίων.

Ενημέρωση της Φεντερίκα Μογκερίνι ΝΑΤΟ: Συνεργασία με την ΕΕ για την αντιμετώπιση ενός «υβριδικού πολέμου»

ΝΑΤΟ: Συνεργασία με την ΕΕ για την αντιμετώπιση ενός «υβριδικού πολέμου»
Ορισμένοι αναλυτές έχουν υποστηρίξει ότι η ουκρανική κρίση έδειξε ότι το ΝΑΤΟ δεν ήταν έτοιμο για να αντιμετωπίσει ανορθόδοξες τακτικές, όπως οι ηλεκτρονικές επιθέσεις, ο πόλεμος προπαγάνδας και η δράση ατάκτων και ειδικών δυνάμεων Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ συμφώνησαν σήμερα για περαιτέρω συνεργασία για την αντιμετώπιση του «υβριδικού πολέμου», της εμπλοκής στρατευμάτων αγνώστου ταυτότητας, της προπαγάνδας και της οικονομικής πίεσης που η στρατιωτική συμμαχία υποστηρίζει ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε εναντίον της Ουκρανίας.Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι ενημέρωσε επίσης τους υπουργούς εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ στην Τουρκία όσον αφορά τα σχέδια για μια επιχείρηση της ΕΕ με σκοπό την καταστροφή πλοίων που χρησιμοποιούνται για την διακίνηση χιλιάδων μεταναστών από τη Λιβύη στην Ευρώπη. Το ΝΑΤΟ τόνισε πως θα λάβει υπόψη του οποιοδήποτε αίτημα βοήθειας στην επιχείρηση, διευκρινίζοντας πάντως ότι μέχρι στιγμής η ΕΕ δεν υποβάλει τέτοιο.

Το τραγούδι και το αγκαζέ του Κοτζιά


photo: Nick Paleologos / SOOC
Κάποτε ήταν τα ζεϊμπέκικα του Παπανδρέου κι οι κουμπαριές του Καραμανλή. Τώρα είναι το αγκαζέ και το τραγούδι του Κοτζιά. Τα έχει αυτά η διπλωματία, δεν γίνεται αλλιώς.
Ο υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε την Τετάρτη στην Τουρκία για να λάβει μέρος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Κι όταν η σύσκεψη τελείωσε, τα εθιμοτυπικά φλας των φωτογράφων δεν απαθανάτισαν μόνο χαμόγελα, αλλά και μία σπάνια σκηνή.Όλοι οι συμμετέχοντες υπουργοί Εξωτερικών πιάστηκαν χέρι-χέρι, άλλοι αγκαζέ, άλλοι αγκαλιά. Όλοι, όμως, τραγούδησαν το ίδιο τραγούδι. Το We are the World, το οποίο έγραψε ο Μάικλ Τζάκσον.Δίπλα στον Έλληνα υπουργό ήταν ο Τούρκος ομόλογός του, Μελβούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος τραγούδησε κι αυτός μαζί του, με τον Κοντζιά να είναι ιδιαίτερα κεφάτος κι εκφραστικός, όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο.

Δια της οικονομίας ενισχύει τη γεωπολιτική της επιρροή στα Βαλκάνια η Τουρκία

Δια της οικονομίας ενισχύει τη γεωπολιτική της επιρροή στα Βαλκάνια η Τουρκία
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατσάν κάλεσε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να προχωρήσουν στη σύσταση κοινών οικονομικών στόχων για την ενίσχυση της ειρήνης, της ευημερίας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής.   Ο Τούρκος αξιωματούχος συμμετείχε στις εργασίες του 6ου Επιχειρηματικού Φόρουμ του Σαράγεβο, υποστηρίζοντας τον ρόλο που μπορεί να έχει η οικονομία ως αποτελεσματικό και πρακτικό "εργαλείο", για την αποκατάσταση και ενίσχυση των πολιτικών και οικονομικών δεσμών, μεταξύ των χωρών της Βαλκανικής.