12 Ιουλίου 2016

Οι διπλωματικές «στροφές» του Έρντογαν

erdogan-sakin
Πως και γιατί η Άγκυρα δοκιμάζει αλλαγές στην εξωτερική πολιτική;
Η Τουρκία εισέρχεται και πάλι στα μονοπάτια των «ασυνήθιστων εποχών». Πέραν από τη νέα τρομοκρατική επίθεση του «Ισλαμικού Κράτους» στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, η Άγκυρα δοκιμάζει κυριολεκτικά στροφή 180 μοιρών στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Οι βηματισμοί της τουρκικής διπλωματίας το τελευταίο χρονικό διάστημα φαίνεται ότι θέλουν να αμφισβητήσουν τα βασικά γνωρίσματα της πολιτικής που ακολούθησε τα τελευταία πέντε χρόνια. Στο παρόν στάδιο και ανεξαρτήτως του τελικού αποτελέσματος, οι αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της χώρας είναι τέτοιες που δημιουργούν δυναμικές συνέχισης και δοκιμών ομαλοποίησης και σε άλλα ανοιχτά μέτωπα.

Αρχισυντάκτης της τουρκικής Cumhuriyet: «Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες»

http://img1.aksam.com.tr/imgsdisk/2015/11/14/141120151144059782859.jpgO Tσαν Ντουντάρ, αρχισυντάκτης της αντιπολιτευόμενης τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet, βρέθηκε κατά τους τελευταίους μήνες στο επίκεντρο του δημόσιου ενδιαφέροντος τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ευρώπη. Ο ίδιος είχε καταδικαστεί τον περασμένο Μάρτιο από δικαστήριο της Κων/πολης μαζί με τον συνάδελφό του Ερντέμ Γκιουλ για αποκάλυψη κρατικών μυστικών προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων τόσο στο εσωτερικό όσο κυρίως στο εξωτερικό για την κατάσταση της ελευθερίας του τύπου στην Τουρκία. Ειδικότερα οι δύο δημοσιογράφοι είχαν αποκαλύψει μέσω της Cumhuriyet παράνομες δοσοληψίες μεταξύ των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και σύρων ισλαμιστών ανταρτών.

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΠΟΥ ΑΣΚΗΣΑΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ Ο σουλτάνος ανακάλυψε νέους εχθρούς

Με χαρακτηρισμούς «εθνική προδοσία» και «συμμορία φερόμενων ως ακαδημαϊκών» απάντησε ο Τ. Ερντογάν στη διακήρυξη των πανεπιστημιακών για τις επιχειρήσεις του στρατού εναντίον των Κούρδων
Με χαρακτηρισμούς «εθνική προδοσία» και «συμμορία φερόμενων ως ακαδημαϊκών» απάντησε ο Τ. Ερντογάν στη διακήρυξη των πανεπιστημιακών για τις επιχειρήσεις του στρατού εναντίον των Κούρδων.Μετά τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη Δικαιοσύνη και στα σώματα ασφαλείας, σειρά έχουν τα πανεπιστήμια, όπου κατά τη γνώμη του Τούρκου προέδρου διδάσκουν αρκετοί... εθνοπροδότες.
Κόκκινο πανί για τον σουλτάνο ήταν μία διακήρυξη που στρεφόταν κατά των επιχειρήσεων εναντίον των Κούρδων αμάχων στη Νοτιοανατολική Τουρκία και την οποία υπέγραψαν περισσότεροι από χίλιοι διδάσκοντες σε πανεπιστήμια. Οι ακαδημαϊκοί καλούσαν τους αρμόδιους πολιτικούς να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να επιστρέψουν στο τραπέζι των ειρηνευτικών συνομιλιών. Η έκκληση αυτή, όμως, ενόχλησε τον Ερντογάν, ο οποίος απάντησε ότι πρόκειται για «εθνική προδοσία», για μια «συμμορία φερόμενων ως ακαδημαϊκών» που στην πραγματικότητα είναι «κατωτάτου επιπέδου».

Σύνδεση Ερντογάν με παραστρατιωτική οργάνωση κατά των Κούρδων Σύμφωνα με την τουρκική αντιπολίτευση η Σαντατ παίρνει πληροφορίες από το προεδρικό Του Νίκου Στέλγια

Τα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης φέρνουν στο προσκήνιο της επικαιρότητας μια σημαντική πληροφορία. Σύμφωνα με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΛΚ) και το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (ΔΚΛ), το τουρκικό Προεδρικό έχει προχωρήσει στην δημιουργία μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης, η οποία λαμβάνει μέρος στον πόλεμο της Συρίας και καταπολεμά το κουρδικό κίνημα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εστιάζουν την προσοχή τους στην Εταιρεία Σαντάτ, η οποία ιδρύθηκε πριν από λίγα χρόνια, την στιγμή που κορυφωνόταν ο εμφύλιος στην Συρία. Ο εν αποστρατεία στρατηγός Αντνάν Τανρίβερντι μαζί με μια ομάδα συμβούλων προχώρησε στην ίδρυση της εν λόγω εταιρίας, η οποία σύμφωνα με την επίσημη εγγραφή και το καταστατικό της ιδρύθηκε για να παρέχει υπηρεσίες και συμβουλές «ασφάλειας» στην Τουρκία και στο διεθνές πεδίο.

“Κόκκινη κάρτα” σε φυγόστρατο “γκιαουροφάγο” της Θράκης! Επιτέλους κάτι κινείται;


Pacaman
“Κόκκινη κάρτα” στον “φυγόστρατο γκιαουροφάγο” και ιδρυτικό μέλος του κόμματος DEB που προσπαθεί να “τουρκέψει” τη Θράκη από το ελληνικό κράτος! Σε επιβεβαίωση όσων έγραφε πριν μερικές μέρες ο Αντιφωνητής της Θράκης. Ο οποίος επανέρχεται και αποκαλύπτει:
Ὁ κύριος Ρετζέπ Πατσαμάν (στην μέση) δέν εἶναι ἀπό τά πρωτοκλασάτα στελέχη τῆς τοπικῆς μειονοτικῆς ἡγεσίας. Ἄν ὅμως δεχθεῖς ὅτι ὑπάρχει ἕνας μηχανισμός διά τοῦ ὁποίου ἡ Ἄγκυρα διαμορφώνει καταστάσεις καί ποδηγετεῖ ἀνθρώπους στήν ἑλληνική Θράκη, τότε ἄνετα θά τόν ἐντάξεις στά πλαίσια τοῦ μηχανισμοῦ αὐτοῦ.

“Πλησιάζει η ώρα της Νέμεσις για τον Ερντογάν”; Τι δείχνουν οι διπλωματικές παλινωδίες του


erdogan_igetesΤης ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ 
Η εξωτερική πολιτική μιας χώρας πρέπει να ασκείται με συνέπεια , με σεβασμό των κανόνων διεθνούς δικαίου και όχι κάνοντας ζιγκ ζαγκ.
Στην εξωτερική πολιτική δεν υπάρχουν φιλίες, θρησκευτική αδελφοσύνη, ιδεολογική συγγένεια. Βασικό στοιχείο της είναι το συμφέρον της χώρας.Η τουρκική εξωτερική πολιτική το τελευταίο διάστημα μοιάζει να χορεύει σε ξέφρενους ρυθμούς. Το Ισραήλ, η Ρωσία, η Αίγυπτος και η Συρία είναι οι χώρες με τις οποίες προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις της, Αλλά σίγουρα όλοι γνωρίζουν το πόσο αξιόπιστη μπορεί να είναι η Άγκυρα. Αυτός που ζητά συγνώμη με τόση ευκολία μπορεί να γίνει εχθρός με την ίδια ευκολία.

HRW: H Τουρκία εμποδίζει τις ανεξάρτητες έρευνες

http://dialogos.com.cy/wp-content/uploads/2015/11/CNA_F542aabd27aa54fdc815a84beaedec5cf-e1468296707813-700x267.jpgΗ κυβέρνηση της Τουρκίας εμποδίζει τη διεξαγωγή ανεξάρτητων ερευνών για φερόμενες μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενάντια σε αμάχους στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας πολεμούν Κούρδους αντάρτες, κατήγγειλε σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).Χιλιάδες άμαχοι έχουν βρεθεί εγκλωβισμένοι στις μάχες που διεξάγονται μεταξύ των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των δυνάμεων ασφαλείας που αναζωπυρώθηκε πριν ένα χρόνο μετά την κατάρρευση της διετούς εκεχειρίας.Η ΜΚΟ ανέφερε σε έκθεσή της πως οι φερόμενες παραβιάσεις στις συγκρούσεις περιλαμβάνουν παράνομες εκτελέσεις αμάχων, εξαναγκαστικό εκτοπισμό πολιτών και εκτεταμένες, παράνομες καταστροφές ιδιωτικής περιουσίας.

«Νορβηγία Συν» για Λονδίνο

http://www.catholicherald.co.uk/content/uploads/2016/03/brexit-800x500.jpgΗ αποχώρηση της Λίντσομ χθες από τη διεκδίκηση της διαδοχής του Κάμερον ολοκληρώνει την άτακτη φυγή των ηγετικών στελεχών του Συντηρητικού Κόμματος που είχαν ταχθεί υπέρ του Brexit.
Δεν μπορούσαν να χειρισθούν ένα σκληρό Brexit, που κυρίως θα υλοποιούσε την δέσμευση για κλείσιμο των συνόρων σε πολίτες της Ε.Ε. και κυρίως δεν είχαν σχέδιο για το πώς μια Ειδική Σχέση -συμμετοχή στην Ενιαία Αγορά- με την Ε.Ε. θα συνοδευόταν από την επιστροφή στην απόλυτη εθνική κυριαρχία.

Τέλος με τα δημοψηφίσματα!

http://i1.wp.com/mignatiou.com/wp-content/uploads/2016/06/BREXIT-BRETANIA-BRITAIN02.jpg?resize=777%2C437Του Γιώργου Παυλόπουλου Σε μεγάλο πρόβλημα εξελίσσονται για την Ε.Ε. τα δημοψηφίσματα. Από τη μία, είναι σχεδόν ανύπαρκτες οι περιπτώσεις, ειδικά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, που το αποτέλεσμά τους δεν είναι αντίθετο με την επίσημη θέση των Βρυξελλών και των παραδοσιακών πολιτικών δυνάμεων. Από την άλλη και ακριβώς για τον προηγούμενο λόγο, το αποτέλεσμά τους δεν εφαρμόζεται σχεδόν ποτέ στην πράξη, καθώς είτε οι πολίτες αναγκάζονται να ξαναψηφίσουν είτε οι «θεσμοί» και οι κυβερνήσεις το αλλοιώνουν ετσιθελικά.

Ο Ερντογάν δεν θα γίνει ποτέ ένας κανονικός ηγέτης… Θεωρεί την Κύπρο τουρκικό έδαφος…

Ο Ταγίπ Ερντογάν μπροστά και οι στρατηγοί ακολουθούν... Φωτογραφία ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑΤου ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ‘Εχει πολύ ενδιαφέρον να παρακολουθεί κανείς τους αρθρογράφους που υποστηρίζουν την «όποια λύση». Μερικοί είναι φίλοι και παλιοί συνάδελφοί μου, έχουμε συζητήσει το πρόβλημα, και τους είπα ότι πάνω απ’ όλα αδικούν τους εαυτούς τους, ελπίζοντας ότι ο ψυχασθενής ηγέτης της Τουρκίας θα γίνει κάποτε ένας κανονικός άνθρωπος και θα εγκαταλείψει τις εθνικιστικές ισλαμικές ιδέες του, που στη βάση τους εκφράζουν μίσος για τους εχθρούς (όποιοι και αν είναι αυτοί). Δεν κρύβουν, λοιπόν, τη χαρά τους οι οπαδοί της «όποιας λύσης» για το γεγονός ότι ο αυταρχικός Ταγίπ Ερντογάν τα «βρήκε» με το Ισραήλ και τη Ρωσία, θεωρώντας προφανώς ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας επανήλθε στο «μαντρί» και θα τον κυριαρχήσει η σύνεση στο δικό μας εθνικό θέμα, το Κυπριακό. Μακάρι, είναι η δική μου απάντηση, χίλιες φορές μακάρι, αν και πιστεύω ακράδαντα ότι πάλι θα απογοητευθούν.

Oι... πιρουέτες του Ταγίπ

Oι... πιρουέτες του Ταγίπ - MediaΗ νέα πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην Τουρκία, αυτήν τη φορά στο αεροδρόμιο «Ατατούρκ», θα μπορούσε να είχε συμβεί οπουδήποτε στην Ευρώπη. Όμως η Τουρκία έχει καταστήσει εαυτήν ιδιαιτέρως ευάλωτη. Κυρίως λόγω των εσφαλμένων «επιθετικών» πολιτικών του προέδρου της. Ο Ερντογάν, μάλιστα, τις δυο τελευταίες εβδομάδες τρέχει να τα μαζέψει, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να κλείσει τις πληγές που ο ίδιος άνοιξε... Ειδικά η καταστροφική πολιτική του στη Συρία εκτιμάται ότι είναι αυτή που έχει βάλει τη χώρα του σε κίνδυνο. Τους τελευταίους δέκα μήνες, συνολικά 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε εννιά τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία. Τον Οκτώβριο, μάλιστα, υποστηρικτές του ISIS ανατίναξαν 102 ανθρώπους στην Άγκυρα.
 

H Humanite αποκαλύπτει το «σκοτεινό παρελθόν» Γιούνκερ-Μπαρόζο

H Humanite αποκαλύπτει το «σκοτεινό παρελθόν» Γιούνκερ-Μπαρόζο  - Media
 Το «σκοτεινό παρελθόν» και τη διασύνδεση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Μανουέλ Μπαρόζο «αποκαλύπτει» η γαλλική εφημερίδα Ουμανιτέ.
Ο Μανουέλ Μπαρόζο ξεκινά την πολιτική του καριέρα στα 18, σε μια πολιτική οργάνωση μαοϊκών, αμέσως μετά την επανάσταση των γαρύφαλλων. Αναλαμβάνει την ηγεσία του εργατικού κόμματος (MRPP) Ο ίδιος δηλώνει για εκείνη την εποχή ότι : «Διάλεξα τους μαοϊκούς γιατί ήταν οι πιο αντικομμουνιστές».