12 Ιουλίου 2016

«Νορβηγία Συν» για Λονδίνο

http://www.catholicherald.co.uk/content/uploads/2016/03/brexit-800x500.jpgΗ αποχώρηση της Λίντσομ χθες από τη διεκδίκηση της διαδοχής του Κάμερον ολοκληρώνει την άτακτη φυγή των ηγετικών στελεχών του Συντηρητικού Κόμματος που είχαν ταχθεί υπέρ του Brexit.
Δεν μπορούσαν να χειρισθούν ένα σκληρό Brexit, που κυρίως θα υλοποιούσε την δέσμευση για κλείσιμο των συνόρων σε πολίτες της Ε.Ε. και κυρίως δεν είχαν σχέδιο για το πώς μια Ειδική Σχέση -συμμετοχή στην Ενιαία Αγορά- με την Ε.Ε. θα συνοδευόταν από την επιστροφή στην απόλυτη εθνική κυριαρχία.

Πρωθυπουργός από μεθαύριο Πέμπτη η Μέι, που είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε., προφανώς θα διεκδικήσει μια Στενή Ειδική Σχέση με την Ε.Ε., η οποία στην βρετανική δημοσιογραφική γλώσσα ήδη αποκαλείται Νορβηγία Συν (Norway Plus): Συμμετοχή στην Ενιαία Αγορά, ad Hoc φόρμουλα για τη διακίνηση πολιτών που θα σώζει τα προσχήματα για το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες, Διαβατήριο Ευρωζώνης για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα της Βρετανίας και πιθανότατα κάποια φόρμουλα συμμετοχής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Πολιτική Ασφάλειας της Ε.Ε.

Εκεί που οι εξελίξεις στις όχθες του Τάμεση προκάλεσαν πανηγυρισμούς είναι στο Βερολίνο: Η Μέρκελ έσπευσε να δηλώσει ότι η διαπραγμάτευση για το Brexit θα είναι δύσκολη μια πιστοποίηση ότι βρήκε το νομιμοποιητικό η καλύτερα νομιμοφανές άλλοθι απέναντι στους Ολάντ, Γιούνκερ και Σουλτς που ζητούν εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ως απάντηση στο Brexit, με άλλα λόγια πάγωμα της Ε.Ε. - Ευρωζώνης στο σημερινό status quo μέχρι να πάρει σάρκα και οστά η φόρμουλα «Νορβηγία Συν» με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η χαρά της Μέρκελ και του Σόιμπλε είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς προφανώς ελπίζουν ότι η λιποταξία των Νικητών του Δημοψηφίσματος στην Βρετανία θα επηρεάσει αρνητικά την ρητορική των Λεπέν και Γκρίλο στην Γαλλία και Ιταλία που ζητούν Δημοψηφίσματα για αποχώρηση από Ε.Ε. και Ευρωζώνη.

Προφανώς εύχονται το ξεφούσκωμα των Podemos να μην είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας για τα αντισυστημικά μορφώματα που εκφράζουν τι δεν θέλει ο λαός χωρίς εναλλακτικό σχέδιο Β.
Αν στη Βρετανία που δεν ανήκει στην Ευρωζώνη και στην Ζώνη Σένγκεν οι Ηγέτες του Brexit δεν μπορούν να δεσμευθούν στους ψηφοφόρους τους ότι η ρήξη υπόσχεται καλύτερες μέρες τότε για τις 19 χώρες του κοινού νομίσματος η ρήξη μπορεί να παρουσιασθεί ως άλμα στο κενό ως πολλαπλάσια σκληρή καθημερινότητα της επόμενης μέρας και από την λιτότητα που επιβάλλει στο διηνεκές το Σύμφωνο Σταθερότητας. Μένει να δούμε αν τα παραπάνω είναι πολύ καλά για να είναι αληθινά για τους Μέρκελ - Σόιμπλε.

Οι εξελίξεις χθες στη Βρετανία αιφνιδίασαν προφανώς τον Ολάντ ο οποίος λίγη ώρα πριν είχε αναγγείλει ευρωπαϊκή περιοδεία για να καταγράψει το εύρος της στήριξης που θα μπορούσε να έχει η θέση της Γαλλίας για Πολιτική Εμβάθυνση στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη: Στην Πορτογαλία, στη Σλοβακία, την Ιρλανδία, την Αυστρία και την Τσεχία.

Γερμανία και Γαλλία προσπαθούν να αξιοποιήσουν το Brexit για την προώθηση των ευρωπαϊκών στοχεύσεων τους. Για μια περίπου ώρα δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι το Παρίσι αναλαμβάνει σοβαρή πρωτοβουλία αντιγερμανικής συσπείρωσης μέχρι που η Λίντσομ με την αποχώρησή της φάνηκε να δίνει στη Γερμανία διευρυμένο περιθώριο ελιγμών. Ούτως ή άλλως η περιοδεία Ολάντ πρόβαλε περισσότερο σαν διερεύνηση. Το «κλειδί» για μιά Ενδοευρωπαϊκή Συσπείρωση υπέρ της εμβάθυνσης της Ε.Ε. είναι η συνεργασία της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Ιστορικά η Ρώμη και η Μαδρίτη δυσφορούσαν εξίσου με τις ηγεμονικές ευρωπαϊκές φιλοδοξίες του Παρισιού από ό,τι με τον πατερναλισμό του Βερολίνου.

Σήμερα η Γερμανία διευκολύνει τη συσπείρωση των Τριών Μεγάλων του Νότου, καθώς δεν έχει μόνον στοχοποιήσει την Ισπανία για παραβάσεις της Δημοσιονομικής Πειθαρχίας αλλά και την Ιταλία -με επιπλέον εκκρεμότητα την ανακεφαλαίωση των Τραπεζών της χώρας- και τέλος την ίδια τη Γαλλία.
Αλμα στο κενό;
Αν στη Βρετανία που δεν ανήκει στην Ευρωζώνη και στη Ζώνη Σένγκεν οι ηγέτες του Brexit δεν μπορούν να δεσμευθούν στους ψηφοφόρους τους ότι η ρήξη υπόσχεται καλύτερες μέρες, τότε για τις 19 χώρες του κοινού νομίσματος η ρήξη μπορεί να παρουσιασθεί ως άλμα στο κενό.