21 Αυγούστου 2016

Μετά το deal Πούτιν-Ερντογάν Γράφει ο Γιώργος Παυλόπουλος

https://o.twimg.com/2/proxy.jpg?t=HBhEaHR0cDovL2kuc296Y3UuY29tLnRyL3dwLWNvbnRlbnQvdXBsb2Fkcy8yMDE2LzA4L2Jhc2xpa3Npei0xLTI5Ny5qcGcU4A0UmAccFIQGFJQDAAAWABIA&s=1vU5OrrYhbzFIFEigQjnq5fXkJliZqVC7CikLen6EG0
Oσοι, ενδεχομένως, αναρωτιούνταν ποιο ήταν το αντάλλαγμα το οποίο ζήτησε ο Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να επισκεφθεί και να «προσκυνήσει» τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη γενέτειρά του, οι εξελίξεις που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στη Συρία και ειδικά στο βόρειο τμήμα της ίσως περιέχουν την απάντηση που ψάχνουν. Κι αυτό διότι η υπό συγκρότηση συμμαχία Ρωσίας και Τουρκίας, στην οποία θα συμμετέχει το Ιράν (πιθανότατα δε και η Κίνα), φαίνεται πως αλλάζει τα δεδομένα υπέρ της Άγκυρας και σε βάρος των Κούρδων οι οποίοι είχαν, μέχρι σήμερα, καταφέρει να επιβάλουν την κυριαρχία τους στην περιοχή, μετά από τις συνεχείς σκληρές και αιματηρές μάχες που έδωσαν με τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους.

Ανατροπές από τη σύμπραξη Ρωσίας - Ιράν


Ρωσικά πολεμικά απογειώθηκαν στις 16 Αυγούστου από το Ιράν για να χτυπήσουν ισλαμιστές στη Συρία, διευρύνοντας τη βομβιστική εκστρατεία της Μόσχας στην περιοχή.
Είναι πασίγνωστο ότι ο αντιαμερικανισμός σφράγισε την ιρανική επανάσταση που ανέτρεψε τον σάχη, ιδιαίτερα ύστερα από την κατάληψη της πρεσβείας των ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 1979 και τη δραματική κρίση των ομήρων, που κράτησε μέχρι τον Ιανουάριο του 1981. Εξίσου ισχυρή ήταν, όμως, και η αντισοβιετική αιχμή του νέου καθεστώτος, που έθεσε εκτός νόμου το ισχυρό κομμουνιστικό κόμμα Τουντέχ, κατηγορώντας τον γραμματέα του, Νουρεντίν Κιανουρί, και άλλα ηγετικά στελέχη ως πράκτορες της Μόσχας. Αδιάλλακτα εχθρική απέναντι στις «δύο υπερδυνάμεις», η Ισλαμική Δημοκρατία δεν επέτρεψε, στα 37 χρόνια της ύπαρξής της, σε καμία ξένη δύναμη να χρησιμοποιήσει εθνικό έδαφος για στρατιωτικούς σκοπούς.

Toυρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο: Προς μια νέα αξιόπιστη ελληνική αποτρεπτική στρατηγική

FILE PHOTO: Αεροσκάφος F-16 Block 50 πραγματοποιεί νυχτερινή πτήση. ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΑ, STR
Της ΝΙΚΟΛΕΤΑΣ ΚΟΥΡΟΥΣΙΗ H τουρκική επιθετικότητα εντείνεται στο Αιγαίο υπό το φως των γεωπολιτικών δεδομένων που διαμορφώνονται στην περιοχή, στο πλαίσιο ενός αναδυόμενου πολυπολικού διεθνούς συστήματος, μέσα στο οποίο η Τουρκία επιδιώκει να έχει κυρίαρχο ρόλο. Αναμφίβολα σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία θα επιχειρήσει να κυριαρχήσει περίπου ολοκληρωτικά στο Αιγαίο, με τη συνεχή αναβάθμιση των προκλήσεων της, αφήνοντας στην Ελλάδα κάποιου είδους «συμβολική» κυριαρχία. Η στρατηγική που χρησιμοποιεί η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς στην τουρκική προκλητικότητα και είναι αναγκαία η χάραξη μιας νέας ελληνικής αποτρεπτικής στρατηγικής. Σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημάνουμε ότι όλα τα σοβαρά και υπεύθυνα κράτη κατά την διεθνή συμπεριφορά τους τείνουν να επιτύχουν την βελτίωση ή έστω την σταθερότητα της εθνικής ισχύος και είναι υποχρεωμένα να παρεμποδίσουν την επιδείνωση της θέσης ισχύος τους.

Στέλνει αντικαθεστωτικούς στη Γιαραμπλούς η Άγκυρα για να σταματήσει τους Κούρδους

Εκατοντάδες Σύροι αντάρτες ετοιμάζονται να εξαπολύσουν επίθεση για να καταλάβουν πόλη στα σύνορα με την Τουρκία που ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε υψηλόβαθμος Σύρος αντάρτης, μια κίνηση που, εφόσον πραγματοποιηθεί, θα ματαιώσει τις ελπίδες των Κούρδων να επεκταθούν περαιτέρω στην περιοχή. Οι αντάρτες, οργανώσεις υποστηριζόμενες από την Τουρκία οι οποίες πολεμούν υπό τη σημαία του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, αναμένεται να επιτεθούν στην πόλη Γιαραμπλούς μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες από το έδαφος της Τουρκίας, δήλωσε ο αξιωματούχος των ανταρτών, ο οποίος γνωρίζει τα σχέδια, αλλά ζήτησε να μην κατονομαστεί.