26 Απριλίου 2013

Κανένας αγωγός από το Ισραήλ προς την Τουρκία χωρίς συγκατάθεση Κύπρου, Λιβάνου, Συρίας

Solitary Oil Rig in the Arabian Sea Του ΠΕΤΡΟΥ ΘΕΟΧΑΡΙΔΗ
Λευκωσία: Δεν τίθεται θέμα αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Τουρκία. Δεν είναι στη πράξη, πολιτικά και νομικά, εφικτό. Κι αυτό γιατί ένας τέτοιος αγωγός δεν μπορεί παρά να περάσει από τη θάλασσα. Ποια θάλασσα; Την ΑΟΖ της Συρίας, την ΑΟΖ του Λιβάνου ή την ΑΟΖ της Κύπρου και μέσω κατεχομένων στην Τουρκία.Είναι φανερό ότι το Ισραήλ ούτε με τη Συρία, ούτε με τον Λίβανο μπορεί να συμφωνήσει κάτι τέτοιο. Προφανώς, ούτε και με την Κύπρο.
Την απλή αλλά ξεκάθαρη διάλυση κάθε ισχυρισμού ή σχεδιασμού για αγωγό από το Ισραήλ μέσω Τουρκίας διέλυσε με το απλό αυτό σκεπτικό, η Άνα Στάνιτς, κροατικής καταγωγής Βρετανίδα, διακεκριμένη νομικός στο Δίκαιο της Θάλασσας και τα θέματα ενέργειας, στη παρουσίασή της σε συνέδριο «Ανατολική Μεσόγειος - Νέες προοπτικές» που διεξάγεται στο Λονδίνο.

Η ΑΟΖ της Ευρώπης – Ενα σημαντικό άρθρο του Θεόδωρου Καρυώτη

AOZ-EUROPE01 Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ
Τα τελευταία δυο χρόνια έχει φουντώσει για τα καλά η συζήτηση για την ΑΟΖ και, ως συνήθως, δεν υπάρχει Έλληνας που να μην εκφέρει μια γνώμη γι’ αυτό το τόσο λεπτό θέμα, ανεξάρτητα αν οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τι είναι αυτή η ΑΟΖ και τι σημαίνουν τα αρχικά της. Υπάρχουν δύο απλές ερωτήσεις που κανείς δεν έχει κάνει:

"Όλα γκρίζα" τα βλέπει στο Αιγαίο ο Νταβούτογλου! Νέες περίεργες δηλώσεις του για νησιά

Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ
Να «γκριζάρει»  και πάλι  ελληνικά νησίδες και νησιά στο Αιγαίο επιχειρεί η Άγκυρα,με τον  Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών να θέτει εμμέσως θέμα κυριαρχίας σε σειρά νησιών όπως οι Οινούσσες, η οι Φούρνοι, το Αγαθονήσι, οι Αρκοί, το Φαρμακονήσι, η Καλόλημνος, η Ψέριμος  και άλλα!Αβαντάροντας στην ουσία εθνικιστές βουλευτές που χρησιμοποίησαν ακραία και υβριστική γλώσσα κατά της Ελλάδας, ο κ Αχμέτ Νταβούτογλου υποστήριξε στην Βουλή ότι υπάρχουν θέματα ερμηνείας των συνθηκών που σχετίζονται με τα νησιά επειδή δεν έχουν καθοριστεί τα σύνορα με την Ελλάδα  και ότι αυτός είναι ένας απ' τους λόγους για τους οποίους πρέπει να γίνει  διάλογος με την Ελλάδα

Κάποιος πρέπει να μαζέψει τους Γερμανούς…

Antinews.grΜέρες τώρα υπάρχουν αλλεπάλληλα δημοσιεύματα για τον περίφημο Γερμανο-Πολωνικό εναγκαλισμό και το στρατηγικό βάθος που αυτός προσφέρει στην Γερμανία. Παρά τα υψηλά ποσοστά ευρωσκεπτικισμού και ευρωφοβίας και στην Πολωνία αν αυτός ο εναγκαλισμός πραγματοποιηθεί τοτε αυτόματα η Γαλλία τίθεται αυτόματα σε δεύτερη μοίρα-κατάρρευση γερμανογαλλικού άξονα- και παράλληλα η σχέση απέναντι στην Μόσχα γίνεται ακόμα πιο ανταγωνιστική.

Οι ευθύνες του ΚΥΣΕΑ στο deal για τα υποβρύχια!

Αλέξανδρος Τάρκας Η δίκη Τσοχατζόπουλου υπογραμμίζει τις ευθύνες των επιγόνων του Ανδρέα Παπανδρέου όχι μόνον για την οικονομική, αλλά και για τη θεσμική και ηθική διάλυση της χώρας. Τα πραγματικά γεγονότα, ότι αφενός κατά τις θητείες του Κώστα Σημίτη επετεύχθη σημαντική ανάπτυξη και ότι αφετέρου το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τη σημερινή κυβέρνηση, δεν απαλλάσσουν τα κορυφαία στελέχη του από τις ευθύνες. Η ανησυχία για το πιθανό μεγαλύτερο κακό, τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν αθωώνει το ήδη βεβαιωμένο κακό!

Gazprom εναντίον Κομισιόν για το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο

Δήλωση αναφορικά με τη χρήση του αγωγού OPAL, ο οποίος προμηθεύει τη Γερμανία με ένα μέρος της συνολικής ποσότητας ρωσικού που εισάγεται μέσω του αγωγού «Nord Stream», έκανε ο Alexander Medvedev, Αντιπρόεδρος της Gazprom και Γενικός Διευθυντής της Gazprom Export.Στη δήλωσή του ο Medvedev αφήνει αιχμές κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ειδικότερα των κανόνων του Τρίτου Ενεργειακού Πακέτου, σχετικά με τους περιορισμούς που θέτουν όσον αφορά την πλήρη αξιοποίηση της δυναμικότητας του εν λόγω αγωγού.

Δρ.Οικονομίδης: "Εισαγωγή συμπιεσμένου αερίου από Ισραήλ"

Εισαγωγή συμπιεσμένου αερίου από το Ισραήλ ως ενδιάμεσης λύσης και σε μεταγενέστερο στάδιο δημιουργία σταθμού υγροποίησης για εξαγωγή και εκμεταλλευση του φυσικού μας πλούτου, εισηγείται ο διακεκριμένος καθηγητής, ειδικός σε θεματα ενεργειας Δρ Μιχαλής Οικονομίδης για επιταχύνση της πορείας ανάκαμψης της οικονομίας. Την ίδια ώρα λέγει ότι δεν τίθεται θέμα αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Τουρκία.Οι ανάγκες της Κύπρου δεν είναι αρκετές για να δικαιολογήσουν μια εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου, στην ξηρά ή υπερακτια. Η μόνη λογική επιλογή για την Κύπρο είναι το συμπιεσμένο φυσικό αέριο που μπορεί να έρθει άμεσα από το Ισραήλ, ως ενδιάμεση λύση για τις αναγκες ηλεκτοροδότησης - λέγει ο  ειδικός σε θέματα ενεργειακής γεωπολιτικής καθηγητής, Μιχάλης Οικονομίδης.

Τον Έλεγχο Οικοπέδου στην Αιγυπτιακή ΑΟΖ Απέκτησε η Eni

http://subseaworldnews.com/wp-content/uploads/2013/04/Eni-Awarded-Deepwater-Exploration-Block-in-Egypt.jpgΗ ιταλική πετρελαϊκή ENI απέκτησε τα δικαιώματα σε τεμάχιο στην αιγυπτιακή ΑΟΖ, στην Ανατολική Μεσόγειο. Το τεμάχιο 9 με την ονομασία Shorouk Offshore, έχει έκταση 3.765 τετραγωνικά χιλιόμετρα και βάθος από 1,4-1,8 χιλιόμετρα. Το εν λόγω τεμάχιο θα είναι υπό από τον έλεγχο της ΕΝΙ κατά 100% μέσω της θυγατρικής της IEOC. Σημειώνεται, τέλος, ότι η εταιρεία δραστηριοποιείται στην Αίγυπτο από το 1954 και παράγει 234.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.http://energia.gr/article.asp?art_id=69290

Η συνάντηση Ομπάμα - Σαμαρά


http://i.usatoday.net/communitymanager/_photos/the-oval/2011/03/25/aaaa-obamax-large.jpgΤου Αθανασιου Έλλις
Εχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από την εκλογή του κ. Αντώνη Σαμαρά στην πρωθυπουργία και ακόμη δεν έχει υπάρξει συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Είναι αξιοπερίεργο αν λάβει κανείς υπόψη του τη σημασία που αποδίδουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην κρίση της Ευρωζώνης και τον «πρωταγωνιστικό» ρόλο που εκ των πραγμάτων διαδραματίζει η Ελλάδα σε αυτή.
Στις συνόδους κορυφής του G8 και του ΝΑΤΟ, τις οποίες φιλοξένησε ο κ. Ομπάμα τον περασμένο Μάιο στην Ουάσιγκτον και στο Σικάγο, αναφέρθηκε επανειλημμένως στην Ελλάδα και την ελληνική κρίση, υπογραμμίζοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο θα τη διαχειρισθεί η κυβέρνηση της χώρας θα έχει σημαντικές συνέπειες για την ευρωπαϊκή και κατ’ επέκταση την παγκόσμια οικονομία.

Νέες φιλοαμερικανικές «πιρουέτες» Τσίπρα


Νέες φιλοαμερικανικές «πιρουέτες» Τσίπρα
Κωβαίος Αγγελος Με αντιγερμανική ρητορική, έμμεσες φιλοαεμαρικανικές αναφορές, φραστικούς ελιγμούς και χωρίς καμία αναφορά στην πολιτική του έναντι του Μνημονίου εμφανίστηκε και μίλησε την Τρίτη ο κ. ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλ.  Τσίπρας σε γεύμα που διοργάνωσε η Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Η εμπιστοσύνη των πολιτών στην Ε.Ε. σε ιστορικό ναδίρ

The Guardian
Σε ιστορικό ναδίρ φέρεται να βρίσκεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ενωση τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, γεγονός που αναπόφευκτα εγείρει θεμελιώδη ερωτήματα αναφορικά με τη δημοκρατική της νομιμοποίηση. Μετά την οικονομική, νομισματική και πιστωτική κρίση, τη συρρίκνωση των προϋπολογισμών και τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, τα πακέτα διάσωσης και την παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε διεθνείς τεχνοκράτες, ο ευρωσκεπτικισμός καλπάζει, τροφοδοτώντας της λαϊκιστικές αντιευρωπαϊκές πολιτικές και δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες των Ευρωπαίων ηγετών να περιορίσουν την καθίζηση της υποστήριξης των πολιτών στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ποιος είναι αρχηγός του ΠΑΣΟΚ; Ο Βενιζέλος ή ο Παπανδρέου;

http://www.aixmi.gr/wp-content/themes/aixmi2/timthumb.php?src=http://www.aixmi.gr/wp-content/uploads/2012/01/Papandreou_Venizelos.jpg&h=260&w=660&zc=1&q=100Γράφει: η ΆτροποςΕδώ και πολύ καιρό έχω την ίδια απορία. Το τελευταίο 48ωρο, όμως, το πράγμα αρχίζει να ξεκαθαρίζει.Είναι αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ο Βαγγέλης Βενιζέλος ή ο Γιώργος Παπανδρέου; Όλα δείχνουν ότι τουλάχιστον το «πνεύμα» του πρώην πρωθυπουργού, βρίσκεται στο τιμόνι του κόμματος, που το 2009 πήρε 44%, πέρυσι έπεσε στο 12% και τώρα βρίσκεται (δημοσκοπικά) στο 5-6%…1ον: Γιατί το λέω; Και 2ον: γιατί πρέπει να μας νοιάζει τώρα πια το ΠΑΣΟΚ;

Ευρώ: Από θέλγητρο, φόβητρο

Γραφει ο Γιώργος Καπόπουλος
Kapopoulos@pegasus.gr
Η Ρουμανία μεταθέτει για το 2020 την ένταξη στην Ευρωζώνη, ακολουθώντας το παράδειγμα της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας, της Τσεχίας και της Λιθουανίας, η Πολωνία έχει υιοθετήσει προσεκτική στάση αναμονής, με μόνο πρόθυμο γιο ένταξη εδώ και τώρα τη Λετονία.Πριν από μια δεκαετία το ευρώ ήταν συνώνυμο του εύκολου και φθηνού δανεισμού, αλλά και ταυτόχρονα εισιτήριο για την συμμετοχή στον σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Σήμερα από θέλγητρο έχει μεταβληθεί σε φόβητρο όχι μόνο για το υψηλό έως απαγορευτικό πολιτικό κόστος κυβερνητικής διαχείρισης, αλλά κυρίως για την αβεβαιότητα ως προς το μέλλον του κοινού νομίσματος.

Διεκδικούν τη μισή μας ΑΟΖ

ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ

Οι Τούρκοι πιστεύουν ότι τους ανήκει μερίδιο από τα οικόπεδα 1, 4, 5, 6 και 7
Ισχυρίζονται ότι τα νησιά δεν έχουν πλήρεις θαλάσσιες ζώνες, «όταν ανταγωνίζονται χερσαίες περιοχές» και, ως εκ τούτου, δεν εφαρμόζεται η λογική της μέσης γραμμής

Η τουρκική προσέγγιση επί του εντοπισμού κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει το δικαίωμα να ασκήσει κυριαρχικά δικαιώματα εντός της ΑΟΖ της, καθότι μεγάλο μέρος της εμπίπτει εντός της… τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Πυρ και μανία η Άγκυρα με τον Κασουλίδη Η αναφορά στο μέλλον των Βαροσιών έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων


http://kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201304/131540/images/det_kasoulidis.jpgΤου Νίκου Στέλγια

Η αναφορά του Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννη Κασουλίδη στο μέλλον των Βαροσιών έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στους κύκλους της τουρκικής κυβέρνησης και της εθνοσυνέλευσης.Στα πλαίσια μιας πρόσφατης συνάντησης του με τον αρμόδιο Επίτροπο της Ε.Ε. για τα θέματα της διέρευνσης, Stephan Füle, ο κ. Κασουλίδης απευθύνθηκε στην Τουρκία με μια πρόταση. Ο ίδιος πρότεινε την επιστροφή των Βαροσίων στους κατοίκους της υπό την διοίκηση του ΟΗΕ και ταυτοχρόνως το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στο πεδίο των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας για την ένταξη της στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου το Ιράκ

getFile (17)Της Βίκυς Καπετανοπούλου'
 Εντείνονται οι φόβοι για ξέσπασμα εμφυλίου πολέμου στο Ιράκ, εξαιτίας της κλιμακούμενης εξέγερσης των σουνιτών μουσουλμάνων κατά της κυριαρχούμενης από σιίτες κυβέρνησης του Νούρι αλ Μαλίκι. Η κατάσταση στη χώρα κινδυνεύει να ξεφύγει και πάλι εκτός ελέγχου, σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την ιστορική αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων τον Δεκέμβριο του 2011, καθώς τουλάχιστον 78 άνθρωποι έχουν πέσει θύματα της διαθρησκευτικής βίας τα τελευταία 24ωρα σε όλη τη χώρα, οι δύο εναπομείναντες σουνίτες υπουργοί υπέβαλαν την παραίτησή τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι πρόσφατες περιφερειακές εκλογές βάφτηκαν στο αίμα, ενώ σε δύο σουνιτικές επαρχίες η ψηφοφορία ανεστάλη ώς τον Ιούλιο λόγω των πολύνεκρων ταραχών.

Τι σημαίνει ο γερμανο-πολωνικός "εναγκαλισμός";

Του Κώστα Ράπτη
Αποτελεί ένα από τα κρισιμότερα ερωτήματα της Ενωμένης Ευρώπης: πότε πρόκειται η Πολωνία να υιοθετήσει το ευρώ; Σε αυτό, η απάντηση του Πολωνού πρωθυπουργού Donald Tusk, όπως τη διατύπωσε για άλλη μία φορά σε εκδήλωση της Deutsche Bank τη Δευτέρα στο Βερολίνο, ήταν: “το συντομότερο δυνατό”. Η παρακαθήμενη Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel είχε κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη – καθώς ο όλο και μεγαλύτερος πολιτικός και οικονομικός συντονισμός με την Πολωνία αποτελεί το κλειδί για τη νέα “ανατολική πολιτική” του Βερολίνου, που προορίζεται να αλλάξει τις ευρωπαϊκές  ισορροπίες, μειώνοντας περαιτέρω το ειδικό βάρος της Γαλλίας και του Μεσογειακού Νότου και βάζοντας τα θεμέλια μιας περισσότερο ανταγωνιστικής σχέσης με τη Μόσχα.

Ποιος ξεστομίζει τη λέξη "γενοκτονία";

http://t24.com.tr/media/stories/2012/11/page_sevag-balikci_807561632.jpg
Του Κώστα Ράπτη
Ο Πολωνοεβραίος νομικός Raphael Lemkin υπήρξε ο άνθρωπος που πρώτος έπλασε τη λέξη “γενοκτονία” (στο βιβλίο του “Axis Rule in Occupied Europe” που εκδόθηκε στις ΗΠΑ το 1944) και που εργάσθηκε, ως σύμβουλος της Δίκης της Νυρεμβέργης και ουσιαστικός συντάκτης της σχετικής Διεθνούς Σύμβασης του 1948, για την αναγνώριση αυτού του εγκλήματος ως παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Ο Lemkin στήριξε ρητά τον ορισμό της “γενοκτονίας” στο προηγούμενο της οργανωμένης μαζικής σφαγής και καταδίωξης περίπου 1,5 εκατ. Αρμενίων (καθώς και Ασσυρίων και Ελλήνων)από την κυβέρνηση των Νεότουρκων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΕ ΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ * ΣΤΟΧΟΣ, ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΓΩΓΟΙ Η Τουρκία προσκαλεί Αζέρους στο Αιγαίο

Περιπλέκεται όλο και περισσότερο το σκηνικό στην ανατολική Μεσόγειο εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων. Η Τουρκία επιδιώκει την ανάμειξη του Αζερμπαϊτζάν στις έρευνες για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή μας, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα και το Μπακού επιδεικνύει ενδιαφέρον για τον ΔΕΣΦΑ.

Συνεχίζει τις προσπάθειες για "ευρωπαϊσμό" των ΑΟΖ η ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ

Τις προσπάθειές της για "ευρωπαϊσμό" των ΑΟΖ των κρατών μελών συνεχίζει η ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ κα Νίκη Τζαβέλα. Κατά την συζήτηση της έκθεσης της ευρωβουλευτού Ana Gomes σχετικά με τη Θαλάσσια Διάσταση της Κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κα Τζαβέλα εισηγήθηκε τη διαμόρφωση και εφαρμογή ευρωπαϊκής πολιτικής για την θαλάσσια ασφάλεια των κρατών μελών της ΕΕ, ενώ τόνισε ότι κάτι τέτοιο κρίνεται απαραίτητο καθώς κράτη μέλη της ΕΕ απειλούνται από τρίτες χώρες κατά την προσπάθεια της καθόλα νόμιμης αξιοποίησης του ενδογενούς θαλάσσιου πλούτου τους. Η έκθεση αναμένεται να έχει ισχυρή πλειοψηφική στήριξη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς πολλά κράτη μέλη επιδιώκουν μια ευρωπαϊκή θαλάσσια πολιτική για την ασφάλεια, σε περιοχές όπως η Μεσόγειος, ο Εύξεινος Πόντος και η Αρκτική.
Πηγή:www.capital.gr

ΔΕΠΑ : Μειώνεται για χάρη της Gazprom η εγγυητική, τι είπαν Σαμαράς- Λεμπέντεφ

Εγγυητική επιστολή που θα είναι αρκετά κάτω του 20% επί της δεσμευτικής προσφοράς του πλειοδότη, επιδιώκει η Gazprom να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το τελικό κείμενο της σύμβασης πώλησης στο διαγωνισμό της ΔΕΠΑ.Το ΤΑΙΠΕΔ από την πλευρά του προωθεί μια λύση "πακέτο", χωρίς όπως όλα δείχνουν να εμπεριέχει όρο ότι σε περίπτωση μη κατακύρωσης του διαγωνισμού στον πλειοδότη, το Δημόσιο θα παρακρατεί έστω και ένα μικρό ποσό της εγγυητικής εν είδη «penalty».

Η Τουρκία βασίζεται στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο του Κουρδιστάν για να μειώσει τα ελλείμματά της

Erdogan02
Στο Κουρδικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο προσβλέπει η Τουρκία για την μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος αναφέρει ανταπόκριση του Ercan Ersoy από την Κωνσταντινούπολη στο BLOOMBERG με τίτλο «Kurd’s Oil Skirting Baghdad Offers Deficit Buster».
Όπως επισημαίνεται στην ανταπόκριση η συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με το Ιρακινό Κουρδιστάν, τον προηγούμενο μήνα, για την εισαγωγή χαμηλού κόστους φυσικό αέριο και πετρέλαιο, θα μπορούσε να μειώσει τα ελλείμματά της κατά το ένα τρίτο.

«Αμνηστία Πλούτου» ψηφίζει η τουρκική Βουλή για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων

«Αμνηστία Πλούτου» ψηφίζει η τουρκική Βουλή για τον επαναπατρισμό κεφαλαίωνO τούρκος Πρωθυπουργός μπροστά στον πίνακα των τουρκικών χαρτονομισμάτων, που καθιερώθηκαν το 2005, αφού αφαιρέθηκαν από τα προηγούμενα έξι μηδενικά, λόγω του τότε πληθωρισμού.Η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε και έθεσε προς ψήφιση στην τουρκική Εθνοσυνέλευση το νέο νόμο «Αμνηστίας Πλούτου» που επιτρέπει τον επαναπατρισμό κεφαλαίων από πλούσιους τούρκους επιχειρηματίες και επενδυτές, χωρίς πρόστιμα και επιπλέον φόρους. Ο νέος νόμος παρακρατεί το 2% έναντι του 30 με 40% των φόρων που θα έπρεπε να πληρωθούν, διαφορετικά και σταματά κάθε έρευνα σχετική με το «πόθεν έσχες» των προσώπων που κατέχουν τα χρήματα και ενδιαφέρονται για τον επαναπατρισμό τους στην Τουρκία.