26 Απριλίου 2013

Δρ.Οικονομίδης: "Εισαγωγή συμπιεσμένου αερίου από Ισραήλ"

Εισαγωγή συμπιεσμένου αερίου από το Ισραήλ ως ενδιάμεσης λύσης και σε μεταγενέστερο στάδιο δημιουργία σταθμού υγροποίησης για εξαγωγή και εκμεταλλευση του φυσικού μας πλούτου, εισηγείται ο διακεκριμένος καθηγητής, ειδικός σε θεματα ενεργειας Δρ Μιχαλής Οικονομίδης για επιταχύνση της πορείας ανάκαμψης της οικονομίας. Την ίδια ώρα λέγει ότι δεν τίθεται θέμα αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Τουρκία.Οι ανάγκες της Κύπρου δεν είναι αρκετές για να δικαιολογήσουν μια εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου, στην ξηρά ή υπερακτια. Η μόνη λογική επιλογή για την Κύπρο είναι το συμπιεσμένο φυσικό αέριο που μπορεί να έρθει άμεσα από το Ισραήλ, ως ενδιάμεση λύση για τις αναγκες ηλεκτοροδότησης - λέγει ο  ειδικός σε θέματα ενεργειακής γεωπολιτικής καθηγητής, Μιχάλης Οικονομίδης.

«Δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν γεωτρήσεις στα κυπριακα ύδατα για να δώσουν στην Κύπρο Φυσκό Αέριο - δεν υπάρχει καμία λογική σε αυτό. Μια γεωτρηση που θα χρειαστεί να μπει για παραγωγή θα στοιχήσει τόσα πολλά λεφτά που θα διαπλασιάσει την τιμή του Φυσικού Αερίου στην Κύπρο», είπε ο κ. Οικονομίδης.Ο Δρ Οικονομίδης προσπαθεί να καταστήσει σαφές ότι, πότε θα φέρουμε το δικό μας φυσικό αέριο δεν έχει καμία σχέση με το μέλλον της χώρας μας ως εξαγωγέα φυσικού αερίου.  Η οικονομική εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μπορεί να γίνει, λέγει, με την δημιουργία σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου.«Gaz to liqued, gtl αυτό αρχίζει σύντομα και αυτό είναι κάτι που θα εισηγούμουν η Κύπρος να σκεφτεί σαν δεύτερης γενιάς ... το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι σίγουρα υγροποίηση φυσικού αεριού», είπε.

 Την ίδια ώρα, ο Δρ Οικονομίδης  λέγει ότι είναι τεχνικά αδύνατο και οικονομικά ανέφικτο να κατασκευαστεί αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Τουρκία. «Όταν ακούτε ιστορίες ότι θα υπάρχει ένας αγωγός από πχ το Ισραήλ στην Τουρκία, αυτό να το πετάξετε εκτός του παραθύρου, δεν πρόκειται να γίνει», ανέφερε ο καθηγητής. Ο δρ Οικονομίδης, στο πλαίσιο διάλεξης του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού με θέμα, " Φυσικο αέριο η επόμενη μέρα, αποκάλυψε ότι το τελευταίο διάστημα καταγράφεται αναθέρμανση του ρωσικού ενδιαφέροντος για την Κύπρο σε θέματα ενέργειας. Το Ιούνιο, είπε, δύο εταιρείες του μεγέθους της Gazprom, θα βρίσκονται στη χώρα μας για επαφές, αφού επέδειξαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στις διαδικασίες εξόρυξης και εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου
http://www.sigmalive.com/news/local/42399