01 Αυγούστου 2013

Ποια αλλαγή θέλει ο λαός; Με τον Σενέρ Λεβέντ

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQRHjZg1blrMdlVrS9FLybXBszXnUXKnAMjCtieMbHFV7E4l1mA
Λένε ότι άρχισε η «κοινωνική αλλαγή». Σε αυτές τις εκλογές, λένε, ο λαός έδωσε πολύ ξεκάθαρα την απαιτούμενη απάντηση στο πολιτικό σύστημα και στα πολιτικά κόμματα που επιμένουν στη συνέχισή του. Απέρριψε, λένε, το να γίνεται υπάλληλος που βάζει σφραγίδες και πιστοποιεί και χρησιμοποίησε τη μεικτή ψήφο. Έτσι λέει ο Κουτρέτ Οζερσάι. Ο ηγέτης του κινήματος «Συμμαζευόμαστε». Φαίνεται ότι του έχουν προκαλέσει μεγάλο ενθουσιασμό και ελπίδες τα αποτελέσματα των εκλογών. Είναι φανερό ότι αποδίδει και στον εαυτό του μεγάλο μερίδιο συμβολής στο αποτέλεσμα αυτό ο Οζερσάι, ο οποίος κατά την προεκλογική εκστρατεία συμβούλευε την κοινωνία να χρησιμοποιήσει τη μεικτή ψήφο και είχε διεξάγει σοβαρό αγώνα γι’ αυτό. Δεν αμφιβάλλω για την καλή πρόθεση του Οζερσάι και ότι εργάζεται για την κοινωνία. Εύχομαι να είναι ορθή αυτή η διαπίστωση στην οποία προέβη. Αλλά, έτσι είναι πράγματι; Ποιοι παράγοντες συνέβαλαν σ’ αυτό το αποτέλεσμα; Αν είναι ο ξεσηκωμός κατά του υπάρχοντος συστήματος, ποιο είναι το σύστημα αυτό; Δεν χρειάζεται να εξηγηθεί και αυτό;

Πρίγκηπας Alwaleed: Οι ΗΠΑ θα εκτοπίσουν τον OPEC

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQHqtOFwV3EvD4Uvp238Ltxen3VLuCX-0-49enEElPqv-XoxqOHqg
Του Κώστα Ράπτη
Ο 58χρονος πρίγκηπας Alwaleed bin Talal, ανιψιός του βασιλιά και σημαντικότερος επιχειρηματίας της Σαουδικής Αραβίας, έχει χαρακτηρισθεί από το Arabian Business ως ο Άραβας με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, ενώ στην λίστα του Forbes για το 2013 κατατάσσεται 26ος, με προσωπική περιουσία 20 δισ. δολαρίων (ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι ακόμη μεγαλύτερη). Ωστόσο δεν εφησυχάζει, καθώς πιστεύει ότι τα θεμέλια της ισχύος του Οίκου των Σαούντ απειλούνται. Εξ ου και την Κυριακή, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter (όπου είναι μέτοχος, όπως και στην Citigroup,  Time Warner, News Corp. κτλ.) δημοσιοποίησε τις προειδοποιήσεις που είχε απευθύνει τον Μάιο στους ιθύνοντες του OPEC.

Ανάλυση: Οι Ουαχαβίτες στο κατώφλι της Τουρκίας Του Δρ. Ευάγγελου Βενέτη,

http://sup.kathimerini.gr/kathimerini/section/photos/middle_east.jpg
Μία σειρά χτυπημάτων εναντίον τουρκικών στόχων στην Μέση Ανατολή (αγωγός στο Β. Ιράκ) και την Αφρική (τουρκική πρεσβεία στην Σομαλία) κατά την τελευταία εβδομάδα εγείρει ερωτήματα για τα αίτια και τους πρωταγωνιστές. Το κύριο αίτιο αναζητείται στο ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν το τουρκικό ισλάμ και το Ισλάμ της αραβικής χερσονήσου στο σουνιτικό κόσμο.

Σόρι, αλλά τα σίξτις είναι πια ιστορία! / του Νίκου Μαραντζίδη

Σε ένα πρόσφατο άρθρο του («πρόβες αίματος»), ο Νίκος Μπίστης επισήμανε την ανάγκη προάσπισης της νομιμότητας και μάλιστα καταρχήν από την ίδια την αριστερά, η οποία θα είχε κάθε όφελος από αυτό. Αναφέρθηκε μάλιστα στην παραδειγματική προσωπικότητα του ηγέτη της αριστεράς τη δεκαετία του '60, Ηλία Ηλιού, προκειμένου να τεκμηριώσει το επιχείρημά του. Συμφωνώ απολύτως με τη φιλοσοφία και τα επιχειρήματα του άρθρου του Νίκου Μπίστη. Το ζήτημα δεν βρίσκεται εκεί.

Η συμβολή Ερντογάν στις επαφές Ομπάμα-Σαμαρά!

Εικόνα: Αλέξανδρος ΤάρκαςΑλέξανδρος ΤάρκαςΗ (προγραμματιζόμενη ως ωριαία) συνάντηση Ομπάμα - Σαμαρά στην Ουάσινγκτον, την προσεχή εβδομάδα, συμπίπτει με τον οξύ προβληματισμό των ΗΠΑ για το μέλλον της Τουρκίας και για τη φιλοϊσλαμική πολιτική της στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.Για πρώτη φορά από την αναρρίχηση του κ. Ερντογάν στην εξουσία, το 2003, ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ φέρονται να συνειδητοποιούν, σύμφωνα με εγκυρότατες διπλωματικές πηγές, ότι, ενδεχομένως, η πολιτική τους ήταν μονοδιάστατη. Είτε για λόγους πρακτικούς (ευκολότερη η ολοκληρωτική στήριξη του περιφερειακού ρόλου της Αγκυρας αντί του διπλωματικού άγχους επαφών με περισσότερα κράτη) είτε λόγω πραγματικής πίστης ότι ο κ. Ερντογάν αποτελούσε αυθεντικό εκφραστή ενός μοντέρνου και μετριοπαθούς Ισλάμ, οι ΗΠΑ επένδυσαν, σχεδόν, τα πάντα στον Τούρκο πρωθυπουργό. Δεν ανησύχησαν για την πολιτική τους επένδυση ούτε όταν ο κ. Ερντογάν ανέτρεπε τους αμερικανικούς σχεδιασμούς για το Ιράκ ούτε όταν μεθόδευε τον πλου του στολίσκου της Γάζας, ρισκάροντας σύγκρουση με το Ισραήλ.

«Μη ξεχνάς ποτέ το παρελθόν. Μπορεί να το ξαναχρειαστείς στο μέλλον.»

http://www.al-monitor.com/files/live/sites/almonitor/files/contributed/jnt_news_syria-turkey-mid-east-sustainable-chaos/Syria.jpg?t=thumbnail_578
Η Ιστορία εκδικείται όσους την λοιδορούν και την Ξεχνούν.Η Συριακή κρίση έχει προκληθεί απο πέραν της μία αιτίες.Ο Συριακός εμφύλιος ως εξελίσσεται θα προκαλέσει την αλληλοεξόντωση των εμπλεκομένων μερών σε τέτοιο βαθμό που πλέον και η αντιπαράθεση μεταξύ τους θα είναι αδύνατη , και οι δομές θα έχουν καταρρεύσει με τέτοιο τρόπο που χωρίς ξένη αρωγή θα είναι αδύνατη και η  ανθρώπινη επιβίωση.Από τον κανόνα αυτό δεν εξαιρούνται και οι Κούρδοι της Συρίας, Τα κουρδικά κόμματα της Συρίας ανέρχονται σε 16 τον αριθμό, όμως το Δημοκρατικό Κόμμα της Συρίας είναι το πλέον ισχυρό από κάθε πλευρά λόγω του ότι αποτελεί παρακλάδι του ΠΚΚ και έχει αποκτήσει αυτή την δυναμική λόγω της σχέσης του με τους Κούρδους της Τουρκίας.Ακριβώς αυτό  όμως αποτελεί και το τρωτό του σημείο καθώς, η Αμερικανική Εξωτερική πολιτική στο Κουρδικό ζήτημα έχει ως άξονα της την πολιτική επιβίωση του απολυτα αυταρχικού και διεφθαρμένου καθεστώτος Μπαρζανί του Νοτίου Κουρδιστάν το οποίο και εξυπηρετεί στο απόλυτο βαθμό τα αμερικανικά συμφέροντα.

Τρίτο πλήγμα για Ερντογάν;

http://www.hurriyetdailynews.com/images/news/201308/n_51788_4.jpgΓραφει ο Γιώργος Καπόπουλος
Kapopoulos@pegasus.gr
Στην αρχή ήταν η εξέγερση στην πλατεία Ταξίμ που πυροδότησε μια γενικευμένη αποσταθεροποίηση στην Τουρκία που δεν ανέτρεψε τον Ερντογάν, αλλά επί του παρόντος φαίνεται να έχει βραχυκυκλώσει τα σχέδιά του για μετάβαση το 2014 σε μια ενισχυμένη γαλλικού τύπου Προεδρία.Στη συνέχεια, οι περιφερειακές εξελίξεις, η ανατροπή του Μόρσι στην Αίγυπτο και η αντεπίθεση Ασαντ στη Συρία: Ο περιφερειακός ρόλος της Αγκυρας συρρικνώνεται δραματικά, ενώ περιπλέκεται το Κουρδικό με την αναβάθμιση του ρόλου του δεύτερου de facto Ανεξάρτητου Κουρδιστάν που έχει δημιουργηθεί στη Βορειοανατολική Συρία. Η εποχή όπου ο Νταβούτογλου εμφανιζόταν στις διεθνείς διαβουλεύσεις για το μέλλον της Συρίας ως ισότιμος του Γάλλου ομολόγου του Φαμπιούς και της τότε επικεφαλής του ΣτΕιτ Ντιπάρτμεντ Χ. Κλίντον έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Η ανταρσία του εγώ. Της Μαρίας-Χριστίνας Δουλάμη

photoarthroulady887Λέγεται ότι ο Κυπριακός γάιδαρος έχει μεγαλύτερη αν(τ)οχή από οποιοδήποτε άλλο ζώο.  
Και συχνά γίνεται αντικείμενο θαυμασμού, γιατί είναι σπάνιο να βλέπεις ένα ζώο να υπομένει τόσο στωικά τόσες κακουχίες. Έτσι μοιάζει και ο λαός της Κύπρου, που με ψυχραιμία και ανοχή παλεύει την κρίση που χτύπησε το νησί. Αυτό είδε ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης που πρόσφατα βρέθηκε στην Κύπρο για μια άκρως ενδιαφέρουσα διάλεξη για την οικονομική κρίση και την Ευρώπη.

ΑΕΙ: Ανάγκη για Αμυντική Συνεργασία Ανατολικής Μεσογείου

Ως απειλή θεωρεί το Ισραήλ και την Κύπρο, η Άγκυρα, για τα τουρκικά συμφέροντα ενέργειας στη Μεσόγειο. Όπως αποκάλυψε χθες ρεπορτάζ του Σίγμα, η Αμερικανική δεξαμενή σκέψης, American Enterprise Institute, σε έκθεσή της, κρούει το κώδωνα του κινδύνου για πιθανή επέμβαση των Τούρκων στην Κύπρο, λόγω φυσικού αερίου.
Σε αποκλειστική δήλωσή του στο Σίγμα, ο Niklas Anzinger, λέκτορας της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης που είχε την ευθύνη για την έκθεση επισημαίνει την αρνητική στάση του Έρτογάν.

Αντίδραση Ομόνοιας για τη μη συμπερίληψη του ΚΕΑΔ στην κυβέρνηση Ράμα: Κακός οιωνός οι σημερινές εξελίξεις για τα δικαιώματα της ΕΕΜ

 Θέμα: Eπιφυλάξεις  για τη σύνθεση του εν δυνάμει Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον κ. Έντι Ράμα.
 Η σημερινή ανακοίνωση του εν δυνάμει Πρωθυπουργού κ. Έντι Ράμα, περί της σύνθεσης του κυβερνητικού σχήματος, όπως πρόκειται να το προτείνει προς θεσμική έγκριση κατά τον επερχόμενο Σεπτέμβρη, δημιουργεί εύλογες απορίες και εντείνει τις επιφυλάξεις στους κόλπους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Η μη συμπερίληψη άμεσα στο κυβερνητικό σχήμα με υπουργικό χαρτοφυλάκιο μέλους της ΕΕΜ, καθώς μάλιστα  τούτο αποτελεί πρακτική απ’ την ομαλή μετάβαση στις δημοκρατικές διαδικασίες το 1991 και δώθε, άλλο τόσο άμεσα προτεινόμενου απ’ την Ένωση για Ανθρώπινα Δικαιώματα – ΚΕΑΔ,  είναι κακός οιωνός.

"Πληρωμένη" απάντηση σε σκοπιανή πρόκληση

Οι υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ και της Ελλάδας, Τσακ Χέιγκελ και Δημήτρης Αβραμόπουλος συμφώνησαν, κατά τη συνάντησή τους, σε ένα «οδικό χάρτη αμυντικής συνεργασίας», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, Τζορτ Λιτλ, ενώ επεισόδιο σημειώθηκε με τον κ. Αβραμόπουλο και σκοπιανό δημοσιογράφο.Ο δημοσιογράφος επιχείρησε να απευθύνει - χωρίς να προβλέπεται από το τυπικό της διαδικασίας- ερώτηση προς τον κ. Αβραμόπουλου για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Ετοιμόλογος, όμως, ο κ. Αβραμόπουλος δεν τον άφησε να ολοκληρώσει την πρότασή του, ρωτώντας τον ποια είναι η χώρα καταγωγής του. «Είμαι από τη Μακεδονία» αποκρίθηκε ο Σκοπιανός για να εισπράξει την απάντηση του ΥΠΕΘΑ, πως αφού είναι από τη Μακεδονία δεν μιλάει τα ελληνικά. Ο δημοσιογράφος αποχώρησε ενώ συνέχισε μέσω των social media με εμπρηστικούς χαρακτηρισμούς εις βάρος του έλληνα υπουργού.

Διάβημα για ζημιές σε αυτοκίνητα με πινακίδες ΠΓΔΜ στη Βόρεια Ελλάδα

http://l1.yimg.com/bt/api/res/1.2/qMVnyPUdjtqamSnaf8RCKA--/YXBwaWQ9eW5ld3M7Zmk9aW5zZXQ7aD0yMDI7cT04NTt3PTMyNA--/http://media.zenfs.com/el_GR/News/protothema_gr/EF7712B9E72E0C35FE694859114B366C.jpg
Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, πρέσβη Θεοχάρη Λαλάκο, προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, εξαιτίας των «συχνών περιστατικών πρόκλησης ζημιών», σε αυτοκίνητα με πινακίδες κυκλοφορίας ΠΓΔΜ, εντός της ελληνικής επικράτειας.Πριν από μερικές ημέρες το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, στο οποίο και υπάγεται η αστυνομία, ανακοίνωσε ότι από την έναρξη της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα, άγνωστοι προκάλεσαν φθορές και αφαίρεσαν πινακίδες από τουλάχιστον 30 αυτοκίνητα πολιτών της ΠΓΔΜ, που παραθέριζαν σε θέρετρα της Βόρειας Ελλάδας.

"Όλα τα κακά προηγούμενα ξεκινούν σαν δικαιολογημένες ενέργειες."


https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRga1YEE3BpkTaqM5GXtv1IhUv_IX782pCcFF55WNHB_viR_7iwjw
Το φλέγον ζήτημα δεν είναι αν θα γίνουν εκλογές και αν αυτές είναι καταστροφικές. Μεσούσης της ανάληψης της Προεδρίας της Ε.Ε. απο την Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2014 και απο την Ιταλία το δεύτερο εξάμηνο, απο τις δύο χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου  οι  οποίες και  συνδέονται με  πολλά κοινά συμφέροντα ύψιστης γεωπολιτικής αξίας, το σενάριο αυτό είναι άτοπο. Φυσικά λειτουργεί αποπροσανατολιστικά , μόνο που η Ελληνική πολιτική σκέψη μη διδασκόμενη απο τα λάθη του χτες συνεχίζει σε όλα τα επίπεδα να ανακινεί και να διακινεί ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας το οποίο μόνο ζημιά προκαλεί στην Ελληνική Κοινωνία και στην Ελλάδα.

Το δίκιο του Βενιζέλου για το "βέτο" στο Βουκουρέστι

http://www.vosizneias.com/assets/uploads/news_photos/thumbnails/800_ohjjh6gskyqa4afmrkgzybtfegetgixc.jpg
Οι αποκαλούμενοι «καραμανλικοί» βουλευτές πρέπει να πληροφορηθούν όσα δεν γνωρίζουν για τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, όπως επίσης να διδαχθούν και από τα λάθη της επόμενης μέρας.Κάποιοι ψάχνουν αφορμές για εντάσεις φαίνεται, και με την παραμικρή ευκαιρία, χωρίς καν συλλογισμό δημιουργούνται ζητήματα εκ του μη όντος. Και μάλιστα, με λανθασμένη πληροφόρηση αλλά και χωρίς αξιολόγηση των επιπτώσεων.Είπε ο κ. Ευ. Βενιζέλος, ότι στο Βουκουρέστι, κατά την Σύνοδο του ΝΑΤΟ το 2008, η Ελλάδα δεν έθεσε βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Και επακολούθησαν δηλώσεις πολιτικών -υποστηρικτών του κ. Κώστα Καραμανλή- οι οποίες μάλλον έγιναν υπό το κράτος σύγχυσης.Ο κ. Αντώναρος, δήλωσε: «Να θυμίσω τι έγινε στο Βουκουρέστι: Η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή έπεισε με τα επιχειρήματα και την στάση της όλους τους εταίρους στο ΝΑΤΟ». Ακολούθησαν δύο πρόεδροι από... άλλα κόμματα, καθώς οι κ.κ. Ζώης και Καμμένος υπερασπίστηκαν τον κ. Καραμανλή, με δημόσιες παρεμβάσεις τους, ενώ δήλωση έκανε και ο Κουμουτσάκος, που ήταν εκπρόσωπος τότε του ΥΠΕΞ.

ΣΥΡΙΑ Συμφωνία για «πετρέλαιο έναντι επενδύσεων» με την Τεχεράνη


http://media.farsnews.com/media/Uploaded/Files/Images/1392/05/09/13920509000323_PhotoI.jpg
Συμφωνία στη βάση της οποίας το Ιράν θα προμηθεύσει τη Συρία με πετρέλαιο αξίας 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων και η Δαμασκός θα «ξεπληρώσει» παρέχοντας το δικαίωμα σε εταιρείες ιρανικών συμφερόντων να «επενδύσουν σε διάφορους τομείς» στη Συρία υπογράφτηκε στην ιρανική πρωτεύουσα στις αρχές της βδομάδας. Οπως μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων «ΣΑΝΑ», η συμφωνία καταλήχτηκε μετά από καιρό συνομιλιών και υπογράφτηκε από εκπροσώπους των κεντρικών τραπεζών των δύο χωρών. Δε διευκρινίζεται σε τι είδους επενδύσεις προσανατολίζεται το Ιράν, το οποίο, με την κίνησή του αυτή δίνει «μεγάλη ανάσα» στην παραπαίουσα, λόγω των τρίχρονων αιματηρών συγκρούσεων, συριακή οικονομία.

Kατάθεση ντε Μεζιέρ για τα euro hawk

http://www.dw.de/image/0,,16909271_404,00.jpg
Ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής εμφανίστηκε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ για να καταθέσει σχετικά με την υπόθεση των euro hawk. Tι γνώριζε και από πότε είναι τα δύο βασικά ερωτήματα.Είπε ψέματα ή όχι; Επί της ουσίας αυτό είναι το ζητούμενο της ακρόασης του γερμανού υπουργού άμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ στην τελευταία συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής του κοινοβουλίου για τα euro hawk.

Τι είπε ο Λέτα και δεν είπε ο Σαμαράς

Αν είχε επισκεφθεί την Ελλάδα ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και όχι ο Ενρίκο Λέτα, σίγουρα τα ελληνικά ΜΜΕ θα είχαν ενδιαφερθεί πολύ περισσότερο, μια και ο υπόδικος δεξιός Ιταλός πρώην πρωθυπουργός ήξερε να πλασάρει τον εαυτό του στον τηλεοπτικό φακό, δίνοντας «πιπεράτες» ειδήσεις, στην πλειονότητά τους όχι πολιτικές.Αναμφίβολα ο νυν Ιταλός πρωθυπουργός, τον οποίο, ως φαίνεται, ούτε τα ιταλικά ΜΜΕ ούτε οι Ιταλοί έχουν σε μεγάλη εκτίμηση, δεν είναι τόσο επικοινωνιακός όσο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Στην Αθήνα όμως ο Ε. Λέτα μίλησε πολιτικά και είπε όσα δεν είπε ο Α. Σαμαράς.

Σχοινοβασία μεταξύ ΗΠΑ - Γερμανίας

http://cdn.timesofisrael.com/uploads/2013/04/Belgium-NATO-Foreign-_Horo1-e1366724188863.jpg
Την περασμένη Κυριακή ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών με την επίσκεψή του στην Αθήνα υπενθύμισε με τον τρόπο του ότι μπορεί να είναι οι Γερμανοί αυτοί που έχουν τον οικονομικό έλεγχο στην Ευρώπη (και την Ελλάδα) αλλά κανείς –ούτε το Βερολίνο– μπορεί να αγνοήσει τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Αυτά τα συμφέροντα προφανώς δεν είναι σε θέση να τα αγνοήσει ούτε η ελληνική κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι είναι δεμένη χειροπόδαρα στο γερμανικό άρμα.