18 Οκτωβρίου 2013

Νικητής εντός και εκτός ΗΠΑ

http://www.teaparty.org/wp-content/uploads/2013/09/pic_giant_091613_SM_Congress-Exemption-for-Obamacare-300x175.jpg
Πριν από μερικές εβδομάδες, οι ακραίοι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ζούσαν με τη φαντασίωση ότι μπορούν να αναγκάσουν τον Λευκό Οίκο σε συνθηκολόγηση με τον εκβιασμό της χρεοκοπίας των ΗΠΑ. Σήμερα διαπιστώνουν ότι έκαναν πολιτικό χαρακίρι, με τη δημοτικότητα του Ομπάμα να εκτοξεύεται στα ύψη.Πριν από δύο μήνες ο Ομπάμα φαινόταν αμήχανος και αναποφάσιστος απέναντι στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, έτοιμος να εξαπολύσει πυραύλους κατά της Συρίας, χωρίς όμως πολιτική πρόταση για την επίλυση της σύγκρουσης.

Παγκόσμια τζιχάντ: θρησκεία, πολιτική ή μπίζνες;

Φωτογραφία: EPAΤα στρατόπεδα εκπαίδευσης των Ουαχάμπι εδώ και πολύ καιρό και επιτυχώς λειτουργούν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως, εξάλλου, και σε όλο τον κόσμο. Οι Αρχές των χωρών της Ευρώπης είτε προσποιούνται πως δεν βλέπουν τίποτα, είτε εσκεμμένα αποσιωπούν τα γεγονότα. Σχετική έρευνα της «Φωνής της Ρωσίας» επιβεβαίωσε ότι η τζιχάντ ήδη είναι στην Ευρώπη.

Προς μια νέα εθνική στρατηγική η Παλαιστίνη

Του Alexander Kouttab
Οι δύο τελευταίες δεκαετίες των διμερών διαπραγματεύσεων, που δεν κατέληξαν σε μια τελική ειρηνευτική συμφωνία έχουν δημιουργήσει τεράστιες πιέσεις στην πολιτική σκηνή και την κοινωνία της Παλαιστίνης. Η παλαιστινιακή εθνική συναίνεση υπέρ των διαπραγματεύσεων, αν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμα περί αυτής, εξαφανίζεται με γοργούς ρυθμούς. Αντ’ αυτού, όλο και περισσότεροι Παλαιστίνιοι ζητούν μιαν αλλαγή στην στρατηγική και την προσέγγιση του εν λόγω θέματος. Οι εκκλήσεις αυτές έχουν άμεση σχέση με την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή (MEPP), που ούτε η παλαιστινιακή ηγεσία, αλλά ούτε και η ΕΕ, ως βασικός χορηγός και υποστηρικτής της MEPP, μπορούν να αγνοήσουν.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν ανάγκη από χορηγούς Δήλωση του Θ. Δρίτσα, υπεύθυνου Τομέα Άμυνας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ


Οι ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν ανάγκη από χορηγούς, είτε οργανώνουν παρελάσεις, είτε σχεδιάζουν την άμυνα της χώρας, γιατί οι χορηγοί έχουν έμμεσα ή άμεσα απαιτήσεις ανταπόδοσης, δήλωσε ο Θ. Δρίτσας, βουλευτής και υπεύθυνος του Τομέα Άμυνας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το θέμα της «χορηγίας» των παρελάσεων.Οι ένοπλες δυνάμεις και τα στελέχη τους έχουν πολύ σοβαρά προβλήματα, τόνισε ο κ. Δρίτσας, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή των αρμάτων και των πολεμικών αεροσκαφών στις παρελάσεις, προφανώς, δεν ανήκουν σε αυτά.

Σ. Αραβία: Παραιτήθηκε λίγο μετά την εκλογή της ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας


Σ. Αραβία: Παραιτήθηκε λίγο μετά την εκλογή της ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας
Για πρώτη φορά στην 67χρονη ιστορία του ΟΗΕ παραιτείται χώρα από μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας λίγη ώρα μετά την άνετη εκλογή της από την Γενική Συνέλευση. Η παραίτηση της Σαουδικής Αραβίας ήταν εντελώς απροσδόκητη επειδή η υποψηφιότητα της ήταν από μήνες γνωστή και υποστηρίχθηκε ένθερμα από τα περισσότερα μουσουλμανικά κράτη και τις ΗΠΑ.
Πολύ μεγαλύτερη όμως ήταν η έκπληξη από τις εξηγήσεις τις οποίες έδωσε το σαουδικό υπουργείο Εξωτερικών. Καταλογίζει «ευθύνες» στο Συμβούλιο για την «ανικανότητά» του να επιλύσει το Παλαιστινιακό και να ανατρέψει τον Μπασάρ Αλ Ασαντ στη Συρία.

Νέα πρόκληση «Πρώην Οθωμανική Επαρχία της Ελλάδας» αποκάλεσε την Ελλάδα ο Γκρούεφσκι

«Πρώην Οθωμανική Επαρχία της Ελλάδας» αποκάλεσε την Ελλάδα ο Γκρούεφσκι
Σε ακόμη μία πρόκληση προχώρησε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος σε ομιλία του ενώπιον μελών του κόμματός του αποκάλεσε την Ελλάδα «Πρώην Οθωμανική Επαρχία της Ελλάδας». Ο Γκρούεφσκι παράφρασε τη χρήση του επίσημου όρου Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM) που είναι η ονομασία της χώρας του βάσει διεθνών συμβάσεων. Σύμφωνα με Τα Νέα, οι δηλώσεις έγιναν την Πέμπτη, μία ημέρα μετά τη θετική για τη χώρα του έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία προτείνει στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων επισημαίνοντας ωστόσο πως θα πρέπει να επιλυθεί το θέμα της ονομασίας. 

«Eurasia Interconnector»: Ίσως και το 2017 Έτοιμη η Ηλεκτρική Διασύνδεση Κρήτης-Αθήνας και Κύπρου-Ισραήλ

http://energia.gr/photos/articlefiles/euroasia-interconnector.jpg
Το 2017 είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του «Eurasia Interconnector», που αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας, με υποθαλάσσιο καλώδιο. Αυτό δήλωσε χθες, ο Νάσος Κτωρίδης, πρόεδρος της ΔΕΗ - Quantum Energy, που έχει αναλάβει να κατασκευάσει το μεγαλύτερο στον κόσμο έργο υποθαλάσσιας ενεργειακής διασύνδεσης, που, μάλιστα, έχει ήδη ενταχθεί στα έργα κοινού ενδιαφέροντος της Ε.Ε.

Ευρωπαϊκή ενεργειακή αυτάρκεια με την κατασκευή των αγωγών Tap και South Stream

TAP01-27July2013

Η εφημερίδα FINANCIAL TIMES δημοσιεύει άρθρο με την υπογραφή της Sylvia Pfeifer και θέμα την ενεργειακή αυτάρκεια της Ευρώπης και την απόπειρα χρήσης νέων πηγών ενέργειας από την Κασπία (“Oil and Gas: Pipeline Politics Debate Hots up”).Τέτοια απόπειρα συνιστά η έναρξη κατασκευής του ΤΑΡ, με σκοπό την παροχή φυσικού αερίου από το 2019. Αν και η αρχική χωρητικότητα του αγωγού θα ανέρχεται μόλις στο 2% της συνολικής ευρωπαϊκής ζήτησης, η χωρητικότητα του αγωγού εκτιμάται πως θα κλιμακωθεί, ενώ η αξία του συνίσταται και στο γεγονός ότι παρέχει εναλλακτικές πηγές προσφοράς, κατά τον Επίτροπο σε θέματα Ενέργειας Günther Oettinger.

"Oταν ο στρατιωτικός μηχανισμός μιας χώρας παράγει Ηγέτες"

Ο «καλός Σαμαρείτης» αρχηγός ΓΕΕΘΑ του Ισραήλ!.\Εκτεταμένη κάλυψη σε περιστατικό που σημειώθηκε σε δρόμο του Ισραήλ επιφυλάσσουν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, αφού στο περιστατικό ο πρωταγωνιστής δεν είναι άλλος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, αντιστράτηγο Μπένι Γκανζ. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, ομάδα του «ΕΚΑΒ» της χώρας μετέβη σε σημείο όπου είχε σημειωθεί ατύχημα. Πλησιάζοντας, διαπίστωσαν ότι ο χώρος είχε αποκλειστεί-ασφαλιστεί υποδειγματικά από αυτοκίνητα με αστυνομικό «φάρο» και θεώρησαν ότι η αστυνομία είχε κάνει τη δουλειά της. Όταν όμως έφτασαν στο σημείο, αντελήφθησαν ότι τα αυτοκίνητα ήταν συμβατικά.

ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΓΙΑ ΟΛΜΟ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΦΥΛΑΚΙΟ ΣΤΟ ΚΙΛΙΣ Η Τουρκία έπληξε ισλαμική οργάνωση σε συριακό έδαφος

Για πρώτη φορά η Τουρκία χτύπησε θέσεις της αντικαθεστωτικής ισλαμιστικής οργάνωσης προσκείμενης στην Αλ Κάιντα στη Συρία, αφού προηγουμένως το τουρκικό έδαφος δέχθηκε πυρά από αυτήν. Σε ανακοίνωση του τουρκικού γενικού επιτελείου αναφέρεται ότι την περασμένη Τρίτη στη 1.30 το μεσημέρι έπεσε όλμος σε σημείο που απέχει 450 μέτρα από το τουρκικό συνοριακό φυλάκιο στο Κίλις, δίχως όμως να εκραγεί.
Κούρδος μαχητής στη συριακή Ρας-Αλ-Αΐν, κοντά στα τουρκικά σύνορα
Κούρδος μαχητής στη συριακή Ρας-Αλ-Αΐν, κοντά στα τουρκικά σύνορα  

Οι θησαυροί της Θράκης μιλούν για την αρχαία Ελλάδα-

Αλεξάντρα Σόποβα
Μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα έκθεση που εμμέσως πλην σαφέστατα αφορά την Ελλάδα, γίνεται στη Μόσχα. Πρόκειται για τους βασιλικούς θησαυρούς των αρχαίων Θρακών βασιλέων, οι οποίοι έχουν ανακαλυφθεί στη Βουλγαρία.
Οι θησαυροί της Θράκης μιλούν για την αρχαία Ελλάδα
Στις 30 Σεπτεμβρίου εγκαινιάστηκε στο Κρατικό ιστορικό μουσείο της Μόσχας η έκθεση “Θρακιώτικα χρυσά από τη Βουλγαρία. Ο μύθος αναβιώνει”. Τα χρυσά στεφάνια, σκεύη, όπλα, η κεραμική και το πλούσιο επεξηγηματικό υλικό, αφήνουν βαθύ αποτύπωμα. Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού της Ρωσίας και της Βουλγαρίας.
Όλα τα εκθέματα προέρχονται από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Σόφιας, περιφερειακά μουσεία, καθώς και ιδιωτικές συλλογές στην Βουλγαρία. Ανάμεσά τους, αρχαιολογικά ευρήματα και μνημεία του 8ου αιώνα π.Χ. Τέτοια όπως ο θησαυρός του Ρόγκοζεν, ο θησαυρός του Παναγκιούριστε, το σερβίτσιο του Απόλλωνα, οι θησαυροί του Μπόροβο και της Λέτνιτσα. Πολλά από τα 317 αντικείμενα ταξίδεψαν για πρώτη φορά από τη Βουλγαρία στο εξωτερικό.

Το 2010 ο Βορίδης κάλυπτε τη βία της Ακροδεξιάς

Με τη φράση "εάν η αντίσταση εξυπηρετεί ένα ηθικό αίτημα, δεν μπορεί να καμφθεί αυτό το ηθικό αίτημα από την επίκληση της νομιμότητας" ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. υπερασπιζόταν τις ενέργειες των "αγανακτισμένων κατοίκων" του Αγ. Παντελεήμονα, που αποδείχθηκε ότι ήταν Τάγματα Εφόδου της Χρυσής Αυγής

Αιχμές Βαρθολομαίου για το Βατοπέδι

http://www.real.gr/Files/Articles/Photo/550_334_269440.jpg
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Με αιχμηρό τρόπο σχολίασε τα τεκταινόμενα στην Ι.Μ. Βατοπέδιου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος λαβών αφορμή από τις πρόσφατες ποινικές διώξεις εις βάρος του ηγουμένου Εφραίμ και του μοναχού Αρσένιου για τις ανταλλαγές ακινήτων στη Βιστωνίδα. Μίλησε για παγκόσμιο διασυρμό που υφίσταται το Αγιον Ορος εξαιτίας των δικαστικών διώξεων, ενώ έκανε λόγο για «πειρασμό της εκκοσμικεύσεως» που, όπως είπε, «έχει προσβάλει τινάς εκ των Αγιορειτών αδελφών» τονίζοντας πως ο μοναχός δεν πρέπει να μετατρέπεται από πνευματικό εργάτη σε επιχειρηματία.

Οι γερμανικές εταιρείες αποφεύγουν τη Γερμανία Προτιμούν τις επενδύσεις σε αναπτυσσόμενες οικονομίες

http://www.zougla.gr/assets/images/400x300/1120407.jpgΟι αναδυόμενες οικονομίες κυρίως και ακολούθως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία αποτελούν την επενδυτική επιλογή των μεγάλων διεθνών επιχειρηματικών ομίλων της Γερμανίας, σύμφωνα με έρευνα την οποία διεξήγαγε η αμερικανική εφημερίδα The Walll Street Journal (WSJ). Μεταξύ των δεκαεννέα συμμετεχουσών εταιρειών συγκαταλέγονται οι BMW, Siemens και Adidas. Ο λόγοι που τις ωθούν να στραφούν ως επί το πλείστον στις αναδυόμενες αγορές είναι ότι εμφανίζουν ευνοϊκότερες προοπτικές ανάπτυξης πωλήσεων, ενώ και το κόστος παραγωγής είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο στη Γερμανία και στις ΗΠΑ. Οπερ σημαίνει ότι στη Γερμανία, την ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπη, οι χαμηλές επενδύσεις τόσο από τις μεγάλες όσο και από τις μεσαίες εταιρείες δεν αναμένεται να βελτιωθούν στο προσεχές μέλλον. Το συγκεκριμένο ζήτημα απασχολεί τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, η οποία εξελέγη για τρίτη διαδοχική θητεία και βρίσκεται σε στάδιο σχηματισμού του νέου της κυβερνητικού συνασπισμού.

Στην αναμονή η διαπραγμάτευση για τις αμυντικές βιομηχανίες Τα υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Αμυνας ανέβαλαν για την επόμενη εβδομάδα τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη


ΑΠΕ-ΜΠΕ/Νίκος Αρβανιτίδης
Μακριά από συμφωνία με την τρόικα για το μέλλον των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και της ΕΛΒΟ παραμένουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Αμυνας.Αντί της προγραμματισμένης για χθες τηλεδιάσκεψης με τους εκπροσώπους των δανειστών -η οποία αναβλήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη φορά για την επόμενη εβδομάδα- επαναλήφθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας Φώφη Γενηματά.Η αναβολή της τηλεδιάσκεψης βαραίνει ακόμη περισσότερο το κλίμα μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας, η οποία αναμένει την τελική πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για τις αμυντικές βιομηχανίες και τη Λάρκο, η οποία είναι από τα βασικά προαπαιτούμενα για την χορήγηση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ, ΤΟ ΙΡΑΝ, ΟΙ ΔΕΚΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ.


Γράφει ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης*
To σημερινό (17/10) δημοσίευμα της Washington Post, με συντάκτη τον David Ignatius, διέλυσε στην κυριολεξία τις σχεδόν ανύπαρκτες πλέον Τουρκο-Ισραηλινές σχέσεις, που είχαν καταρρεύσει από τον Μάιο 2010, με το περίφημο περιστατικό του λεγόμενου «στολίσκου ελευθερίας» και τον θάνατο των εννέα (9) Τούρκων πολιτών που επέβαιναν στο πλοίο ΜΑΒΙ ΜΑΡΜΑΡΑ, μετά από καταδρομική επιχείρηση Ισραηλινών κομάντος. Ο «στολίσκος ελευθερίας» είχε οργανωθεί από την τάχα μου «ανθρωπιστική» οργάνωση ΙΗΗ, στην πραγματικότητα όμως από το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και με εντολές του ιδίου προσωπικά και με σκοπό την «αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας» στους Παλαιστίνιους, στην πραγματικότητα όμως επεδίωκε την διάσπαση του αποκλεισμού της Γάζας και την ανάδειξη του Ερντογάν σε μέγα ηγέτη και προστάτη του αραβικού κόσμου.

Πολύπλοκη υπόθεση η άρση των κυρώσεων

Οι προοπτικές για την επίλυση του «ιρανικού» χαρακτηρίζονται θετικές, καθώς η Τεχεράνη επιδεικνύει στη Γενεύη καλή θέληση. Υπάρχουν, ωστόσο, συμφέροντα που δεν θέλουν την άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.
Οι διαπραγματεύσεις της Τεχεράνης με την ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Κίνα) στη Γενεύη διεξάγονται σε θετικό κλίμα, το οποίο μάλλον ενισχύει τα αισιόδοξα σενάρια. Για παράδειγμα, αναφέρεται από την ιρανική αντιπροσωπεία ότι το σχέδιο των προτάσεων που παρουσίασε περιλαμβάνει την «εφαρμογή από την Τεχεράνη του συμπληρωματικού πρωτοκόλλου που προβλέπει τη διενέργεια αιφνιδιαστικών επιθεωρήσεων των πυρηνικών του εγκαταστάσεων».

«Πόλεμος» Τουρκίας με Ισραήλ – Ο αρχηγός της MIT κάρφωσε τους Ισραηλινούς πράκτορες στο Ιράν

Hakan-Fidan03-17october2013
Του Μιχαήλ Βασιλείου
Με «κήρυξη πολέμου» ισοδυναμεί το κείμενο του διακεκριμένου αρθρογράφου της Washington Post, Ντέιβιντ Ιγκνάσιους, με δεδομένες τις εξαιρετικές πηγές που διαθέτει στις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ και των ΗΠΑ.
Αποκαλύπτει ότι στις αρχές του 2012 οι Τούρκοι «κάρφωσαν» στους Ιρανούς, 10 συμπατριώτες τους που φέρονταν να εργάζονται για τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.

Που πήγε το ευρωπαϊκό σχέδιο κατά της ανεργίας;

Χρειάζεται μόνο μια ώρα για να ταξιδέψει κανείς από το Βερολίνο στις Βρυξέλλες αλλά παρά τη μικρή απόσταση, οι συζητήσεις για τα ευρωπαϊκά θέματα που λαμβάνουν χώρα και στις δύο πόλεις, δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικές. Μια τέτοια περίπτωση είναι η ιδέα μιας ευρωπαϊκής ασφάλισης κατά της ανεργίας. Η έννοια μιας τέτοιας ασφάλισης θα μπορούσε να βοηθήσει τις χώρες που είναι σε κρίση καθώς θα απορροφούσε μέρος του κόστους από μια απότομη και βαθιά ύφεση. Μια πανευρωπαϊκή ασφάλιση κατά της ανεργίας –αντί μιας εθνικής- θα κάλυπτε το κόστος που συνδέεται με την άνοδο της ανεργίας και θα άφηνε περισσότερα χρήματα στους εθνικούς προϋπολογισμούς για να σταθεροποιηθούν οι οικονομίες στη διάρκεια μιας ύφεσης. Είναι ένας πιθανός τρόπος να γίνει συνείδηση η λεγόμενη «δημοσιονομική ικανότητα (ένας όρος που συναντάται σε αρκετά έγγραφα της ΕΕ) η οποία υποτίθεται ότι θα βοηθήσει τις χώρες του ευρώ να αντιμετωπίσουν τα ιδιοσυγκρασιακά σοκ.

Οι ΗΠΑ πωλούν Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ οπλικά συστήματα 11 δισ. δολαρίων

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σκοπεύει να ενημερώσει εντός της εβδομάδας το Κογκρέσο για τις συμβάσεις αυτές
Οι ΗΠΑ πωλούν  Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ οπλικά συστήματα 11 δισ. δολαρίων
Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε την πώληση όπλων και πυρομαχικών συνολικής αξίας 10,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δύο από τις χώρες του Κόλπου που εκφράζουν ανοιχτά τη δυσπιστία τους απέναντι στο Ιράν θεωρώντας ότι η Τεχεράνη τρέφει «ηγεμονικές» φιλοδοξίες για την περιοχή.
Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σκοπεύει να ενημερώσει εντός της εβδομάδας το Κογκρέσο για τις συμβάσεις αυτές, που θα επιτρέψουν στην Ουάσινγκτον να παραδώσει στο Ριάντ χίλιες βόμβες GBU-39, μεγάλης διατρητικής ικανότητας, και 5.000 άλλα οπλικά συστήματα στα Εμιράτα.

O "πόλεμος στη Συρία" ή "ο πόλεμος για τη Συρία";

http://www.ekurd.net/mismas/articles/misc2013/10/syriakurd918.jpgΡούσσος ΣωτήρηςΑπό το 1949 ώς το 1970 η Συρία ήταν ίσως η πιο ασταθής χώρα στον κόσμο. Ισχνά κοινοβουλευτικά διαλείμματα παρεμβάλλονταν ανάμεσα σε συνεχή στρατιωτικά πραξικοπήματα, περίπου ένα κάθε χρόνο. Μια χώρα μωσαϊκό εθνοθρησκευτικών ομάδων: Άραβες σουνίτες μουσουλμάνοι (περισσότεροι από το 50%), αλαουίτες (κλάδος των σιιτών μουσουλμάνων με πολλά στοιχεία όμως συγκρητισμού, περίπου 10%), χριστιανοί (ορθόδοξοι, Συροχαλδαίοι, καθολικοί, 10% του πληθυσμού), Κούρδοι (οι περισσότεροι σουνίτες μουσουλμάνοι, επίσης 10%), Δρούζοι και Αρμένιοι. Η ανάπτυξη του συριακού αραβικού εθνικισμού μονοπωλήθηκε στα χρόνια του μεσοπολέμου από τη σουνιτική μεγάλη γαιοκτημονική τάξη και λιγότερο από χριστιανούς ριζοσπάστες διανοούμενους. Η άνοδος του παναραβικού κινήματος Μπάαθ ήρθε κυρίως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο ως αντίδραση μεσαίων στρωμάτων (επιστημόνων, επαγγελματιών και μετέπειτα στρατιωτικών) στη γαιοκτημονική πολιτική κυριαρχία και στην αδυναμία της να αντιπαρατεθεί στο Ισραήλ στον πόλεμο του 1948.

Πολεμικές ασκήσεις για την καταστολή πλήθους

Στρατιωτικά γυμνάσια παρακολουθεί ο πρωθυπουργός για να ανακτήσει ψήφους από τη Χ.Α. Μόνο που ο «Καλλίμαχος» αποσκοπεί στην αντιμετώπιση διαδηλώσεων, όπως καταγγέλλουν αντιπολεμικές κινήσεις και η Αριστερά
αντωνης σαμαρας νησος δοκος πολεμικες ασκησεις Του Μάνου Τσαλδάρη
 Λιτή και ενταγμένη στο τυπικό πλαίσιο ανάλογων περιπτώσεων ήταν η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά μετά την ολοκλήρωση της άσκησης «Πυρπολητής» στα νότια της νήσου Δοκός, την οποία παρακολούθησε ο πρωθυπουργός, με σκοπό να κερδίσει, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, τις χαμένες δεξιές ψήφους –από τη Χρυσή Αυγή– στις Ενοπλες Δυνάμεις και τoυς απόστρατους. Στο ίδιο πνεύμα εξάλλου εκτιμάται ότι κινείται και η σημερινή επανάληψη της άσκησης «Καλλίμαχος», που είχε γίνει πριν από περίπου δύο χρόνια και είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της Αριστεράς, τα οποία την ενέτασσαν στα σχέδια της κυβέρνησης να χρησιμοποιείται ο στρατός στην καταστολή διαδηλώσεων.

Δικαίωση του Μοράλες

Οι «αφέλειες γραφικών ιθαγενών» μείωσαν τη φτώχεια και τις ανισότητες καθιστώντας τη Βολιβία την τρίτη πιο δυναμική οικονομία της Νότιας Αμερικής
 Της Χριστίνας Πάντζου
Συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια από τον «Μαύρο Οκτώβριο» του 2003 στη Βολιβία και τον «πόλεμο του αερίου», τις μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον της πώλησης του φυσικού αερίου της χώρας σε ξένες πολυεθνικές. Μια εξέγερση που άφησε πίσω της 67 νεκρούς, αλλά ανάγκασε τον πρόεδρο «Γκόνι» Σάντσες ντε Λοσάδα να εγκαταλείψει τη χώρα.