18 Οκτωβρίου 2013

"Oταν ο στρατιωτικός μηχανισμός μιας χώρας παράγει Ηγέτες"

Ο «καλός Σαμαρείτης» αρχηγός ΓΕΕΘΑ του Ισραήλ!.\Εκτεταμένη κάλυψη σε περιστατικό που σημειώθηκε σε δρόμο του Ισραήλ επιφυλάσσουν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, αφού στο περιστατικό ο πρωταγωνιστής δεν είναι άλλος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, αντιστράτηγο Μπένι Γκανζ. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, ομάδα του «ΕΚΑΒ» της χώρας μετέβη σε σημείο όπου είχε σημειωθεί ατύχημα. Πλησιάζοντας, διαπίστωσαν ότι ο χώρος είχε αποκλειστεί-ασφαλιστεί υποδειγματικά από αυτοκίνητα με αστυνομικό «φάρο» και θεώρησαν ότι η αστυνομία είχε κάνει τη δουλειά της. Όταν όμως έφτασαν στο σημείο, αντελήφθησαν ότι τα αυτοκίνητα ήταν συμβατικά.

Το επείγον της περίπτωσης (τρακάρισμα, τραυματίας) δεν επέτρεπαν και πολλά περιθώρια για τέτοιες σκέψεις. Πλησίασαν για να δοκιμάσουν άλλη μία έκπληξη. Ο τραυματίας είχε φροντιστεί, είχαν δοθεί όλες οι πρώτες βοήθειες και ήταν έτοιμος για μεταφορά στο νοσοκομείο. Ο επικεφαλής ζήτησε από έναν ψηλό ξερακιανό κύριο με ευγενική φυσιογνωμία, που συμμετείχε στην ομάδα που έδινε τις πρώτες βοήθειες, να βοηθήσει για να σηκωθεί το φορείο και να τοποθετηθεί στο ασθενοφόρο, κάτι που έγινε χωρίς δεύτερη κουβέντα.

Φορούσε πολιτικά. Ο τραυματιοφορέας διηγείται, ότι έχοντας βάλει τον τραυματία σε ασφαλή θέση για τη μεταφορά, συνειδητοποίησε ότι ο κύριος που τον είχε συνδράμει δεν ήταν άλλος από τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του. Έμεινε άφωνος! Η ομάδα ασφαλείας του αρχηγού έδωσε όλες τις λεπτομέρειες στους τραυματιοφορείς και το ασθενοφόρο ξεκίνησε για το πλησιέστερο νοσοκομείο.

Όπως προέκυψε στη συνέχεια, ο αρχηγός των IDF επέστρεφε με την ασφάλειά του στη βάση του μετά από το βραδινό δείπνο, κάπου κοντά στην πόλη Ασντότ, όταν πέρασαν από το σημείο του ατυχήματος. Η διαταγή για ακινητοποίηση της αυτοκινητοπομπής και ενασχόλησης με το συμβάν ήταν άμεση. Ακολούθησαν όσα περιγράφτηκαν.

Η δημοσιότητα που έλαβε το περιστατικό και η δημοσιογραφική πίεση, οδήγησε σε έκδοση ανακοίνωσης από τις IDF: «Αυτό είναι ακριβώς που αναμένεται από έναν αξιωματικό να πράξει όταν φτάνει στη σκηνή ενός ατυχήματος. Ασχέτως του αν φορά στολή ή όχι, οφείλει να κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει».

Ο συγκεκριμένος αξιωματικός όμως δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει. Όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ των ισραηλινών μέσων, τρεις ακόμα φορές τα τελευταία δύο χρόνια, καταγράφηκαν παρόμοια περιστατικά:

Τον Δεκέμβριο του 2011, έτρωγε σε εστιατόριο όταν μια κυρία κάποιας ηλικίας έπαθε εγκεφαλικό και κατέρρευσε. Ήταν τυχερή, διότι την φρόντισε άμεσα η ομάδα του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων.

Ένα χρόνο αργότερα, κι ενώ βρισκόταν στον αέρα με ελικόπτερο, πληροφορήθηκε ότι αλεξιπτωτιστής είχε τραυματιστεί σοβαρά σε άσκηση στην Κοιλάδα του Ιορδάνη. Διέταξε την άμεση επιστροφή για την παραλαβή του τραυματία για να κερδηθεί έστω και ο ελάχιστον χρόνος, καθώς βρίσκονταν πολύ κοντά στην περιοχή και το ελικόπτερο που τον μετέφερε διέθετε όλα τα απαραίτητα.
Εν κατακλείδι, τον περασμένο Ιούλιο που βρισκόταν σε πλοίο του Ναυτικού της χώρας

εγκαταλείποντας θαλάσσια περιοχή όπου είχε διεξαχθεί άσκηση, όταν πληροφορήθηκε την ασφαλή εγκατάλειψη πιλότου μαχητικού F-16 που πετούσε στην ευρύτερη περιοχή. Διέταξε άμεση επιστροφή και συμμετοχή του πλοίου στην ομάδα έρευνας και διάσωσης που κατάφερε τελικά να περισυνελέξει σώο τον πιλότο.

Κάτι μας λέει, ότι ο συγκεκριμένος αξιωματικός θα απασχολήσει την επικαιρότητα και μετά την αποστρατεία του από τις ένοπλες δυνάμεις. Δεν είναι και ασυνήθιστο σε αυτή τη χώρα. Ο συγκεκριμένος, παρότι έγινε αρχηγός επανερχόμενος από την αποστρατεία, επειδή η αρχική επιλογή «σκόνταψε» σε θέμα της Δικαιοσύνης (φαίνεται πως δικαιώθηκε, η ζημιά είχε όμως γίνει), δείχνει κάποια στοιχεία που έχουν ενδιαφέρον.
Εάν έχει όμως κάτι ενδιαφέρον για την Ελλάδα, είναι το πως ο στρατιωτικός μηχανισμός αυτής της χώρας, παράγει συνεχώς ηγέτες.