18 Οκτωβρίου 2013

«Eurasia Interconnector»: Ίσως και το 2017 Έτοιμη η Ηλεκτρική Διασύνδεση Κρήτης-Αθήνας και Κύπρου-Ισραήλ

http://energia.gr/photos/articlefiles/euroasia-interconnector.jpg
Το 2017 είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του «Eurasia Interconnector», που αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας, με υποθαλάσσιο καλώδιο. Αυτό δήλωσε χθες, ο Νάσος Κτωρίδης, πρόεδρος της ΔΕΗ - Quantum Energy, που έχει αναλάβει να κατασκευάσει το μεγαλύτερο στον κόσμο έργο υποθαλάσσιας ενεργειακής διασύνδεσης, που, μάλιστα, έχει ήδη ενταχθεί στα έργα κοινού ενδιαφέροντος της Ε.Ε.

«Στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του έργου μέσα σε 36 μήνες από την έναρξη, για την πρώτη σύνδεση το 2017», δήλωσε, συγκεκριμένα, ο κ. Κτωρίδης. Η πρώτη φάση, συμπλήρωσε ο επικεφαλής της κοινοπραξίας ΔΕΗ - Quantum Energy, περιλαμβάνει τη σύνδεση Κρήτης-Αθήνας και Κύπρου-Ισραήλ, ενώ η δεύτερη φάση αφορά τη σύνδεση Κρήτης –Κύπρου, μήκους 475 ναυτικών μιλίων.

Το καλώδιο θα μπορεί να μεταφέρει ενέργεια και στις δύο κατευθύνσεις, ενώ η σύνδεση θα αφορά πρωτίστως τον ηλεκτρισμό που θα παραχθεί από το φυσικό αέριο. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε ο κ. Κτωρίδης, και ηλεκτρική ενέργεια παραγόμενη από ΑΠΕ θα μπορούσε να διοχετευθεί στο δίκτυο.
Το έργο της διασύνδεσης, προϋπολογισμού 3,5 δις ευρώ, το οποίο αποφασίστηκε μετά την έκρηξη στον ηλεκτρικό σταθμό του Βασιλικού το 2011, που κατέστρεψε την μισή ηλεκτρική παραγωγική υποδομή της Μεγαλονήσου, θα τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ελλάδος, τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΗ - Quantum Energ y.

Μάλιστα, ο κ. Κτωρίδης υπογράμμισε ότι, καθώς η ζήτηση για ηλεκτρισμό στην Ευρώπη είναι εκπληκτικά μεγάλη, «θεωρούμε πως ίσως χρειαστεί στο μέλλον ακόμη και ένα δεύτερο καλώδιο».
Το υποθαλάσσιο καλώδιο «Eurasia Interconnector» μήκους 870 χιλ.θα ποντιστεί στα 200 μέτρα κάτω από τη θάλασσα, με μεταφορική ισχύ 2.000 MW.
http://energia.gr/article.asp?art_id=75284