17 Οκτωβρίου 2014

ΒΒC: Τα πέντε διδάγματα από την πολιορκία στο Κομπάνι Οι Κούρδοι υποστηρίζουν ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει σχεδόν υποχωρήσει


ΒΒC: Τα πέντε διδάγματα από την πολιορκία στο Κομπάνι
Ύστερα από μάχες ενός μηνός, οι Κούρδοι υποστηρίζουν ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει σχεδόν υποχωρήσει από το Κομπάνι. Τι διδαχθήκαμε λοιπόν; Πέντε «διδάγματα» για τη Δύση διακρίνει σε άρθρο του ο βρετανός δημοσιογράφος Μαρκ Ερμπαν, συντάκτης του BBC για θέματα διπλωματίας και άμυνας.
1.      Το Κομπάνι δεν έχει μεγάλη στρατηγική σημασία
Τουλάχιστον όχι με την κλασική έννοια. Δεν θα κρίνει την έκβαση του συριακού εμφυλίου ούτε την εκστρατεία του Λευκού Οίκου κατά του ISIS. Η κυριότερη σημασία του Κομπάνι είναι ότι επηρεάζει τη σχέση των Κούρδων με την Τουρκία. Η μάχη έχει επίσης επιδεινώσει τις σχέσεις της Τουρκίας με τους συμμάχους της.

Αυτοκαταργήθηκε η τουρκική επιτροπή κατά της διαφθοράς Εληξε η χρονική περίοδος λειτουργίας


Αυτοκαταργήθηκε η τουρκική επιτροπή κατά της διαφθοράςΗ επιτροπή της τουρκικής βουλής, η οποία συγκροτήθηκε για να ερευνήσει «θέματα διαφθοράς σε κυβερνητικά και άλλα κλιμάκια» έχει αυτοκαταργηθεί. Την περασμένη Τετάρτη 15 Οκτωβρίου έληξε η χρονική περίοδος λειτουργίας της και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται να επαναλειτουργήσει, λένε βουλευτές της αντιπολίτευσης. Η επιτροπή συνεδρίασε μια μόνο φορά, στην αρχη.Η επιτροπή, για τη δημιουργία της οποίας έγινε πολύωρη συζήτηση στην  τουρκική βουλή τον περασμένο Μάιο, έπρεπε να εξετάσει τις κατηγορίες για διαφθορά εναντίον των πρώην  υπουργών της κυβέρνησης Ερντογάν, η ανάμειξη των οποίων σε «ύποπτες χρηματικές συναλλαγές» είχε διαπιστωθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ήρθαν στη  δημοσιότητα τηλεφωνικές συνομιλίες τους.

Τό Τουρκικό Σχέδιο γιά τήν ΚύπροΤό Τουρκικό Σχέδιο γιά τήν Κύπρο

http://www.defence-point.gr/news/wp-content/uploads/2013/01/Oil-Field-Cyprus_10-11.pngenergia.gr Άποψη-γράφει ὁ Εὐθ. Π. Πέτρου
Τό ἔχουμε γράψει κατ’ ἐπανάληψιν. Στήν ἀντιμετώπιση τῶν Τούρκων δέν θά ἔπρεπε νά ὑπάρχουν ἐκπλήξεις.Διότι οἱ προθέσεις τους εἶναι πάντα ξεκάθαρες. Τίς δηλώνουν μάλιστα οἱ ἴδιοι οἱ κρατικοί τους ἀξιωματοῦχοι.Ἔτσι λοιπόν καί, ὅσον ἀφορᾶ στήν ἐξαγγελία τους (NAVTEX) ὅτι θά διενεργήσουν ἔρευνες σέ «οἰκόπεδα» στόν νότο τῆς κυπριακῆς ΑΟΖ, δέν δικαιολογεῖται νά ἔχουμε ἐκπλαγῆ. Πέρα ἀπό τήν δεδηλωμένη ἀμφισβήτηση τῶν κυριαρχικῶν δικαιωμάτων τῆς Κυπριακῆς Δημοκρατίας, τό ζήτημα διεκδικήσεως μεριδίου στόν ὑποθαλάσσιο πλοῦτο νοτίως τῆς Μεγαλονήσου παρέμενε ἕνα ἀπό τά μεγάλα ἀγκάθια τῶν διαπραγματεύσεων γιά τό κυπριακό.

Η Άγκυρα μελετά σχέδιο εισβολής στο Κομπάνι

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα σχέδια της κυβέρνησης του για το μέλλον της Συρίας.Το Κομπάνι, συμπεριλαμβάνεται στα σχέδια του επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Του Νίκου Στέλγια Τη στιγμή που οι Κούρδοι αντάρτες καταβάλλουν τιτάνια προσπάθεια για να απωθήσουν τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους από το Κομπάνι, η τουρκική κυβέρνηση θέτει επί τάπητος σχέδιο εισβολής στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Συρίας.Όπως μεταδίδει το τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο «IMC», χθες το βράδυ, μιλώντας στο αραβικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα», ο Τούρκος Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα σχέδια της κυβέρνησης του για το μέλλον της Συρίας.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου εξήγησε ότι η κυβέρνηση του μελετά την δημιουργία «ζωνών ασφαλείας» στο βόρειο κομμάτι της Συρίας. Οι ζώνες αυτές θα ξεκινούν από τα περίχωρα της Αντιόχειας, της Λαττάκειας και θα φτάνουν μέχρι τα κουρδικά καντόνια. Σύμφωνα με τον κ. Νταβούτογλου, η περιοχή Αλ Αϊν Αράπ, δηλαδή το Κομπάνι, συμπεριλαμβάνεται στα σχέδια του επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Επιστροφή στην κρίση

Σκηνές από το παρελθόν ζουν τις τελευταίες ημέρες στην Ευρωζώνη και κατ' επέκτασιν και στην Ελλάδα. Είναι πλέον διάχυτος ο φόβος επιστροφής της Ευρωζώνης σε υφεσιακή κατάσταση όμοια με αυτήν του 2009, καθώς δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες της (Γαλλία και Ιταλία), με τους προβληματικούς προϋπολογισμούς τους, κατατάσσονται πλέον στις προβληματικές χώρες, ενώ τα μέχρι τώρα «αστέρια», όπως η Φινλανδία και η ίδια η Γερμανία, δείχνουν εμφανή τα σημάδια της οικονομικής κόπωσής τους.
Αυτό είναι το ευρύτερο και άκρως ανησυχητικό περιβάλλον μέσα στο οποίο πορεύεται η Αθήνα αυτό το διάστημα, που η ίδια επέλεξε ως «καταλληλότερο» για να απεμπλακεί από το Μνημόνιο και την τρόικα.

Επικίνδυνη έκρηξη αλβανικού επεκτατισμού

Η πρόκληση των Αλβανών εθνικιστών ήταν προ-σχεδιασμένη και άνωθεν οργανωμένη
Τα όσα συνέβησαν στην ποδοσφαιρική συνάντηση μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας δεν αφορούν στο ποδόσφαιρο, αλλά μείζονα ζητήματα της ευρύτερης περιοχής, που ακουμπούν άμεσα τη χώρα μας. Η εμφάνιση πάνω από το γήπεδο ενός τηλεκατευθυνόμενου αεροπλάνου που έσερνε τη σημαία της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας», πέρα από τα πρωτοφανή έκτροπα που προκάλεσε, ανέδειξε, μία ακόμη φορά, τη διεκδίκηση εδαφών από τα Σκόπια, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και την Ελλάδα. Ολόκληρη την Ηπειρο, τη Δυτική Μακεδονία και την Κέρκυρα. Δεν ήταν, άλλωστε, τυχαία ούτε η σύλληψη ως υποκινητή των επεισοδίων του Ολσι Ράμα, αδελφού του Αλβανού πρωθυπουργού, ούτε τα πανηγύρια που έστησαν φανατικοί εθνικιστές στην Πρίστινα και τα Τίρανα. Ολα μαζί επισημαίνουν πως η πρόκληση των Αλβανών εθνικιστών ήταν, όχι μόνο προσχεδιασμένη, αλλά και άνωθεν οργανωμένη.

Ελληνικό διάβημα για τις επιθέσεις σε βάρος της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία

Ο έλληνας πρεσβευτής στα Τίρανα ζήτησε από τις αλβανικές Αρχές να καταδικάσουν τα επεισόδια σε βάρος της ελληνικής μειονότητας, να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη σύλληψη των δραστών της επίθεσης στο χωριό Δερβιτσάνη, που έλαβε χώρα μετά την επεισοδιακή διακοπή του ποδοσφαιρικού αγώνα Σερβίας - Αλβανίας στο Βελιγράδι.


Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Αλβανία προέβη η Ελλάδα, λόγω των επιθέσεων που σημειώθηκαν σε βάρος μελών της ελληνικής μειονότητας στο χωριό Δερβιτσάνη, μετά την επεισοδιακή διακοπή του ποδοσφαιρικού αγώνα Σερβίας - Αλβανίας στο Βελιγράδι.
Ο έλληνας πρεσβευτής στα Τίρανα ζήτησε από τις αλβανικές Αρχές να καταδικάσουν τα επεισόδια σε βάρος της ελληνικής μειονότητας, να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη σύλληψη των δραστών της επίθεσης και να διασφαλίσουν την προστασία των ελλήνων ομογενών.

Πολλαπλά διπλωματικά πλήγματα στην Άγκυρα

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20141017/engine/assets_LARGE_t_420_54410847_type12713.jpg
  Του Κώστα Ράπτη Η τουρκική διπλωματία δεν διανύει τις καλύτερες μέρες της -καθώς η τυχοδιωκτική στάση της γείτονος στη συριακή κρίση δημιουργεί προβλήματα στην “εικόνα” της.
Η ψηφοφορία για την ανάδειξη των πέντε νέων μη μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διετία 2015-2016 ήταν ενδεικτική. Η Νέα Ζηλανδία και η Ισπανία απέσπασαν τις δύο έδρες που αντιστοιχούν στην ομάδα των “Δυτικών και άλλων” χωρών, ενώ η Τουρκία αποκλείσθηκε, παρά την πολύμηνη διπλωματική προσπάθειά της να εκλεγεί. Μάλιστα στους τρεις γύρους της ψηφοφορίας η Τουρκία έλαβε 109, κατόπιν 73 και εντέλει 60 ψήφους (επί συνόλου 193) εκπλήσσοντας όσους τη θεωρούσαν ισχυρό διεκδικητή.

Stratfor: Το φλερτ ΗΠΑ-Ιράν καθορίζει τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Οι «υπόγειες» διεργασίες ΗΠΑ-Ιράν και πώς καθορίζουν το «παιχνίδι» στη Μέση Ανατολή. Οι αντοχές των τζιχαντιστών και οι πονοκέφαλοι της Βαγδάτης. Αντικρουόμενη η στρατηγική της Τουρκίας. Οι εξελίξεις σε Αίγυπτο και Λιβύη. Τι προβλέπει η Stratfor για το δ' τρίμηνο.
Stratfor: Το φλερτ ΗΠΑ-Ιράν καθορίζει τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Από την αρχή του έτους, το Stratfor έχει τονίσει δύο βασικές τάσεις για τη Μέση Ανατολή: την προσπάθεια επαναπροσέγγισης ΗΠΑ και Ιράν και την πιεστική ανάγκη των ΗΠΑ να βασιστούν περισσότερο σε τοπικούς «παίκτες» -κυρίως στο Ιράν και την Τουρκία- προκειμένου να διαχειριστούν τις συγκρούσεις στην περιοχή. Αν και οι ΗΠΑ σίγουρα έχουν προσπαθήσει να υλοποιήσουν αυτούς τους στόχους, η ταχεία εξάπλωση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, η δυσκολία των διαπραγματεύσεων με το Ιράν και η επιφυλακτικότητα της Τουρκίας μπερδεύουν τη στρατηγική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
Οι διάφορες ομάδες των ανταρτών και οι «χορηγοί» τους θα εκμεταλλευτούν την ευκαιρία ώστε να σπρώξουν την Ουάσιγκτον προς την πολιτική κατεύθυνση που επιθυμούν εκείνες, ενώ οι ΗΠΑ προσπαθούν να βρουν ισορροπίες μεταξύ πολλών -και συχνά αντικρουόμενων- στόχων.

Πρώτα η Bαγδάτη, μετά το Kίεβο

ΗΠΑ: Αισιοδοξία για ρόλο της Τουρκίας στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους
Tα όσα προέκυψαν στην προχθεσινή συνάντηση Kέρι - Λαβρόφ στο Παρίσι κάθε άλλο παρά αυτονόητα είναι.H σύγκρουση στην Oυκρανία δημιουργούσε εκ των πραγμάτων τη δυνατότητα υπονόμευσης της Pωσίας μέσω της ενίσχυσης ακραίων φονταμενταλιστών μουσουλμάνων στον Bόρειο Kαύκασο στην Tσετσενία και το Nταγκεστάν, μια πρακτική που μέχρι πρόσφατα εφάρμοζαν οι HΠA με τη χρηματοδότηση της Σαουδικής Aραβίας.Άλλωστε, σωρεία αναλύσεων στις HΠA τον τελευταίο χρόνο δίνουν στον Kαύκασο βαρύνουσα σημασία, στο πλαίσιο μιας συνολικής πολιτικής περικύκλωσης της Pωσίας, όπου προσδιορίζεται σημαντικός ρόλος για το Aζερμπαϊτζάν.

ΕΝΩ ΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΧΕΣ ΣΤΟ ΚΟΜΠΑΝΙ Το Βερολίνο «κλείνει το μάτι» στο ΡΚΚ

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών και στενός συνεργάτης της Αγκελα Μέρκελ, Βόλκερ Κάουντερ, άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο εξοπλισμού του ΡΚΚ από τη χώρα του. «Γνωρίζω τα προβλήματα που έχει η Τουρκία με το ΡΚΚ, αλλά δεν μπορεί να αποτελεί λύση το να καθόμαστε αμέτοχοι και να βλέπουμε το Isis να καταλαμβάνει σημαντικές μεθοριακές πόλεις και να εξελίσσεται σε απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια», φέρεται, σύμφωνα με το Der Spiegel, να δήλωσε στη Βουλή, για να προσθέσει: «Δεν αποκλείω τη στήριξη άλλων οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένου του ΡΚΚ.

Εξελέγη μη μόνιμο μέλος η Ισπανία Συντριπτική ήττα της Τουρκίας για εκλογή στο Συμβούλιο Ασφαλείας


Συντριπτική ήττα της Τουρκίας για εκλογή στο Συμβούλιο Ασφαλείας
Νέα Υόρκη: Η Τουρκία υπέστη συντριπτική ήττα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αποτυγχάνοντας να εκλεγεί στο Σ.Α. Στην τρίτη και τελική ψηφοφορία, η Ισπανία έλαβε 132 ψήφους, έναντι 60 της Τουρκίας. Οι δύο χώρες βρέθηκαν αντιμέτωπες σε δύο επαναληπτικές ψηφοφορίες, καθώς καμία εκ των δύο δεν κατόρθωσε να λάβει την πλειοψηφία των 2/3 των μελών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.Τέσσερις χώρες εξελέγησαν από την πρώτη ψηφοφορία. Η Αγκόλα με 190 ψήφους, η Μαλαισία με 187, η Βενεζουέλα με 181 και η Νέα Ζηλανδία με 145.Η Ισπανία έλαβε στον πρώτο γύρο 121 ψήφους και η Τουρκία 109 ψήφους. Στο δεύτερο γύρο η Ισπανία έλαβε 120 ψήφους και η Τουρκία 79.H θητεία των πέντε νέων μελών ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2015 και θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2016. Θα αντικαταστήσουν την Αργεντινή, την Αυστραλία, το Λουξεμβούργο, τη Νότια Κορέα και την Ρουάντα.