17 Οκτωβρίου 2014

Η Άγκυρα μελετά σχέδιο εισβολής στο Κομπάνι

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα σχέδια της κυβέρνησης του για το μέλλον της Συρίας.Το Κομπάνι, συμπεριλαμβάνεται στα σχέδια του επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Του Νίκου Στέλγια Τη στιγμή που οι Κούρδοι αντάρτες καταβάλλουν τιτάνια προσπάθεια για να απωθήσουν τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους από το Κομπάνι, η τουρκική κυβέρνηση θέτει επί τάπητος σχέδιο εισβολής στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Συρίας.Όπως μεταδίδει το τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο «IMC», χθες το βράδυ, μιλώντας στο αραβικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα», ο Τούρκος Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα σχέδια της κυβέρνησης του για το μέλλον της Συρίας.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου εξήγησε ότι η κυβέρνηση του μελετά την δημιουργία «ζωνών ασφαλείας» στο βόρειο κομμάτι της Συρίας. Οι ζώνες αυτές θα ξεκινούν από τα περίχωρα της Αντιόχειας, της Λαττάκειας και θα φτάνουν μέχρι τα κουρδικά καντόνια. Σύμφωνα με τον κ. Νταβούτογλου, η περιοχή Αλ Αϊν Αράπ, δηλαδή το Κομπάνι, συμπεριλαμβάνεται στα σχέδια του επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Στα πλαίσια των δηλώσεων του, ο Τούρκος Πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει στην δημιουργία των περίφημων «ζωνών ασφαλείας» δίχως την εξασφάλιση της έγκρισης της διεθνούς κοινότητας. Η νέα δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού έρχεται να δώσει διαστάσεις στους προβληματισμούς των εκπροσώπων του κουρδικού κινήματος, οι οποίοι σε λίγο συναντούν τον φυλακισμένο ηγέτη του κουρδικού κινήματος, Αμντουλάχ Οτσαλάν. Πριν από λίγες ημέρες, το κουρδικό κίνημα είχε ξεκαθαρίσει ότι η ανάπτυξη των δυνάμεων του τουρκικού στρατού στο Κομπάνι θα σημαίνει για τους ίδιους στρατιωτική κατοχή. Το κουρδικό κίνημα θα αντισταθεί σε μια τέτοια κίνηση της Άγκυρας.