10 Μαρτίου 2015

«Το Κομπάνι θα έχει νικήσει μόνο όταν ξανακατοικηθεί»

«Ελλάδα; Τσίπρας! Επανάσταση» είναι η αντίδραση του χαμάλη με την καρότσα του, όταν μαθαίνει ότι ερχόμαστε από την Ελλάδα |
 
Η μάχη του Κομπάνι και το κύμα αλληλεγγύης που έφερε από την Ελλάδα ήρθαν να επουλώσουν ένα παλιό τραύμα: την παράδοση του ιστορικού ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν στους διώκτες του 
 Συντάκτης: Ντίνα Δασκαλοπούλου
 Στην περιοχή όπου έχει χαραχτεί η γραμμή του μετώπου με τον σκοταδισμό των τζιχαντιστών, οι Κούρδοι βρίσκουν στήριγμα στην Ελλάδα: «Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό αυτό που συμβαίνει στη χώρα σας. [...] Η Ελλάδα, όπως κι εμείς, αντιστέκεται στον καπιταλισμό και τους φασίστες. Το Κομπάνι είναι μια πόλη που ενώνει τους λαούς, τους εμπνέει το μήνυμα αντίστασης κι αλληλεγγύης που εκπέμπει. Τώρα είστε κι εσείς μέλη της αντίστασης. Στο τέλος όλοι μαζί θα νικήσουμε».

Άλλη μια επιτυχία των ΗΠΑ: Η δημιουργία και η εγκατάλειψη του Κοσόβου



Thomas Harrington – ANTIWAR.COM, 28-2-2015
Απόδοση Κειμένου – Επιμέλεια: Μαρία Μπαρέτα, Κέντρο Ανατολικών Σπουδών
Το Κόσοβο καταρρέει και οι κάτοικοι του προσπαθούν απελπισμένα και με κάθε δυνατό τρόπο να απεγκλωβιστούν από αυτό. Δεν το έχετε ακούσει;
Μάλλον επειδή οι ΗΠΑ είναι σχεδόν εξολοκλήρου υπεύθυνες για τη δημιουργία του ανεξάρτητου Κοσόβου και κατ’ επέκταση για τη δημιουργία ενός βίαιου και διεφθαρμένου δομικού συστήματος εξουσίας που ηγεμονεύει επί της ζωής των πολιτών του.Η δημιουργία του ανεξάρτητου Κοσόβου στο όνομα της δημοκρατίας και του ανθρωπισμού θεωρείται από τους υποστηρικτές του Clinton ως μια από τις πρώτες επιτυχίες της αμερικανικής μετά-ψυχροπολεμικής εξωτερικής πολιτικής.
Υπό την καθοδήγηση του Richard Holbrook, του «πνευματικό πατέρα» –αν μπορεί να μου επιτραπεί αυτός ο όρος- της Susan Rices και της Samantha Power, ένα νέο αμερικανικό προτεκτοράτο δημιουργήθηκε στην καρδιά των Βαλκανίων, της ιστορικά πιο ασταθούς περιοχής του Δυτικού κόσμου.

Η Αμερική, η Γερμανία και η Ελλάδα

Στρατηγικό εφιάλτη αποτελεί για τις ΗΠΑ η αποτυχία της Γερμανίας να διαχειριστεί την ουκρανική κρίση και την ελληνική διαπραγμάτευση | Συντάκτης: 
Μετά τον Μπους τον νεότερο, οι ΗΠΑ προσπαθούν να οργανώσουν εκ νέου την ηγεμονία τους και να αντιμετωπίσουν τις απειλές εναντίον αυτής της ηγεμονίας με δύο τρόπους. Ο ένας τρόπος είναι ο συνδυασμός τεχνολογίας και υπηρεσιών πληροφοριών για την καταπολέμηση ασύμμετρων απειλών, δηλαδή των οργανώσεων τύπου Αλ Κάιντα, με εμβληματικό μέσο τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones). Ο άλλος και πιο σημαντικός για την παγκόσμια ηγεμονία είναι μέσω περιφερειακών ηγετικών δυνάμεων που θα αντισταθμίζουν πιθανές απειλές για την αμερικανική ηγεμονία και θα απολαμβάνουν ως αντάλλαγμα μια αυτονομία κινήσεων στην περιφέρειά τους.

Οι καβγάδες της Άγκυρας με το Κάιρο και η κόντρα με το Τελ Αβίβ Foreign Affairs: Η σύγκρουση Τουρκίας - Αιγύπτου και «το χαρτί της Κύπρου»

Foreign Affairs: Η σύγκρουση Τουρκίας - Αιγύπτου και «το χαρτί της Κύπρου»
Νέα Υόρκη: Στη «σύγκρουση της Τουρκίας με την Αίγυπτο» και στο «χαρτί της Κύπρου» αναφέρεται ανάλυση που δημοσιεύεται στο αμερικανικό περιοδικό «Foreign Affairs». Την ανάλυση υπογράφουν οι Soner Cagaptay (διευθυντής του Turkish Research Program στο Washington Institute) και Marc Sievers (διπλωματικός σύμβουλος στο Washington Institute for Near East Policy).«Με την άνοδο του στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στην εξουσία της Αιγύπτου, η Τουρκία σύντομα κατέστη μία από τις μεγαλύτερες αντιπάλους της χώρας στη Μέση Ανατολή», όπως αναφέρουν, σημειώνοντας ότι «οι μεταξύ τους σχέσεις επιδεινώθηκαν περαιτέρω, μετά την απόφαση της Αιγύπτου να διενεργήσει αεροπορικές επιθέσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στόχων της Αλ Σαμ στη Λιβύη, στις 16 Φεβρουαρίου».Οι δυο αναλυτές τονίζουν ότι «η Αίγυπτος και η Τουρκία θεωρούν τους εαυτούς τους ως περιφερειακές δυνάμεις και, σήμερα, ως τις ηγέτιδες δυνάμεις του σουνιτικού Ισλάμ».

1915-2015: Φόρος τιμής στην γενοκτονία των Αρμενίων

To ευρωπαϊκό αντιρατσιστικό κίνημα Grassroots - EGAM οργανώνει, μαζί με τους Ευρωπαίους, Αρμενιους και Τούρκους εταίρους (ΑΓΑΕ,Durde), εκδηλώσεις μνήμης για την 100η επέτειο από την γενοκτονία των Αρμενίων στην Τουρκία.
Ενας αιώνας έχει περάσει από την γενοκτονία των Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, κατά την οποία 1,5 εκατ. Αρμένιοι σφαγιάστηκαν. Για εκατό χρόνια,  η άρνηση του εγκλήματος αυτού βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής και της διπλωματίας του τουρκικού κράτους, το οποίο ιδρύθηκε εν μέρει από την απαλλοτρίωση των Αρμενίων και την καταστροφή του πολιτισμού τους.Εκατό χρόνια μετά, η άρνηση ή η υπεράσπιση αυτής της γενοκτονίας γεννά ακόμη θύματα τροφοδοτώντας την βία, τον εθνικισμό και το ρατσισμό, προωθώντας την αναπαραγωγή των συγκρούσεων και πνίγοντας τη δημοκρατία και την ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία.
Μετά από πολλές προσπάθειες και με τη βοήθεια της ευρωπαϊκής κοινωνία των πολιτών επευτεύχθη η αναγνώριση της γενοκτόνίας, με εκδηλώσεις να πραγματοποιούνται στη μνήμη των θυμάτων από το 2010 στην Τουρκία.

Η Συνθήκη Λωζάννης στο μικροσκόπιο

Ο Χρήστος Ροζάκης, πρόεδρος του Διοικητικού Δικαστηρίου του Συμβουλίου της Ευρώπης
Πολιτικοί, επιστήμονες, διπλωμάτες και δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν και σήμερα με δέος τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία παραμένει πάντα στο τραπέζι για ερμηνείες και αναλύσεις, που ανακύπτουν από τη μακρόχρονη εφαρμογή της.Η Eνωση Διεθνούς Δικαίου οργάνωσε ένα συνέδριο, το 2013, για τα 90 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης. Οι εισηγήσεις σχολιάστηκαν χθες, σε εκδήλωση στο υπουργείο Εξωτερικών, από τον Χρήστο Ροζάκη, πρόεδρο του Διοικητικού Δικαστηρίου του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον Παύλο Αποστολίδη, πρέσβη επί τιμή και τον πρέσβη Αλέξη Αλεξανδρή. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Καρτάλης.Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η Συνθήκη της Λωζάννης αποτέλεσε ορόσημο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο κ. Ροζάκης αποδόμησε πλήρως τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι η Συνθήκη είναι σαφής: Τα νησιά πέραν των τριών μιλίων από τις τουρκικές ακτές ανήκουν στην Ελλάδα και είναι αδιάφορο αν αναφέρονται με τα ονόματά τους ή όχι. Σχολιάζοντας την τουρκική πολιτική στο Αιγαίο, ο κ. Ροζάκης έκανε λόγο για «ακροβατικούς ισχυρισμούς, έωλους ισχυρισμούς που στερούνται σοβαρότητας».

Τούρκος ο σκηνοθέτης των αποτρόπαιων εκτελέσεων του Ισλαμικού Κράτους.Δίνει οδηγίες για το πώς θα γυριστούν τα προπαγανδιστικά βίντεο τρόμου


Γιατί τα θύματα δείχνουν ήρεμα τη στιγμή της εκτέλεσης - «Ο Τζιχάντι Τζον είναι το "μεγάλο αφεντικό" και εγώ τον είδα να σκοτώνει» αποκαλύπτει αποστάστης του Ισλαμικού Κράτους
Τούρκος ο σκηνοθέτης των αποτρόπαιων εκτελέσεων του Ισλαμικού Κράτους
Τούρκος είναι ο σκηνοθέτης των άκρως σοκαριστικών και αποτρόπαιων εκτελέσεων στις οποίες έχει προχωρήσει το Ισλαμικό Κράτος και τις οποίες φροντίζει να μαγνητοσκοπήσει ούτως ώστε να αναπαραχθούν. Στόχος των τζιχαντιστών είναι να σπείρουν τον τρόμο, ενώ συν τω χρόνω τα βίντεο δεν αποτυπώνουν απλώς τη στιγμή της εκτέλεσης, αλλά ο Τούρκος σκηνοθέτης φροντίζει να παράγει βίντεο υψηλών προδιαγραφών, χρησιμοποιώντας τουλάχιστον τρεις κάμερες για διαφορετικές λήψεις, ενώ αρκετές φορές χρησιμοποιεί μουσική και ειδικά εφέ για να προκαλέσει αγωνία. Τις παραπάνω νέες πληροφορίες για το πώς λειτουργεί το Ισλαμικό Κράτος, όταν πρόκειται να προχωρήσει σε εκτέλεση, έφερε στο «φως» της δημοσιότητας ένα πρώην μέλος της ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης.

Σαφές μήνυμα Αλ. Τσίπρα στο Βερολίνο για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Σαφές μήνυμα στο Βερολίνο περιείχε η παρέμβαση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά την συζήτηση στην Βουλή για την επανασύσταση της Διακομματικής Επιτροπής για την Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών. «Απέναντι σε έναν ηθικολογικό τόνο που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια στη δημόσια συζήτηση στην Ευρώπη, εμείς δεν επιλέγουμε ούτε τη θέση του μαθητή που σκύβει το κεφάλι και χαμηλώνει τα μάτια απέναντι στην αφ’ υψηλού ηθική διδασκαλία, αλλά ούτε διεκδικούμε τη θέση του ηθικοδιδάσκαλου που κουνά επιτιμητικά το δάχτυλο, απέναντι στον υποτιθέμενο αμαρτωλό, ζητώντας του να πληρώσει για τις αμαρτίες του», τόνισε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Αντίθετα επιλέγουμε το δρόμο της διαπραγμάτευσης και του διαλόγου, της αλληλοκατανόησης και της δικαιοσύνης. Δεν κάνουμε εδώ θεοδικία, αλλά την ίδια στιγμή δεν παραιτούμαστε και από τις απαράγραπτες αξιώσεις μας. Δεν κάνουμε μαθήματα ηθικής αλλά δεν δεχόμαστε και μαθήματα ηθικής».

Κομισιόν: Δεν «παγώσαμε» εμείς το ντιλ με το ΔΕΣΦΑ, αλλά η Socar


Κομισιόν: Δεν «παγώσαμε» εμείς το ντιλ με το ΔΕΣΦΑ, αλλά η Socar
Κατόπιν αιτήματος των ίδιων των Αζέρων και όχι έπειτα από πρωτοβουλία των Βρυξελλών, «πάγωσε» σύμφωνα με κοινοτικές πηγές η έρευνα της Κομισιόν για την εξαγορά του του πλειοψηφικού πακέτου του ΔΕΣΦΑ από τη Socar.

Υπνοβάτες

Υπνοβάτες
Αν κάτι είναι κι αυτό σφόδρα πνιγηρό, είναι οι κυρίαρχες παθολογίες που παραμένουν εδραίες, σαν να μην αποπειράθηκε καν ο λαός να τις αποσείσει από πάνω του, όχι μόνον με τις επιλογές του στις τελευταίες εκλογές, αλλά και με την εν γένει στάση του κατά την τελευταία περίοδο.
Οσον οι παθολογίες που μας έφεραν ως εδώ όχι μόνον δεν υποχωρούν, αλλά επαναλαμβάνονται, απειλητικός προβάλλει ο κίνδυνος μιας πρόωρης απογοήτευσης του λαού - ο οποίος πρέπει να χορτάσει δίκιο για να αντισταθεί στο άδικο και να το καταβάλει.
Ανθολογώντας μερικές μόνον απ’ αυτές τις παθολογίες που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες μόνον ημέρες, αισθάνεται κανείς από αμηχανία έως και θυμό. Επί παραδείγματι η πρόταση Βαρουφάκη για χαφιεδιλίκια-χαϊλίκια στις παραλίες και τα μπαρ. Με κάμερες-κουκούλες, νεαροί άνεργοι έφηβοι, νεαρά κορίτσια, αλλά και κάθε είδους άλλοι άνθρωποι, ημεδαποί κι αλλοδαποί, θα εκπαιδεύονται στην πτωχοπροδρομική ηθική του ρουφιανεύειν και αμείβεσθαι. Για έναν ανώτερο σκοπό που αγιάζει τα (ποταπά) μέσα: την πάταξη της φοροδιαφυγής. Αλλος τρόπος εξυπνότερος, ηθικότερος και παραγωγικότερος δεν υπάρχει; Και πρέπει να το παραδεχθούμε ότι δεν υπάρχει; Αυτό είναι το όριο στο οποίο μπορεί να φθάσει η δημιουργικότητα και η εφευρετικότητά μας; Αν δεν ήταν γελοιωδώς κωμικό, θα ήταν και μάλλον είναι ένα κάκιστο δείγμα γραφής, που δεν έχει καμμία σχέση με το ήθος και την ευπρέπεια μιας φιλολαϊκής διακυβέρνησης.

Σαπίλα!

ftoxia

Τα πέντε χρόνια που πέρασαν είχαμε:
α)  Έναν πρωθυπουργό που πήγε στις Κάννες, του είπαν εκεί η Μέρκελ, οι «εταίροι» και οι εγχώριοι «σωτήρες» ότι η θητεία του έληξε πριν την ώρα της, εκείνος το δέχτηκε, παρέδωσε την κυβέρνηση και όλα αυτά …  θυμήθηκε να τα «καταγγείλει» μετά από 4 χρόνια μόνο και μόνο για να πάρει μερικά ψηφαλάκια και να μπει στη Βουλή…
    β) Έναν δεύτερο πρωθυπουργό, δοτό, που διορίστηκε από τους εγχώριους «σωτήρες» με μόνη του ιδιότητα ότι ήταν τραπεζίτης, εκλεκτός της ΕΚΤ, που συγκρότησε κυβέρνηση με κοινοβουλευτικό μανδύα τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, μόνο και μόνο για να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα που αφαιρούσαν το αίμα του λαού για να ποτίζονται οι γερμανικές, οι γαλλικές, οι ελληνικές και κάθε «εθνικότητας» τράπεζες…
    γ) Έναν τρίτον πρωθυπουργό που έχτισε το αντιπολιτευτικό προφίλ του στην «αντιμνημονιακή» ρητορική, αλλά όταν έγινε πρωθυπουργός υπέγραψε επιστολές ότι τα Μνημόνια ήταν δικής του… «ιδιοκτησίας» και έφτασε να απολογηθεί ενώπιον της Μέρκελ για την προηγούμενη «αντιμνημονιακή» ρητορική του λέγοντας εκείνο το απίθανο «ουδείς αναμάρτητος»…

Το Λιβυκό Μέτωπο, η Ώρα της Αιγύπτου

Fighters from Libya Dawn take a position outside Tripoli on Thursday.
Η Λιβύη έπαψε να υπάρχει σαν λειτουργικό κράτος από την εισβολή των Δυτικών το 2011 και μετά. Διάφορες συμμορίες καλυπτόμενες πίσω από πολιτικές ταμπέλες και τίτλους εθνοφυλακών έχουν δημιουργήσει διαφορά φυλετικά καπετανάτα που το καθένα προσπαθεί να αποσπάσει μερίδιο εξουσίας και φυσικά πετρελαίου. Το μόνο που έχουμε να παρατηρήσουμε για την παρουσία του Ισλαμικού Κράτους εκεί, πέραν των Αδελφών Μουσουλμάνων, είναι ότι άργησε να εμφανισθεί. Όταν εμφανίστηκε, όμως, απέσπασε σημαντικό μερίδιο εξουσίας. Είδαμε πάλι τον μακρύ στόλο ημιφορτηγών Toyota ,όλα βαμμένα το ίδιο ανοιχτό χακί και όλα να μεταφέρουν ελαφρά πυροβόλα, συνήθως ρωσικά των 23 χλστ., κάτω από τις μαύρες σημαίες με ρητά του Κορανίου. Ο αφελής παρατηρητής θα διερωτηθεί ποιος διέθεσε τα χρήματα για να αγοραστούν κατά εκατοντάδες τα αυτοκίνητα αυτά, σε ποια χώρα της Ανατολικής Ευρώπης ή σε ποιο εργοστάσιο της Ουκρανίας αγοράσθηκαν τα εκατοντάδες πυροβόλα και αντιαρματικά, τα χιλιάδες καλάσνικωφ ,οι στολές ,τα πυρομαχικά και ποιο εξελιγμένο σύστημα διοικητικής μέριμνας συντηρεί αυτό το μηχανοκίνητο στράτευμα.

Βαρουφάκης: Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας τα δάνεια στην Ελλάδα

Βαρουφάκης: Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας τα δάνεια στην Ελλάδα - Σάλος στη Γερμανία
Σάλος στη Γερμανία με τις νέες δηλώσεις Βαρουφάκη. Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Γερμανίας έκανε λόγο για τριτοκλασάτους διεφθαρμένους τραπεζίτες και δήλωσε πως όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώσει τα χρέη της. "Είναι ανυπόφορος" σχολιάζει η Bild.Ενώ συνεδρίαζε στις Βρυξέλλες το Eurogroup, η κρατική τηλεόραση της Γερμανίας ΑRD μετέδιδε ένα ντοκιμαντέρ για την ελληνική κρίση χρέους.Σε αυτό το ντοκιμαντέρ μίλησε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος δήλωσε: «Οι έξυπνοι άνθρωποι στις Βρυξέλλες, στη Φρανκφούρτη και στο Βερολίνο ήξεραν από το Μάιο του 2010 ότι η Ελλάδα δεν θα πλήρωνε ποτέ τα χρέη της. Ενήργησαν, όμως, λες και η Ελλάδα δεν ήταν χρεοκοπημένη, λες και απλώς δεν είχε αρκετή ρευστότητα».  «Σε αυτήν τη θέση, το να δίνεις στο πιο χρεοκοπημένο κράτος του κόσμου το μεγαλύτερο δάνειο στην Ιστορία, σαν να ήσουν τριτοκλασάτος διεφθαρμένος τραπεζίτης, είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» είπε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο τη γερμανική μετάφραση των δηλώσεών του.

"Γκρέμισαν" άγαλμα του Ατατούρκ Έλληνες και Αρμένιοι


Image
Επιμέλεια ΛΟΥΚΑΣ ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 
Aπέτρεψε η κινητοποίηση εκατοντάδων Αρμενίων αλλά και Ελλήνων της περιοχής του Λος Άντζελες την τοποθέτηση ενός αγάλματος του πρώτου Πρόεδρου της Τουρκίας  Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στον Διεθνές Πάρκο Γλυπτικής του Δήμου Carson , που βρίσκεται μέσα στα όρια της αμερικανικής μεγαλούπολης. Την σχετική απόφαση πήρε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης με το βασικό επιχείρημα ότι ο Τούρκος ηγέτης ήταν εκ των εμπνευστών και πρωτεργατών για την γενοκτονία των Αρμενίων και των Ελλήνων αλλά και γιατί  - όπως είπε ο Αντιπρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Συμβουλίου  Άρης Ανάγνος - αυτό το  άγαλμα  αντιπροσωπεύει έναν ηγέτη μιας χώρας που αγωνίστηκε εναντίον των ΗΠΑ σε δύο Παγκόσμιους Πολέμους.

Τελευταίοι και καταϊδρωμένοι στο Σύστημα Υγείας μεταξύ 36 χωρών, οι έλληνες

ESY
Οχι ότι δεν το φανταζόμασταν, αλλά η έκθεση Euro Health Consumer Intex για την κατάταξη των συστημάτων υγείας σε 36 χώρες επιβεβαίωσε αυτό που όλοι ξέρουμε: Στις τελευταίες θέσεις ( 28η ) βρίσκεται το σύστημα υγείας της χώρας μας και μάλιστα – όπως αποδεικνύει η μελέτη – κάθε πέρυσι και καλύτερα, αφού έχουμε υποχωρήσει κατά τρεις θέσεις σε σχέση με την περσινή χρονιά.
Συνοπτικά, όπως παρουσιάζει το σύστημα υγείας της Ελλάδας η έκθεση Euro Health Consumer Intex – είμαστε πρώτοι στο φακελάκι, δεύτεροι στις καισαρικές και προτελευταίοι στη νοσηλεία των ηλικιωμένων κατ΄οίκων, αλλά και στα δικαιώματα των ασθενών. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ευρήματα αυτά στηρίχθηκαν σε διαπιστώσεις των ίδιων των ελλήνων ασθενών, όπως οι ίδιοι τα βίωσαν κατά την επαφή τους με το ελληνικό σύστημα υγείας. Κάτω από την Ελλάδα, βρίσκονται μόνο η Βουλγαρία, η Αλβανία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Βοσνία.

Rachman: Η Ελλάδα, η Ρωσία και η πολιτική της ταπείνωσης

Η επίλυση διεθνών συγκρούσεων εκτός από τη λογική και τα συμφέροντα έχει να κάνει και με συναισθήματα. Η πληγωμένη εθνική περηφάνια των Ελλήνων και η υπόσχεση Τσίπρα. Ο ρόλος των συμβόλων στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
Rachman: Η Ελλάδα, η Ρωσία και η πολιτική της ταπείνωσηςΑμέσως πριν εκλεγεί πρωθυπουργός της Ελλάδας τον Ιανουάριο, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε μια υπόσχεση στους ψηφοφόρους: «Τη Δευτέρα θα σταματήσει η εθνική ταπείνωση. Θα τελειώσουμε με τις διαταγές από το εξωτερικό».Όσοι μπαίνουν στον πειρασμό να αντιμετωπίσουν αυτήν την έμφαση στην εθνική ταπείνωση ως μια ελληνική ιδιαιτερότητα καλά θα κάνουν να δουν τι γίνεται και σε άλλα σημεία του πλανήτη. Όταν σκέφτομαι τα τέσσερα διεθνή θέματα για τα οποία έχω γράψει περισσότερο την τελευταία χρονιά -τη Ρωσία, την ευρωζώνη, τη Μέση Ανατολή και την ανατολική Ασία-, ένα στοιχείο που τα συνδέει όλα είναι η ρητορική της εθνικής ή της πολιτιστικής ταπείνωσης.Μία από τις πρώτες κινήσεις του Τσίπρα ως πρωθυπουργού ήταν να επισκεφτεί μνημείο Ελλήνων ανταρτών που εκτελέστηκαν από τους ναζί το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η κίνηση αυτή είχε να κάνει με την εθνική περηφάνια: να υπενθυμίσει στους ψηφοφόρους τον ηρωισμό του παρελθόντος και ταυτόχρονα να επιστρέψει ένα μέρος της ταπείνωσης στους Γερμανούς, τους ηγέτες των πιστωτών της ευωζώνης.

Η κατάσταση στην Ελλάδα στην ατζέντα της συνάντησης Ομπάμα - Τουσκ

Η κατάσταση στην Ελλάδα στην ατζέντα της συνάντησης Ομπάμα - Τουσκ
Η κατάσταση στην Ελλάδα απασχόλησε μεταξύ άλλων τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο.

Μετά τον Ουίλσον ο Ομπάμα;

https://nationalpostcom.files.wordpress.com/2015/03/iraq-1.jpg?w=620Η ανοικτή επιστολή 42 Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών προς την Τεχεράνη είναι μετωπική σύγκρουση με την πολιτική του Λευκού Οίκου. Συνιστά απροκάλυπτη προσπάθεια παρεμπόδισης ολοκλήρωσης του συμβιβασμού για το Πυρηνικό Πρόγραμμα του Ιράν εντός του Μαρτίου στο σχήμα 5 συν 1 (τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ συν τη Γερμανία), μια συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο συνολικής προσέγγισης ΗΠΑ-Ιράν στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή και Νοτιοδυτική Ασία.Παρόμοια ανταρσία είχε να σημειωθεί από το καλοκαίρι του 1920, όταν το ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους Κογκρέσο απέρριψε τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, που έφερε την προσωπική σφραγίδα του τότε προέδρου Ουίλσον. Δεν παρεμπόδισε έτσι μόνο τη συμμετοχή των ΗΠΑ στην Κοινωνία των Εθνών, αλλά εξανάγκασε τη χώρα να επιστρέψει στον απομονωτισμό και να αφήσει μετέωρες ρυθμίσεις και διευθετήσεις για τη μεταπολεμική τάξη πραγμάτων στην Ευρώπη που προϋπέθεταν την εξισορροπητική συμμετοχή της Ουάσιγκτον.

Εκλογές φοβούνται οι Γερμανοί, όχι τόσο δημοψήφισμα

Ακρως επιθετική εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης ήταν προχθές, Κυριακή, η σοβαρή δεξιά εφημερίδα "Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε". Χαιρέκακος ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της: "Ο Τσίπρας δαγκώνει μπετόν"! "Οι Ευρωπαίοι παραμένουν σκληροί. Η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα" διαλαλούσε με τα ίδια ανθελληνικά αισθήματα. "Η κυβέρνηση Τσίπρα με σκληρές λέξεις περιγράφεται ως ανίκανη και ελαφρόμυαλη" έγραφε στάζοντας χολή. "Τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) όσο και η Ευρωομάδα και η Κομισιόν της ΕΕ επιμένουν ότι η Αθήνα πρώτα θα εκπληρώσει τις συμβατικές δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις και έπειτα θα της πληρωθούν περαιτέρω δόσεις οικονομικής βοήθειας" προσέθετε με έκδηλη ικανοποίηση. "Ο Τσίπρας παραπονέθηκε σε μια συνέντευξη που έδωσε στο "Σπίγκελ" ότι η ΕΚΤ συνεχίζει πάντα να κρατάει "το σκοινί που βρίσκεται στον λαιμό μας" γράφει χύνοντας δηλητήριο η "Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε"! Χθες, Δευτέρα, η χώρα μας βρισκόταν πάλι στην πρώτη σελίδα της ίδιας γερμανικής εφημερίδας. Το πνεύμα του δημοσιεύματος δεν ήταν όμως καθόλου θριαμβευτικό όπως το προχθεσινό.

Τσίπρας - Καμμένος στη Μόσχα

Τσίπρας - Καμμένος στη Μόσχα
Σε δύο μήνες από σήμερα θα επισκεφθεί (καλώς εχόντων των πραγμάτων, βέβαια...) ο Αλ. Τσίπρας τη Μόσχα, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση που του έχει απευθύνει ο Ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν...

Οξύνονται οι αντιφάσεις στην καρδιά της ΕΕ «Η Ελλάδα ορθώνει το ανάστημά της» αναφέρει στο εξώφυλλό του το αμερικανικό περιοδικό The Nation

«Η Ελλάδα ορθώνει το ανάστημά της» αναφέρει στο εξώφυλλό του το αμερικανικό περιοδικό The Nation
«Η Ελλάδα ορθώνει το ανάστημά της» αναφέρει στο εξώφυλλό του, το αμερικανικό περιοδικό The Nation, που κυκλοφορεί με την ελληνική σημαία Σε εκτενές δημοσίευμα γίνεται ανασκόπηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της χώρας, μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Επίσης, παρουσιάζονται οι πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις που οδήγησαν στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

H Δανία εποφθαλμιά τη Νότια Σουηδία

H Δανία εποφθαλμιά τη Νότια Σουηδία
Αν η Ελλάδα ζητούσε να προσαρτήσει την Αδριανούπολη και η Σλοβενία την Τεργέστη, σίγουρα θα ξεσπούσε ελληνοτουρκικός και ιταλοσλοβενικός πόλεμος αντιστοίχως. Οι Σκανδιναβοί όμως είναι πιο cool τύποι και αντιμετωπίζουν τέτοια πράγματα με ψυχραιμία. Τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Ούτε διαβήματα διαμαρτυρίας, λοιπόν, εκδόθηκαν από το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών ούτε κανένας πρέσβης ανακλήθηκε μετά το προκλητικό αίτημα του δημάρχου Κοπεγχάγης, Φρανκ Γένσεν, να προσαρτήσει την «πρωτεύουσα» της Νότιας Σουηδίας, Μάλμε, και ολόκληρη την περιφέρεια Σκόνε, για οικονομικούς, όπως είπε, λόγους!
Ναι, σωστά διαβάσατε. Ο δήμαρχος της δανέζικης πρωτεύουσας κατέθεσε επίσημο αίτημα να ενωθεί διοικητικά το δανέζικο νησί Ζέελαντ (όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα Κοπεγχάγη) με τη σουηδική επαρχία Σκόνε, που ενώνονται διά θαλάσσης με την τεράστια οδική και σιδηροδρομική γέφυρα Ερεσουντ, μήκους 11 χιλιομέτρων.

Ο πολιτισμός... εχθρός του Αλλάχ

Με ασύλληπτο μένος οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους συνεχίζουν τις σκοταδιστικές θηριωδίες κατά της ανθρωπότητας και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αφανίζοντας και λεηλατώντας ανενόχλητοι τον έναν μετά τον άλλον ανεκτίμητους αρχαιολογικούς χώρους και θησαυρούς στο βόρειο Ιράκ. Οπως έγινε γνωστό το Σάββατο, οι εξτρεμιστές σουνίτες κατέστρεψαν με εκρηκτικά και μπουλντόζες μεγάλο μέρος της Χάτρα (απεικονίζεται στις δύο φωτογραφίες), της αρχαίας οχυρωμένης πόλης του βασιλείου των Σελευκιδών, ηλικίας 2.000 ετών, που είχε κατακτήσει ο Μέγας Αλέξανδρος και σήμερα βρίσκεται περίπου 110 χλμ. νότια της Μοσούλης.

Η νέα... εκστρατεία στην Κριμαία

Η σκέψη για τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού δεν είναι καν καινούργια -συζητείται εδώ και πολύ καιρό στους κόλπους της Ε.Ε. Η χθεσινή, ωστόσο, δημόσια τοποθέτηση του προέδρου της Κομισιόν και ένθερμου υποστηρικτή της ιδέας, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ήταν μέχρι σήμερα η πλέον ηχηρή, δεδομένου ότι έχει ως γεωπολιτικό «φόντο» μάλιστα τη χρονίζουσα ουκρανική κρίση...
«Ενας κοινός ευρωπαϊκός στρατός θα μας βοηθούσε να συντονίσουμε καλύτερα την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας και θα επέτρεπε στην Ευρώπη να αναλάβει ευθύνες στον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Welt».

«Εθνική απειλή» για τις ΗΠΑ η Βενεζουέλα

«Αξιωματούχοι της Βενεζουέλας, πρώην και νυν που παραβίασαν τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της χώρας και ενεπλάκησαν σε πράξεις διαφθοράς δεν θα είναι καλοδεχούμενοι στις ΗΠΑ και τώρα έχουμε τα εργαλεία για να μπλοκάρουν την πρόσβαση τους σε περιουσιακά τους στοιχεία και στη χρήση των αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ. «Ανησυχούμε βαθύτατα για τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Βενεζουέλας να εκφοβίσει τους πολιτικούς αντιπάλους της. Τα προβλήματα της χώρας δεν μπορούν να λυθούν με την ποινικοποίηση της αντίθετης πολιτικής θέσης». Οπως λέει η Ουάσιγκτον, οι κυρώσεις δεν έχουν στόχο τον λαό ή την οικονομία της Βενεζουέλας. Σα επτά πρόσωπα που βρίσκονται στην αμερικανική λίστα είναι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών και της αστυνομίας.

Προμελετημένο το «έγκλημα» στην Κύπρο

Συντάκτης: Μπάμπης Μιχάλης
Ενώ η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το «κούρεμα» των καταθέσεων μαίνεται ξανά στην Κύπρο, απόρρητο έγγραφο, που είδε το φως της δημοσιότητας πριν από λίγες ημέρες, αποκαλύπτει ότι η «συμφωνία διάσωσης» του 2013 είχε προσχεδιαστεί από την ΕΚΤ και τους υπόλοιπους πιστωτές τουλάχιστον δύο μήνες νωρίτερα.Εμπιστευτικό υπόμνημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπό τον τίτλο «Ο διαχωρισμός των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα» -που δημοσιοποίησε την προηγούμενη Τετάρτη στο «The Press Project» ο Νικόλας Λεοντόπουλος, στο πλαίσιο μιας εξαιρετικής δημοσιογραφικής έρευνας της γνωστής ιστοσελίδας για την οικονομική τραγωδία της Κύπρου- δείχνει ότι από τα τέλη Ιανουαρίου του 2013 στελέχη της κεντρικής τράπεζας του ευρώ σχεδίαζαν:

Εκτός εκλογών ο Φιντάν κατόπιν απαίτησης Ερντογάν

Έκπληξη προκάλεσε χθες βράδυ η ανακοίνωση του Τούρκου Αντιπροέδρου Μπουλέντ Αρίντς ότι ο Χακάν Φιντάν δεν θα είναι τελικά υποψήφιος στις γενικές εκλογές της 7ης Ιουνίου και επιστρέφει στα παλιά του καθήκοντα ως αρχηγός της ΜΙΤ. Πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι τελικά έγινε και πάλι αυτό που ήθελε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.Το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις καθώς ο Χακάν Φιντάν παραιτήθηκε από αρχηγός της ΜΙΤ στις 7 Φεβρουαρίου και ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για βουλευτής. Οι φήμες έλεγαν ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου τον ήθελε δίπλα του και τον προόριζε για Υπουργό Εξωτερικών. Ωστόσο, ο Ταγίπ Ερντογαν δεν είχε την ίδια άποψη και μάλιστα δήλωσε δημοσίως ότι δεν βλέπει θετικά την υποψηφιότητα του Χαχάν Φιντάν και πως αυτό το είπε ακόμη και στον Πρωθυπουργό. Παρά τις προσπάθειες να πειστεί ο Ταγίπ Ερντογάν, τελικά δεν άλλαξε γνώμη και στις 4 Μαρτίου έκανε δεύτερη δήλωση λέγοντας ότι ακόμη είναι ακόμη απογοητευμένος. "Εγώ τον έφερα σε εκείνο το πόσο και δεν θα έπρεπε να αποχωρήσει", είχε δηλώσει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Το «πανόραμα της εξαθλίωσης»

Τι απαντά η γερμανική κυβέρνηση σε επερώτηση του κόμματος Die Linke της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την Ελλάδα και τις επιπτώσεις της κρίσης
Το «πανόραμα της εξαθλίωσης»
Ο Αντρέι Χούνκο, βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Die Linke. Η απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης σε επερώτηση του κόμματος για την Ελλάδα δίνει μια μοναδική στην πληρότητά της εικόνα των συνεπειών της κρίσης τα τελευταία πέντε έτη στηριγμένη σε αριθμούς τόσο του γερμανικού υπουργείου Oικονομικών όσο και των «θεσμών»

Πέντε μονάδες του ΑΕΠ στοίχισαν οι απολύσεις

Πέντε μονάδες του ΑΕΠ στοίχισαν οι απολύσεις
Η παραμονή στην ανεργία κάθε μισθωτού την περίοδο 2008-2014 προκάλεσε μια μείωση της παραγωγής της ελληνικής οικονομίας κατά 10.837 ευρώ τον χρόνο ενώ κάθε άνεργος προκαλεί μείωση της ζήτησης για εισαγόμενα καταναλωτικά προϊόντα κατά 1.240 ευρώ τον χρόνο και μια μείωση της παραγωγής σε τρίτες χώρες (στην ΕΕ) κατά 2.263 ευρώ.Το πρωτοφανές μέγεθος της ανεργίας στοιχίζει ακριβά στην εθνική αλλά και στην ευρωπαϊκή οικονομία. Η έκρηξη της ανεργίας μόνο στους πρώην μισθωτούς και νυν ανέργους (στη διάρκεια της κρίσης 2008-2014) προκάλεσε απώλεια πέντε μονάδων στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) από το 25% που ήταν η συνολική απώλεια του ΑΕΠ την περίοδο της κρίσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας για τη συμβολή του προβλήματος της ανεργίας στην εμβάθυνση της κρίσης, «ο τετραπλασιασμός της ανεργίας των πρώην μισθωτών τη συγκεκριμένη περίοδο αφαίρεσε από την ελληνική οικονομία πάνω από 40 δισ. ευρώ αλλά στέρησε και από το ΑΕΠ των βασικών εμπορικών εταίρων της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση σχεδόν 12 δισ. ευρώ».
Η έρευνα για την «Ανεργία και την εμβάθυνση της κρίσης, 2008-2014» πραγματοποιήθηκε από το Σπουδαστήριο Οικονομίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για λογαριασμό της ευρωβουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κυρίας Κωνσταντίνας Κούνεβα. Πραγματοποιήθηκε από ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΕΜΠ κυρία Αθηνά Μπελεγρή-Ρομπόλη και με τη συμμετοχή των κ.κ. Μ. Μαρκάκη (PhD), Θ. Μαρίνου (υποψήφιου διδάκτορα) και Γ. Κρητικίδη (επιστημονικού συνεργάτη του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ).