10 Μαρτίου 2015

Ο πολιτισμός... εχθρός του Αλλάχ

Με ασύλληπτο μένος οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους συνεχίζουν τις σκοταδιστικές θηριωδίες κατά της ανθρωπότητας και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αφανίζοντας και λεηλατώντας ανενόχλητοι τον έναν μετά τον άλλον ανεκτίμητους αρχαιολογικούς χώρους και θησαυρούς στο βόρειο Ιράκ. Οπως έγινε γνωστό το Σάββατο, οι εξτρεμιστές σουνίτες κατέστρεψαν με εκρηκτικά και μπουλντόζες μεγάλο μέρος της Χάτρα (απεικονίζεται στις δύο φωτογραφίες), της αρχαίας οχυρωμένης πόλης του βασιλείου των Σελευκιδών, ηλικίας 2.000 ετών, που είχε κατακτήσει ο Μέγας Αλέξανδρος και σήμερα βρίσκεται περίπου 110 χλμ. νότια της Μοσούλης.

«Η καθυστέρηση στη διεθνή υποστήριξη για το Ιράκ ενθάρρυνε τους τρομοκράτες να διαπράξουν άλλο ένα έγκλημα κλοπής και ισοπέδωσης των ερειπίων της Χάτρα», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων του Ιράκ. Ο αρμόδιος υπουργός και ο επικεφαλής του ιρακινού συμβουλίου αρχαιοτήτων δεν έχουν ακόμα ξεκάθαρη εικόνα του μεγέθους της καταστροφής, αλλά και οι δύο επέρριψαν ευθύνες στον συνασπισμό δυνάμεων υπό τις ΗΠΑ ότι τα αναγνωριστικά αεροσκάφη τους δεν εντόπισαν τις προετοιμασίες των τζιχαντιστών στο έδαφος και άρα δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν ούτε αυτό το βάρβαρο «έγκλημα πολέμου», όπως το χαρακτήρισε ο γ.γ. του ΟΗΕ. Ζήτησαν μάλιστα από την αεροπορία της συμμαχίας να ξεκινήσει στοχευμένους βομβαρδισμούς για να προστατεύσει (ό,τι έχει απομείνει από) τον αρχαιολογικό πλούτο της χώρας.

Η ιρακινή κυβέρνηση παράλληλα ερευνά αναφορές Κούρδων και για έτερη, χθεσινή επιδρομή του Ι.Κ., αυτή τη φορά κατά της αρχαίας πόλης Χορσαμπάντ, την οποία φέρεται να έχουν ήδη αρχίσει να κατεδαφίζουν, κλέβοντας και τεχνουργήματα για να τα μοσχοπουλήσουν σε αρχαιοκάπηλους. Η ασσυριακή μητρόπολη βρίσκεται 15 χλμ. βορειοανατολικά της Μοσούλης και σε ένα από τα παλάτια της είχε βρεθεί η αρχαιότερη κλειδαριά στον κόσμο, που χρονολογείται από το 2000 π.Χ. Οι περίφημοι «κολοσσοί του Χορσαμπάντ» πιστεύεται πως απεικονίζουν τον μυθικό Γκιλγκαμές, βασιλιά της Ουρούκ και ήρωα του ομώνυμου έπους, που θεωρείται το πρώτο λογοτεχνικό κείμενο στην Ιστορία και γράφτηκε γύρω στο 2100 π.Χ. Τόσο η Χάτρα όσο και το Χορσαμπάντ συγκαταλέγονται στα προστατευόμενα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.