27 Μαρτίου 2015

“Δεν μπορούμε να χτίσουμε αν δε γκρεμίσουμε τα πάντα ως τα θεμέλια”

http://www.enikos.gr/images/resized/485_9f1b60df452068498ef891624465fe6a.jpg
  Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου η σημερινή. Ο ένοικος της στήλης παραμερίζει. Τα αποσπάσματα που ακολουθούν είναι από το κολοσσιαίο έργο του μεγάλου Πέτερ Βάις «Η δολοφονία του Μαρά» (εκδόσεις «Δωδώνη») σε αξεπέραστη μετάφραση του Μάριου Πλωρίτη.
    Ο Πέτερ Βάις επινοεί μια συνάντηση μεταξύ του Μαρκήσιου ντε Σαντ με τον Ζαν Πωλ Μαρά.
    Από τη μια ο ηδονιστικός εγωκεντρισμός. Από την άλλη η φλόγα της Επανάστασης.
    Από τη μια ο ατομικισμός που ποζάρει τον μηδενισμό του σαν «ελευθερία». Από την άλλη ένα «κατηγορώ» τόσο προς τους πατρίκιους που ζουν μακριά από το λαό και θεωρούν το λαό σαν μια άπλαστη και άμορφη μάζα, όσο και προς εκείνους που στο όνομα του λαού επιδιώκουν να υποβιβάσουν τα δικαιώματα του λαού το πολύ μέχρι το επίπεδο της «αξιοσέβαστης φτώχειας». 

Ξεμεθύσαμε απ’ το αθάνατο κρασί του ’21...


Λάβρος Νείλος, συγγνώμη Ρήνος, ο Σταύρος ο Ποτάμης βρήκε τις παρελάσεις «χουντικής κοπής».
Γίγας ο Γιωργάκης, απεφάνθη ότι οι γιορτές αυτές ήταν «ένα λαϊκιστικό (σ.σ.: τι άλλο;) και εθνικιστικό σόου».
Στο θέμα του εθνικισμού υπερέβη τους πάντες ο κ. Κουτσούμπας, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση φόρεσε τη μάσκα του πατριώτη-εθνικιστή»! Ούτε άρθρα στον ΔΟΛ να έγραφε ο Γραμματέας, βάζοντας στον ίδιο παρονομαστή τον πατριωτισμό με τον εθνικισμό. (Σ.σ.: Δεν γνωρίζω πότε η ηγεσία του ΚΚΕ έγινε τροτσκιστική, ούτε αν πρόκειται για παλιό εισοδισμό ή για νεότερη θεία φώτιση, δεν ξέρω πια αν θεωρούν αυτοί οι άνθρωποι εθνικιστική και την Εθνική Αντίσταση του ΕΑΜ, δεν ξέρω αν και τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο που διεξήγαγε η ΕΣΣΔ εναντίον του φασισμού τον θεωρούν κι αυτόν εθνικιστικό, δεν ξέρω και ούτε με νοιάζει πια να μάθω - ας ξεδιαλύνουν οι σταλινικοί που λυμαίνονται το ηρωικό κόμμα των εργατών αν είναι τροτσκιστές ή όχι).

Ρωγμές στο κόμμα του Ερντογάν

Τριγμούς στο κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης προκαλεί η κόντρα που ξέσπασε μεταξύ του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του αντιπροέδρου και εκπροσώπου της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρέντς.

Η χρονική συγκυρία της έντονης δημόσιας αντιπαράθεσης εντός του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ΑΚΡ δεν θα μπορούσε να είναι δυσμενέστερη αφού έρχεται τη στιγμή που τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος υποχωρούν σημαντικά, από το 48 % στο 40 %.
Την αρχή έκανε ο δήμαρχος της Άγκυρας Μελίχ Γκιοκτσέκ ο οποίος μέσω twitter έβαλε κατά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρέντς, γράφοντας: «Δεν σε θέλουμε άλλο Μπουλέντ Αρέντς». Ο τελευταίος απάντησε μέσα από τα μέσα ενημέρωσης, επιρρίπτοντας στον δήμαρχο διαφθορά για λογαριασμό του κινήματος Γκιουλέν:

Το Πακιστάν απειλεί όποιον επιτεθεί στη Σαουδική Αραβία Εξετάζει και την αποστολή στρατού στην Υεμένη

Το Πακιστάν απειλεί όποιον επιτεθεί στη Σαουδική Αραβία
Το γραφείο του πρωθυπουργού του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ γνωστοποίησε την Πέμπτη ότι οποιαδήποτε απειλή εναντίον της Σαουδικής Αραβίας θα «προκαλέσει τη σθεναρή αντίδραση» του Ισλαμαμπάντ.Ο Σαρίφ προήδρευσε μια «σύσκεψης (με τη συμμετοχή) υψηλόβαθμων αξιωματούχων» κατά τη διάρκεια της οποίας ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις στενές και αδελφικές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία και τα άλλα κράτη του Συμβουλίου Συνεργασίας των Χωρών του Κόλπου.Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της στον Κόλπο διεξάγουν από σήμερα στρατιωτικές επιχειρήσεις,περιλαμβανομένων αεροπορικών επιδρομών, εναντίον της Υεμένης, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας με στόχο να αντιμετωπίσουν δυνάμεις –συμμάχους του Ιράν– που πολιορκούν το Άντεν, στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου είχε καταφύγει ο πρόεδρος της Υεμένης.

Πρωταγωνιστές και θεατής

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ Η ΕΝΤΑΣΗ  Κάτοικοι στη Σαναά ψάχνουν για επιζώντες σε κατεστραμμένο οικισμό μετά τον αεροπορικό βομβαρδισμό που εξαπέλυσε στην περιοχή η Σαουδική Αραβία με σύμμαχες χώρες του Κόλπου. Για «
Μια εκτός ελέγχου ενδοϊσλαμική σύγκρουση σουνιτών-σιιτών που μέχρι στιγμής εντοπιζόταν στη Συρία και στο Ιράκ επεκτείνεται τώρα με επίκεντρο την Υεμένη στην Αραβική Χερσόνησο. Πρωταγωνιστές σε αυτή τη σύγκρουση είναι το Ιράν και η Σαουδική Αραβία, με την Τουρκία των Ερντογάν-Νταβούτογλου σε ρόλο θεατή, που όχι μόνον δεν μπορεί να επηρεάσει καταλυτικά τις εξελίξεις, αλλά δεν μπορεί καν να αξιοποιήσει τη γεωγραφική γειτνίαση με το πεδίο των συγκρούσεων.Η Αγκυρα συγκρούεται με την Τεχεράνη στη Συρία και στο Ιράκ, αλλά και με το Ριάντ στην Αίγυπτο. Η προσπάθεια προσέγγισης με τη Σαουδική Αραβία προσκρούει στο απαγορευτικό πολιτικό κόστος που θα είχε για τους Ερντογάν-Νταβούτογλου η εγκατάλειψη των Αδελφών Μουσουλμάνων του Μόρσι στην Αίγυπτο και της Χαμάς στη Γάζα αλλά και η συνεπακόλουθη ταύτιση με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης που βρίσκεται στη Βεγγάζη.

ΓΙΑ ΣΥΓΚΑΛΥΜΜΕΝΗ ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ ΠΕΡΙ ΟΜΟΦΥΛΟΦΥΛΙΑΣ Καταδικάστηκαν για σατιρικό σκίτσο με τον Ερντογάν

Καταδικάστηκαν για σατιρικό σκίτσο με τον ΕρντογάνΣε 11 μήνες φυλάκιση καταδικάστηκαν δύο σκιτσογράφοι του τουρκικού, σατιρικού περιοδικού Penguen με αφορμή ένα κομμάτι για την ελευθερία του λόγου και στο οποίο κατηγορούνται ότι υπάρχει «κρυμμένη»μία χειρονομία που «προσβάλλει» τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.Εναντίων των σκιτσογράφων Μπαχαντίρ Μπαρουτέρ και Οζέρ Αϊντογάν υποβλήθηκε μήνυση για το εξώφυλλο της 21ης Αυγούστου 2014, το οποίο σατίριζε την εκλογή του Ερντογάν στην τουρκική προεδρία. Στο σκίτσο ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται να ρωτά αν οι αξιωματούχοι του νέου προεδρικού μεγάρου στην Άγκυρα έχουν προετοιμάσει «τη σφαγή δημοσιογράφων», υπονοώντας το τελετουργικό θυσίας του Ισλάμ με αφορμή την ορκωμοσία του.Λίγο μετά τη δημοσίευση, ένας τούρκος πολίτης ονόματι Τζεμ Σαφτζιέρ συνέταξε μία αναφορά προς το πρωθυπουργικό γραφείο, υποστηρίζοντας ότι η χειρονομία -με τον «αντίχειρα και δείκτη να σχηματίζουν κύκλο»- του αξιωματούχου στο σκίτσο που κουμπώνει το σακάκι του την ώρα που καλωσορίζει τον Ερντογάν, χρησιμοποιείται ως υπόδειξη για τους ομοφυλόφιλους.Ο εισαγγελέας τότε συνέταξε κατηγορητήριο για να ανοίξει δίκη, ισχυριζόμενος ότι η χειρονομία ήταν «ενάντια στους ηθικούς και πολιτιστικούς κανόνες της τουρκικής κοινωνίας και ότι πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα από το δικαίωμα στην κριτική φτάνοντας στην προσβολή».

ΓΙΑ 16 ΝΗΣΙΑ - ΝΗΣΙΔΕΣ Νέα εκδοχή των ‘γκρίζων ζωνών’ από την Αγκυρα

Νέα εκδοχή των «γκρίζων ζωνών» για την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε 16 νησιά και νησίδες του Αιγαίου διατυπώθηκε στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση από τον ίδιο τον υπουργό Αμυνας της Τουρκίας, αποκαλύπτοντας τα σοβαρά εμπόδια που παραμένουν στην προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης και αντιμετώπισης των προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Ισμέτ Γιλμάζ
Μετά μία περίοδο έντονης στρατιωτικής δραστηριότητας στο Αιγαίο με κατακόρυφη αύξηση των παραβάσεων του FIR Αθηνών, παραβίασης του Εθνικού Εναέριου Χώρου και παραβάσεων των ελληνικών χωρικών υδάτων, η Τουρκία διατηρεί ζωντανή τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών», η όποια διατυπώθηκε πρώτη φορά το 1996.Στη διάρκεια συζήτησης στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, βουλευτές της αντιπολίτευσης είχαν καταθέσει ερώτηση για τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα «είχε υψώσει την ελληνική σημαία σε νησιά που δεν της ανήκουν».

Εμπλοκή Γκρουέφσκι σε οικονομικό σκάνδαλο καταγγέλλει η αντιπολίτευση


Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) Ζόραν Ζάεβ κατηγόρησε σήμερα τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι ότι εμπλέκεται σε ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα στη χώρα.
Το σκάνδαλο, σύμφωνα με τον κ.Ζάεβ, αφορά «μίζα» που φέρεται να ζήτησε και έλαβε η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι από την κινεζική εταιρεία «Sinohydro Corporation» για να λάβει συμβόλαια για την κατασκευή δύο αυτοκινητοδρόμων στην ΠΓΔΜ και μάλιστα χωρίς διαγωνισμό.Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε στη δημοσιότητα σειρά τηλεφωνικών συνομιλιών μεταξύ του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι και του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Μίλε Γιανακίεφσκι, στις οποίες συζητούν για το ύψος της «μίζας» που θα ζητήσουν από την κινέζικη εταιρεία, ώστε να της ανατεθεί η κατασκευή δύο αυτοκινητοδρόμων.

Ο Ερντογάν εγκρίνει τους βομβαρδισμούς της Υεμένης από τη Σαουδική Αραβία

    Ο Ερντογάν εγκρίνει τους βομβαρδισμούς της Υεμένης από τη Σαουδική Αραβία
O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε έντονα σήμερα την Τεχεράνη, την οποία κατηγόρησε, με αφορμή τις εξελίξεις στην Υεμένη, ότι επιχειρεί να κυριαρχήσει στη Μέση Ανατολή, ενώ υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες αυτές του Ιράν έχουν αρχίσει να προκαλούν ενόχληση στην Τουρκία, όπως επίσης και τη Σαουδική Αραβία και τις αραβικές χώρες του Κόλπου. «Υποστηρίζουμε την επιχείρηση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη» απάντησε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους ερωτηθείς σχετικά, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. «Το Ιράν καταβάλλει προσπάθειες να κυριαρχήσει στην περιοχή. Πώς μπορεί να γίνει ανεκτό αυτό;» διερωτήθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν προτού αξιώσει το Ιράν, μια χώρα που γειτνιάζει με την Τουρκία, να «αποσύρει όλες τις δυνάμεις του από την Υεμένη, τη Συρία και το Ιράκ».

Αραβική Σύνοδος Ενιαίο στρατό σχεδιάζουν οι Αραβικές χώρες

Ενιαίο στρατό σχεδιάζουν οι Αραβικές χώρες
Οι υπουργοί Εξωτερικών των αραβικών χωρών συμφώνησαν κατά τη διάρκεια της συνόδου τους στην Αίγυπτο σήμερα να συνταχθεί ένα σχέδιο ψηφίσματος που θα προβλέπει τη συγκρότηση μιας ενιαίας αραβικής στρατιωτικής δύναμης, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Αιγύπτου και επιβεβαίωσαν ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ ελ Αράμπι και ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι. Η συμφωνία επετεύχθη αφού μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας και αραβικών κρατών-συμμάχων της πραγματοποίησαν σήμερα αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων των σιιτών μουσουλμάνων ανταρτών που πολεμούν με στόχο την ανατροπή του προέδρου της Υεμένης, μια πρωτοβουλία του Ριάντ προκειμένου να ελέγξει την επιρροή της Τεχεράνης στη γειτονική του χώρα χωρίς να χρειάζεται την άμεση στρατιωτική στήριξη της Ουάσιγκτον.

«Άνθρακες» οι... υδρογονάνθρακες στο τεμάχιο 9 της κυπριακής ΑΟΖ

Η ΑΟΖ της Κύπρου

Δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της Λευκωσίας τα αποτελέσματα της δεύτερης ερευνητικής γεώτρησης της ιταλο-κορεατικής κοινοπραξίας «Eni-Kogas» στο κοίτασμα «Αμαθούσα», στο τεμάχιο 9 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Ο «Αργός Θάνατος» των πολιορκημένων Σύρων


Παιδί που πάσχει από τυμπανισμό λόγω πείνας στη Συρία του 2015. Εικόνες που η ανθρωπότητα νόμιζε ότι είχε αφήσει πίσω της, στην Αφρική της δεκαετίας του ’90

Ιταλία- Αλβανία: Συνεργασία εναντίον μελών του ISIS

Προπαγανδιστικό υλικό του Ισλαμικού κράτους που έδωσε στη δημοσιότητα η ιταλική αστυνομία Προπαγανδιστικό υλικό του Ισλαμικού κράτους που έδωσε στη δημοσιότητα η ιταλική αστυνομία
Συντάκτης: Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης
Ερευνα της Εισαγγελίας της Μπρέσια, στη βόρεια Ιταλία, οδήγησε στη σύλληψη τριών υποστηρικτών του ISIS, οι οποίοι προσπαθούσαν να στρατολογήσουν νέα μέλη, με στόχο την ενίσχυση της τρομοκρατίας των ισλαμιστών.