20 Μαΐου 2013

Πρόταση Κυβέρνησης προς Τουρκία για "alish-verish" ;

http://www.sigmalive.com/application/cache/default/images/news/615x340/totallook_016.jpg
Πρόταση για "συμβιβασμό" κατέθεσε ενώπιον του Τούρκου Πρωθυπουργού, η κυπριακή κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά τον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη και τον Oργανισμό Άμυνας της ΕΕ.
Σύμφωνα με έρευνα του επίκουρου καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής Γιώργου Κέντα, η Λευκωσία, μέσω της διπλωματικής οδού, αφού δεν υπάρχει άλλο κανάλι επικοινωνίας, πρότεινε στην Τουρκία να αίρει το βέτο για ένταξη της Κύπρου στον Συνεταιρισμό, με αντάλλαγμα, η Λευκωσία, να επιτρέψει στην Τουρκία να ενταχθεί στον Οργανισμό Άμυνας της ΕΕ.Η Κ.Δ επιδιώκει να ενταχθεί στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, μια προοπτική την οποία δεν επιθυμεί η Τουρκία

Σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας: ένας πικρός μήνας του μέλιτος

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRgfBkrsEMR5w6Q8w85t-ymXmN8s9baEzqMcV65VCepDPc9H2fenwΤου Dimitar Bechev

Σήμερα, οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν πριν από λίγα χρόνια. Η απόφαση του Ισραήλ να ζητήσει συγγνώμη από τους Τούρκους για το συμβάν του 2010 με το στολίσκο στη Γάζα και να τους προσφέρουν οικονομική αποζημίωση, που ελήφθη μετά από έντονες αμερικανικές πιέσεις, έδωσε στην κυβέρνηση Obama μιαν ανάσα ανακούφισης. Τώρα που οι ΗΠΑ επιδιώκουν να αποσυρθούν από τη Μέση Ανατολή και να στραφούν προς την Ανατολική Ασία, δύο κρίσιμοι σύμμαχοι είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν εκ νέου.

Ρωσία-Τουρκία: Εξετάζεται συνεργασία στην αντιπυραυλική άμυνα Πρόκειται για ένα κοινό ρωσο-τουρκικο προϊόν, το σύστημα S-300

Ρωσία-Τουρκία: Εξετάζεται συνεργασία στην αντιπυραυλική άμυνα
Ευσταθιάδης Στάθης Την δυνατότητα «στενής, πολύπλευρης  συνεργασίας» στον τομέα της κοινής αντιπυραυλικής άμυνας συζητούν ειδικοί εμπειρογνώμονες της Τουρκίας και της Ρωσίας, ανακοίνωσε Ρώσος κρατικός αξιωματούχος την Κυριακή 19 Μαϊου.«Συζητούμε για ένα κοινό ρωσο-τουρκικο προϊόν, το σύστημα S-300. Λ.χ. να τοποθετήσουμε το (ρώσικο) αμυντικό σύστημα σε τουρκικής κατασκευής όχημα», δήλωσε ο Σεργκει Λαντίγκιν, διευθυντής του κρατικού οργανισμού στρατιωτικού υλικού Rosoboronexport. Πρόσθεσε ότι ένα τέτοιο «ρωσοτουρκικό προϊόν για την  αντιπυραυλική άμυνα» θα ήταν δυνατόν να πουληθεί και σε τρίτες χώρες.

Χρειάζεται νέα ιδεολογία η κεντροδεξιά για να ηγεμονεύσει πολιτικά;

http://www.antinews.gr/wp-content/uploads/2013/05/4854798_large.jpg
Αntinews.grH Κρίση που μαστίζει την Ελληνική Κοινωνία είναι πολύπλευρη πολυεπίπεδη και διαχέεται σε όλον το κοινωνικό ιστό, επηρεάζει το γίγνεσθαι εντός Ελλαδικού χώρου και καθορίζει και την θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει χρόνος.Το Κέντρο και ο Δεξιός χώρος ως ορίζεται διαθέτει ήδη ως σωστά επισημάνθηκε ιδεολογικό υπόβαθρο.Ομως το ζητούμενο δεν είναι να υπάρξει μια τεχνητή σύνδεση αλλά μια πραγματική σύγκληση.Οπότε όλα τίθενται υπό του Εθνικόν πόσο δε σήμερα όπου διακυβεύεται η επιβίωση του Ελληνισμού.

Aνακωχή ή αποτελμάτωση;

Aποστάσεις ασφαλείας, μικρά διορθωτικά μέτρα, αποφυγή δεσμεύσεων, άφθονη δόση επικοινωνιακής αισιοδοξίας από πλευράς πολιτικών ηγεσιών και κυρίως αποφυγή κάθε έντασης και πολύ περισσότερο σύγκρουσης που θα μπορούσε να προκαλέσει ντόμινο στο σύνολο της Eυρωζώνης.Aυτή είναι σε γενικές γραμμές η μεγάλη εικόνα μέσα στην οποία υποβαθμίζονται επικοινωνιακά γεγονότα με βαρύνουσα σημασία: Στην επόμενη Σύνοδο Kορυφής του Iουνίου οι «27» δεν θα βρουν μπροστά τους για πρώτη φορά την καθιερωμένη κοινή γαλλογερμανική δήλωση που σε παλιότερες ευτυχισμένες στιγμές επέβαλλε στους υπόλοιπους την ατζέντα του άξονα και σε λιγότερο δήλωνε τη βούληση του Παρισιού και του Bερολίνου να οροθετήσουν τις διαφωνίες τους.

Το μυθοποιημένο ορόσημο των γερμανικών εκλογών και...

http://xronos.gr/upload/iblock/ee8/44423452526526234%20(61).jpg
Γράφει ο Σταύρος ΛυγερόςΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ του 2012, ο πρωθυπουργός ήλπιζε η κυβέρνηση να καταφέρει να φθάσει αλώβητη στον Ιούνιο. Το καλοκαίρι είναι πάντα περίοδος πολιτικής χαλάρωσης. Oλα δείχνουν, άλλωστε, ότι η φετινή τουριστική κίνηση θα είναι αυξημένη, γεγονός που εκ των πραγμάτων θα δώσει μία κάποια ανάσα στην ασφυκτιώσα αγορά. Κατά πάσα πιθανότητα, λοιπόν, η κυβέρνηση θα φθάσει χωρίς απώλειες μέχρι τις γερμανικές εκλογές (22 Σεπτεμβρίου 2013), οι οποίες έχουν αναδειχθεί σ’ ένα μυθοποιημένο ορόσημο για τις εξελίξεις όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σ’ oλόκληρη την Ευρώπη.

Πέφτει η «κυβέρνηση» στα Κατεχόμενα; Έντονο κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας στην τουρκοκυπριακή κοινότητα

http://kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201305/134022/images/det_kucuk2.jpgΝίκος Στέλγιας.Κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας επικρατεί τις τελευταίες ώρες στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Το μέλλον της «κυβέρνησης» πλέον είναι αβέβαιο και οι «πρόωρες εκλογές» εμφανίζονται στον ορίζοντα. Το μέλλον της «κυβέρνησης» του Ιρσέν Κιουτσούκ κρίνεται τις επόμενες ώρες.
Τις τελευταίες ώρες, μια ομάδα εντός του «κυβερνώντος» Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) επιχειρεί να ρίξει την «κυβέρνηση» Κιουτσούκ. Συγκεκριμένα, περισσότεροι από πέντε «βουλευτές» του κόμματος, οι οποίοι υποστηρίζουν το στρατόπεδο του «Αχμέτ Κιασίφ», επιχειρούν να συλλέξουν υπογραφές για να καταθέσουν πρόταση μομφής στην «βουλή». Τα κόμματα της αντιπολίτευσης βρίσκονται στο πλευρό τους και αναμένουν την επόμενη κίνηση τους.

Συμφωνίες «μαμούθ» ελλήνων εφοπλιστών - κινεζικών ναυπηγείων για 142 πλοία

Η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε σημαντικό πελάτη της κινεζικής ναυπηγικής βιομηχανίαςΟι παραγγελίες υπογράφηκαν τον Απρίλιο, και αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 60% των πρόσφατων παγκόσμιων παραγγελιών των Ελλήνων εφοπλιστών.

Προειδοποίηση Ιράν προς Αλβανία για τα μέλη της οργάνωσης Μουτζαχεντίν Χαλκ

Όπως μεταδίδει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων «Fars News», μέλος του ιρανικού Κοινοβουλίου προειδοποίησε τα Τίρανα για την παρουσία των μελών της οργάνωσης η οποία θεωρείται ως αντιπολίτευση του καθεστώτος του Αχμαντινετζάντ.

Σε Μάχη Εξελίσσεται ο Διάλογος στο Ισραήλ Σχετικά με τις Εξαγωγές Φυσικού Αερίου

Η επιτροπή Τζέμαχ στο Ισραήλ επαναλαμβάνει τις παραινέσεις της προς την κυβέρνηση Νετανιάχου ώστε να επιτραπούν οι εξαγωγές φυσικού αερίου. Σύμφωνα με την Μικάλ Φράνκο, συντονίστρια της επιτροπής, οι νέες ποσότητες αερίου που επιβεβαιώθηκαν στο κοίτασμα Λεβιάθαν και στο κοίτασμα Καρίς, αποδυναμώνουν τα επιχειρήματα όσων αντιτίθενται στις εξαγωγές. Πρόκειται για ένα θέμα που ενδιαφέρει και την Κύπρο, η οποία φιλοδοξεί να εξάγει και ισραηλινό αέριο μέσω του σταθμού LNG που σχεδιάζει στο έδαφός της.Θυμίζουμε ότι τους τελευταίους μήνες, η Noble Energy αναβάθμισε τις διαθέσιμες ποσότητες αερίου στο Λεβιάθαν κατά 1 τρις. κ.π. και η Delek ανακοίνωσε ότι το κοίτασμα Καρίς υπολογίζεται ότι περιέχει 2 τρις. κ.π. αποθεμάτων, αυξάνοντας έτσι τα συνολικά αποθέματα του Ισραήλ.

Χαμένος σε αγωγό συμφερόντων

Σύγκλιση συμφερόντων -κατά κύριο λόγο ενεργειακών- ανάμεσα σε Ουά- σιγκτον και Αγκυρα βλέπουν ειδικοί αναλυτές, με επίκεντρο την προώθηση της εκμετάλλευσης των πλούσιων πετρελαϊκών κοιτασμάτων του βορείου Ιράκ.Την ίδια στιγμή η Αθήνα, κι ενώ ενισχύεται ο άξονας Ισραήλ-Τουρκίας, αναμένει να οριστικοποιηθεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Τελ Αβίβ, προκειμένου να πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Διακυβερνητικό Συμβούλιο Συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, το οποίο θα αποτελέσει την αφορμή να επανατοποθετηθούν οι δύο πλευρές σε στρατηγικής σημασίας ζητήματα, όπως είναι η διμερής ενεργειακή συνεργασία.