20 Μαΐου 2013

Πέφτει η «κυβέρνηση» στα Κατεχόμενα; Έντονο κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας στην τουρκοκυπριακή κοινότητα

http://kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201305/134022/images/det_kucuk2.jpgΝίκος Στέλγιας.Κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας επικρατεί τις τελευταίες ώρες στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Το μέλλον της «κυβέρνησης» πλέον είναι αβέβαιο και οι «πρόωρες εκλογές» εμφανίζονται στον ορίζοντα. Το μέλλον της «κυβέρνησης» του Ιρσέν Κιουτσούκ κρίνεται τις επόμενες ώρες.
Τις τελευταίες ώρες, μια ομάδα εντός του «κυβερνώντος» Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) επιχειρεί να ρίξει την «κυβέρνηση» Κιουτσούκ. Συγκεκριμένα, περισσότεροι από πέντε «βουλευτές» του κόμματος, οι οποίοι υποστηρίζουν το στρατόπεδο του «Αχμέτ Κιασίφ», επιχειρούν να συλλέξουν υπογραφές για να καταθέσουν πρόταση μομφής στην «βουλή». Τα κόμματα της αντιπολίτευσης βρίσκονται στο πλευρό τους και αναμένουν την επόμενη κίνηση τους.

Χθες, ο «πρωθυπουργός» Κιουτσούκ κάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση τα όργανα του κόμματος του. Η διοίκηση του κόμματος παρέπεμψε πέντε «βουλευτές» στο πειθαρχικό συμβούλιο. Πρόκειται για τους Χασάν Τατσόϊ, Αχμέτ Κιασίφ, ΤουρκάΪ Τοκέλ, Αφέτ Όζτζιαφερ και Οζτνεμίρ Τοκέλ. Τις επόμενες ώρες, το πειθαρχικό συμβούλιο του «κυβερνώντος» κόμματος θα κρίνει την παραμονή ή όχι των συγκεκριμένων «βουλευτών» στο UBP.Τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για μια πολύ μεγάλη πολιτική κρίση, η οποία φέρνει την τουρκοκυπριακή κοινότητα κοντά στο ενδεχόμενο των «πρόωρων βουλευτικών εκλογών». Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, με βάση τα σημερινά δεδομένα, κανένα κόμμα δεν πρόκειται να εξασφαλίσει «πλειοψηφία» στην «νέα βουλή». Με αυτό τον τρόπο, στο προσκήνιο της επικαιρότητας θα έρθει μια νέα «κυβέρνηση συνεργασίας».
* Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη