17 Δεκεμβρίου 2015

Stratfor: Αλλη Μια Πικρή Νίκη για την Ελλάδα

http://www.paraskhnio.gr/wp-content/uploads/2014/10/ellada2.jpgΑργά στις 15 Δεκεμβρίου, το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε ένα πακέτο μέτρων που θα επιτρέψει στη χώρα να λάβει ένα δισ. ευρώ σε κεφάλαια διάσωσης. Τα μέτρα περιλαμβάνουν νομοθεσία που επιτρέπει την πώληση των προβληματικών επιχειρηματικών δανείων από τοπικές τράπεζες σε ξένους επενδυτές και μια νέα μισθολογική κλίμακα για τους δημόσιους υπαλλήλους.Ηταν μια ακόμη πικρή νίκη για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, πιθανώς η τελευταία μιας χρονιάς κατά την οποία το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να εγκρίνει μια σειρά αμφιλεγόμενων πολιτικών προκειμένου να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τους πιστωτές της χώρας.Ο Τσίπρας πράγματι κατάφερε να διατηρήσει την αδύναμη πλειοψηφία του, καθώς οι 153 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και του κυβερνητικού του εταίρου υπερψήφισαν το πακέτο. Επιπρόσθετα, οι μεταρρυθμίσεις δεν ήταν ιδιαίτερα αμφιλεγόμενες και το EWG πιθανώς θα αποφασίσει τις επόμενες ώρες ότι η Ελλάδα αξίζει να λάβει την επόμενη δόση της διάσωσης. Αλλά δυστυχώς για τον Έλληνα ηγέτη, η κυβέρνησή του θα πρέπει να περάσει ακόμη πιο αμφιλεγόμενα μέτρα τον Ιανουάριο.

Υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ

http://s.kathimerini.gr/resources/2015-12/ufalo-thumb-large.jpgΠρόσφατα (13/12/2015), η εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» δημοσίευσε, με αφορμή την τριμερή συνάντηση Τσίπρα-Αναστασιάδη-Σίσι στην Αθήνα, ένα πολύ κατατοπιστικό άρθρο του επίκουρου καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Άγγελου Συρίγου, με τίτλο « Η Θαλάσσια Οριοθέτηση με την Αίγυπτο» (βλ. εδώ). Σε απάντηση στο εν λόγω άρθρο ο κ. Θεόδωρος Καρυώτης, Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστημιακό Σύστημα Maryland των ΗΠΑ και ειδικός σε θέματα ΑΟΖ, απέστειλε στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», την παρακάτω επιστολή με τίτλο «Υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ», η οποία και δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 15/12/2015:

Ο εσωτερικός εχθρός του Πούτιν - Ο άγνωστος πόλεμος ενάντια στους Ρώσους τζιχαντιστές

http://www.topontiki.gr/sites/default/files/styles/article_main/public/article/2015-12/1030russiamuslims01.jpg?itok=Sl1-KpUzΣτην Ρωσία οι μουσουλμάνοι υπολογίζονται στα 20 εκατομμύρια, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 14% του πληθυσμού της χώρας. Με μακρά την προϊστορία διαμάχης με το Ισλάμ, από την εξέγερση των μουσουλμάνων του Βορείου Καυκάσου τον 19ο αιώνα μέχρι τους πολέμους στην Τσετσενία στα μέσα των δεκαετιών του ’90 - αρχές 2000, η κατάσταση μοιάζει ιδιαίτερα εκρηκτική στο συγκεκριμένο τάιμινγκ, με τόσα "ανοιχτά" ζητήματα να "τρέχουν" παράλληλα. Λόγω του Ισλαμικού Κράτους, κι όχι μόνο, άλλωστε, γίνονται κρίσιμες επαφές στην Μόσχα, παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

Ο Ερντογάν αποκαλεί 'προδότη' βουλευτή που αποκάλυψε σε ρωσικά ΜΜΕ ότι η κυβέρνηση διευκολύνει το ISIS

Εμφύλιος ξέσπασε στην Τουρκία με τον Ερντογάν να κατηγορεί ως "προδότη" τον βουλευτή του κουρδικού κόμματος, που αποκάλυψε σε ρωσικά ΜΜΕ ότι η κυβέρνηση διευκόλυνε την πώληση στο Ισλαμικό Κράτος συστατικών για την παραγωγή σαρίν
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε σήμερα «προδότη» έναν βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), τον Ερέν Ερντέμ, εξαιτίας της καταγγελίας την οποία έκανε τη Δευτέρα μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT, ότι η τουρκική κυβέρνηση διευκόλυνε την πώληση συστατικά για την παρασκευή χημικού αερίου σαρίν σε τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Το δράμα των Κούρδων, η τραγωδία της Τουρκίας

Tην εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα αναλύει η αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ» Νουράι Μερτ
Το δράμα των Κούρδων, η τραγωδία της Τουρκίας
Στιγμιότυπο από κηδείες Κούρδων που σκοτώθηκαν στη διάρκεια επιχειρήσεων του στρατού στη Νοτιοανατολική Τουρκία. Η χώρα πρέπει να εκδημοκρατιστεί και να οδηγηθεί σε μια ειρηνευτική συμφωνία με τους Κούρδους, υποστηρίζει η αρθρογράφος Νουράι Μερτ

Τουρκική βάση στο Κατάρ για αντιμετώπιση «κοινών εχθρών


Η Τουρκία θα δημιουργήσει μια στρατιωτική βάση στο Κατάρ στο πλαίσιο μιας αμυντικής συμφωνίας που έχει σκοπό να βοηθήσει τις δύο χώρες να αντιμετωπίσουν «κοινούς εχθρούς», δήλωσε  ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Κατάρ.
mainΗ δημιουργία της βάσης, μέρος μιας συμφωνίας που υπογράφηκε το 2014 και επικυρώθηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο τον Ιούνιο, εντείνει τη συνεργασία με το Κατάρ σε μια εποχή που η αστάθεια αυξάνεται και το ενδιαφέρον των ΗΠΑ στην περιοχή μειώνεται.Οι δύο χώρες παρέχουν υποστήριξη στη Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο, υποστηρίζουν τους αντάρτες που πολεμούν για να ανατρέψουν τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την αυξανόμενη ιρανική επίδραση στην περιοχή.Και οι δύο έχουν καταδικάσει την επέμβαση της Ρωσίας στο πλευρό των δυνάμεων του Άσαντ στον πόλεμο στη Συρία.

«Να ελεγχθεί η ΕΕ και η Τουρκία, όχι μόνο η Ελλάδα»

Η διαχείριση και η αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών δεν είναι μόνο ελληνική υποχρέωση, διαμηνύει η κυβέρνηση λίγο πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής. Η «ξαφνική» έλευση Μαροκινών από τα τουρκικά παράλια και τα σχέδια για κέντρα κράτησης.
«Να ελεγχθεί η ΕΕ και η Τουρκία, όχι μόνο η Ελλάδα»«Μην περιορίζετε τον έλεγχο σε μας, δείτε τι δεν τηρήσατε εσείς και η Τουρκία από τα συμφωνηθέντα», είναι το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση στους εταίρους για το προσφυγικό, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Οι πληροφορίες θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να προσέρχεται σ' αυτήν «επιθετικά και όχι αμυντικά», καθώς ο απολογισμός της γείτονος και των ευρωπαϊκών χωρών για την αντιμετώπιση και διαχείριση των προσφυγικών ροών παραμένει ισχνός.
«Εχουμε αποφασίσει (ως ΕΕ) να μετεγκατασταθούν 66.000 πρόσφυγες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως χώρες του Κέντρου και του Βορρά. Μέχρι στιγμής οι μετεγκαταστάσεις είναι κάτω από 100”, δήλωσε-διεμήνυσε χαρακτηριστικά χθες ο πρωθυπουργός από τη Λέρο.

Ρωσική παρέμβαση υπέρ των Κούρδων

Σαφή θέση υπέρ των Κούρδων της Συρίας παίρνει η ρωσική κυβέρνηση βάζοντας άλλον έναν όρο στην Αγκυρα για την αποκλιμάκωση της έντασης. Φωτογραφία αρχείου από Κούρδους μαχητές
Το στενό «μαρκάρισμα» της Μόσχας προς την Αγκυρα συνεχίζεται στον απόηχο της κατάρριψης ρωσικού μαχητικού στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, με την τουρκική κυβέρνηση να αρνείται την ικανοποίηση των ρωσικών όρων.

Στη χώρα του ΛΑΚΗσμού!

Στη χώρα του ΛΑΚΗσμού!«Στην Ελλάδα τα γεγονότα στήνονται. Αυτούς που δολοφόνησαν τους ανθρώπους τότε στην τράπεζα δεν τους βρήκαν ποτέ. Γιατί αν δεν τους βρουν, μπορούν να τους φορτώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτούς που χρειάζονταν για να ξηλώσουν τη Χρυσή Αυγή τους βρήκαν. Τον Ρουπακιά τον βρήκαν. Γιατί ο Ρουπακιάς και δολοφόνησε και περίμενε να τον συλλάβουν. Δεν ξέρω πολλούς δολοφόνους που να κάθονται να περιμένουν. Κρύβουν πολλά οι κύριοι αυτοί. Σιγά σιγά θα φανούν». Δεν είναι τα λόγια ενός δηλωμένου ακροδεξιού ψηφοφόρου. Είναι η προ έτους τηλεοπτική ανάλυση του Λάκη Λαζόπουλου για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, που ούτε οι συνήγοροι υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής δεν τόλμησαν να παρουσιάσουν στο δικαστήριο.
Και δεν αποτέλεσαν, βέβαια, τα επιχειρήματα αυτά κεραυνό εν αιθρία, γιατί ο Λάκης υπηρετεί με συνέπεια τον ρόλο του εθνικού λαϊκιστή εδώ και πολλά χρόνια. Η εθνικιστική ρητορεία που θέλει τη Μακεδονία να είναι η ψυχή μας, τους Σέρβους αδέλφια μας, τους Τούρκους βάρβαρους και το έθνος ανάδελφον αποτέλεσε τον καμβά κάθε «καλλιτεχνικής» του δημιουργίας. Ωστόσο, το φαινόμενο «Λάκης» δεν θα είχε πάρει τέτοιες διαστάσεις αν δεν αποτελούσε το αποκορύφωμα της κατά Τσίπρα συριζαϊκής κουλτούρας, που θεωρεί τα έργα του «αντάξια των κλασικών» και τον χρίζει εκπρόσωπο του ελληνικού πολιτισμού.

Ανγκελα η αδιαμφισβήτητη;

Σαν φούσκα έσκασε και εξαερώθηκε η εσωκομματική δυσαρέσκεια, απογοήτευση και αμφισβήτηση της καγκελαρίου Μέρκελ όπως είδαμε τη Δευτέρα και την Τρίτη στο Συνέδριο της CDU στην Καρλσρούη. Σήμερα Πέμπτη η πτώση της δημοτικότητάς της και τα σενάρια αποχώρησής της από την καγκελαρία για τη διεκδίκηση της διαδοχής του Μπαν Κι Μουν στη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ θυμίζουν πολιτική μυθοπλασία.
Μέσα σε δύο μέρες η ταλαντούχος Ανγκελα εφάρμοσε τη γνωστή και δοκιμασμένη από το παρελθόν συνταγή της: Ενθουσίασε το ακροατήριο με σκληρή άκαμπτη ρητορική συγχαίροντας τον Σόιμπλε για τη σκληρή στάση του στη διαπραγμάτευση με την Αθήνα στις αρχές Ιουλίου, μίλησε γενικώς και αορίστως περί μείωσης των προσφυγικών ροών, αλλά δεν αναφέρθηκε καν στο αίτημα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης για υιοθέτηση πλαφόν στον αριθμό προσφύγων που θα δεχθεί η Γερμανία. Επιπλέον είναι σαφές ότι αξιοποίησε στο μέγιστο δυνατό σημείο την ψευδαίσθηση σοβαρής εσωκομματικής αμφισβήτησης που κυριαρχούσε τους δύο τελευταίους μήνες για να επιβάλει αυστηροποίηση των ελέγχων των εξωτερικών συνόρων της Σένγκεν και να κάμψει έτσι προκαταβολικά τις όποιες αντιρρήσεις θα αναμενόταν να προβάλουν οι άμεσα ενδιαφερόμενες χώρες Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα.

Στο «ψυγείο» το όνομα της πΓΔΜ

Στο «ψυγείο» το όνομα της πΓΔΜΤην πρώτη επίσκεψη στην Ελλάδα μετά από σχεδόν 15 χρόνια πραγματοποιεί Σκοπιανός υπουργός εξωτερικών, καθώς φθάνει στην Αθήνα ο Nikola Poposki για συνομιλίες με τον Νίκο Κοτζιά, όπου δεν αναμένεται φυσικά να κάνουν την έκπληξη στο θέμα της ονομασίας, αλλά έχουν στόχο την εξεύρεση τρόπων ώστε να διευκολυνθούν και να αναπτυχτούν οι σχέσεις των δυο χωρών.Μια επίσκεψη όμως που γεννά πολλά ερωτηματικά για το πού θέλει να οδηγήσει το Σκοπιανό η κυβέρνηση και εάν τελικά πρόκειται για έναν ακόμη πειραματισμό υψηλού ρίσκου για τα εθνικά συμφέροντα.

Σε βάρος της Ελλάδας η προστασία της Ευρώπης στο προσφυγικό


Σε βάρος της Ελλάδας η προστασία της Ευρώπης στο προσφυγικόΤης Κύρας Αδάμ-Οι τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες επιμένουν ότι οι εταίροι και κυρίως το Βερολίνο είναι κάθετοι στην ανάγκη ενίσχυσης της φύλαξης των «εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», αφού, αυτή την στιγμή, ελάχιστα μπορούν να πιέσουν την Άγκυρα, που ανοιγοκλείνει κατά πως θέλει την κάνουλα των μεταναστευτικών -και όχι μόνον προσφυγικών- ροών προς την Ευρώπη.Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο που διαμορφώνεται, είναι εξαιρετικά δύσκολο για την ελληνική κυβέρνηση να προβάλει τις «ενστάσεις της» για την παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας της στην ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και την υποχρεωτική συνεργασία της με τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, στη διαχείριση συνόρων.

Ηχηρό χαστούκι σε Τουρκία: Φεύγουν τα αμερικανικά μαχητικά από το Ιντσιρλίκ


Αμερικανικό αεροσκάφος αεροπορικής υπεροχής F-15C. Έξι από αυτά αναπτύχθηκαν στη βάση του Ιντσιρλίκ στη νοτιοανατολική Τουρκία, αλλά τώρα, αιφνιδιαστικά, αποσύρονται. Φωτογραφία αρχείου via Wikipedia.
Απίστευτο «άδειασμα» επεφύλαξαν οι Αμερικανοί στους Τούρκους αποφασίζοντας ξαφνικά την απόσυρση από τη βάση του Ιντσιρλίκ μαχητικών αεροσκαφών F-15C τα οποία μόλις ένα μήνα πριν είχαν αφιχθεί εκεί για να προστατεύσουν την Τουρκία από εκ της Συρίας απειλές.Αυτό αναφέρουν το αμερικανικό πρακτορείο Associated Press και η τουρκική εφημερίδα Zaman.Παράλληλα αποσύρονται και έξι και αεροσκάφη κρούσης F-15Ε Strike Eagle. Την απόσυρση των αεροσκαφών ανακοίνωσε η Αμερικανική Διοίκηση Ευρώπης, μια μόλις ημέρα μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Άστον Κάρτερ στην Τουρκία και το Ιντσιρλίκ.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε πως η απόσυρση των αεροσκαφών και η επίσκεψη του υπουργού δεν σχετίζονται. Όμως κατά την επίσκεψή του ο Κάρτερ δεν έκανε καμία νύξη στους Τούρκους για την απόφαση των Αμερικανών να αποσύρουν τα αεροσκάφη.

Αναβιώνει η παλαιά σύγκρουση Ιράν-Τουρκίας στο Ιράκ, μετά την τουρκική εισβολή;


Ουλαμός τουρκικών αρμάτων μάχης Μ-60 στα σύνορα με Συρία και Ιράκ  Φωτογραφία αρχείου. EPA/SEDAT SUNAΤου Cengiz Candar
Η τελευταία, αμφιλεγόμενη, ενέργεια της Τουρκίας να εισβάλει στο Ιράκ προκάλεσε την οργή του Ιρακινού πρωθυπουργού Αμπαντί και την επίσκεψη του ηγέτη του ιρακινού Κουρδιστάν, Μπαρζανί, στην Άγκυρα.
Η Τουρκία είναι ήδη αγκιστρωμένη στην κρίση με τη Ρωσία η οποία μπορεί να κλιμακωθεί ιδιαίτερα επικίνδυνα. Έτσι το άνοιγμα ενός νέου μετώπου, αυτή τη φορά με τη Βαγδάτη, δεν φαίνεται και τόσο σοφή κίνηση, αλλά χρειάζεται να αξιολογηθεί στο ευρύτερο περιφερειακό πεδίο.
Η τουρκική κίνηση στη με την ανάπτυξη δυνάμεων στη Μπασίκα, βόρεια της Μοσούλης, έχει μια λογική στο ευρύτερο περιφερειακό πλαίσιο στο οποίο ο άξονας Ρωσίας-Ιράν, με την συμμετοχή και της Βαγδάτης, επιβάλλεται στην Συρία. Ο άξονας αυτός είναι ελκυστικός και για τους Κούρδους της Συρίας του PYD-YPG, που αποτελούν την ισχυρότερη δύναμη έναντι του ΙΚ στην Συρία.
Το ΡΚΚ και το YPG επίσης διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση της πόλης Σιντζάρ στο Ιράκ από το ΙΚ. Το Σιντζάρ ελέγχει την πλέον σημαντική οδό που συνδέει τη Ράκα με τη Μοσούλη, την πόλη προπύργιο των σουνιτών του Ιράκ έναντι της σιτικής πρωτεύουσας Βαγδάτης. Το ΙΚ κατέλαβε τη Μοσούλη τον Ιούνιο του 2014.

Ο 'αντισυστημικός' κίνδυνος

Το υποτιθέμενο νέο, που θα αλλάξει το "κατεστημένο" και οι κίνδυνοι της τροφοδότησης των ακραίων, με την απελπισία των πολλών. Ποια είναι η διέξοδος

Το Κουρδικό ως παράγοντας εξωτερικής πολιτικής

Ο πρόεδρος της Κουρδικής Αυτόνομης Περιοχής του Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί
Η σχετικά πρόσφατη συνάντηση του προέδρου της Κουρδικής Αυτόνομης Περιοχής (ΚΑΠ) του Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, στην Ουάσινγκτον (3-8 Μαΐου 2015) και οι αλλεπάλληλες επισκέψεις ειδικών αποστολών στο Ερμπίλ μέχρι και σήμερα με εντονότερο ρυθμό και αφορμή την εμφάνιση και ακαριαία υπερεξάπλωση του «Ισλαμικού κράτους» καταδεικνύουν την εξέλιξη και τελικά συνέχιση των σχέσεων Αμερικής-Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης του Ιράκ.

Η Τουρκία επιστρέφει στη Μοσούλη

Σημαία Τουρκίας

Λιομάζωμα

Λιομάζωμα
Δύσκολο πράμα το λιομάζωμα. Ξύπνημα μέσα στην άγρια νύχτα, ντύσιμο με ρούχα πρόχειρα, μια γρήγορη μπουκιά κι ένας ζεστός καφές μες στο θερμός. Και πριν προλάβει να αποσυρθεί ο αυγερινός για την πρωινή του κατάκλιση, η εργατιά κιόλας στρωμένη στη δουλειά.
Πανιά απλώνονται πάνω στης γης το πράσινο χαλί κι αχνίζουνε οι αναπνοές μέσα στην υγρασία. Μουγκρίζουνε οι γεννήτριες κι αρχίζουνε το ζέσταμα οι ραβδιστήρες, τσουβάλια ανοίγουνε πανέτοιμα να καταπιούνε το πράσινο χρυσάφι, κόσκινα που θα ξεχωρίσουνε τα φύλλα απ’ τον καρπό στήνονται μέσα στον αγρό, φωνές, χάχανα και μισοκουβέντες ακούγονται αραιά και πού. Πανέτοιμο και κουρδισμένο θα αντικρίσει το συνεργείο ο χτικιασμένος ήλιος του χειμώνα σαν καταφέρει να ξεμυτίσει απ’ τα νέφη.Στο πόδι το δεκατιανό και ένα διάλειμμα μικρό για μεσημέρι· οι μέρες λιγοστέψανε κι ο ήλιος βασιλεύει γρήγορα, πρέπει να βγει η δουλειά και να τελειώσει το χωράφι, άσε που αύριο μπορεί να βρέχει.