30 Μαΐου 2014

Το ενεργειακό poker και οι κινήσεις της Gazprom

http://nstatic.tanea.gr/18501200_alexei_miller_gazprom.limghandler.jpg?i=aT1maWxlcyUyZjElMmZtZWRpYSUyZjIwMTQlMmYwNSUyZjI5JTJmMTg1MDEyMDBfYWxleGVpX21pbGxlcl9nYXpwcm9tLmpwZyZ3PTY2MCZoPTM3NiZzdD10cnVlJmJnPTE2Nzc3MjE1JmNyPXRydWUmYXQ9NA%3d%3d
Του Χάρη Φλουδόπουλου Με την ουκρανική κρίση να επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη απειλώντας την ομαλή λειτουργία της ενεργειακής αγοράς στην Ευρώπη, η χθεσινή παρουσία του ισχυρού άνδρα της Gazprom Alexey Miller ήταν εκ των πραγμάτων σημαντική. Από την ομιλία του πάντως, η οποία είχε ως θέμα την αεριοκίνηση, τρία είναι τα καίρια σημεία που δίνουν κάποια ορατότητα σε σχέση με τη στρατηγική που ακολουθεί η ρωσική εταιρεία στην ενεργειακή σκακιέρα. Είπε λοιπόν ο κ. Miller:
 1) Ανοιγόμαστε στην Κίνα και στην ευρύτερη αγορά της Ασίας, με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και διείσδυσης του φυσικού αερίου
2) Η Ευρώπη παραμένει σημαντική αγορά στην οποία η Gazprom φιλοδοξεί όχι μόνο να διατηρήσει αλλά και να αυξήσει τα μερίδιά της
3) Οι αγωγοί παραμένουν ακρογωνιαίος λίθος για τη ρωσική ενεργειακή διείσδυση και ως εκ τούτου η σημασία του South Stream είναι τεράστια

Μπορεί το φυσικό αέριο να σταθεροποιήσει την Ανατολική Μεσόγειο;

http://www.al-monitor.com/files/live/sites/almonitor/files/images/almpics/2014/05/RTR2H8JL.jpg?t=thumbnail_570
Του Κώστα Ράπτη Σε μία εποχή κατά την οποία η απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο προβάλλει ως επείγουσα προτεραιότητα της Δύσης, είναι λογικό οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο να αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Και μόνο το ταξίδι του Joe Biden στην Κύπρο στις 21 Μαϊου (πρώτη επίσκεψη Αμερικανού αντιπροέδρου στο νησί από το 1962) καταδεικνύει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της περιοχής –άρα και για την διευθέτηση πολιτικών εκκρεμοτήτων, όπως το Κυπριακό και το πάγωμα των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων. Δεν πρόκειται για τη μόνη επίσκεψη του είδους το τελευταίο διάστημα.

"Αποκλεισμός ελληνικών νησιών " η νέα τουρκική στρατηγική - Τι έδειξαν οι ασκήσεις στο Αιγαίο


Image
Του Χρήστου Μακρυγιάννη* Διαβάζοντας την Τακτική του Πολέμου στο Αιγαίο και αναλύοντας τα γεγονότα ,αλλά και τις τελευταίες Κινήσεις -Ασκήσεις του Τουρκικού στόλου σε συνδυασμό με τις ασκήσεις των Τούρκικών Ειδικών δυνάμεων βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα :
  Η Τουρκική Πολεμική Τακτική στο Αιγαίο Αλλάζει !
Μέχρι τώρα οι Ελληνικές δυνάμεις της ΑΣΔΕΝ είχαν και έχουν αμυντική τακτική με αποτέλεσμα να δημιουργήσουμε νήσους φρούρια και να εκπαιδεύονται σε αμυντικό τακτικό αγώνα και με τη χρησιμοποίηση Καταδρομών και τοπικών Πυρήνων Εθνοφυλακής ,να επιφέρουν χτυπήματα σε επιλεγμένους στόχους του Τούρκικου Στρατού που θα επετίθετο με Ειδικές Δυνάμεις σε επιλεγμένους στόχους ,αεροδρόμια ,βάσεις ανεφοδιασμού και λιμάνια !

PKK: Στοιχεία-εφιάλτη το τουρκικό Επιτελείο στον Ερντογάν

Τη συνεχή αύξηση των επιθέσεων του ΡΚΚ στην ανατολική Τουρκία κατέδειξε, με επίσημη αναφορά, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, προς την κυβέρνηση Ερντογάν. Η αναφορά του Γενικού Επιτελείου, η οποία δόθηκε και στον Τύπο, αναφέρει ότι μόνο την προηγούμενη εβδομάδα, έλαβαν χώρα 10 επιθέσεις ενόπλων ομάδων του ΡΚΚ κατά τουρκικών στόχων.

Επιλογή μίας χρήσεως

Η ευκολία με την οποία η Μέρκελ θυσίασε την υποψηφιότητα Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό την πίεση του εντός - εκτός ΕΕ Κάμερον φωτίζει αναδρομικά την επιλογή στήριξής του ως προεκλογικό τακτικό ελιγμό. Το παράδοξο είναι πρωτοφανές: Η Βρετανία που απειλείται με διάσπαση σε λίγους μήνες λόγω της πιθανής απόσχισης της Σκοτίας και με αποχώρηση από την ΕΕ σε λίγα χρόνια να παρουσιάζεται επικοινωνιακά ως ικανή να αναγκάσει το Βερολίνο σε αναδίπλωση.

ΣΤΟ ΣΤΕ Κόντρα Δημοσίου - Thyssen για τα υποβρύχια

Ελληνογερμανική «κόντρα» με... διαιτητή το Συμβούλιο της Επικρατείας εξελίσσεται με αφορμή την πολυδαίδαλη υπόθεση των συμβάσεων των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού.
Κόντρα Δημοσίου - Thyssen για τα υποβρύχια
Πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος εξέδωσε καταλογιστική πράξη ύψους 115 εκατ. ευρώ σε βάρος της γερμανικής εταιρείας Thyssen Krupp Marine Systems (TKMS) για καθυστέρηση παράδοσης των υποβρυχίων, κοινοποιώντας στο Ειρηνοδικείο του Κιέλου Γερμανίας τον Μάρτιο σχετικό αίτημα για απόδοση του ποσού.

ΕΡΝΤΟΓΑΝ Διέγραψε το βυζαντινό παρελθόν της Πόλης

Διαγράφοντας το βυζαντινό παρελθόν της Κωνσταντινούπολης, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν «τίμησε» χθες την 561η επέτειο της Αλωσης της Πόλης, την ίδια ώρα που ακραίοι εθνικιστές ισλαμιστές οργανώνουν τα ξημερώματα του Σαββάτου ναμάζι (προσευχή) μπροστά στην Αγια-Σοφιά με αίτημα να λειτουργήσει ως τζαμί.
Διέγραψε το βυζαντινό παρελθόν της Πόλης
Ο Τ. Ερντογάν, που ποτέ δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για τους Οθωμανούς, δήλωσε ότι η Κωνσταντινούπολη, την οποία κληρονόμησαν οι σύγχρονοι κάτοικοί της από τον σουλτάνο Μωάμεθ τον Φατίχ (σ.σ. τον Πορθητή), έχει πάρει τη θέση της μεταξύ των μεγάλων πολιτιστικών πρωτευουσών του κόσμου.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, με ιδιαίτερες αναφορές στον Μωάμεθ τον Πορθητή («με το σπουδαίο στρατιωτικό πνεύμα, με δικαιοσύνη και ανεκτικότητα»), επισήμανε ότι η κατάκτηση της Πόλης ήταν η «καμπή στην τουρκική ιστορία, που έχει πολιτικά, οικονομικά και πολιτιστικά αποτελέσματα».

Αγία Πετρούπολη: Συμφωνίες και σχέδια για αγωγούς αερίου Ρωσο- ιαπωνική συνεργασία για την σύνδεση Σαχαλίνης-Χοκαΐντο

Αγία Πετρούπολη: Συμφωνίες και σχέδια για αγωγούς αερίου
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την Πέμπτη «ανησυχία» και «απογοήτευση» για την «χαλαρή» (soft) εφαρμογή των αποφάσεων για κυρώσεις στη Ρωσία. Αφορμή έδωσε η ανακοίνωση στο Παρίσι ότι η γαλλική ημικρατική εταιρεία Total υπέγραψε στην  Αγία Πετρουπολη συμφωνία με την ιδιωτική ρωσική Lukoil για την συνεκμετάλλευση του σχιστολιθικού κοιτάσματος Μπασένοφ, στη Σιβηρία. Υπενθυμίζεται ότι και η βρετανο-ολλανδική ΒΡ έκλεισε ανάλογη συμφωνία με την ρωσική Resnef.

Αναγέννηση της τρομοκρατίας στην Ελλάδα «βλέπει» η Europol

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ Ακρως ανησυχητικά για την Ελλάδα είναι τα συμπεράσματα της επικαιροποιημένης έκθεσης της Europol για την τρομοκρατία στην Ευρώπη, που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη. Συγκεκριμένα, η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία διαπιστώνει αύξηση της δράσης αναρχικών τρομοκρατών στην Ελλάδα και παρατηρεί ότι στη διάρκεια του 2013, οι ομάδες του λεγόμενου αντάρτικου πόλης μπόρεσαν να επανεξοπλιστούν και να ανακτήσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητές τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, το 2013 πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα συνολικά 14 τρομοκρατικές επιθέσεις (από τις συνολικά 24 σε όλα τα κράτη-μέλη), που ανέβασαν τη χώρα, μαζί με την Ισπανία, στην κορυφή της σχετικής ευρωπαϊκής λίστας.

Οι πρόγονοι της Λεπέν

http://i0.wp.com/listverse.com/wp-content/uploads/2012/04/algerian_independence-lg.jpg?resize=550%2C367 ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣΓιατί εκπλήττονται; Εννοώ γιατί χάσκουν και διαπορούν τα παπαγαλάκια, όπου επικρατείας, με την άνοδο του φασισμού στη Γαλλία; Πού είναι το καινούργιο; Πόσες φορές θα πρέπει να καταφύγει κανείς στην ιστορία για να θυμηθεί και να αναγνωρίσει πως αυτός ο γεννημένος μικροαστός λαός έχει εκκολάψει φασιστικά φαινόμενα πολλά χρόνια πριν από τον ιδρυματικό φασισμό. Πάντα έτσι αντιδρούσε όταν τα εκλεκτά πνεύματά του πρότειναν κάτι που ξεβόλευε την άνεση της πολυθρόνας τους και το αυστηρό τυπικό του σαβουάρ βιβρ. Εκαναν μια αστική επανάσταση και δεν άφησαν ούτε έναν (ούτε έναν) από τους επαναστάτες να πεθάνει όχι γέρος, ούτε καν μεσήλικας, στο κρεββάτι του. Αριστερός, ακραίος, πουρίστας, συμβιβαστικός, ισορροπιστής, ακτιβιστής, έπρεπε να ανέβει τη σκάλα της λαιμητόμου. Λες και ένας λαός ολόκληρος είχε το σύνδρομο των φανατικών που έκαψαν την Ιωάννα της Λωραίνης.