30 Μαΐου 2014

ΣΤΟ ΣΤΕ Κόντρα Δημοσίου - Thyssen για τα υποβρύχια

Ελληνογερμανική «κόντρα» με... διαιτητή το Συμβούλιο της Επικρατείας εξελίσσεται με αφορμή την πολυδαίδαλη υπόθεση των συμβάσεων των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού.
Κόντρα Δημοσίου - Thyssen για τα υποβρύχια
Πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος εξέδωσε καταλογιστική πράξη ύψους 115 εκατ. ευρώ σε βάρος της γερμανικής εταιρείας Thyssen Krupp Marine Systems (TKMS) για καθυστέρηση παράδοσης των υποβρυχίων, κοινοποιώντας στο Ειρηνοδικείο του Κιέλου Γερμανίας τον Μάρτιο σχετικό αίτημα για απόδοση του ποσού.

Η γερμανική εταιρεία αντέδρασε προσφεύγοντας στο ΣτΕ, όπου υποστηρίζει ότι δεν θεμελιώνεται καμία αξίωση του ελληνικού Δημοσίου σε βάρος της και ότι η καταλογιστική πράξη παραβιάζει διατάξεις του Συντάγματος, τη σχετική νομοθεσία και διαιτητικές ρήτρες σχετικής εκτελεστικής συμφωνίας.Η καταλογιστική πράξη επικαλείται λόγους επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος, προκειμένου να διασφαλιστεί άμεσα η εξαιρετικά μεγάλη απαίτηση του ελληνικού Δημοσίου από την εκτέλεση προγραμμάτων ναυπήγησης που συνδέονται με ζητήματα εθνικής άμυνας. Ουσιαστικά ζητείται από την TKMS να επιστραφεί ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα» 115 εκατ. που πληρώθηκαν σε δύο δόσεις το 2010-'11.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64015361