03 Φεβρουαρίου 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΑ: Το μακρύ χέρι της Άγκυρας στην Αλβανία

Του Κώστα Χαρδαβέλα
2013-02-01_191353Σε εφαρμογή το σχέδιο της Τουρκίας για «θρησκευτική κάθαρση» τον αλβανικού λαού -Στο στόχαστρο η ελληνική μειονότητα -Επιδιώκουν «αφανισμό» των ορθόδοξων στοιχείων από την περιοχή – Πολιτισμική και θρησκευτική «εισβολή» της γείτονος στα ΒαλκάνιαΤο μακρύ χέρι της Άγκυρας έχει απλωθεί εδώ και καιρό στην Αλβανία, σε μια σαφή στρατηγική περικύκλωσης της Ελλάδας από το ισλαμικό τόξο Τουρκίας – Νότιας Βουλγαρίας – Αλβανίας -Σκοπιών. Ένας από τους βασικούς στόχους της Άγκυρας στην Αλβανία του Μπερίσα είναι και η «θρησκευτική κάθαρση» του αλβανικού λαού. Για την επίτευξή του εφαρμόζεται ήδη σχέδιο αφανισμού του ορθόδοξου στοιχείου, μέρος του οποίου αποτελεί η ενίσχυση των μουσουλμανικών τζαμιών, με ταυτόχρονη καταστροφή των ορθόδοξων εκκλησιών και των κειμηλίων τους.

Γιατί «ξύπνησε» τώρα η αριστερή τουρκική τρομοκρατική οργάνωση DHKP-C


Μια τρομοκρατική ομάδα η οποία είχε να δράσει καιρό είναι υπεύθυνη για την επίθεση αυτοκτονίας της Παρασκευής στην αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα. Γιατί όμως η ακροαριστερή οργάνωση χτύπησε τώρα;Όταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό την Παρασκευή, σκοτώνοντας τον εαυτό του και την τουρκική φρουρά ασφαλείας, οι αρχές έψαξαν πέρα ​​από τους συνήθεις υπόπτους τρομοκρατίας –δηλαδή την Αλ Κάιντα ή το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (γνωστό ως PKK)- για να καταλήξουν σε μια σκοτεινή ομάδα, που πιστεύεται ότι απαξιώθηκε στη δεκαετία του 1980 και του ’90. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η επίθεση πραγματοποιήθηκε από το Απελευθερωτικό Επαναστατικό Λαϊκό Κόμμα-Μέτωπο ή DHKP-C. Ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’70 ως μια μαρξιστική-λενινιστική ομάδα, γνωστή αρχικά ως Devrimci Solo, ή Dev Sol, και υποστήριξε τον ένοπλο αγώνα για την ανατροπή της τουρκικής κυβέρνησης και την αντικατάστασή της με το σοσιαλισμό.

Το Ισραήλ σήκωσε τα χέρια απέναντι στο Ιράν

Το Ισραήλ παραδέχεται μετά από αρκετό διάστημα το αυτονόητο: Μόνο μερικές γρατζουνιές μπορεί να καταφέρει του Ιράν - και τίποτε περισσότερο.
Το Ισραήλ παραδέχεται μετά από αρκετό διάστημα το αυτονόητο: «Χρειαζόμαστε μια στρατιωτική επίθεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες» Μόνο μια στρατιωτική επίθεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι σε θέση να σταματήσει την περαιτέρω ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, δήλωσε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, την Τετάρτη, στην ισραηλινή εφημερίδα Maariv.

Η Τουρκία εξοπλίζεται με επιστημονικές «κινήσεις»

Ενώ στην Ελλάδα η πολιτική και οικονομική ελίτ της χώρας είναι απασχολημένη με τις λίστες της διαφθοράς, τον Δεκέμβριο του 2012 εκτοξεύθηκε με κινεζικό πύραυλο ο δεύτερος τουρκικός κατασκοπευτικός δορυφόρος Göktürk 2, ο οποίος φωτογραφίζει κάθε σπιθαμή της χώρας μας, με διακριτική ικανότητα 80 εκατοστών του μέτρου 95 φορές την ημέρα. Τα δεδομένα μεταδίδονται κωδικοποιημένα για επεξεργασία σε κατάλληλο ερευνητικό κέντρο στην Αγκυρα. Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι ότι ο δορυφόρος κατασκευάστηκε στην Τουρκία κατά 80% με εγχώρια τεχνολογία, ενώ ο νέος κατασκοπευτικός δορυφόρος Göktürk 3 αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά 95% από την εγχώρια τουρκική τεχνολογία και βιομηχανία.

Ο επικείμενος γεωπολιτικός σεισμός

http://www.tsantirinews.gr/wp-content/uploads/2012/03/3910A5068095687A4D1AE91B7F2A3DFB.jpg

Με τον Κώστα Μαυρίδη

Πριν από καιρό σε ανύποπτο χρόνο -και όχι εν μέσω προεκλογικού, όπου άλλα προβάλλονται και άλλα αυτολογοκρίνονται με κριτήριο τις εκλογές- αναδείξαμε τον επικείμενο γεωπολιτικό σεισμό στην Αν. Μεσόγειο, με επίκεντρο τον ενεργειακό πλούτο στα παρακείμενα θαλάσσια ύδατα των χωρών. Αυτή είναι η εποχή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), με μια ευκαιρία αιώνων για την Κύπρο, να αναλάβει κομβική θέση στον ενεργειακό χάρτη της Αν. Μεσογείου. Καθώς όμως η Κυπριακή Δημοκρατία κατάφερε να επιβιώσει το 1974 και απέφυγε την παγίδα του 2004, οι περιορισμένες της δυνατότητες την υποχρεώνουν να αναζητά συμμαχίες ενάντια στην τουρκική κατοχή και επαπειλή για ματαίωση κάθε τέτοιου εγχειρήματος.

ΜΕ «ΔΙΑΙΤΗΤΗ» ΤΗ ΛΑΓΚΑΡΝΤ Μαρξ, Κέινς και Φρίντμαν: Ενα φανταστικό ντιμπέιτ για την κρίση

Μαρξ, Κέινς και Φρίντμαν: Ενα φανταστικό ντιμπέιτ για την κρίση
Τέσσερις διαφορετικές οικονομικές σχολές (όλες τους καθοριστικές στην εξέλιξη της Δυτικής κοινωνίας), τέσσερα κορυφαία οικονομικά μυαλά βγαίνουν από το χρονοντούλαπο της ιστορίας και συγκρούονται στο ίδιο φανταστικό τραπέζι, στο πλαίσιο μιας φανταστικής συζήτησης με θέμα την κάθε άλλο παρά φανταστική... ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Στα πόσα EΣΠA καιγόμαστε;

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTqqFPbLu32cRFzpzy-ddpG56nxt8ywEFwICtKAQhyZtofZ7tOD
HΛΙΑΣ MΟΣΙΑΛΟΣ 
Θα έπρεπε να αναδιατάξουμε τις προτεραιότητες του EΣΠA, με εξαίρεση τα έργα των μεγάλων υποδομών που βρίσκονται σε εξέλιξη, κάτι που δεν έκανε καμιά από τις τρεις κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν την κρίση.Mετά τους σεισμολόγους και τους συνταγματολόγους, τα τηλεπαράθυρα τελευταία έχουν γεμίσει αναπτυξιολόγους. Tα EΣΠA και ο ορυκτός (ιδίως ο υποθαλάσσιος) πλούτος έχουν την τιμητική τους. Γνωστές κοινοτοπίες και ελάχιστα συγκεκριμένα λόγια κατακλύζουν κάθε ελληνικό σπίτι, σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα από ανθρώπους που μέχρι χτες

Οι πολίτες να διεκδικήσουν την κοινωνία που ονειρεύονται Παρά τη δημιουργία νέων κομμάτων οι Ελληνες εξακολουθούν να αναζητούν μια νέα, εναλλακτική πρόταση που θα δώσει λύσεις

Το κίνημα των αγανακτισμένων έδειξε ότι οι πολίτες θέλουν υπερκομματικές λύσεις στα προβλήματά τους
«Ο καθένας από εμάς μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Ακόμη και αν δεν κατέχει καμία θέση εξουσίας, ακόμη και αν είναι ασήμαντος, ο καθένας από εμάς μπορεί να αλλάξει τον κόσμο».Το κίνημα των αγανακτισμένων έδειξε ότι οι πολίτες θέλουν υπερκομματικές λύσεις στα προβλήματά τους Αυτό ήταν το μήνυμα του Βάτσλαβ Χάβελ, του τελευταίου προέδρου της Τσεχοσλοβακίας και του πρώτου προέδρου της Τσεχίας, λίγες εβδομάδες μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, το Νοέμβρη του 1989.Το 1989 ήταν οι άνδρες και οι γυναίκες «δίχως την παραμικρή αξία» που άλλαξαν το ρου της Ιστορίας.Είκοσι τέσσερα χρόνια αργότερα το νεοφιλελεύθερο σύστημα τόσο στην υπόλοιπη Ευρώπη όσο και στη χώρα μας φαίνεται πως δεν είχε τα αποτελέσματα που οι υποστηρικτές του θα ήθελαν να έχει.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ «Είναι ΑΚΟΜΗ φίλη»

Σοκαριστική ήταν η χθεσινή βομβιστική επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα, αφού εδώ και πολλά χρόνια δεν είχε σημειωθεί στην Τουρκία επίθεση εναντίον αμερικανικού στόχου.
Ειδικοί ερευνούν τα συντρίμμια μετά την έκρηξη στην αμερικανική πρεσβεία Το γεγονός ότι πρόκειται για την πρεσβεία μεγεθύνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα. Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αγκυρα, Φράνσις Ρικαρντιόνε, δήλωσε μεν ότι η επίθεση «δεν θα πλήξει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις», αλλά η πρόταση που πρόσθεσε ήταν αν μη τι άλλο περίεργη: «Θεωρούμε ακόμα την Τουρκία φίλη χώρα», είπε και τόνισε πως θα συνεχιστεί η στενή συνεργασία μεταξύ των αρχών των δύο χωρών για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΠΑ Γεωπολιτικά παιχνίδια με το Φυσικό Αέριο

Γεωπολιτικά παιχνίδια με το Φυσικό Αέριο
Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου έχει καθυστερήσει στην έκδοση των τευχών δημοπράτησης για να προχωρήσει η επόμενη και τελική φάση του διαγωνισμού, ενώ η αλλαγή του όρου που έκανε η διοίκησή του, κατά πλειοψηφία και όχι ομόφωνα, για τη συμμετοχή και άλλων επενδυτών πέραν των πέντε «μνηστήρων» που προκρίθηκαν, οδηγεί σε καθυστέρηση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ.

Η αποκάλυψη των Ιμίων

http://www.tasep.org/dergi/haber/6610071063.jpg
ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Συνεχίζω να μελετώ την υπόθεση των Ιμίων, που οδήγησε στο «γκριζάρισμα» του Αιγαίου, επειδή συχνά γίνομαι αποδέκτης αμερικανικών εγγράφων, που αφορούν το θέμα, μέσω της νόμιμης διαδικασίας Freedom for Information Act. Οσο περνούν τα χρόνια αποχαρακτηρίζονται πιο εύκολα τα τηλεγραφήματα, επειδή όσο απομακρυνόμαστε από εκείνη την περίοδο μειώνονται οι αντοχές των λογοκριτών και διότι κάποιοι ερευνητές παραμένουμε «λαίμαργοι» για νέες πληροφορίες.Μελετώντας, λοιπόν, το νέο πακέτο τηλεγραφημάτων που λάβαμε, θα έλεγα ότι επιβεβαιώνονται όλες οι πληροφορίες που είχαμε, αλλά και όλα τα συμπεράσματα στα οποία είχαμε καταλήξει το 2009, όταν για πρώτη φορά διαβάσαμε τα αμερικανικά έγγραφα.

Τι κάναμε με τον Καραμανλή για την ΑΟΖ


Του Γιαννη Βαληνακη*
Πολύ μελάνι έχει χυθεί για το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της χώρας μας. Ακόμα περισσότερα έχουν ειπωθεί σε συνθηματολογικούς δημόσιους διαξιφισμούς. Η διαχείριση του ζητήματος έχει φτάσει σε κομβικό σημείο και η πλήρης και σε βάθος γνώση του θέματος είναι αναγκαία προκειμένου να ληφθούν οι εθνικά καλύτερες αποφάσεις.

Οι χειρισμοί για την ΑΟΖ με το βλέμμα στην Αγκυρα Τα υπέρ και τα κατά της ανακήρυξης και οι φόβοι για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

Του Αθανασιου Ελλις
Στη σκιά των σκέψεων Σαμαρά για την ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της αντίδρασης Ερντογάν στον διορισμό των ιμάμηδων από την ελληνική πολιτεία, εισέρχεται στην τελική ευθεία η προετοιμασία για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας που θα διεξαχθεί στις 5 Μαρτίου στην Αγκυρα.
Στο περιβάλλον του Ελληνα πρωθυπουργού κυοφορείται εδώ και καιρό η σκέψη για ανακήρυξη ΑΟΖ, καθώς, μεταξύ άλλων, εκτιμάται ότι μια τέτοια δυναμική κίνηση θα ενεργοποιήσει πατριωτικά αντανακλαστικά και θα προσελκύσει στη Ν.Δ. ψήφους από τα δεξιά.

Οι Κούρδοι της Κύπρου στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Πορεία στους δρόμους της Λευκωσίας κατέληξε στο οδόφραγμα Λήδρα Πάλας
Επέδωσαν ψήφισμα που ζητά την άμεση παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών για να προστατευθεί ο κουρδικός λαός στη Συρία και η αυτονομία του στη βόρεια συριακή επικράτεια

Αντιπροσωπία του Ανωτάτου Συμβουλίου των Κούρδων της Συρίας, που ζουν στην Κύπρο, συναντήθηκαν χθες στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία, με εκπρόσωπο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στον οποίο επέδωσαν ψήφισμα που ζητά την άμεση και ενεργή παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών, για να προστατευθεί ο κουρδικός λαός στη Συρία και η αυτονομία που πέτυχε στη βόρεια συριακή επικράτεια.

Οι «συνταγματάρχες» του ΝΑΤΟ

Του Γιάννου Χαραλαμπίδη

  • Ο αγωγός Κύπρου-Τουρκίας και οι εναλλακτικές επιλογές - Η διαχείριση του φυσικού αερίου και τα ζητήματα ασφάλειας, ως προϋπόθεση της ανάπτυξης και της στήριξης της οικονομίας
  • ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ για δημιουργία οικονομικών, εμπορικών και άλλων συμμαχιών και ο ρόλος της Τουρκίας