09 Ιουνίου 2015

Μπάαντερ-Μάινχοφ ευχαριστούμε. Από τον Πόλε στον Σόιμπλε

 Το 1976, την άνοιξη, ένα γεγονός συντάραξε την ευαίσθητη μεταπολιτευτική Ελλάδα. Καθώς παλεύαμε να βρούμε ένα δημοκρατικό βηματισμό εν μέσω δεκάδων προβλημάτων,  με την αιμάσουσσα πληγή της Κύπρου, του μεγάλου δώρου της χούντας στην Τουρκία, να βαραίνει το σώμα μας, συνελήφθη με διάταγμα της Ιντερπόλ, σ’ ένα εστιατόριο στην οδό Νίκης, στο Σύνταγμα, ένας Γερμανός, μέλος της αντάρτικης ομάδας Μπάαντερ- Μάινχοφ (ΡΑΦ). Το κίνημα αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε αμέσως, όχι από επαγγελματίες του είδους, όπως σήμερα, ήταν τεράστιο και πρωτοφανές επισείοντας αυτομάτως την γνωστή εκδικητική μήνιν των Γερμανών.Που, ποιος ξέρει,  μπορεί να άρχισαν από τότε να σκέφτονται πώς θα μας εκδικηθούν μια και καλή, και περίμεναν υπομονετικά την ευκαιρία που τους πρόσφεραν δεκαετίες αργότερα έλληνες πολιτικοί μέσω του ευρώ. Γιατί διαθέταμε και εξαιρετικά βεβαρημένο παρελθόν, βέβαια. Εϊχαμε αντισταθεί κι είχαμε ταπεινώσει τους αήττητους -σικ- Ναζί. Αυτό δεν το ξέχασαν πότε, όχι μόνο ο φιλοναζιστής πρωθυπουργός της Βαυαρίας Γιόζεφ Στράους, οι «Μαύροι Σερίφηδές» του στο Μόναχο κι οι βετεράνοι Ναζί που έκαναν παρελάσεις εκεί.

Γιατί «στράβωσε» η διαπραγμάτευση

Γιατί «στράβωσε» η διαπραγμάτευση-Οι κατηγορίες της ΚομισιόνΑγγελική Παπαμιλτιάδου Την ελληνική κυβέρνηση κατηγορούν οι Βρυξέλλες. Το ραντεβού Τσίπρα-Γιούνκερ και τι λένε στην ΕΕ για την «εμπλοκή». Οι αποστολές μηνυμάτων και τα non papers. Υποσχέσεις του προέδρου της Κομισιόν για επενδυτικό πακέτο 35 δισ. ως το 2022.
Νέα προσκόμματα στην προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία έως τα μέσα Ιουνίου δημιούργησε το πάγωμα στις σχέσεις του προέδρου της Κομισιόν και του Αλέξη Τσίπρα. Πηγές στις Κομισιόν με γνώση των εξελίξεων τονίζουν πώς εάν αποδειχτεί προσωρινή και οι εξελίξεις τρέξουν γρήγορα τότε ακόμα υπάρχουν πιθανότητες για εξεύρεση λύσης μέχρι τα μέσα Ιουνίου.Από τις Βρυξέλλες χρεώνουν επικοινωνιακά λάθη στην πλευρά του Μαξίμου, τα οποία σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις που χρεώνονται στην ελληνική πλευρά προκάλεσαν και προκαλούν εκνευρισμό στους κόλπους των δανειστών και μάλιστα τη χειρότερη δυνατή στιγμή, όταν συνεδριάζουν οι G7.Πληροφορίες από το περιβάλλον του Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ υποστηρίζουν ότι την Τετάρτη το βράδυ έγινε μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και είχε κλείσει το 80% ενός συμβιβασμού, με το 20% να ξεκαθαρίζεται από πλευράς Γιούνκερ ότι η Ελλάδα έχει το ελεύθερο να αντικαταστήσει με ισόποσα μέτρα.

A, ρε Χαρδούβελη…

http://www.imerodromos.gr/wp-content/uploads/2015/06/adonis_36-e1433666203278.jpg
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ  Για να είμαστε ειλικρινείς, η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, την περασμένη Παρασκευή, υπήρξε περισσότερο «παραγωγική» από κάθε προηγούμενη. Πίσω από τους «υψηλούς τόνους» και τις «σκληρές αντιπαραθέσεις», κρυβόταν μια γενική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης, Νέας Δημοκρατίας, Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ, σχετικά το μέλλον της διαπραγμάτευσης. Η άδηλη, ωστόσο υπάρχουσα, συναίνεση, αφορούσε περισσότερο σ΄ αυτό που πρέπει να γίνει στο τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης, παρά στο τι προηγήθηκε.

Το γεωπολιτικό σκάκι των αγωγών και η Ελλάδα



Όταν τον περασμένο Δεκέμβριο ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε από την Άγκυρα την ακύρωση του αγωγού South Stream και την αντικατάστασή του με τον Turkish Stream, έκανε μια εντυπωσιακή κίνηση αναδιατάσσοντας τη γεωπολιτική σκακιέρα των αγωγών.
Ο στόχος της κίνησης αυτής, που έγινε με φόντο την ουκρανική κρίση, αλλά και τις ασφυκτικές πιέσεις της Ευρώπης κατά του South Stream, είναι διπλός: η Μόσχα θέλει να διατηρήσει τον έλεγχο των αγορών της Βαλκανικής και να δημιουργήσει έναν εναλλακτικό, νότιο δρόμο, για τη μεταφορά του αερίου της προς τις αγορές της Ευρώπης, παρακάμπτοντας την Ουκρανία. Έχει ανακοινώσει, μάλιστα, ότι το 2019 θα διακόψει τη μεταφορά ρωσικού αερίου από το ουκρανικό σύστημα.

Ανάρτησε τις φωτογραφίες στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ΠΓΔΜ: Φωτογραφήθηκε ξανά με τον Ήλιο της Βεργίνας ο Μιλόσοσκι | Τι απαντά το ΥΠΕΞ

ΠΓΔΜ: Φωτογραφήθηκε ξανά με τον Ήλιο της Βεργίνας ο Μιλόσοσκι | Τι απαντά το ΥΠΕΞ
Με τον δεκαεξάκτινο Ήλιο της Βεργίνας φωτογραφήθηκε, γι΄ ακόμη μία φορά, ο αντιπρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, ο οποίος ανάρτησε σχετικές φωτογραφίες στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

Τουρκία: Ανακλήθηκε ο πρέσβης στην Βραζιλία μετά την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας

Τουρκία: Ανακλήθηκε ο πρέσβης στην Βραζιλία μετά την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είπε χθες ότι ανακάλεσε τον πρέσβη της χώρας στη Βραζιλία για διαβουλεύσεις, μετά την ψήφιση στη γερουσία της Λατινοαμερικανικής χώρας νομοσχεδίου που αναγνωρίζει τη σφαγή των Αρμενίων κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο στη Τουρκία ως γενοκτονία.Το υπουργείο επίσης ανακάλεσε τον πρέσβη της Βραζιλίας στην Άγκυρα στις 3 Ιουνίου για το ίδιο θέμα, είπε σε ανακοίνωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email)."Θεωρούμε την απόφαση της γερουσίας της Βραζιλίας η οποία διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και παραβλέπει τον νόμο ως ανεύθυνη και την καταδικάζουμε", είπε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. http://www.imerisia.gr/

Τουρκία: Φόβοι για νέο κύμα εκροής ξένων κεφαλαίων

ΡΟΥΜΠΙΝΑ ΣΠΑΘΗ  Η πτώση της τουρκικής λίρας στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 2,80 λιρών ανά δολάριο και οι απώλειες πάνω από 8% στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ήταν οι πρώτοι κραδασμοί που προκάλεσε στην οικονομία της Τουρκίας το αποτέλεσμα των εκλογών. Η αβεβαιότητα αυξάνει τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την τουρκική οικονομία, την πιθανότητα να σημειωθεί νέο κύμα εκροής ξένων κεφαλαίων. Προ μηνών, σε σχετική έκθεσή του, το ΔΝΤ προειδοποίησε πως «μια μεγάλη φυγή κεφαλαίων θα οδηγήσει σε ύφεση» στην Τουρκία. Το ξένο κεφάλαιο είναι απολύτως αναγκαίο στη γείτονα, καθώς χρηματοδοτεί το μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, που το περασμένο έτος έφθανε στο 5,7% του ΑΕΠ της.

Ντεμιρτάς: Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις εναντίον Κούρδων


Οι βομβιστικές επιθέσεις εναντίον του φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας κατά την προεκλογική του καμπάνια πριν τις εκλογές της περασμένης Κυριακής συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, όπως τόνισε τη Δευτέρα ο ηγέτης του. Τρία άτομα σκοτώθηκαν σε δύο εκρήξεις την Παρασκευή στην κυρίως κουρδική πόλη Ντιγιαρμπακίρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, λίγα λεπτά προτού ο ηγέτης του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς ξεκινήσει την ομιλία του σε μια ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση. Από την συγκεκριμένη επίθεση τραυματίστηκαν τουλάχιστον 200 άτομα. Την Κυριακή το HDP έγινε το πρώτο πολιτικό κόμμα με κουρδικές ρίζες στην Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, περνώντας με ευκολία το όριο του 10% που χρειάζεται ένα κόμμα, κερδίζοντας 80 θέσεις στη νέα βουλή και βοηθώντας να στερήσει την αυτοδυναμία στο ΑΚΡ, το κόμμα στην εξουσία.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ Το... 45άρι στον κρόταφο για κυβέρνηση συνεργασίας

<p>Ο Ερντογάν κάλεσε όλα τα κόμματα να ενεργήσουν με «υπευθυνότητα» για να «διαφυλάξουν» το «περιβάλλον σταθερότητας και εμπιστοσύνης», ενώ την ίδια ώρα χθες η λίρα
Μεγάλο στραπάτσο για τον Ερντογάν και τις απολυταρχικές του διαθέσεις, το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουνίου γεννά νέες και μάλιστα πρωτόγνωρες προκλήσεις για το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Αδύνατο άθροισμα

http://ekurd.net/wp-content/uploads/2015/06/450x360xSupporters-of-the-pro-Kurdish-Peoples-Democratic-Party-HDP-celebrate-in-Diyarbakir-June-7-2015-ap.jpg.pagespeed.ic.zAGa5FGAnL.jpg
Οι Ερντογάν - Νταβούτογλου μέσω δηλώσεων ηγετικών προσωπικοτήτων της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ καλούν τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης (CHP, MHP, HDP) να σχηματίσουν κυβέρνηση και σε αντίθετη περίπτωση να αφήσουν το μέχρι τώρα κυβερνών κόμμα να καλύψει το κενό: Κυβέρνηση μειοψηφίας ή όπως ήδη απειλούν νέα προσφυγή στις κάλπες. Οι Ερντογάν-Νταβούτογλου γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική χωρίς το ΑΚΡ κυβερνητική πλειοψηφία. Παρά τις απώλειες και την αδυναμία αυτοδύναμης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, η υπεροχή του κυβερνώντος κόμματος με ποσοστό 41% είναι αδιαμφισβήτητη.

Σενάρια.... για όλα τα γούστα

Πανηγυρισμοί για την είσοδο του φιλοκουρδικού HPD στη Βουλή
«Πρόκειται για “πυρηνική έκρηξη” στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας», σχολιάζει γλαφυρά στην Washington Post το αποτέλεσμα των προχθεσινών βουλευτικών εκλογών ο Μπουλέντ Αλιριζά, ειδικός σε θέματα Τουρκίας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) της Ουάσινγκτον. Το «ωστικό κύμα» της ήδη καίει τα «σπαρτά» στα τέσσερα κόμματα που εκπροσωπούνται στη νέα Βουλή, που -εν μέσω πολιτικής ενδοσκόπησης και «παζαριού»- θα πρέπει να αποσαφηνίσουν τον μετεκλογικό ρόλο τους στη σύγχρονη Τουρκία.Εκ των πραγμάτων, το εκλογικό αποτέλεσμα -που επισήμως θα ανακοινωθεί σε περίπου δέκα ημέρες- επιβάλλει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, μία κυβέρνηση μειοψηφίας-«ομηρίας» του πρώτου κόμματος AKP ή την προκήρυξη νέων εκλογών. Κατά τραγική πάντως ειρωνεία, η διαδικασία θα εξαρτηθεί και από τις διλημματικές επιλογές του μεγάλου χαμένου αυτής της κάλπης -και άφαντου από προχθές- «γυμνού... Σουλτάνου».

Κι αυτό “πρώτη φορά αριστερό”;…

    Πρώτο: Ενώ η κυβέρνηση διαπραγματεύεται στις Βρυξέλλες έναν «έντιμο συμβιβασμό» που για τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα προεξοφλείται ήδη – από τους ίδιους τους υπουργούς της - ως «επώδυνη συμφωνία», ενώ οι πληροφορίες μιλούν για νέα φορολογικά βάρη στα λαϊκά στρώματα και για επιβολή ακόμα δυσμενέστερων ρυθμίσεων σε ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, στην Αθήνα υπογράφονται τέτοιες αποφάσεις:    Όπως εντόπισε ο κ.Σωτήρης Κούκιος, στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β 977) της 28/5/2015 έχουμε ένα τυπικό δείγμα «συνέχειας του κράτους» όσον αφορά την φορολόγηση των πλοιοκτητριών εταιρειών.

Η εθνική μας ρουφιανιά

http://www.enikos.gr/images/resized/485_d7e6f240b8462d0b5adeb250e4fe92fd.jpg
Το βήμα της Βουλής είναι άμβωνας, είναι κριτήριο, είναι και εδώλιο. Μετράει, εξετάζει, ζυγίζει ρήτορες κι αγορητές, φέροντας μ’ έναν τρόπο κάτι απ’ τον απόηχο τού «τις βούλεται αγορεύειν» του (και επίφοβου) πρώτου εκείνου βήματος της δημοκρατίας. Σ’ αυτό το βήμα ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης δεν αριστεύει κι επιδεικνύει ανάστημα όλο και πιο βραχύ. Στην τελευταία προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στο Κοινοβούλιο, ενοχλημένος από παρατήρηση του κ. Τσίπρα, ότι ούτε οι Γερμανοί δεν τα λένε όπως τα έλεγε ο κ. Σ. Θεοδωράκης μέσα στη Βουλή, ο αρχηγός του Ποταμιού, για να απαντήσει, ξέπεσε σφόδρα. Εκανε κάτι που όχι μόνον αποφεύγεται, αλλά είναι εντελώς απαράδεκτο. Αναφέρθηκε δηλαδή σε συνομιλία που είχε σε προσωπική βάση (και μάλιστα προς ενημέρωσίν του) με στέλεχος άλλου κόμματος (εν προκειμένω τον κ. Νίκο Παππά), παραβιάζοντας τον εμπιστευτικό χαρακτήρα της. Αυτά τα πράγματα τα κάνουν μόνον κακιασμένα παιδάκια στο Δημοτικό, όταν τρέχουν στον δάσκαλο τσιρίζοντας, κύριε-κύριε, ο Τασούλης μου είπε ότι η Μαργαρίτα τα ’χει με τον Παυλάκη!

Ή Τιτάνειος άθλος ή Τιτανικός

http://www.enikos.gr/images/resized/485_aff72e508257717d42236e4860c436a2.jpg
Τα πράγματα είναι δύσκολα. Η πρόταση Γιούνκερ (για να ονομάσουμε συμβατικώς το διαρκές τελεσίγραφο των δανειστών - δυναστών) αν περάσει, θα συνιστά «κοινωνική γενοκτονία», όπως προσφυώς τη χαρακτήρισε ο κ. Μητρόπουλος. Για την εν λόγω πρόταση ο κ. Τσίπρας, κατά την τελευταία προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, εξέφρασε τη δυσάρεστη έκπληξή του. Ουκ ανδρός σοφού το δις εξαμαρτείν – αν λάβουμε υπ’ όψιν την παραδοχή της ελληνικής κυβέρνησης, ότι κατά τη μεσοσυμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, δεν εξασφαλίσθηκε απ’ την πλευρά μας η συνέχιση της χρηματοδότησης. Όλα αυτά (και άλλα) σημαίνουν ότι η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων έκανε λάθη – πιθανόν εξ απειρίας, αλλά κυρίως επειδή η στρατηγική της βασίσθηκε στο δεδομένο ενός διαλόγου μεταξύ εταίρων κι όχι μιας αντιμαχίας μεταξύ θηρίων και θυμάτων (καθώς μεγάλο μέρος του ΣΥΡΙΖΑ πίστευε και έλεγε).

Όσα έμαθε ο Αλέξης σε πέντε μήνες


Όσα έμαθε ο Αλέξης σε πέντε μήνες