15 Οκτωβρίου 2014

Stratfor: Η πτώση του πετρελαίου και το νέο γεωπολιτικό σκηνικό

Η βουτιά στις τιμές του πετρελαίου προς τα 80 δολάρια το βαρέλι δημιουργεί νέα γεωπολιτικά δεδομένα. Οι στόχοι παραγωγής του OPEC, ο προβληματισμός Ρωσίας και Βενεζουέλας. Ποιος είναι ο ρόλος της Μέσης Ανατολής. Πώς επηρεάζεται η Ευρώπη.
Stratfor: Η πτώση της τιμής του πετρελαίου και το νέο γεωπολιτικό σκηνικόΗ περιορισμένη ζήτηση, η υπερπροσφορά, αλλά και το γεγονός ότι πολλές μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες της Μέσης Ανατολής δεν είναι διατεθειμένες να μειώσουν την παραγωγή τους στέλνουν την τιμή του πετρελαίου κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι, τιμή που είχε να δει η αγορά τουλάχιστον από το 2012. Αν οι τιμές του πετρελαίου συνεχίσουν να κινούνται χαμηλότερα των 90 δολαρίων το βαρέλι, πολλές πετρελαιοεξαγωγικές χώρες θα αρχίσουν να νιώθουν την πίεση, καθώς βασίζουν τους προϋπολογισμούς τους σε προηγούμενες εκτιμήσεις για τις τιμές.Η αγορά πετρελαίου είναι κορεσμένη. Μέχρι τον Ιούνιο, η Λιβύη παρήγε ημερησίως γύρω στα 200.000 βαρέλια, όμως από τα μέσα Ιουνίου η χώρα παράγει περίπου 700.000 βαρέλια ημερησίως. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν την επέκταση της παραγωγής πετρελαίου, ενώ σε αύξηση παραγωγής έχει προχωρήσει και το Ιράκ. Η Ρωσία, η Ανγκόλα και η Νιγηρία επίσης αύξησαν την παραγωγή τους. Αν και οι περισσότερες από τις αυξήσεις αυτές μπορούν να θεωρηθούν έκτακτες, η Βόρειος Αμερική δεν αποκλείεται να προσθέσει άλλο 1-1,5 εκατ. βαρέλια στην παραγωγή της μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Διάβημα Ιταλίας προς Άγκυρα για τις παραβιάσεις. Συζητούν αύριο Αναστασιάδης-Ρέντσι

 Την οφειλόμενη απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης έδωσε η Ρώμη, με αυστηρό διάβημα προς την Άγκυρα.Η Ιταλία, η οποία είναι το τρέχων εξάμηνο και προεδρεύουσα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε δεχθεί πριν από λίγα 24ωρα αίτημα της Τουρκίας να ασκήσει πιέσεις προς την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ ώστε να τερματίσει τις δραστηριότητες της στην Κυπριακή ΑΟΖ.Πληροφορίες του ΑΝΤ1 αναφέρουν ότι η Ρώμη, όχι μόνο δεν εξέλαβε ως σοβαρές τις θέσεις της Άγκυρας, αλλά αντιθέτως προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Τουρκία για τις παρενοχλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ιταλία είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη με την έκδοση της τουρκικής οδηγίας NAVTEX για διενέργεια ερευνών από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros σε περιοχές της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
 

ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΕΡΟΓΛΟΥ Πρώην τουρκοκύπριος διαπραγματευτής: Η Τουρκία υπεύθυνη για την κρίση της ΑΟΖ

Πρώην τουρκοκύπριος διαπραγματευτής: Η Τουρκία υπεύθυνη για την κρίση της ΑΟΖ Ευθύνες στην τουρκική πλευρά για την νέα κρίση στο θέμα της ΑΟΖ επέρριψε ο Κουντρέτ Όζερσαϊ, ο οποίος την περασμένη βδομάδα απομακρύνθηκε από τη θέση του διαπραγματευτή, εκτιμώντας πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου έπρεπε να καταβάλει προσπάθειες για να πείσει την Τουρκία «να αλλάξει την σκληρή στάση της στο ζήτημα».Σύμφωνα με τον κ. Όζερσαϊ, η τουρκοκυπριακή πλευρά ακολούθησε λανθασμένη στρατηγική στο ζήτημα της ΑΟΖ. Σε δηλώσεις του στον τουρκοκυπριακό τύπο ισχυρίστηκε ότι ο Πρόεδρος της κυπριακής δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, «αναζητούσε μια δικαιολογία για να αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις».Ο κ. Όζερσαϊ αφήνει να εννοηθεί ότι η ανάμειξη της Τουρκίας στη νέα κρίση είναι ένα λάθος, το οποίο χρεώνεται η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Ο αδύνατος συμβιβασμός

Λίγη περισσότερη λιτότητα από τον Νότο και λίγη περισσότερη στήριξη της Ανάπτυξης από τη Γερμανία, αυτή τη φόρμουλα προτείνουν οι υπουργοί Οικονομίας στο Βερολίνο και στο Παρίσι, Γκάμπριελ και Μακρόν. Στη γραμμή αυτή κινήθηκε ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Βαν Ρομπάι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο Μιλάνο και ένα παρόμοιο σκηνικό θα στηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της επόμενης εβδομάδας. Η αδράνεια έχει συνθλιπτική δύναμη, καθώς όλοι πιστεύουν στον αυτονόητο συμβιβασμό στην Ευρώπη με την ίδια δύναμη που οι Καθολικοί πιστεύουν στα θαύματα της Παναγίας της Λούρδης.Η υπό εξέλιξη κρίση στην Ευρωζώνη προέκυψε από την αδυναμία της Γαλλίας και της Ιταλίας να τηρήσουν τη δρακόντεια δημοσιονομική πειθαρχία, τους όρους της οποίας υπέγραψαν στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού ώστε η Γερμανία να εμπλακεί χωρίς επιφυλάξεις και αστερίσκους στη σταθεροποίηση του Κοινού Νομίσματος. Η δημοτικότητα του Ολάντ είναι στο 13%, η Λεπέν απειλεί με πρωτιά σε εθνικές εκλογές και είναι εύκολο να φαντασθούμε πως θα επιδεινωθεί η συγκυρία αν η κυβέρνηση Βαλς διορθώσει τον προϋπολογισμό του 2015 με περαιτέρω περικοπές κοινωνικών παροχών. Αλλωστε δεν είναι τυχαίος ο χθεσινός τίτλος της Μοντ «Γιατί το πολιτικό σύστημα της Γαλλίας ξεψυχάει».

«Με κομμένη την ανάσα»

«Με κομμένη την ανάσα». Η αναφορά δεν αφορά τη γνωστή ταινία του Γκοντάρ με πρωταγωνιστή τον Μπελμοντό, αλλά τον πρωτοσέλιδο τίτλο της «Le Monde» με ημερομηνία 14 Οκτωβρίου. Στην κυριολεξία, η ακριβής νοηματική απόδοση του τίτλου είναι «Γιατί το γαλλικό πολιτικό σύστημα ξεψυχάει».Αν μη τι άλλο, η έγκυρη γαλλική εφημερίδα μπορεί να είναι υπερήφανη γιατί δεν αιφνιδιάσθηκε. Στο φύλλο της με ημερομηνία 11.11.2011 ο πρωτοσέλιδος τίτλος ήταν «Μετά την Ελλάδα και την Ιταλία, η Γαλλία;».Ας ανακεφαλαιώσουμε: Η κρίση που παρουσιάσθηκε επικοινωνιακά με συνευθύνη της Γερμανίας της Μέρκελ και της Γαλλίας του Σαρκοζί ως ελληνική εξαίρεση, έγινε πολύ γρήγορα χάρη στη συμφωνία του γαλλογερμανικού διδύμου «Μερκοζί» - που επέβαλε στη Ντοβίλ τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις διασώσεις- κρίση της Περιφέρειας, με την προσθήκη της Ιρλανδίας και στη συνέχεια της Πορτογαλίας.

«Φτάνει πια!», λέει η Δύση για Τουρκία και Ισραήλ

Εδώ και μερικά χρόνια, είναι γνωστό ότι Τουρκία και Ισραήλ βρίσκονται «στα μαχαίρια», μετά την απόφαση της πρώτης να διεκδικήσει ηγεμονικό ρόλο στον ισλαμικό κόσμο. Για να το πετύχει, μάλιστα, δεν δίστασε να αξιοποιήσει το εγγενές μίσος που υπάρχει εκεί για το εβραϊκό κράτος, αλλά και να παίξει τον ρόλο του «καλού» και του προστάτη των Παλαιστινίων απέναντι στους κατακτητές και δυνάστες τους. Ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν έχει βγάλει αμέτρητους πύρινους λόγους κατά του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και των Ισραηλινών -όπως έκανε και μετά την τελευταία εισβολή τους στη Λωρίδα της Γάζας.

Ιερός Πόλεμος: Το διπλό παιχνίδι του Κατάρ

Παρότι σύμμαχος των ΗΠΑ έχει ειδικευθεί στην εξαγωγή... ισλαμιστικού εξτρεμισμού
Ιερός Πόλεμος: Το διπλό παιχνίδι του Κατάρ
Το Κατάρ μπορεί να είναι μικροσκοπικό αλλά έχει τεράστιες επιπτώσεις στον αραβικό κόσμο. Υποστηρίζοντας τους βίαιους τζιχαντιστές στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και αλλού, ενώ παράλληλα υποστηρίζει και τις ΗΠΑ στον αγώνα τους κατά των τζιχαντιστών, αυτό το πλούσιο σε πετρέλαιο κρατίδιο - το πλουσιότερο στον κόσμο σε τιμές κατά κεφαλήν - έχει μετατραπεί από περιφερειακή αλογόμυγα σε διεθνή ανεξέλεγκτο ελέφαντα.Χρησιμοποιώντας τους τεράστιους πόρους του και με κίνητρο την αχαλίνωτη φιλοδοξία, το Κατάρ έχει αναδειχθεί κόμβος ριζοσπαστικών ισλαμιστικών κινημάτων. Το υπερμέγεθες Μεγάλο Τζαμί με τους πολυελαίους στην Ντόχα αποτελεί σημείο συγκέντρωσης για μαχητές που πηγαίνουν να πολεμήσουν τον τζιχάντ σε μέρη όπως η Υεμένη, η Τυνησία και η Συρία. Ως αποτέλεσμα, το Κατάρ σήμερα ανταγωνίζεται τη Σαουδική Αραβία, έτερο ουαχαμπιτικό κράτος με τεράστιο πλούτο, στην εξαγωγή ισλαμιστικού εξτρεμισμού.

Η αγωνία για το εθνικό θέμα

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα παρουσιάζουν την είδηση για την αναταραχή με το κουρδικό στοιχείο στην Τουρκία με το συνήθη τρόπο της κάλυψης του έκτακτου γεγονότος. Τα πράγματα όμως στη γειτονική χώρα είναι πολύ διαφορετικά με την πολιορκία της κουρδικής πόλης Κομπάνι στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Η κοινή γνώμη στην Τουρκία έχει διαμορφώσει σαφή άποψη ότι ο Ερντογάν ενισχύει υπογείως την τζιχαντιστική προέλαση. Μεγάλες μάζες της νεολαίας, των μορφωμένων, των φιλοευρωπαίων, αλλά και των διανοουμένων Τούρκων, αντιμετωπίζουν με απέχθεια την προέλαση των φανατικών του Ισλαμικού Κράτους.

Προκλήσεις εναντίον Ελλήνων πυροδοτεί ο "πόλεμος" Σερβίας-Αλβανίας

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ
Στο μειονοτικό χωριό Δερβιτσάνι που βρίσκεται κοντά στο Αργυρόκαστρο και σε βάρος Ελλήνων συνεχίστηκαν οι προκλητικές ενέργειες Αλβανών, μετά τα επεισόδια που προκλήθηκαν στη διάρκεια του παιχνιδιού μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας και είχαν ως αποτέλεσμα την οριστική διακοπή του αγώνα.Μετά το τέλος του αγώνα, ομάδα ατόμων από περίπου 100 Αλβανούς, κρατώντας σημαίες και πανό με εθνικιστικό περιεχόμενο, πήγαν με τα αυτοκίνητά τους στο χωριό Δερβιτσάνι με στόχο να προκαλέσουν μειονοτικούς Έλληνες που ζουν εκεί.Οι Αλβανοί έσπασαν παράθυρα σε καταστήματα και αυτοκίνητα και προπηλάκισαν μειονοτικούς. Τελικά η αστυνομία παρενέβη και τους απομάκρυνε.

Νταβούτογλου: Συμφωνία για τον αγωγό TANAP "Θα ενισχύσει την φιλία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας"


Νταβούτογλου
Την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου Ανατολίας (TANAP) ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την ενημέρωσή του προς την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, επισημαίνοντας ότι ο αγωγός αυτός θα ενισχύσει την φιλία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.“Σήμερα χτίζουμε μια γέφυρα μεταξύ του Καυκάσου και των Βαλκανίων που υπήρξαν στη δεκαετία του 90 περιοχές κρίσης. Ένας αγωγός που ξεκινάει από το Αζερμπαϊτζάν και περνάει από την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα έργο ειρήνης. Θα ενισχύσει τη φιλία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία”, είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Τελευταία ευκαιρία Ερντογάν για ειρήνευση με τους Κούρδους

Αυτή είναι η τελευταία γενιά ηγετών Κούρδων με τους οποίους η Αγκυρα θα μπορούσε να κάνει συμφωνία. Αν δεν κινηθεί ο κ. Ερντογάν πολύ προσεκτικά, κινδυνεύει να ανοίξει της πύλες της Τουρκίας στον ανεμοστρόβιλο του σεχταρισμού.
Τελευταία ευκαιρία Ερντογάν για ειρήνευση με τους ΚούρδουςΜέσα στην όλη αντάρα που μαστίζει την Μέση Ανατολή, η Τουρκία πάντα επιζητούσε να είναι μια άγκυρα σταθερότητας, ένας φάρος του μετριοπαθούς και εκσυγχρονιζόμενου Ισλάμ, στον αραβικό κόσμο της ταραχής.Δεν ισχύει πια. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Εργντογάν, ο οποίος κυριάρχησε στην Τουρκία ως πρωθυπουργός για μια δεκαετία και έχει αναλάβει την προεδρία, κινδυνεύει να βυθίσει την χώρα του σε κρίση και να θάψει την, υποσχόμενη κάποτε, πρωτοβουλία ειρήνευσης με την κουρδική μειονότητα της Τουρκίας.Ο άμεσος λόγος είναι η πολιορκία του Κομπάνι, της κουρδικής πόλης της Συρίας που βρίσκεται δίπλα στα νότια σύνορα της Τουρκίας και πολιορκείται από το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε, το Isis. Οι Κούρδοι της Τουρκίας είναι έξαλλοι γιατί τα τουρκικά τανκς παρακολουθούν αδρανή αυτούς τους φανατικούς να προωθούνται για να σφαγιάσουν τους, φτωχά εξοπλισμένους, ομοεθνείς τους στην Συρία.

Ιστορική συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για συνεργασία κατά ISIS

Από: sigmalive Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον και η Μόσχα θα εντείνουν τη συνεργασία τους όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών για τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που δρουν στη Συρία και το Ιράκ, όπως συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με το Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.
Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Λαβρόφ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι πρότεινε στον ομόλογό του "να ενταθεί η συνεργασία στον τομέα των πληροφοριών" για την αντιμετώπιση της τζιχαντιστικής οργάνωσης. "Συμφωνήσαμε να το κάνουμε", πρόσθεσε.Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, έως και 500 μαχητές από τη Ρωσία μπορεί να έχουν ήδη ενταχθεί στις τάξεις της εξτρεμιστικής οργάνωσης.