02 Απριλίου 2013

Σφάζονται για τα μάτια του Ισραήλ

Αθήνα, Λευκωσία και Αγκυρα προσπαθούν να προσεταιριστούν το Τελ Αβίβ στο παιχνίδι των υδρογονανθράκων της Αν. Μεσογείου
 Του Τάσου Τσακίρογλου
 Τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα που διαμορφώνει η επαναπροσέγγιση Τουρκίας – Ισραήλ, αλλά και την επιθετική πολιτική της Αγκυρας έναντι Ελλάδας και Κύπρου στο πλαίσιο της κούρσας για τους υδρογονάνθρακες, μελετά η Αθήνα, σε αναζήτηση των επόμενων βημάτων της. Χθες οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και το εκβιαστικό δίλημμα Νταβούτογλου περί μοιράσματος των εσόδων από τα κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ ή διχοτόμησης του νησιού συζητήθηκαν μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Με καρότο και μαστίγιο

ΚΟΣΟΒΟ Aισιόδοξη η Δύση, αφού πιέζει τους Σέρβους με αντάλλαγμα την ένταξή τους στην Ε.Ε., να αποδεχτούν την αυτονομία, όμως ενώ το Βελιγράδι υποχωρεί, η αδιάλλακτη στάση της Πρίστινα απειλεί τα δυτικά σχέδια

Του Νικόλα Ζηργάνου 

Η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και το τελικό (;) θεσμικό καθεστώς των σερβικών κοινοτήτων του Κοσσυφοπεδίου θα βρεθούν σήμερα στις Βρυξέλλες στο τραπέζι του όγδοου γύρου των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Στην πράξη, οι Σέρβοι καλούνται από τη Δύση να δαγκώσουν εδώ και τώρα το καρότο της ενταξιακής πορείας προς την Ευρώπη, με αντάλλαγμα την de facto αναγνώριση των θεσμών του ανεξάρτητου Κοσόβου. Το μαστίγιο περιλαμβάνει πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας για τουλάχιστον δύο χρόνια (όπως απειλούν από τις Βρυξέλλες), απομόνωση της χώρας και επενδυτική έρημο.

Συνδέονται οι υποκλοπές με το «σχέδιο δολοφονίας» Καραμανλή, εκτιμά η Δικαιοσύνη Προχωρεί άμεσα η συνένωση των δύο δικογραφιών



Στη συνένωση των δικογραφιών, που αφορούν τις τηλεφωνικές υποκλοπές το 2004-2005, και το λεγόμενο «σχεδίο δολοφονίας» του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, θα προχωρήσει άμεσα η Δικαιοσύνη, καθώς φαίνεται να έχουν εντοπιστεί ενδείξεις πως υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στις δύο υποθέσεις.Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα στοιχεία των δύο δικογραφιών, που έχουν σχηματιστεί κατ΄αγνώστων δραστών και βρίσκονται σε τακτική ανάκριση, οδηγούν σε ενδείξεις ότι τόσο οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις επιφανών πολιτών με πρώτο τον ίδιο τον τότε πρωθυπουργό όσο και το αποκαλούμενο σχέδιο δολοφονίας του κ. Καραμανλή, αποτελούν περιστατικά που πιθανολογείται πως έχουν «κοινή γραμμή» και «κοινή αφετηρία».

Το σενάριο για μια συγγνώμη

Αρθρο στην ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Το πλέγμα σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας και Τουρκίας-ΗΠΑ είναι τελείως διαφορετικό απο ότι αφήνει να εννοηθεί το άρθρο.Η "συγνώμη" του Ισραήλ προς την Τουρκία αποτελεί την κάλυψη της αναδίπλωσης της Τουρκίας Στην  Τουρκία-σχετική επίσκεψη Ομπάμπα στο Ισραήλ-  δεν της επιτρέπεται ο ρόλος του «κηδεμόνα» του «μουσουλμανικού κόσμου» της Μέσης Ανατολής. Παράλληλα η σταθεροποίηση της Αιγύπτου θα σημάνει και την παγίωση της ιδιότητας της ως ηγεμονικής δύναμης στον Μουσουλμανικό Κόσμο.Η δε ένταξη της Τουρκίας στους Νατοικούς σχεδιασμούς και στην στρατηγική των ΗΠΑ για προστασία του Ισραήλ απο το Ιράν (και των Κουρδικών περιοχών) καταδεικνύει επίσης το πόσο βασικός  πυλώνας των σχεδιασμών που αναπτύσσονται  είναι η Τουρκία και θα αποτελέσει και το Βόρειο Κουρδιστάν.Επίσης υπάρχουν μια σειρά απο ενέργειες των ΗΠΑ οι οποίες με καθε τρόπο δίνουν στον κυριαρχικό τους ρόλο καταλυτικό χαρακτήρα.

«Σβήνει» η χαλυβουργία

Τυφώνας σαρώνει τη ραχοκοκαλιά της βαριάς ελληνικής βιομηχανίας, τη χαλυβουργία καθώς τα επίσημα στοιχεία για την παραγωγή του 2012 των πέντε μεγάλων μονάδων που λειτουργούν στη χώρα μας είναι χειρότερα και από τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις. Η συνολική παραγωγή έπεσε στους 1,050 εκατ. τόνους από 1,610 εκατ. τόνους το 2011 (-34,8%) και 2,5 εκατ. τόνους το 2007 ( -58%). Τα στοιχεία είναι ακόμη πιο δραματικά σε ό,τι αφορά την εγχώρια ζήτηση όπου η πτώση φτάνει το 83% (από τους 2,105 εκατ. τόνους το 2007 στις 365 χιλιάδες το 2012).

Hot κινήσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου

Σε πεδίο έντονου ανταγωνισμού μετατρέπεται η ανατολική Μεσόγειος εξαιτίας των αποθεμάτων φυσικού αερίου που διαθέτει και των εντάσεων που έχουν δημιουργηθεί για τα δικαιώματα εκμετάλλευσής τους και για τα χωρικά ύδατα που τα περικλείουν. Οι γεωτρήσεις εξερεύνησης σε κράτη της ανατολικής Μεσόγειου την αναδεικνύουν σε ένα «hot spot» (καυτό σημείο) που εμπλέκονται και μεγάλες δυνάμεις, ΗΠΑ και Ρωσία, με στόχο να αποκτήσουν πρόσβαση στα ενεργειακά αποθέματα, η καθεμία φυσικά για τους δικούς της λόγους.

Θετική η Άγκυρα για Κατασκευή Τρίτου Αγωγού Πετρελαίου Ιράκ-Τουρκίας

Σε διπλό ταμπλό φαίνεται ότι παίζει η Τουρκία όσον αφορά το Ιράκ, καθώς από τη μια έχει προσεταιριστεί τους Κούρδους του βορρά, ενώ από την άλλη προσπαθεί να διατηρήσει την σχέση της με την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης.Όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, η Τουρκία είναι πρόθυμη να κατασκευάσει τον τρίτο πετρελαιαγωγό που θα συνδέει την Βασόρα με το Τσεϊχάν, ένα έργο το οποίο έχει προτείνει το Ιράκ.Ο προτεινόμενος αγωγός προβλέπεται να έχει μήκος 1200χμ, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι οι σχέσεις της Άγκυρας με τη Βαγδάτη έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες εξαιτίας των συμφωνιών που έχει ολοκληρώσει η πρώτη με το ιρακινό Κουρδιστάν.
http://energia.gr/article.asp?art_id=68403 

Οι «φούσκες» της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας

Καθώς η παγκόσμια οικονομική κρίση συνεχίζεται, οι οικονομίες των χωρών της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας, η μία μετά την άλλη, βρίσκονται σε δυσκολία να χρηματοδοτήσουν τα ελλείμματά τους (του προϋπολογισμού και των εξωτερικών πληρωμών) ή/και να «ανακεφαλαιοποιήσουν» το τραπεζικό τους σύστημα. Προφανώς, μεταξύ των χωρών αυτών υπάρχουν μεγάλες διαφορές στον τρόπο που φτάνουν σ' αυτή τη «δυσκολία», καθώς και στον τρόπο που επιχειρείται η «διάσωσή» τους.
Ομως υπάρχουν κοινά στοιχεία που καθιστούν ευάλωτες τις οικονομίες, της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και τελευταία της Κύπρου, τις οδηγούν στη δημιουργία οικονομικών αδιεξόδων και τελικά τις αναγκάζουν να αναζητήσουν συνδρομή από τις ισχυρότερες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης.

Περισσότερο από λάθος

Αγγελική Σπανού, 
Τα σοκ είναι αλλεπάλληλα στην Κύπρο. Το σκοτεινό ντουλάπι της διαπλοκής πολιτικής και τραπεζικής ελίτ, έχει ανοίξει και βγαίνουν συνεχώς σκελετοί που πέφτουν πάνω σε μια κοινωνία σαστισμένη από τη μετάβαση σε μια κατάσταση οικονομικής αβεβαιότητας, άγνωστης διάρκειας και βάθους.Αποκαλύπτονται θαλασσοδάνεια και διαγραφές χρεών σε πολιτικούς και κρατικούς αξιωματούχους, φιλικά τους πρόσωπα και εταιρείες διασυνδεδεμένες με κόμματα. Οι διευκολύνσεις ήταν διαφόρων επιπέδων, από λίγες χιλιάδες ευρώ έως εκατομμύρια. Το συμπέρασμα που εξάγεται, είναι ότι δεν τηρούταν κανένας κανόνας, ούτε καν τα προσχήματα.

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ «Βαφτίζουν» ελληνικά αβγά από Τουρκία, Αλβανία, Βουλγαρία

«Βαφτίζουν» ελληνικά αβγά από Τουρκία, Αλβανία,  Βουλγαρία
Του Γιώργου Ανδρή
andris@pegasus.gr
Στον «αέρα» κινδυνεύει να τιναχθεί η ελληνική αγορά παραγωγής αβγών, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Η», εξαιτίας των παράνομων εισαγωγών και ελληνοποιήσεων αβγών από άλλες φθηνότερες χώρες, όπως Τουρκία, Αλβανία, Βουλγαρία, Πολωνία και Ρουμανία. Μάλιστα, για το συγκεκριμένο θέμα σήμερα στις 10:30 π.μ. θα συναντηθεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Aθ. Τσαυτάρης με την Ενωση Αβγοπαραγωγών Ελλάδος και τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Μεγάρων με βασικό θέμα τις παράνομες ελληνοποιήσεις αβγών αλλά και τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία που επιβάλλει αλλαγή κλωβοστοιχειών με κόστος περίπου 10 ευρώ ανά κότα στις μονάδες παραγωγής.

Απρίλιος 2013, Σεπτέμβριος 1943

Το σκηνικό στην Ιταλία είναι εξόχως δραματικό, με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Ντράγκι να τηλεφωνεί την Κυριακή του Πάσχα στον πρόεδρο Ναπολιτάνο για να τον αποτρέψει από παραίτηση που θα οδηγούσε σε πρόωρες εκλογές, ενώ όλοι αναμένουν τη Moody's να υποβαθμίσει τα ομόλογα της χώρας σε «σκουπίδια» (junk). Η Ιταλία και μαζί της η Ευρωζώνη κρημνοβατούν.Οι εκλογές στις 24 Φεβρουαρίου στην Ιταλία, ήταν η επιστροφή στον Ιούλιο του 1943: Αμέσως μετά την απόβαση ΗΠΑ-Βρετανίας στη Σικελία καθαιρέθηκε ο Μουσολίνι και τη θέση του πήρε ο Μπαντόλιο.

ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ - ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2014

Θετικές οι πρώτες ενδείξεις για πετρέλαιο - φυσικό αέριο  Θετικές οι πρώτες ενδείξεις για πετρέλαιο - φυσικό αέριο

Της Μανταλένας Πίου
Τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για την έρευνα και εκμετάλλευση φυσικού αερίου και πετρελαίου στο Ιόνιο Πέλαγος και Νότια της Κρήτης επιταχύνει το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας, που σχεδιάζει η προκήρυξη του επίσημου γύρου των παραχωρήσεων να πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014, καθώς οι πρώτες απεικονίσεις αποτυπώνουν «ευκρινείς και ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων», όπως χαρακτηριστικά ανακοίνωσε, χθες, το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Τουρκικό οργανωμένο έγκλημα, του Ιωάννη Μιχαλέτου

Σ.Σ: Το παρόν άρθρο αναφέρεται για τις εξελίξεις επί του θέματος μέχρι το τέλος του 2007.

Ιστορία-δράση-τάσεις του Τουρκικού οργανωμένου εγκλήματος

Ως Τουρκικό οργανωμένο έγκλημα νοείται η συνεχής, οργανωμένη και πολυδιάστατη δράση εγκληματικών οργανώσεων που είτε εδρεύουν στη Τουρκία είτε διαχειρίζονται από Τούρκους υπηκόους που διαμένουν στο εξωτερικό. Είναι ενδιαφέρον να ειπωθεί ότι ένα σημαντικό μέρος των Τούρκων υπηκόων είναι Κουρδικής καταγωγής. 

Η αγωνία για την ΑΟΖ συνεχίζεται

KARIOTIS01
Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ Κ. ΚΑΡΥΩΤΗ*
Κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα παρουσιάζεται από ορισμένους μια συστηματική προσπάθεια, να μειωθεί η αξία της ΑΟΖ επιδιώκοντας μάλιστα να μας πείσουν ότι δεν αποτελεί παρά ΜΟΔΑ. Παραλείπουν βέβαια με σκοπιμότητα να αναφέρουν, ότι εδώ για μερικά χρόνια κανένα κράτος δεν έχει προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ζητώντας μόνο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας αλλά ζητώντας ταυτόχρονα και την οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Δεν είναι η ήττα αυτή που οξειδώνει αλλά η φυγή...

Σπύρος Λίτσας Η ζωή προϋποθέτει την αναγκαιότητα της επιβίωσης και όχι αναγκαστικά της ολιστικής επικράτησης. Το ανεκπλήρωτο του υπέρτατου στόχου που προκύπτει μέσα από τα γραπτά του Νίκου Καζαντζάκη, το ονειρικό καταραμένο ενός αδυσώπητου ρεαλισμού του Μποντλέρ και του Βερλέν, το θεωρητικό πεπερασμένο της διεθνοπολιτικής στόχευσης του Τζον Μερσχάιμερ αποτελούν εναλλακτικές μιας πραγματικότητας που φαλκιδεύεται υπό το άγος της επιτυχίας.

Το ευρώ χάνει έδαφος στις αναπτυσσόμενες Αλλαγές στη σύνθεση των διαθεσίμων - Σταθερό το δολάριο


H διεύρυνση των διαφορών στο κόστος δανεισμού αντικατοπτρίζει ότι τα μέτρα της ΕΚΤ απέτρεψαν μεν τη διάσπαση της Ευρωζώνης, χωρίς όμως να καταφέρνουν χαλάρωση των πιστωτικών συνθηκών στον ευρωπαϊκό Νότο.Οι κεντρικές τράπεζες των αναπτυσσόμενων χωρών μειώνουν την παρουσία του ευρώ στα συναλλαγματικά τους αποθέματα, επιφέροντας πλήγμα στο κύρος του ως αποθεματικού νομίσματος.

Gazprom: Ρωσικό "colpo grosso" σε αέριο και ηλεκτρισμό

Του Χάρη Φλουδόπουλου
«Colpo grosso» σε  αέριο και ηλεκτρισμό που οδηγεί σε κυριαρχία της Gazprom στην ελληνική ενεργειακή αγορά επιχειρείται με αιχμή του δόρατος την προσφορά για την απόκτηση της ΔΕΠΑ. Όπως φάνηκε στις πρόσφατες επαφές που είχε ο ισχυρός άνδρας της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, η απόκτηση της εταιρείας αερίου συνδέεται –ανεπίσημα– με μια σειρά από επενδύσεις τόσο στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής όσο και στον τομέα των αγωγών. Οι επενδύσεις αυτές, εφόσον βεβαίως προχωρήσουν, αναμένεται να φέρουν σε θέση ισχύος τη Gazprom και να ανατρέψουν τις ισορροπίες στην εγχώρια ενεργειακή αγορά.