16 Νοεμβρίου 2015

Η Αλβανία τραβάει το σκοινί στο Ιόνιο κατά το παράδειγμα της Τουρκίας Αμφισβητεί υφαλοκρηπίδα και θαλάσσιες ζώνες


Η Αλβανία τραβάει το σκοινί στο Ιόνιο κατά το παράδειγμα της ΤουρκίαςΑθανασόπουλος Αλ. Άγγελος- Η Αλβανία θεωρεί πλέον μονομερή κίνηση της Ελλάδας την προκήρυξη οικοπέδων για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε περιοχές του Ιονίου Πελάγους, ανεβάζοντας έτι περαιτέρω το θερμόμετρο στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών έστειλε νέα ρηματική διακοίνωση για το ζήτημα αυτό στις 26 Οκτωβρίου. Σε αυτήν επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό ότι τουλάχιστον ένα από τα οικόπεδα που έχουν προκηρυχθεί από την Ελλάδα εισέρχεται εντός των αλβανικών χωρικών υδάτων. Σύμφωνα με το κείμενο της διακοίνωσης, τα Τίρανα σημειώνουν ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει οριστική συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας ανάμεσα σε Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία στην περιοχή καμία πράξη που αφορά έρευνα και εκμετάλλευση δεν θα πρέπει να αναλαμβάνεται χωρίς τη συναίνεση όλων των μερών. Ουσιαστικά τα Τίρανα κατηγορούν την Ελλάδα για μονομερείς κινήσεις λόγω της προκήρυξης των οικοπέδων, μια πρακτική που εύκολα μπορεί να συγκρίνει κανείς με αντίστοιχες τουρκικές θέσεις σε ό,τι αφορά το Αιγαίο!

Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν τα βυτιοφόρα πετρελαίου του ISIS στην Συρία

Στις επιθέσεις συμμετείχαν τέσσερα επιθετικά αεροσκάφη Α-10.
Αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν για πρώτη φορά εκατοντάδες βυτιοφόρα με τα οποία το Ισλαμικό Κράτος μεταφέρει το πετρέλαιο που παράγει λαθραία στην Συρία. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τουλάχιστον 116 φορτηγά καταστράφηκαν κατά τους βομβαρδισμούς οι οποίοι έγιναν την Δευτέρα, κοντα στην περιοχή Ντιρ αλ Ζουρ, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ISIS.Στις επιθέσεις συμμετείχαν τέσσερα επιθετικά αεροσκάφη Α-10 και δύο βαρειά οπλισμένα AC-130 που βρίσκονταν στην Τουρκία.Ο σχεδιασμός της επιδρομής είχε προχωρήσει πολύ πριν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι την Παρασκευή και αποτελεί τμήμα ευρύτερης επιχείρησης με στόχο την διακοπή της χρηματοδότησης των επιθέσεων του ISIS μέσω του πετρελαίου. Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι το Ισλαμικό Κράτος κερδίζει γύρω στα 40 εκατ. δολάρια από την παραγωγή και την εξαγωγή πετρελαίου.

Αποδομώντας το Ισλαμικό Κράτος - Αποκαλυπτική συνέντευξη ενός ειδικού


Image Μετά τα γεγονότα της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, μια μέρα που εχει ταυτιστεί ως η "11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης", η απειλή του Ισλαμικού Κράτους φαίνεται οτι μας χτυπάει την πόρτα. Δεκάδες ειδικοί και αναλυτές εχουν μιλήσει για το χτύπημα στο Παρίσι με διάφορες εικασίες για την επομενη κίνηση και το μέλλον της τρομοκρατικής οργάνωσης.. Ο συγγραφέας William McCants, ειδικός σε θέματα εξτρεμισμού δήλωσε στην ιστοσελίδα Business Insider μια μέρα μετα την επίθεση ότι η επίθεση μπορεί να ηταν μια προειδοποίηση στη Γαλλία για να σταματήσουν τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία. Μπορεί να θέλουν να πουν στους γάλλους οτι "Αν εξακολουθήσετε να μας βομβαρδίζετε, θα το νιώσετε στο πετσί σας οπότε καλύτερα να φύγετε μακριά απο τις περιοχές μας ή περισσότεροι αμαχοι σας θα πεθάνουν", δήλωσε ο McCants.
Αλλά ο McCants επεσήμανε ότι είναι δύσκολο να προβούμε σε εικασίες για το σκεπτικό του ISIS, επειδή "μπορεί η επίθεση στην Γαλλία να έγινε επειδή ηταν πιο εύκολο”. "Το έθνος που είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του ISIS είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες", δήλωσε McCants. "Και λογικά οι ΗΠΑ ειναι νούμερο ένα στη λίστα των στόχων αλλα είναι επίσης πολύ δύσκολο να χτυπήσεις τις ΗΠΑ.”

Η Ομάδα των Είκοσι απέναντι στο ΙΚ, του Κώστα Ράπτη


/var/www/rednotebook.gr/httpdocs/wp content/uploads/2015/11/151115 g20 1

Μέσα σε δύο εβδομάδες το Ισλαμικό Κράτος εξαπέλυσε (σύμφωνα τουλάχιστον με τις ανακοινώσεις ανάληψης ευθύνης που εκδόθηκαν στο όνομά τους) πολύνεκρες επιθέσεις προς κάθε πιθανό αντίπαλό του.Στις 31 Οκτωβρίου αεροσκάφος Airbus 321 που εκτελούσε την πτήση 9268 της ρωσικής εταιρείας Kogalymavia από το αιγυπτιακό θέρετρο του Σαρμ ελ Σέιχ προς την Αγία Πετρούπολη συνετρίβη στην Χερσόνησο του Σινά παρασέρνοντας στον θάνατο και τους 224 επιβαίνοντες, κυρίως Ρώσους τουρίστες. Μολονότι οριστικό πόρισμα για τα αίτια της συντριβής δεν έχει ακόμη εκδοθεί, το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους που δρα στη Χερσόνησο του Σινά ανέλαβε την ευθύνη και οι υπηρεσίες των δυτικών χωρών δείχνουν να αποδέχονται την εκδοχή του, θεωρώντας ως πιθανότερο σενάριο την τοποθέτηση βόμβας στο αεροσκάφος.

Τι σημαίνει η χρονική συγκυρία των επιθέσεων

http://www.capital.gr/Content/ImagesDatabase/c9/c92594689ea34839a107f1bf2f664f04.jpg?v=0&maxwidth=610&&watermark=magnify
του Κώστα Ράπτη-Όσοι έδωσαν την εντολή της ενεργοποίησης του ολιγομελούς πυρήνα ενόπλων που σκόρπισε τον τρόμο στο Παρίσι είχαν αναμφίβολα εξαιρετική αίσθηση του timing. Οι επιθέσεις προηγήθηκαν κατά μόλις μία ημέρα της έναρξης της Συνόδου της G20 στην Αττάλεια της Τουρκίας και κατά λίγες ώρες της νέας, τρίτης κατά σειρά. πολυμερούς συνάντησης της Βιέννης για την συριακή κρίση. Με αυτό τον τρόπο, οι υπεύθυνοι για το μακελειό στη γαλλική πρωτεύουσα όχι μόνο κατάφεραν να "επιβάλλουν” κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία και απαγόρευση κυκλοφορίας σε μια πόλη με το μέγεθος του Παρισιού, αλλά και να "γράψουν” τη διεθνή ατζέντα σε μιαν ιδιαίτερα λεπτή συγκυρία.

Τι πιστεύει ότι κάνει το Ισλαμικό Κράτος;


Τι πιστεύει ότι κάνει το Ισλαμικό Κράτος;
Tου Tobin Harshaw-Εάν το Ισλαμικό Κράτος ευθύνεται άμεσα για τις επιθέσεις στο Παρίσι, που στοίχισαν τη ζωή περισσότερων από 130 ανθρώπων τότε παρατηρούμε μια σοβαρή αλλαγή στρατηγικής."Πλέον δεν θέλουν μόνο να εμπνέουν, αλλά να δίνουν κίνητρο", σχολίασε στους Financial Times ο Patrick Skinner, πρώην στέλεχος της CIA που εργάζεται σήμερα για την εταιρεία συμβούλων Soufan Group. "Προσδίδουν στον τρόμο τους μεγαλύτερη έκταση και σκοπιμότητα".Πράγματι, ο συντονισμός τουλάχιστον οκτώ τρομοκρατών για επιθέσεις σε έξι διαφορετικά σημεία απαιτεί ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο σχεδιασμού και πολυπλοκότητας από τις άτακτες επιθέσεις εναντίον ενστόλων από Καναδούς Μουσουλμάνους.
 

Ταυτοποιήθηκε ο εγκέφαλος των επιθέσεων στο Παρίσι

Ταυτοποιήθηκε ο εγκέφαλος των επιθέσεων στο Παρίσι
Η έρευνα για τις επιθέσεις στο Παρίσι προχωρεί και οδηγεί στο Βέλγιο. Σύμφωνα με το ραδιοφωνικό δίκτυο RTL, ο εγκέφαλος των επιθέσεων έχει ταυτοποιηθεί. Πρόκειται για τον Abdelhamid Abaaoud, Βέλγο, 27 ετών, από τη συνοικία Molenbeek των Βρυξελλών, όπου η αστυνομία προχώρησε σε σειρά συλλήψεων το Σάββατο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα 20 Minutes.fr. Οι πληροφορίες δημοσιεύονται και στην βελγική εφημερίδα Der Standaard. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ο Abdelhamid Abaaoud συνδέεται και με τις τρομοκρατικές επιθέσεις που ματαιώθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο στο Verviers του Βελγίου.

Τουρκία: Αίτια και διακυβεύματα ενός εκλογικού θριάμβου

Μαρία Γιαννακάκη-Ακόμη και τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία δεν πίστευαν στα μάτια τους τη νύχτα της 1ης του Νοέμβρη, καθώς κατάφεραν να συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία που είχαν χάσει πριν από πέντε μήνες .Το ΑΚΡ πέτυχε την μεγάλη αυτή νίκη στις εκλογές διότι μπόρεσε να αποσπάσει ψηφοφόρους από το MHP και το HDP και να πείσει απρόθυμους ψηφοφόρους που δεν είχαν ψηφίσει τον περασμένο Ιούνιο, να προσέλθουν στις κάλπες , αυξάνοντας έτσι την συμμετοχή στο 88%. .Ιδιαίτερη σπουδή επέδειξε στην αύξηση της συμμετοχής των Τούρκων ψηφοφόρων του εξωτερικού. Οι Τούρκοι μετανάστες στη Γερμανία έδωσαν στο ΑΚΡ το αστρονομικό ποσοστό του 60%. Το Κόμμα διαθέτει εκεί ένα άριστα οργανωμένο δίκτυο με γραφεία και επαγγελματικά στελέχη, οργανωτικές δομές με παρέμβαση σε διάφορα ζητήματα και επηρεάζει οργανώσεις μεταναστών διεκδικώντας τον τίτλο της «γέφυρας» με την πατρίδα.

Η «ΑΝΑΓΝΩΣΗ» ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ Αλλαξαν στρατηγική οι τζιχαντιστές

<p>Πυροσβέστες προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες σε τραυματία από την επίθεση των τζιχαντιστών μακελάρηδων στον χώρο θεαμάτων «Βataclan». Οι επιθέσεις στο Παρίσι δείχνουν ότι οι τρομοκράτες ε
Οι συντονισμένες αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι, η «αρχή της καταιγίδας», όπως προειδοποίησε το Ισλαμικό Κράτος, σηματοδοτούν την αλλαγή στρατηγικής των τζιχαντιστών, με στόχο να σπείρουν τον απόλυτο πανικό.

Συμπεριφέρεται σαν Σουλτάνος: Ο Ερντογάν είδε Πούτιν, “εξαφάνισε” Νταβούτογλου


Russian President Vladimir Putin (L) and Turkish President Recep Tayyip Erdogan(R) pose for the media prior their bilateral meeting at the G20 summit in Antalya, Turkey, late 15 November 2015. EPA, MIKHAIL KLIMENTYEV, RIA NOVOSTI, KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT, RIA NOVOSTI
Μετά τα μεσάνυχτα πραγματοποιήθηκε στην Αττάλεια διμερής συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την οποία ο Ερντογάν εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τη στήριξη της Μόσχας στο καθεστώς Άσαντ.
Ο Τούρκος Πρόεδρος φέρεται να είπε στο Ρώσο ομόλογό του πως, αν δεν αλλάξει το καθεστώς Άσαντ, θα συνεχιστούν τα προβλήματα και οι διαμάχες και πως πρέπει την εξουσία να την αναλάβει μια ηγεσία την οποία ο λαός να στηρίζει. Ο Ερντογάν φέρεται ακόμη να είπε στον Πούτιν και για τη ζώνη ασφαλείας εντός της Συρίας που στηρίζει η Άγκυρα, καθώς και για τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από αυτήν.Προηγήθηκε η σύνοδος της G20, η οποία σε δείπνο εργασίας που παρέθεσε ο Ερντογάν για τους συνέδρους, συζήτησε το θέμα της τρομοκρατίας και το προσφυγικό. Η συνάντηση κράτησε τρεις ώρες.

Το μήνυμα Νταβούτογλου στον Ακιντζί: “Μητέρα Πατρίδα” η Τουρκία


Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu (L) and Japanese Prime Minister Shinzo Abe chat near by Bosphorus after their meeting prior to the G20 Summit, in Istanbul, Turkey 14 November 2015. EPA, OSMAN ORSAL / POOL
Το βασικό είναι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό να καταλήξουν σε μια συμφωνία η οποία να διασφαλίσει το ισότιμο καθεστώς των Τουρκοκυπρίων, αναφέρει ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου στο μήνυμα του προς τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για την 32η επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.Ο Τούρκος Πρωθυπουργός αναφέρει ότι στους εορτασμούς στα κατεχόμενα την Τουρκία εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Τουγρούλ Τουρκές και σημειώνει πως “οι Τ/Κ συνεχίζουν με θάρρος τον αγώνα τους για πραγματική ελευθερία απέναντι στις αδικίες τις οποίες έμειναν εκτεθειμένοι. Διασφάλισαν τα αμετάκλητα δικαιώματά τους, δίνοντας ζωή στην `ΤΔΒΚ` και αποτελούν μια πηγή περηφάνειας για όλο το τουρκικό έθνος”.

Μανουέλ Βαλς: Εδώ και μήνες ξέραμε ότι θα χτυπήσουν - Ετοιμάζονται κι άλλες επιθέσεις εναντίον της Γαλλίας και της Ευρώπης

http://static.in.gr/webstatic/8F8900EF51922BDE9FBBFDF63884B716.jpgΗ Γαλλία πρέπει να προετοιμασθεί για νέες επιθέσεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, τονίζοντας ότι η χώρα του είναι πιθανόν να πληγεί και πάλι "τις επομένες ημέρες, τις επόμενες εβδομάδες".Εδώ και μήνες ξέραμε ότι θα χτυπήσουν οι τρομοκράτες και ήμασταν σε επιφυλακή για να αποτρέψουμε αυτά τα χτυπήματα, είπε το πρωί της Δευτέρας ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.Όλες οι υπηρεσίες ασφαλείας ήταν σε επιφυλακή, τόνισε ο Βαλς και εξήγησε ότι το γεγονός αυτό, επέτρεψε στη Γαλλία να αποτρέψει πέντε επιθέσεις από το καλοκαίρι. Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας επιβεβαίωσε ότι επίκεινται και άλλα τρομοκρατικά χτυπήματα εναντίον της Γαλλίας και της Ευρώπης.

Η επόμενη μέρα

Η επόμενη μέρα της τρομοκρατικής εκατόμβης στο Παρίσι μπορεί να ανιχνευθεί ως προς τις αντιδράσεις της Γαλλίας και της ΕΕ σε δύο επίπεδα:
Στο επικοινωνιακό με στόχο την κοινή γνώμη, με σκληρούς συνοριακούς ελέγχους άγνωστης διάρκειας με τη Συνθήκη Σένγκεν στον αέρα, αλλά και με χωρίς προηγούμενο σε καιρό ειρήνης μέτρα, όπως εμπλοκή του Στρατού στην αστυνόμευση μέχρι προληπτικές μαζικές συλλήψεις υπόπτων.Μέτρα με κόστος που εκ των πραγμάτων θα διευρύνουν το χάσμα ανάμεσα στην Ευρώπη και στο Ισλάμ, καθώς κάθε επίδειξη καταστολής εκ των πραγμάτων γενικεύει και δεν επιτρέπει αποχρώσεις ανάμεσα στη μετριοπάθεια και στον εξτρεμισμό.