16 Νοεμβρίου 2015

Ταυτοποιήθηκε ο εγκέφαλος των επιθέσεων στο Παρίσι

Ταυτοποιήθηκε ο εγκέφαλος των επιθέσεων στο Παρίσι
Η έρευνα για τις επιθέσεις στο Παρίσι προχωρεί και οδηγεί στο Βέλγιο. Σύμφωνα με το ραδιοφωνικό δίκτυο RTL, ο εγκέφαλος των επιθέσεων έχει ταυτοποιηθεί. Πρόκειται για τον Abdelhamid Abaaoud, Βέλγο, 27 ετών, από τη συνοικία Molenbeek των Βρυξελλών, όπου η αστυνομία προχώρησε σε σειρά συλλήψεων το Σάββατο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα 20 Minutes.fr. Οι πληροφορίες δημοσιεύονται και στην βελγική εφημερίδα Der Standaard. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ο Abdelhamid Abaaoud συνδέεται και με τις τρομοκρατικές επιθέσεις που ματαιώθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο στο Verviers του Βελγίου.
  παρίσι επίθεση
Τότε, είχε παρουσιασθεί ως εγκέφαλος και χρηματοδότης των σχεδιαζόμενων αυτών επιθέσεων. Το κινητό του είχε εντοπισθεί τότε στην Ελλάδα. Όπως και ο  Brahim Abdeslam, που ανατινάχθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Boulevard Voltaire στο Παρίσι, ο Abaaoud ήταν γνωστός για ποινικά αδικήματα στις Βρυξέλλες κατά την περίοδο 2010-2011.

Σήμερα, βρίσκεται στη Συρία, είναι ένας από τους "πιο δραστήριους δήμιους" του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με το RTL. Βρισκόταν σε ευθεία επικοινωνία με έναν από τους τρομοκράτες της σφαγής στο Παρίσι, που κατοικούσε στην ίδια συνοικία των Βρυξελλών.

Ο Abaaoud είχε καταδικαστεί τον Ιούλιο, μετά την αναχώρησή του για τη Συρία, ερήμην, σε 20 χρόνια κάθειρξης από δικαστήριο των Βρυξελλών σε υπόθεση δικτύων στρατολόγησης Βέλγων τζιχαντιστών με προορισμό τη Συρία.

Το 2014 βρισκόταν στα πρωτοσέλιδα του βελγικού Τύπου για την απαγωγή του ίδιου του 13χρονου αδελφού του, "του μικρότερου τζιχαντιστή στο κόσμο", τον οποίο και πήρε μαζί του στη Συρία. Ο πατέρας του, Οmar Abaaoudτ, έχει καταθέσει εναντίον του αγωγή για την απαγωγή.
Ύποπτος - "κλειδί" ο Salah Abdeslam

Σε εξέλιξη βρίσκεται ταυτόχρονα τεράστια επιχείρηση στο Παρίσι για τη σύλληψη επιζώντων μελών και συνεργατών της ομάδας των Τζιχαντιστών που προκάλεσε το μακελειό.

 
παρίσι επιθέσεις

Οι αρχές θεωρούν ως ύποπτο - "κλειδί" τον Salah Abdeslam ο οποίος φέρεται να ταξίδευε με το νοικιασμένο Polo, το οποίο βρήκαν οι βελγικές αρχές παρατημένο, σε τυχαίο έλεγχο, το πρωί του Σαββάτου. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ  του επετράπη η είσοδος στη χώρα, γιατί το όνομά του δεν βρισκόταν, ακόμα, σε κάποια λίστα επικίνδυνων ή καταζητούμενων. Αργότερα διαπιστώθηκε ότι ο καταζητούμενος, πλέον, άνδρας, ήταν αυτός που είχε νοικιάσει το Polo που ήταν παρκαρισμένο έξω από το Μπατακλάν την ώρα της επίθεσης.
 
παρίσι επιθέσεις

capital.gr