09 Μαΐου 2015

Ζουν κι αυτοί αναμεσά μας


Φωτοπουλος ΝικοςBy Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνιολογίας Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας
Τους βλέπω σχεδόν κάθε βράδυ στα κανάλια τα πέντε τελευταία χρόνια. Τους ακούω στο ραδιόφωνο του αυτοκινήτου καθημερινά. Τους διαβάζω στις εφημερίδες τα Σαββατοκύριακα. Πέφτω πάνω τους κάθε που «πλοηγούμαι» στο διαδικτυακό ωκεανό. Όσο και αν θέλω να κλείσω τα αυτιά και τα μάτια μου, αυτοί εκεί ! Να μου θυμίζουν το ρεαλισμό, την πειθαρχία στις αγορές, τη σιδερένια λογική του παγκόσμιου νεοφιλελευθερισμού, τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, τη διάσωση των τραπεζών, τη σκληρότητα των δανειστών, την επίκληση «της επανάστασης του αυτονόητου» απέναντι στη ελληνική κακοδαιμονία…Ακόμα ακούω να αντηχεί η λαλιά τους σε τυχαίες και μη συναθροίσεις, να αναπαράγεται ο λόγος τους σχεδόν μονότονα, στερεοτυπικά. Χωρίς αμφιβολία φαίνεται πως όλα αυτά τα χρόνια επιχειρούν να καταστούν η συνείδηση του «μέσου Έλληνα» σε μια έρημη χώρα που για δεκαετίες ευδοκίμησε το χρεωμένο και καχεκτικό της Δημόσιο, οι λίγοι «έξυπνοι» και πλούσιοι της ιδιώτες, τα «πολιτικά αηδόνια» του ρουσφετιού, της οικογενειοκρατίας και του νεποτισμού.

Η μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη

http://www.enikos.gr/images/resized/485_9f1b60df452068498ef891624465fe6a.jpg
Ο Μεγάλος Πόλεμος, όπως στην εποχή του απεκαλείτο ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, δεν ήταν ένας ιδεολογικός πόλεμος, κατά τη διάρκειά του όμως «άλλαξε ο τρόπος που οι άνθρωποι έβλεπαν τον κόσμο» και μετά το τέλος του αυτοκρατορίες είχαν συντριβεί, μαζικά κινήματα είχαν αναδυθεί και οι ιδεολογίες χαρακτήριζαν με το στίγμα τους την παραγωγή, τις τέχνες και τις επικοινωνίες.

Π. Λαφαζάνης: Στηρίζουμε τον ελληνικό αγωγό, έργο εθνικά ωφέλιμο

Π. Λαφαζάνης: Στηρίζουμε τον ελληνικό αγωγό, έργο εθνικά ωφέλιμο
Την πλήρη στήριξη του "ελληνικού" αγωγού, που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο, ως έργου "εθνικά ωφέλιμου", στο πλαίσιο της επιδίωξης της κυβέρνησης για τη χάραξη μιας νέας πολυεπίπεδης, ανεξάρτητης ενεργειακής πολιτικής, επανέλαβε ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Π. Λαφαζάνης, μετά τη συνάντησή του με τον ειδικό απεσταλμένο-συντονιστή για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ A. Hochstein
Ειδικότερα, ο υπουργός επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει το έργο γιατί το θεωρεί εθνικά ωφέλιμο για τον ελληνικό λαό, ενώ θα υποβοηθήσει και τη συνεργασία και την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή μας και στην Ευρώπη. Σημείωσε ότι "εμείς επιδιώκουμε μια ενεργειακή πολιτική η οποία να αποκομίζει όφελος στον τόπο.

Ο Πούτιν δεν μπορεί να αντιδράσει στην επίθεση της Κομισιόν κατά Gazprom

Παρά τις εθνικιστικές κορώνες του Βλαντιμίρ Πούτιν περί οικονομικής αυτάρκειας της Ρωσίας, ο Ρώσος πρόεδρος έχει πολύ περιορισμένες δυνατότητες να αντιδράσει στην επίθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Gazprom.
Η απόφαση της Κομισιόν να κατηγορήσει τον ρωσικό κολοσσό για μονοπωλιακή συμπεριφορά προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Κατήγγειλε την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι αλλάζει τους κανόνες στη μέση του παιχνιδιού. Η Ε.Ε., όμως, προσπαθούσε να διαμηνύσει στη Ρωσία ότι οι θεσμοί έχουν σημασία και η Gazprom δεν έχει ελευθέρας για να παρακάμπτει τους κανόνες. Η Κομισιόν κατηγόρησε την Gazprom για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και για υπερβολικές χρεώσεις στους πελάτες της από διάφορες χώρες. Ως κρατική εταιρεία με γεωστρατηγικές διαστάσεις, η Gazprom δεν είναι συνηθισμένη εταιρεία. Επιπλέον οι εναντίον της κατηγορίες για μονοπωλιακή συμπεριφορά δεν μπορεί να μην προκαλέσουν αντίδραση καθώς τα ενδεχόμενα πρόστιμα φθάνουν στο 10% των εσόδων της παγκοσμίως.

Σύννεφα στις σχέσεις με Αλβανία μετά τη διακοίνωση Τιράνων

Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς.ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣΣε νέα, ακόμη πιο δυσμενή φάση εισέρχονται οι σχέσεις Αθηνών - Τιράνων μετά τη ρηματική διακοίνωση που επέδωσε χθες το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας στον Ελληνα πρέσβη Λεωνίδα Ροκανά, με την οποία απαιτεί την τροποποίηση του προγράμματος ερευνών της χώρας μας στο Ιόνιο για υδρογονάνθρακες, με το αιτιολογικό ότι παραβιάζεται η αλβανική υφαλοκρηπίδα.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών παρέδωσε και χάρτη στον Ελληνα πρέσβη προκειμένου να υποστηρίξει τη βασιμότητα των θέσεών του, που ωστόσο καταρρίπτονται από το διεθνές δίκαιο. Η ελληνική κυβέρνηση είναι έντονα ενοχλημένη από την κίνηση των Τιράνων, αλλά όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, η ενόχληση δεν παράγει πολιτικά αποτελέσματα αν δεν συνοδεύεται από πολιτικό σχέδιο. Στοιχείο της ενόχλησης πάντως ήταν η ματαίωση της συνάντησης του κ. Νίκου Κοτζιά με τον Αλβανό πρέσβη στην Αθήνα κ. Ντερβίσι.

Αναμένοντας έναν γιατρό στη Θράκη

Η ομάδα των εθελοντών γιατρών εδώ και τρία χρόνια επισκέπτεται την περιοχή. Η τοπική κοινωνία τούς έχει αγκαλιάσει.ΙΩΑΝΝΑ ΦΩΤΙΑΔΗ«Θα ξαναέρθουν οι γιατροί;» ρωτούν γεμάτοι προσμονή πολλοί μαθητές τον κ. Μεχμέτ Ομπασί, δάσκαλό τους στον Κύρνο του Νομού Ξάνθης. Πριν από λίγες ημέρες, οι εθελοντές γιατροί της ΜΚΟ «Αποστολή ΑNΘΡΩΠΟΣ» επισκέφθηκαν, μεταξύ άλλων, το χωριό τους και εμβολίασαν πολλούς ανηλίκους. Παράλληλα, και έπειτα από αίτημα της κοινωνίας, η ομάδα επανδρώθηκε επιπλέον με ΩΡΛ, οφθαλμίατρο, παιδοχειρουργό και παιδοκαρδιολόγο, που εξέτασαν τους μαθητές και επεσήμαναν τα περιστατικά που χρήζουν περαιτέρω θεραπείας. «Για να δει τα παιδιά τους παιδοκαρδιολόγος, πρέπει να ταξιδέψουν έως τη Θεσσαλονίκη, για παιδοχειρουργό έως την Αλεξανδρούπολη», αναφέρει στην «Κ» η δρ Υπατία Δούση-Αναγνωστοπούλου, αναπλ. καθηγήτρια στην Ιατρική Αθηνών και ιδρύτρια της ΜΚΟ, που βρέθηκε για 8η φορά στα μειονοτικά χωριά της Θράκης.

Το Ιράν ετοιμάζεται να υποδεχτεί ξένους επενδυτές

Η κυβέρνηση του μετριοπαθούς προέδρου Χασάν Ροχανί έχει θέσει σε προτεραιότητα την προσέλκυση επενδύσεων που ευελπιστεί πως θα συνδράμουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Πυρετώδεις προετοιμασίες για την υποδοχή ξένων επενδυτών βρίσκονται σε εξέλιξη στο χρηματιστήριο της Τεχεράνης καθώς η αγορά του Ιράν προεξοφλεί τη σύναψη συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.Στο Ιράν δεν έχουν γίνει ξένες επενδύσεις εδώ και χρόνια εξαιτίας των κυρώσεων για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Η κυβέρνηση του μετριοπαθούς προέδρου Χασάν Ροχανί, όμως, έχει θέσει σε προτεραιότητα την προσέλκυση επενδύσεων, που ευελπιστεί πως θα συνδράμουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ζητούμενο είναι η αύξηση της απασχόλησης για τους νέους της χώρας, των οποίων η ανεργία φθάνει στο 25%, αλλά και η αποτροπή κοινωνικών εκρήξεων αναλόγων εκείνων στις γειτονικές αραβικές χώρες. Επιχειρηματικοί κύκλοι της χώρας αναφέρουν πως τελευταία πολλοί ξένοι επενδυτές επιδιώκουν να συναντήσουν Ιρανούς επιχειρηματίες και το ενδιαφέρον τους φαίνεται να υποκινεί η προκαταρκτική συμφωνία που επετεύχθη τον Απρίλιο.

Ιορδανία: Άρχισε η εκπαίδευση Σύρων «αντικαθεστωτικών» από τις ΗΠΑ


Την έναρξη της εκπαίδευσης των πρώτων δεκάδων εκ των περίπου 15.000 «αντικαθεστωτικών» της Συρίας σε τεχνικές μάχης από Αμερικανούς στρατιωτικούς, με πρόσχημα την προέλαση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», επιβεβαίωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ.Σημείωσε ότι το πρόγραμμα εκπαίδευσης των πρώτων 90 Σύρων, που φέρεται πως ξεκίνησε σε μυστικό στρατόπεδο στην Ιορδανία, αφορά «κρίσιμο και σύνθετο μέρος της εκστρατείας των ΗΠΑ κατά του "Ισλαμικού Κράτους"». Πρόσθεσε ότι και οι 90 «επιλέχθηκαν» ώστε να εξασφαλιστεί ότι τάχα δεν σχετίζονται με ακραίους ισλαμιστές.

Η Τουρκία ετοιμάζεται για εισβολή στη Συρία;


Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP), Γκιουρσέλ Τεκίν, «Σήμερα ή την Παρασκευή το βράδυ, η Τουρκία θα ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία».Να σημειωθεί ότι ο Τεκίν ήταν ο πρώτος πολιτικός που είχε ανακοινώσει ότι το «Ισλαμικό Κράτος» κρατούσε όμηρους τους Τούρκους στρατιώτες που φύλαγαν τον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ στη Συρία.

Συρία: Νέα στοιχεία για χρήση χημικών όπλων

Συρία: Νέα στοιχεία για χρήση χημικών όπλων-Βρέθηκαν ίχνη του αερίου σαρίν Δείγματα που λήφθηκαν από ειδικούς του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο βρέθηκαν θετικά στα τοξικά στοιχεία, δήλωσαν στο Reuters διπλωματικές πηγές.Διεθνείς επιθεωρητές βρήκαν ίχνη του νευροπαραλυτικού αερίου σαρίν σε στρατιωτική εγκατάσταση στην Συρία που δεν είχαν δηλωθεί στην παγκόσμια αρχή για τα χημικά όπλα, δήλωσαν Reuters διπλωματικές πηγές.Δείγματα που λήφθηκαν από ειδικούς του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο βρέθηκαν θετικά στα τοξικά στοιχεία, ανέφεραν οι πηγές υπό το καθεστώς της ανωνυμίας.«Πρόκειται για μια αρκετά ισχυρή ένδειξη πως λένε ψέματα για το τι έκαναν με το σαρίν» σημείωσε μια διπλωματική πηγή. «Μέχρι τώρα δεν ήταν σε θέση να δώσουν μια ικανοποιητική εξήγηση για αυτό το εύρημα» πρόσθεσε.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΜΑΧΗ ΣΤΟΝ ΟΗΕ Η Ευρώπη σχεδιάζει απόβαση στη Λιβύη κόντρα σε Ρωσία-Κίνα

Η επικεφαλής της διπλωματίας της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε χθες ότι δεν έχει εγκαταλείψει την ελπίδα πως θα εξασφαλίσει την υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να υπάρξει μια διεθνής επέμβαση στη Λιβύη για να σταματήσει η ροή πλεούμενων με μετανάστες από τη χώρα αυτή.
Η Ευρώπη σχεδιάζει απόβαση στη Λιβύη κόντρα σε Ρωσία-Κίνα
Η Μογκερίνι έχει προτείνει την αποστολή ευρωπαϊκών στρατιωτικών μονάδων για να συμβάλουν στη σταθεροποίηση της Λιβύης εάν μπορέσει να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις δύο αντίπαλες κυβερνήσεις οι οποίες μάχονται για την εξουσία με αποτέλεσμα να έχει επικρατήσει σχεδόν πλήρης αναρχία.
Για να επιτύχει μια διεθνής στρατιωτική αποστολή θα χρειαζόταν η συναίνεση τόσο των αρχών της Λιβύης όσο και του ΣΑ του ΟΗΕ, στο οποίο όμως τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα—δύο χώρες με δικαίωμα βέτο—εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις.

«Χτύπημα» από την S&P στη Τουρκία

Η υποβάθμιση αντανακλά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κεντρική τράπεζα της χώρας στην ανεξάρτητη άσκηση της νομισματικής πολιτικής.
«Χτύπημα» από την S&P στη Τουρκία - Υποβάθμισε το αξιόχρεο σε τοπικό νόμισμα
Η S&P υποβάθμισε την Παρασκευή την μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας σε τοπικό νόμισμα σε «BBB-» από «ΒΒΒ».
O oίκος αξιολόγησης ανέφερε ότι η κίνηση αντανακλά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κεντρική τράπεζα της χώρας στην ανεξάρτητη άσκηση της νομισματικής πολιτικής.
Εν τω μεταξύ, η S&P διατήρησε σταθερή την αξιολόγηση του αξιόχρεου σε ξένο νόμισμα, λέγοντας πως στηρίζεται από το σχετικά χαμηλό χρέος της κυβέρνησης και τις ανθεκτικές εξαγωγές.
Το outlook και στις δύο αξιολογήσεις παραμένει αρνητικό, δεδομένου των δημοσιονομικών κινδύνων που απορρέουν από τις αβέβαιες προοπτικές για την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας και του υψηλού εξωτερικού χρέους.EURO2DAY

Ερντογάν: Εσείς τζαμί στη Θεσσαλονίκη, εμείς τη Χάλκη

Την αδειοδότηση και λειτουργία τζαμιού στη Θεσσαλονίκη με αντάλλαγμα την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης φέρεται να προτείνει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Χουριέτ.
Ο κ. Ερντογάν, σύμφωνα με το δημοσίευμα , κατά την διάρκεια γεύματος που παρέθεσε σε διακεκριμένους ακαδημαϊκούς και ιστορικούς της χώρας, φέρεται να εξέφρασε την ετοιμότητα της Τουρκίας για το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, σε αντάλλαγμα της αδειοδότησης από την Ελλάδα της λειτουργίας τζαμιού στη Θεσσαλονίκη.

Προειδοποιούν οι 56 βουλευτές του Εθνικού Κόμματος της Σκοτίας Βρετανία: «Η φωνή της Σκοτίας θα αντηχήσει πιο δυνατά από ποτέ» στο Ουέστμινστερ

Βρετανία: «Η φωνή της Σκοτίας θα αντηχήσει πιο δυνατά από ποτέ» στο Ουέστμινστερ
Οι 56 βουλευτές του Εθνικού Κόμματος της Σκοτίας (SNP) πόζαραν σήμερα για μια ιστορική φωτογραφία σε προάστιο του Εδιμβούργου, δηλώνοντας ότι «η φωνή της Σκοτίας θα αντηχήσει πιο δυνατά από ποτέ» στο Ουέστμινστερ Στην περίφημη γέφυρα του ποταμού Φορθ η Νίκολα Στάρτζον, πρόεδρος του SNP, παρουσίασε τον «στρατό του σκοτσέζικου καρώ». Μέχρι πρότινος το SNP μετρούσε μόλις έξι βουλευτές στη βρετανική βουλή, όμως στις εκλογές της 7ης Μαΐου κατάφερε να κερδίσει τις 56 από τις 59 έδρες που αντιστοιχούν στη Σκοτία. «Η φωνή της Σκοτίας θα αντηχήσει πιο δυνατά από ποτέ στο Ουέστμινστερ», υπογράμμισε η Στάρτζον, ενώ πρόσθεσε ότι το κόμμα της «θα προστατεύσει τα συμφέροντα των Σκοτσέζων» και θα κάνει τα πάντα για «να τερματιστεί η πολιτική λιτότητας» της συντηρητικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. Παρόλα αυτά δεν είπε τίποτε περί ανεξαρτησίας της Σκοτίας, βασικό στόχο του SNP, ή για το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος μετά από αυτό που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο.

Η ηγεσία της ΚΟΠ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις Κύπρος: Σημαντικό βήμα από τους Τουρκοκύπριους για ενοποίηση του κυπριακού ποδοσφαίρου

Κύπρος: Σημαντικό βήμα από τους Τουρκοκύπριους για ενοποίηση του κυπριακού ποδοσφαίρου
Σημαντικό βήμα για ενοποίηση, μετά από 60 χρόνια, του κυπριακού ποδοσφαίρου αποτελεί η απόφαση της Τουρκοκυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΤΚΟΠ) για την εναρμόνιση του καταστατικού της με εκείνο της FIFΑ και της UEFA. Η απόφαση λήφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία σε χθεσινοβραδυνή μαραθώνια έκτακτη γενική συνέλευση. Ο πρόεδρος της Τουρκοκυπριακής Ομοσπονδίας Χασάν Σέρτογλου δήλωσε μετά την γενική συνέλευση: «Ξεκίνησε ένα ταξίδι για το μέλλον του ποδοσφαίρου, της νεολαίας και της χώρας».
Εκπρόσωποι 40 τουρκοκυπριακών ποδοσφαιρικών σωματείων από τα 42, έδωσαν το παρών τους στην έκτακτη γενική συνέλευση. Υπέρ των αλλαγών στο καταστατικό ψήφισαν 38 σωματεία, όπως και ο κ. Σέρτογλου, ενώ δύο σωματεία τήρησαν αποχή.
 

Ο ηγέτης του ιρακινού Κουρδιστάν ζήτησε οι Πεσμεργκά να εξοπλιστούν απευθείας από τις ΗΠΑ

Ο ηγέτης του ιρακινού Κουρδιστάν ζήτησε οι Πεσμεργκά να εξοπλιστούν απευθείας από τις ΗΠΑ
Ο πρόεδρος της αυτόνομης επαρχίας του ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί
Ο πρόεδρος της αυτόνομης επαρχίας του ιρακινού Κουρδιστάν ζήτησε χθες Παρασκευή από την Ουάσινγκτον οι κουρδικές δυνάμεις, οι οποίες μάχονται εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), να εξοπλιστούν απευθείας από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και όχι μέσω της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Ιράκ στη Βαγδάτη. Ο Μασούντ Μπαρζανί επισήμανε ότι η κυβέρνηση στη Βαγδάτη, με την οποία το Κουρδιστάν βρίσκεται σε διένεξη, ιδίως για εδαφικά ζητήματα, δεν έχει τιμήσει μέχρι σήμερα τη συμφωνία που είχε συναφθεί το 2007 ανάμεσα στο γενικό επιτελείο των ΗΠΑ, του Ιράκ και του Κουρδιστάν και προέβλεπε ότι η Βαγδάτη θα παρέδιδε στους Πεσμεργκά, τους Κούρδους μαχητές, ένα μέρος των όπλων που της προμηθεύουν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Παρά τα ιδεολογικά ρήγματα ανάμεσα στις δύο χώρες Οι περιφερειακές κρίσεις στην Μέση Ανατολή φέρνουν κοντά Τουρκία και Σαουδική Αραβία

Οι περιφερειακές κρίσεις στην Μέση Ανατολή φέρνουν κοντά Τουρκία και Σαουδική Αραβία
Η Τουρκία καλλιεργεί πιο στενές σχέσεις με την νέα ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, αφήνοντας στην άκρη πολυετείς διαφορές σχετικά με τη θέση του πολιτικού Ισλάμ και εναρμονίζοντας τις προσπάθειες της με το Ριάντ στην επίλυση περιφερειακών κρίσεων, περιλαμβανομένου και του πολέμου στη Συρία. Η επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο εκ των μεγαλύτερων δυνάμεων στην Μέση Ανατολή, δείχνει να αποδίδει στη Συρία, καταφέρνοντας να βοηθήσει τους ισλαμιστές αντάρτες, που μάχονται πλάι σε ομάδες που υποστηρίζονται από τη Δύση, ενάντια στις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ. Η Τουρκία με το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ, έχει επίσης προσφέρει επιμελητειακή υποστήριξη στη συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που έχει εξαπολύσει αεροπορικές επιθέσεις ενάντια στους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη. Η επιχείρηση αυτή αποτελεί μέρος της πιο στιβαρης περιφερειακής στρατηγικής που ακολουθεί το βασίλειο, υπό την ηγεσία του νέου μονάρχη του, βασιλιά Σαλμάν.

Πάνω από 20 τραυματίες αστυνομικοί ΠΓΔΜ: Ένοπλες συρράξεις στο Κουμάνοβο | Πληροφορίες για πέντε νεκρούς

ΠΓΔΜ: Ένοπλες συρράξεις στο Κουμάνοβο | Πληροφορίες για πέντε νεκρούςΣυνεχίζονται οι ένοπλες συρράξεις σε αλβανόφωνη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο, οι οποίες ξεκίνησαν νωρίς το πρωϊ, μεταξύ ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και μεγάλης ένοπλης ομάδας που εικάζεται ότι αποτελείται από Αλβανούς. Όπως δήλωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας της ΠΓΔΜ Ίβο Κότεσκι, ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας ξεκίνησαν στις 5 το πρωϊ μεγάλη επιχείρηση σε συνοικία της πόλης Κουμάνοβο, για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση «τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας», η οποία όπως ανέφερε ο Κότεσκι εισήλθε στην ΠΓΔΜ από «γειτονική χώρα» με σκοπό επιθέσεις σε κρατικούς θεσμούς. Κατά την είσοδο των δυνάμεων της αστυνομίας στη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο οι ένοπολοι άνοιξαν πυρ εναντίον τους, σημείωσε ο Κότεσκι και πρόσθεσε ότι η αστυνομία, την ώρα αυτή, κάνει ελέγχους σε σπίτια της συνοικίας.

Οι «ανεπιθύμητοι» διώκτες των μνημονίων

Σεφάς Λουμίνα, ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για το εξωτερικό δημόσιο χρέος του ΟΗΕ και τα ανθρώπινα δικαιώματα
Για τους μεγαλόσχημους Eλληνες δημοσιογράφους είναι δύο ασήμαντοι δικηγόροι. Για τα Ηνωμένα Εθνη είναι δύο από τους σημαντικότερους εν ζωή επιστήμονες στον χώρο του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους Ελληνες πολιτικούς των μνημονίων ήταν απλώς μια ενοχλητική φωνή που θα μπορούσε να ενισχύσει τη χώρα απέναντι στους δανειστές της
Το πρώτο καθήκον κάθε κράτους είναι απέναντι στους πολίτες του.
Σεφάς Λουμίνα

Η μετατροπή του χρόνου σε πηγή λήθης…