09 Μαΐου 2015

Ιορδανία: Άρχισε η εκπαίδευση Σύρων «αντικαθεστωτικών» από τις ΗΠΑ


Την έναρξη της εκπαίδευσης των πρώτων δεκάδων εκ των περίπου 15.000 «αντικαθεστωτικών» της Συρίας σε τεχνικές μάχης από Αμερικανούς στρατιωτικούς, με πρόσχημα την προέλαση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», επιβεβαίωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ.Σημείωσε ότι το πρόγραμμα εκπαίδευσης των πρώτων 90 Σύρων, που φέρεται πως ξεκίνησε σε μυστικό στρατόπεδο στην Ιορδανία, αφορά «κρίσιμο και σύνθετο μέρος της εκστρατείας των ΗΠΑ κατά του "Ισλαμικού Κράτους"». Πρόσθεσε ότι και οι 90 «επιλέχθηκαν» ώστε να εξασφαλιστεί ότι τάχα δεν σχετίζονται με ακραίους ισλαμιστές.

Τόνισε ότι θα εκπαιδευτούν συμμετέχοντας σε ένα πρόγραμμα που, όπως ισχυρίστηκε, «δεν θα τους φέρει σε εμπλοκή» με το συριακό στρατό του προέδρου Άσαντ. Ωστόσο, ακολούθως σημείωσε ότι «εάν οι δυνάμεις του Άσαντ εμπλακούν με τους εκπαιδευόμενους Σύρους μαχητές», τότε τα αμερικανικά στρατεύματα «θα έχουν κάποια ευθύνη έναντί τους». Στη συνέχεια όμως κατέληξε ότι το Πεντάγωνο δεν έχει (ακόμη…) καθορίσει όλους τους κανονισμούς εμπλοκής των υπό εκπαίδευση Σύρων σε τέτοιες περιστάσεις, υπονοώντας ότι ο βασικός αντίπαλός τους -τουλάχιστον σε πρώτη φάση…- θα είναι οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους».

Παράλληλα, σε ανταπόκριση του κινεζικού πρακτορείου «XINHUA» από την Ουάσιγκτον, ο απερχόμενος επικεφαλής των Γενικών Επιτελείων αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, φέρεται πως αναφέρθηκε και αυτός στο πρόγραμμα εκπαίδευσης Σύρων ενόπλων κατά των τζιχαντιστών, δηλώνοντας ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα «θα διευρυνθεί με μετρημένο τρόπο, με τη σταθερότητα της συριακής κυβέρνησης να είναι ένας από τους παράγοντες που θα ληφθούν υπόψη».

Βεβαίως, αυτή η εξέλιξη δεν πρέπει να ερμηνευτεί ως «φιλική» ένδειξη των ΗΠΑ έναντι του Σύρου προέδρου, αλλά ως προσωρινή αλλαγή «προτεραιοτήτων», καθώς για την ώρα η κυβέρνηση Ομπάμα φαίνεται να ανησυχεί περισσότερο για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», οι οποίοι ας μην ξεχνάμε γεννήθηκαν και ανδρώθηκαν από τις μυστικές (και μη) υπηρεσίες δυτικών και αραβικών ιμπεριαλιστικών χωρών. Εντούτοις, μία τέτοια αλλαγή «προτεραιοτήτων» φαίνεται πως προκαλεί ενοχλήσεις σε σημαντικούς συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, όπως η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου «Ασοσιέιτεντ Πρες», φέρεται πως έχουν «συμμαχήσει» υποστηρίζοντας τζιχαντιστές του «Μετώπου Νούσρα» στη Βορειοανατολική Συρία γιατί θεωρούν ότι προτεραιότητα «πρέπει» να παραμείνει η ανατροπή της κυβέρνησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ Άσαντ.
902.gr