08 Ιουνίου 2013

Πολεμικές αποζημιώσεις μέσω «κουρέματος»;

http://www.dw.de/image/0,,16865147_303,00.jpg
Εναλλακτικούς τρόπους διευθέτησης του ζητήματος των πολεμικών επανορθώσεων της Γερμανίας στην Ελλάδα συζήτησαν οι συμμετέχοντες σε σχετική εκδήλωση στο Βερολίνο.Το ζήτημα της καταβολής πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία στην Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο χθεσινής εκδήλωσης στα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου στο Βερολίνο. Πολιτικοί και επιστήμονες που συμμετείχαν συγκλίνουν στην άποψη ότι η Γερμανία δεν θα δεχόταν ποτέ το σενάριο της άμεσης πληρωμής επανορθώσεων στην Ελλάδα.

"D-Day" για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ η Δευτέρα

του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Οι προσφορές για την εξαγορά της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ θα κατατεθούν στις μία το μεσημέρι της Δευτέρας. Για τη ΔΕΠΑ δεδομένη θεωρείται η προσφορά της ρωσικής Gazprom. Τα παζάρια, το τίμημα και οι αγωγοί.Στις μία το μεσημέρι της Δευτέρας θα κατατεθούν οι προσφορές για την εξαγορά της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ. Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, για το ΔΕΣΦΑ αναμένονται προσφορές από την αζέρικη Socar και τη ρωσική Negusneft (θυγατρικής της Sintez).Για τη ΔΕΠΑ δεδομένη θεωρείται η προσφορά της ρωσικής Gazprom, ενώ και από την πλευρά της Μ+Μ μικτή εταιρεία των ομίλων Βαρδινογιάννη και Μυτιληναίου, έλεγαν ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει ως προς την προετοιμασία.

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ REUTERS Σύμβολο αλλαγής της Ελλάδας το Καστελόριζο

Σύμβολο αλλαγής της Ελλάδας το ΚαστελόριζοΩς μικρογραφία της Ελλάδας εξετάζει το πρακτορείο Reuters σε εκτενές άρθρο του τις κατηγορίες διαφθοράς και κακοδιαχείρισης δημόσιου χρήματος που αντιμετωπίζει ο δήμαρχος του Καστελόριζου Παύλος Πανηγύρης, τονίζοντας ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας να εγκαταλείψει τον παλιό κακό εαυτό της, καθρεφτίζονται σε ένα νησί 350 κατοίκων.
Το άρθρο ξεκινά υπενθυμίζοντας ότι το συγκεκριμένο απομονωμένο αιγαιοπελαγίτικο νησί ήταν το σημείο που επέλεξε ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου για να «κηρύξει» την είσοδο της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.«Αυτή η κουκκίδα στο ανατολικότερο άκρο της Ευρώπης έχει γίνει σύμβολο του αγώνα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει παλιά δεινά και να οικοδομήσει ένα καλύτερο» συνεχίζει για να αναφερθεί στη συνέχεια στην υπόθεση του δημάρχου του νησιού, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη για υπόθεση διαφθοράς και κακοδιαχείρισης δημόσιου χρήματος.

Αντιστάσεις Για ένα σχέδιο Ανάν… «τηλεφωνικό κατάλογο», μας εκβίαζαν το 2004!

Με τον Σάββα Ιακωβίδη

Είναι θλιβερό και να το καταγράφει κανείς: Μαθαίνουμε όσα κρίσιμα ή χρήσιμα μάς αφορούν, από τρίτους ξένους ή, χειρότερα, από τους Τούρκους. Δύο τραγικά παραδείγματα, ένα παλαιότερο και ένα μόλις πρόσφατο: Όταν ο Γλ. Κληρίδης κατέθεσε χάρτη με τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς, παρά τις υποδείξεις Μακαρίου, το μάθαμε από τον «κακό δαίμονα της Κύπρου», Ρ. Ντενκτάς. Στις 16 Μαΐου 2013, ο Τ/κ πολιτικός Ιζέτ Ιστζιάν, μετά από συνάντησή του με τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, αποκάλυψε πως ο Ντάουνερ επέδωσε στους Αναστασιάδη-Έρογλου πολυσέλιδο έγγραφο για τις συνομιλίες της τελευταίας πενταετίας. Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε, ούτε να απαριθμήσουμε όσα ιλαροτραγικά και κωμικά εκτυλίχθηκαν εκ μέρους του Προέδρου Αναστασιάδη, των συμβούλων του και της Κυβέρνησης. Ψεύδη, διαστρεβλώσεις, απέκδυση ευθυνών, νηπιώδης πολιτική και διπλωματική αντίληψη υπέβαλαν στους πολίτες μιαν εφιαλτική σκέψη: Αν για ένα έγγραφο, οι νυν κυβερνώντες τα έκαναν κυριολεκτικά θάλασσα, τι να σκεφτεί κανείς για τα μέγιστα και τα πολύ περισσότερον σοβαρά και κρίσιμα;

Αναβαθμίζεται η Εθνική Φρουρά

Ο ΥΠΑΜ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟΥΣ ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΟΣ
Ημιεπαγγελματικός στρατός και μείωση της θητείας των κληρωτών, προστασία της ΑΟΖ και ένταξη στον «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» αποτελούν τους τρεις άξονες, πάνω στους οποίους βασίζεται το όραμα της Κυβέρνησης Αναστασιάδη για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς, ανέφερε χθες ο Υπουργός Άμυνας, Φώτης Φωτίου.Παρουσιάζοντας το στρατηγικό πλάνο και τους κύριους στόχους, για την πενταετία 2013-2018, ενώπιον ανώτατων και ανώτερων στελεχών της Εθνικής Φρουράς, στο Κέντρο Μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου, στον Αρχάγγελο, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι «οι γεωπολιτικές ζυμώσεις στην περιοχή μας και η συνεχιζόμενη τουρκική απειλή δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού».

Στήνουν τους Βρετανούς στο σκαμνί οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ

Από: ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΕΝΗΝΤΑΕΞ
  • Θέμα χρόνου η κατάθεση αγωγής από τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ
  • Μετά τον εξώδικο συμβιβασμό των Βρετανών με τους Κενυάτες αντάρτες Μάου-Μάου, ο αριθμός των αγωνιστών της ΕΟΚΑ που διεκδικούν αποζημιώσεις αυξάνεται συνεχώς
  • Ο Θ. ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ επισημαίνει πως οι δικηγόροι έχουν συγκεντρώσει ισχυρά τεκμήρια για δέκα περιπτώσεις

Για την ακύρωση και ανατροπή του Μνημονίου

Του Γιώργου Αϋφαντή
http://opinion24.gr/media/k2/items/cache/eba0b3f922fd6ab7e48e4ca07e727252_L.jpgΤο ερώτημα προς την Κ.Ε. είναι απλό: ποιον πείθουμε ότι θ' ακυρώσουμε και θ' ανατρέψουμε το Μνημόνιο, όταν σπεύδουμε να υιοθετήσουμε την εξωτερική πολιτική που εφαρμόζουν οι μνημονιακοί μας αντίπαλοι και υπαγορεύουν οι δανειστές μας; Πρώτιστος στόχος των 18 σελίδων που συναποτελούν τις θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής για το 1ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστώ ότι είναι η διατύπωση μιας συνεκτικής πολιτικής για την ακύρωση και ανατροπή του Μνημονίου. Και θεωρώ εύλογη την παραδοχή ότι η ακύρωση και ανατροπή του Μνημονίου (δηλ. η αποτελεσματική απόκρουση της πολιτικής που σήμερα καταστρέφει την ελληνική κοινωνία) προϋποθέτει την κατάληψη της κυβερνητικής εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πυρομαχικά-βόμβες στη θάλασσα του Ζυγίου

http://sigmalive.com/application/cache/default/images/news/615x340/zigi.jpg

Από: Sigmalive Τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών βρίσκονται στο βυθό  της θαλάσσιας περιοχής Ζυγίου και αποτελούν απειλή για ανθρώπους, αλιεία, περιβάλλον αλλά και για τις υποδομές φυσικού αερίου, σύμφωνα με έκθεση του ΓΕΕΦ.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος, τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν από το ΓΕΕΦ ενημέρωση σε σχέση με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την πόντιση πυρομαχικών στα θάλασσα. Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έκθεση, από το 1980 μέχρι το 1993 ποντίστηκαν εκατοντάδες πυρομαχικά.  Υπολογίζεται ότι 167 είδη πυρομαχικών βρίσκονται θαμμένα στο βυθό.
Πρόκειται για βλήματα όλμων, νάρκες, χειροβομβίδες, πυραύλους, ρουκέτες και βομβίδες αρμάτων.

H εξέγερση θολώνει το «οικονομικό θαύμα» της Τουρκίας


H εξέγερση θολώνει το «οικονομικό θαύμα» της ΤουρκίαςΑθανασόπουλος Αλ. ΆγγελοςΑν η πολιτική σταθερότητα εκλείψει, οι επενδυτές θα στραφούν αλλού και ο στόχος του Ερντογάν να καταστεί η Αγκυρα περιφερειακή δύναμη θα χαθεί
Οι διαδηλώσεις εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λόγω του αυταρχικού τρόπου διακυβέρνησης και της προώθησης μιας ισλαμοποίησης πτυχών της κοινωνικής ζωής, μπορεί να έχουν αρνητική επίπτωση και σε έναν τομέα που εκ πρώτης όψεως διαφεύγει της προσοχής: στην τουρκική οικονομία. Αν αυτό συμβεί, θα πρόκειται για σοβαρό πλήγμα στην εικόνα του κ. Ερντογάν, ο οποίος έχει οικοδομήσει μεγάλο μέρος της επιτυχίας του στο οικονομικό θαύμα της τελευταίας δεκαετίας που έχει φέρει την Τουρκία μέσα στις πρώτες 20 οικονομίες του κόσμου.

«Ταξίμ» Τουρκίας - Ε.Ε.

Επιμέλεια Μικαέλλα Λοίζου

  • Η τουρκική κρίση δημιουργεί τριγμούς στις σχέσεις της χώρας με την Ένωση
  • Η εκτελεστική επιτροπή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρία για σήμερα, προς πολιτική αντιμετώπιση της κατάστασης
  • Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ προσπάθησε να βγει κι από πάνω, ζητώντας άνοιγμα κεφαλαίων

Τα ξένα κέντρα, ο Ερντογάν και το Ισλάμ

Ηστάση της τουρκικής κυβέρνησης απέναντι στους διαδηλωτές, που δεν περιορίζεται στη χρήση βίας, αλλά τους χαρακτηρίζει πλιατσικολόγους, τρομοκράτες και πιόνια ξένων δυνάμεων, έχει φέρει στο προσκήνιο το ερώτημα αν μπορεί να υπάρξει προοπτική διεξόδου. Προς το παρόν, δεν φαίνεται τέτοια προοπτική. Η κυβέρνηση και τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης καλλιεργούν κλίμα το οποίο όλο και δεσμεύει και υποθηκεύει τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

"Διεθνής διασυρμός και εξευτελισμός της Ελλάδας: Κοινή ελληνο-τουρκική επιχείρηση με θύμα Τούρκο αντικαθεστωτικό!!! "

http://www.alfavita.gr/sites/default/files/styles/large/public/efimerida_0.jpg
ΙnfognomonpoliticsΟι πέρα της μιάς οπτικής γωνίας αναγνώσεις , οδηγούν στα ίδια επώδυνα συμπεράσματα.Η Τουρκική διπλωματία έχει ακτινογραφήσει παρά πολύ καλά την Ελλάδα σε όλα της τα επίπεδα.Δυστυχώς ενώ άπαντες το γνωρίζουν κάνουν ότι μπορούν για να τις προσφέρουν όπλα στην φαρέτρα της και δη τώρα που αδειάζει.Ο Κος Ηλιάδης στο δεύτερο σκέλος του άρθρου του-λέγει μισές αλήθειες και αναφέρομαι τόσο στο στρατόπεδο του Λαυρίου όσο και στην παρουσία Τούρκων "αντικαθεστωτικών" όσο και στο τι αποσκοπεί η εδώ παρουσία τους.Αφρονοι Έλληνες πολιτικοί ενέπλεξαν πολλές φορές την Ελλάδα σε περιπέτειες για Ξένους Υπηκόους προκαλώντας Εθνικές Τραγωδίες. Αρκετά με την εμπλοκή μας σε άλλους σχεδιασμούς. Ως εδώ και μη παρέκει

Τρίζει η τρόικα της Τουρκίας

Η πρόσφατη λαϊκή έκρηξη στην Τουρκία έφερε στο φως και τις ρωγμές στην ηγετική τρόικα Ερντογάν, Γκιουλ και Αριντς
Η πρόσφατη λαϊκή έκρηξη στην Τουρκία έφερε στο φως και τις ρωγμές στην ηγετική τρόικα Ερντογάν, Γκιουλ και Αριντς
Είναι καλοκαίρι του 2001 και το επονομαζόμενο «βαθύ κράτος» ακόμη καλά κρατεί στη γείτονα Τουρκία. Στην πρωθυπουργία της χώρας βρίσκεται ο κεμαλιστής Μπουλέντ Ετσεβίτ. Οσο για τους στρατηγούς, αυτοί παραμένουν... ελεύθεροι και πανίσχυροι.

Με νωπές ακόμη τις μνήμες από το μεταμοντέρνο πραξικόπημα του 1997 ενάντια στον πρώτο ισλαμιστή πρωθυπουργό της χώρας, τον Νετζμετίν Ερμπακάν, τον Αύγουστο του 2001 γεννιέται μία νέα πολιτική παράταξη που ακούει στο όνομα «Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» (AKP). Ιδρυτικά της μέλη είναι τρεις άνδρες: ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Αμπντουλάχ Γκιουλ και ο Μπουλέντ Αρίντς.

Αραβική άνοιξη ή τουρκικό φθινόπωρο;

«Η Τουρκία δεν είναι δημοκρατία δεύτερης κατηγορίας», δήλωσε απαντώντας στον Αμερικανό ομόλογο του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να περισώσει την εικόνα της κυβέρνησής του που όμως, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες, τα τηλεοπτικά στιγμιότυπα και οι ανταποκρίσεις που κάνουν το γύρο του κόσμου, αλλά και οι δηλώσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ της Ε.Ε. και άλλων χωρών, έχει αμαυρωθεί σημαντικά.

«Φάπα» στην Τουρκία Αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων ο Πάπας

http://img.protothema.gr/F06D2556BD6D842B3301EB383D09B123.jpg
Ως «την πρώτη γενοκτονία του εικοστού αιώνα» προσδιόρισε ο Πάπας Φραγκίσκος τη σφαγή των Αρμενίων κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μεταξύ των ετών 1915 και 1918, σύμφωνα με τα αρμενικά μέσα ενημέρωσης.Η αναγνώριση του Πάπα ήρθε μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας.Υπενθυμίζεται, ότι πριν αναδειχθεί επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ο Φραγκίσκος ο Α΄, ως καρδινάλιος της Αργεντινής,  είχε καθορίσει τις σφαγές των Αρμενίων από τους Οθωμανούς ως Γενοκτονία.Το 2006, κατά τη διάρκεια μια τελετής στο Μπουένος Άιρες που ήταν αφιερωμένη στην 91η επέτειο των τραγικών γεγονότων, ο κατόπιν Πάπας, είχε καθορίσει τη σφαγή των Αρμενίων, ως «το μεγαλύτερο έγκλημα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εναντίον του αρμενικού λαού και όλης της ανθρωπότητας», Protothema.gr

ΦΙΕΣΤΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΜΙΣΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΟΥ «Αφησέ μας να τους λιώσουμε στην πλατεία Ταξίμ»

Καμία υποχώρηση από πλευράς του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ερντογάν, ο οποίος επέστρεψε από την τριήμερη περιοδεία του στο εξωτερικό τις πρώτες πρωινές ώρες χθες. Ανέβασε μάλιστα ακόμη περισσότερο τους τόνους στη φιέστα-υποδοχή που του επιφύλαξαν οπαδοί του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΡΧΙΣΕ ΧΘΕΣ ΤΗΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΤΙΚΗ ΓΕΩΤΡΗΣΗ Στήνουν ομπρέλα ασφαλείας, με το φόβο της Αγκυρας

Φόβους για δημιουργία έντασης στην ΑΟΖ της Κύπρου εκφράζει η Λευκωσία, εκτιμώντας ότι η Τουρκία θα θελήσει να δώσει στίγμα της παρουσίας της στην περιοχή, είτε ως «εκπρόσωπος» των Τουρκοκυπρίων είτε ως άμεσα ενδιαφερόμενο μέρος, αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.«Τα κοινά συμφέροντα στην περιοχή επιβάλλουν τη συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ» Στην ανάλυση που γίνεται στην κυπριακή πρωτεύουσα λαμβάνονται υπόψη ως αστάθμητος παράγοντας και η ένταση που επικρατεί στο εσωτερικό της Τουρκίας, αλλά και η πολιτική αστάθεια στο ψευδοκράτος το οποίο οδεύει σε πρόωρες «εκλογές» στο τέλος Ιουλίου.

Τρεις και μια θέσεις για την ηγεμονία

http://www.antinews.gr/wp-content/uploads/2013/06/Chess_king_and_pawns.jpg
Αntinews.gr/To πιο βασικό στοιχείο δεν είναι η διοίκηση της κοινωνίας αυτής καθεαυτής αλλά η απόσπαση της κοινωνικής συναίνεσης.Με δεδομένο το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας μας, το βασικό στοιχείο είναι η απόσπαση να γίνει με την χρήση της πειθούς.Η Απόσπαση της πραγματώνεται όταν ο λαός και η κοινωνία -οι οποίοι δεν είναι διοικούμενοι αλλά η πραγματική εξουσία- πεισθούν ότι το εκάστοτε Πολιτικό πρόσωπο ή το εκάστοτε ιδεολογικό σχήμα το οποίο εκφέρει ικανό πολιτικό λόγο και μιλά ίσια στην εθνική συνείδηση του Πολίτη. εκφράζει ευρύτερες κοινωνικές συναινέσεις και είναι φορέας Εθνικής στρατηγικής.