08 Ιουνίου 2013

Αντιστάσεις Για ένα σχέδιο Ανάν… «τηλεφωνικό κατάλογο», μας εκβίαζαν το 2004!

Με τον Σάββα Ιακωβίδη

Είναι θλιβερό και να το καταγράφει κανείς: Μαθαίνουμε όσα κρίσιμα ή χρήσιμα μάς αφορούν, από τρίτους ξένους ή, χειρότερα, από τους Τούρκους. Δύο τραγικά παραδείγματα, ένα παλαιότερο και ένα μόλις πρόσφατο: Όταν ο Γλ. Κληρίδης κατέθεσε χάρτη με τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς, παρά τις υποδείξεις Μακαρίου, το μάθαμε από τον «κακό δαίμονα της Κύπρου», Ρ. Ντενκτάς. Στις 16 Μαΐου 2013, ο Τ/κ πολιτικός Ιζέτ Ιστζιάν, μετά από συνάντησή του με τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, αποκάλυψε πως ο Ντάουνερ επέδωσε στους Αναστασιάδη-Έρογλου πολυσέλιδο έγγραφο για τις συνομιλίες της τελευταίας πενταετίας. Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε, ούτε να απαριθμήσουμε όσα ιλαροτραγικά και κωμικά εκτυλίχθηκαν εκ μέρους του Προέδρου Αναστασιάδη, των συμβούλων του και της Κυβέρνησης. Ψεύδη, διαστρεβλώσεις, απέκδυση ευθυνών, νηπιώδης πολιτική και διπλωματική αντίληψη υπέβαλαν στους πολίτες μιαν εφιαλτική σκέψη: Αν για ένα έγγραφο, οι νυν κυβερνώντες τα έκαναν κυριολεκτικά θάλασσα, τι να σκεφτεί κανείς για τα μέγιστα και τα πολύ περισσότερον σοβαρά και κρίσιμα;

Τούτων λεχθέντων, ακούμε τις προάλλες από έναν Αμερικανό αυτά που, τουλάχιστον, ο Ν. Αναστασιάδης όφειλε να αναμέλψει και να παραδεχτεί για το σχέδιο Ανάν. Την περ. Τετάρτη, ο Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις, Έρικ Ρούμπιν, μιλώντας στο 29ο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ, που πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον, είπε τα εξής αποκαλυπτικά, όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού: «Μία από τις καθοριστικές δοκιμασίες είναι μια διαφορετική προσέγγιση από το σχέδιο Ανάν. Κάτι με το οποίο συμφωνούν και αυτοί που το είχαν υποστηρίξει. Όλοι συμφωνούν ότι δεν είναι καλή προσέγγιση και δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σ’ αυτήν. Δεν νομίζω ότι ένα έγγραφο μεγέθους τηλεφωνικού καταλόγου είναι πρακτικό, ή δυνατόν να κυβερνηθεί μία χώρα. Είναι ένα σχέδιο για το οποίο ξεκάθαρα οι ψηφοφόροι αποφάσισαν ότι δεν μπορεί να είναι το μέλλον της χώρας». Είναι η πιο σταράτη δήλωση εκ μέρους των ΗΠΑ, μετά από εκείνην την πρωτοφανή και εκβιαστική τοποθέτηση, προ του δημοψηφίσματος πως, αν δεν αποδεχόμασταν το σχέδιο Ανάν, τόνοι κεραμίδια θα έπεφταν στα κεφάλια μας να μας συντρίψουν…


Η εφημερίδα αυτή και οι αρθρογράφοι, αναλυτές και συνεργάτες της πρωτοστάτησαν στην απόρριψη εκείνου του νομικού, συνταγματικού, πολιτειακού και πολιτικού τερατουργήματος. Αποδεικνύεται ξανά και επιβεβαιώνεται πως είχαμε δίκαιο στην καταψήφιση του εκτρώματος Ανάν. Τα σοβαρά συντάγματα και οι σοβαρές προτάσεις λύσης δεν καλύπτουν δέκα χιλιάδες σελίδες αλλά μερικές δεκάδες ή ελάχιστες σελίδες. Θεωρούμε ότι η πιο πάνω δήλωση του Αμερικανού αξιωματούχου έπρεπε να είχε γίνει πριν, μα και μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους δικούς μας πολιτικούς. Κι όμως: Μετά το σωτήριο ΟΧΙ του κυπριακού Ελληνισμού και για τα επόμενα χρόνια, δεν ακούσαμε από κανέναν ένα, τουλάχιστον, εύτολμο mea culpa, μιαν απολογία για την λάθος επιλογή τους, παρά μόνο φτηνές δικαιολογίες και θέσεις πως αν… ξανάρθει παρόμοιο σχέδιο, θα απορριφθεί.

Ο Ν. Αναστασιάδης μέχρι σήμερα αρνείται πεισμόνως να αναγνωρίσει ότι έκανε λάθος. Ο Δ. Χριστόφιας έκανε το παν για να τσιμεντώσει ένα «ναι» στο ανοσιούργημα Ανάν. Και το αποκορύφωμα: Ο νέος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, περιστοιχίζεται από έναν εσμό Αναν-ιστών. Οι πολίτες δεν τον εμπιστεύονται όσον αφορά το Κυπριακό εξαιτίας της Αναν-ικής, αμετανόητης προσκόλλησής του. Γι’ άλλη μια φορά, μαθαίνουμε την αλήθεια και επιβεβαιώνουμε γεγονότα, δυστυχώς, από ξένους. Ή από τους Τούρκους. Η διαφάνεια και η αλήθεια προς τους πολίτες ή η ευθιξία είναι πράγματα ξένα για τους δικούς μας πολιτικάντηδες.