02 Νοεμβρίου 2023

Η Χεζμπολλάχ ο επόμενος στόχος του Ισραήλ;

Η αποκατάσταση εμπιστοσύνης,αισθήματος ασφαλείας, και τους κύρους IDF-Mossad, σε κοινωνία,επιβάλει στο Ισραήλ να στραφεί κατά της Χεζμπολλάχ. Ομως η Χεζμπολλάχ του 2023, δεν είναι η Χεζμπολλάχ του 2006, (όπως και το Ιράν).Πολεμική αντιπαράθεση μαζί της,όμως θα σημάνει αυτόματα περιφερειακό πόλεμο,με απρόβλεπτες διαστάσεις.Το στρατηγικό αδιέξοδο του Ισραήλ,γίνεται μεγαλύτερο καθώς αδυνατεί να δώσει μια πολιτική λύση στο Παλαιστινιακό ζήτημα,και να εξισορροπήσει την επιρροή του Ιράν.Η διπλωματική απομόνωση του δε,συμπαρασύρει και τις ΗΠΑ,βάζοντας τέρμα στην προσπάθεια της να ελέγξει τις εξελίξεις σε Μέση Ανατολή https://www.arabnews.com/node/2401366

Γάζα, οι ένοχοι της Γενοκτονίας


Το Ισραήλ είχε πάντα τον πρώτο λόγο,τόσο στην βία (και) κατά των Παλαιστινίων,όσο και στον πόλεμο της προπαγάνδας με την υποστήριξη δυτικών κυβερνήσεων,των ελεγχόμενων απο αυτές Μέσων Ενημέρωσης,και του πανίσχυρου εβραικού λόμπι κύρια στις ΗΠΑ.Οποιος αμφισβητεί την ισραηλινή εκδοχή,καταγγέλλεται απο κάθε πλευρά.Το Ισραήλ αποκωδικοποιεί την στάση αυτή, ως πλήρη αποδοχή της πολιτικής του, στο Παλαιστινιακό ζήτημα, δηλ. νομιμοποίηση της Γενοκτονίας. Σε ότι αφορά τις ΗΠΑ,το σύνδρομο του Αφγανιστάν,του Ιράκ και της Συρίας (πολεμικές επιχειρήσεις που βασίστηκαν σε ψευδή στοιχεία) ξυπνούν εφιαλτικές θύμησες,απο το τραύμα του Βιετνάμ. Η συνεχή προσπάθεια απόκρυψης της αλήθειας,συμβαδίζει όμως με την προσπάθεια ελέγχου της αντίδρασης της κοινωνίας,,σε περίπτωση αποκάλυψης του μεγέθους της προπαγάνδας. 
Βασισμένο σε https://www.arabnews.com/node/2401356

Η Γάζα δεν είναι Ουκρανία και η Ουκρανία δεν είναι Γάζα.



Το ερώτημα δεν είναι αν η πολεμική αντιπαράθεση Ισραήλ-Χαμάς θα διασπάσει τον συνασπισμό των δυτικών χωρών που υποστηρίζουν την Ουκρανία. Το ερώτημα είναι ότι μια κρίση η οποία εσκεμμένα αφήνεται άλυτη,δεν εξαφανίζεται, αλλά  επανεμφανίζεται-και σε περιόδους και σε μέρη,- όπου οι κυβερνήσεις των δυτικών χωρών είχαν πιστέψει,ότι διασφάλισαν την ειρήνη.

Το γεγονός πως οι εστίες γεωπολιτικής έντασης,(Ουκρανία, Συρία, Ιράκ, Λιβύη, Λίβανος, Γάζα, Αρτσάχ) συνδέονται πολύ στενά μεταξύ τους,δείχνει πως και η διάχυση είναι νομοτελειακή διαδικασία, αλλά και η πιθανότητα να εκραγούν "παγωμένα" σημεία αντιπαράθεσης,υπαρκτό.  

βασισμένο σε https://www.arabnews.com/node/2401336