23 Ιουλίου 2014

ΙΩΑΝΝΗΣ Ν. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ* Οι άλλες μειονότητες στη Θράκη


Περίπου δύο μήνες μετά τις ευρωεκλογές αξίζει να γίνει ένας απολογισμός της υποθέσεως της Σαμπιχά Σουλεϊμάν. Αυτή υπενθύμισε τον προσχηματικό τρόπο με τον οποίο πολιτικοί θεσμοί αντιμετωπίζουν τα μειονοτικά ζητήματα της Θράκης. Εντυπωσίασε, από τη μια, το υποκριτικό ενδιαφέρον για την κ. Σουλεϊμάν από κόμματα και οργανώσεις που σίγουρα δεν χαρακτηρίζονται από την πίστη στην πολυπολιτισμικότητα, τη συνύπαρξη διαφορετικών εθνοτήτων και θρησκειών και την προστασία των δικαιωμάτων των εκτός Θράκης Ρομά. Η Ελλάς έχει καταδικαστεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για υποθέσεις που αφορούν το ατομικό δικαίωμα του εθνοτικού αυτοπροσδιορισμού και τη χρήση της λέξεως «τουρκικός» στην ονομασία σωματείων. Η απροθυμία των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν συνάδει με την αρχή του κράτους δικαίου και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. Προς τούτο, ωστόσο, δεν υπήρξε καμιά διαμαρτυρία από τους οψίμους υπερασπιστές του δικαιώματος της κ. Σουλεϊμάν στον ατομικό αυτοπροσδιορισμό.

Η Χαμάς, ο Νετανιάχου και το δόγμα Dahiya


Το Ισραήλ ορίζει ως εμπόλεμες ζώνες τις κατοικημένες περιοχές μέσα από τις οποίες διοικεί η Χαμάς, με αποτέλεσμα να τις βομβαρδίζει ακόμη και αν προκύπτουν θύματα από τον άμαχο πληθυσμό, εξηγεί ο ομότιμος καθηγητής Μεσανατολικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αλέξανδρος Κούτσης, ο οποίος περιγράφει στο naftemporiki.gr τη διαδρομή από την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών έως την απομόνωση της Χαμάς και τελικά την ενεργοποίηση του στρατιωτικού δόγματος Dahiya.

ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ Τουρκία: Να ενισχυθούν οι εξουσίες του προέδρου

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι επιθυμεί να ενισχυθούν οι εξουσίες του προέδρου στη χώρα του και πρόσθεσε πως αναμένει ότι το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θα καταρτίσει και θα καταθέσει προς ψήφιση, στην Εθνοσυνέλευση, ένα νέο Σύνταγμα μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2015.Ο Ερντογάν ελπίζει να γίνει ο πρώτος απευθείας εκλεγμένος από το λαό πρόεδρος της Τουρκίας στις εκλογές της 10ης Αυγούστου και δεν κρύβει την επιθυμία του να δει το ως σήμερα κυρίως εθιμοτυπικό αυτό αξίωμα να αποκτά μεγαλύτερη ισχύ εάν, σε περίπτωση που κερδίσει.Οι επικριτές του πρωθυπουργού εκφράζουν φόβους ότι  ίσως χρησιμοποιήσει αυτόν τον ρόλο για να συγκεντρώσει κι άλλες εξουσίες. Ο αυταρχισμός που επιρρίπτουν στον Ερντογάν οι αντίπαλοί του θεωρείται πως θα μπορούσε να θέσει εν αμφιβόλω μια δεκαετία οικονομικής ανάπτυξης και, σε σύγκριση με το παρελθόν, πολιτικής σταθερότητας.

ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ Κανονικά οι εξαγωγές όπλων από τη Βρετανία

Η Βρετανία συνεχίζει να εξάγει όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό στη Ρωσία, σύμφωνα με μια έκθεση του βρετανικού κοινοβουλίου που δημοσιεύεται σήμερα, δύο ημέρες μετά τις επικρίσεις του Ντέιβιντ Κάμερον για την πώληση στρατιωτικών πλοίων από τη Γαλλία στη Μόσχα.Ο βρετανός πρωθυπουργός κάλεσε την ΕΕ να απαγορεύσει τις πωλήσεις όπλων στη Ρωσία --η οποία κατηγορείται ότι εξοπλίζει και εκπαιδεύει τους φιλορώσους αυτονομιστές στην Ουκρανία-- και υποστήριξε τη Δευτέρα πως η Βρετανία έχει ήδη σταματήσει τις εξαγωγές αυτές, όπως είχε υποσχεθεί το Μάρτιο.

Ωστόσο η κοινοβουλευτική έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα αποκαλύπτει ότι 251 άδειες που εκδόθηκαν από τη βρετανική κυβέρνηση και επιτρέπουν την πώληση ελεγχόμενων αγαθών συνολικής αξίας περίπου 132 εκατ. στερλινών (167 εκατ. ευρώ), εξακολουθούν να ισχύουν.

Τρίζει η αμερικανική ηγεμονία στην Μέση Ανατολή Η κρίση στην Παλαιστίνη φέρνει ρήγμα στους κόλπους της περιφερειακής συμμαχίας


Του Νίκου Στέλγια
Την στιγμή που το αιματοκύλισμα και οι σφοδρές στην Λωρίδα της Γάζας συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, η Ουάσιγκτον δίνει αγώνα δρόμου για να διατηρήσει την συμμαχία και την ηγεμονική της θέση στην Μέση Ανατολή. Η νέα κρίση στην Παλαιστίνη φέρνει στο προσκήνιο το μεγάλο ρήγμα στους κόλπους της περιφερειακής συμμαχίας, την οποία οικοδόμησε η Ουάσιγκτον την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.
Την Τρίτη, στο Κάιρο βρέθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι . Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τους ανώτατους αξιω-ματούχους της αιγυπτιακής ηγεσίας και κυβέρνησης.Σε μια στιγμή που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν πραγματοποιεί έκτακτες επαφές με όλους τους παράγοντες της Μέσης Ανατολής, ο κ. Κέρι φρόντισε να στείλει στο Ισραήλ και στην Χαμάς το μήνυμα ότι η κυβέρνηση του υποστηρίζει το σχέδιο εκεχειρίας, το οποίο δημιούργησε τις προηγούμενες ημέρες η αιγυπτιακή κυβέρνηση.

«Πού να πάμε;» αναρωτιούνται οι Παλαιστίνιοι Η πλειονότητα των κατοίκων της Γάζας δεν μπορεί να φύγει από την περιοχή

Καθώς τα θύματα αυξάνονταν από την ισραηλινή χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, ο στρατός του Ισραήλ υπενθύμιζε στη διεθνή κοινή γνώμη ότι είχε προειδοποιήσει τους κατοίκους περιοχών που αποτελούσαν στόχο επίθεσης να τις εγκαταλείψουν. Η απάντηση των Παλαιστινίων όμως εδώ, στη Γάζα, ήταν ομόφωνη: Πού πρέπει να πάμε;

Σε σπίτια συγγενών
Τα καταφύγια των Ηνωμένων Εθνών είναι ήδη γεμάτα και κάποιοι Παλαιστίνιοι φοβούνται ότι δεν είναι ασφαλή. Ενα καταφύγιο βομβαρδίστηκε από το Ισραήλ σε προηγούμενη σύγκρουση. Πολλοί κάτοικοι της περιοχής της Γάζας αναζήτησαν προστασία σε συγγενείς,αλλά έχουν μεγάλες οικογένειες οι οποίες συνήθως αποτελούνται από τουλάχιστον δέκα μέλη. Πολλά σπίτια σε ασφαλείς περιοχές είναι ήδη κατάμεστα.

Διωγμός των Χριστιανών της Μοσουλης απο τζιχαντιστές Οι χριστιανοί εκδιώκονται από τη Μοσούλη μετά 16 αιώνες


 Οταν το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας (ISIS) κατέλαβε τη Μοσούλη στις 10 Ιουνίου, οι χριστιανοί που αποτελούν εδώ και αιώνες ένα από τα κύτταρα της πολυεθνικής αυτής πόλης δεν ανησύχησαν. Οι αντάρτες του ISIS, που εδίωκαν μέλη άλλων μειονοτήτων και εκτελούσαν κυβερνητικούς στρατιώτες, δεν τους πείραξαν. Κάποιοι μάλιστα από τους χριστιανούς που είχαν φύγει προσωρινά από την πόλη επέστρεψαν στις εστίες τους, θεωρώντας ότι μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους.Ολα αυτά τελείωσαν απότομα το Σάββατο, όταν το ISIS ανακοίνωσε ότι εκπνέει το τελεσίγραφο, που αφήνει στους χριστιανούς τρεις εναλλακτικές: να ασπασθούν το Ισλάμ, να πληρώσουν έναν ειδικό φόρο ή να «γνωρίσουν το σπαθί». Πολλοί επέλεξαν μια τέταρτη οδό, την οδό της προσφυγιάς, εγκαταλείποντας μια πόλη στην οποία υπήρχε αδιάκοπη χριστιανική παρουσία τους τελευταίους 16 αιώνες.

Πλήγμα στις γερμανικές εξαγωγές από τις κυρώσεις

Ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν προειδοποιεί την ΕΕ: αν υπάρξουν περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις προς τη Ρωσία, οι απώλειες για την ευρωπαϊκή οικονομία θα είναι μεγάλες. Ανησυχία στους γερμανούς εξαγωγείς.
Η αυστηροποίηση των κυρώσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ έναντι της Ρωσίας θα μπορούσε να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία των γερμανικών εξαγωγών. Την ίδια ώρα Ρωσία προειδοποιεί για «μπούμερανγκ» συνεπειών για τις αμερικανικές επιχειρήσεις, αλλά για τον ευρωπαϊκό και ειδικότερα τον γερμανικό εξαγωγικό τομέα.«Επηρεάζεται κάθε τέταρτη γερμανική επιχείρηση που δραστηριοποιείται στις εξαγωγές», ανέφερε πρόσφατα ο Βόλκερ Τρέιερ, διευθυντής στο Τμήμα Εξαγωγών του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (DIHK) σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα «Rheinische Post». Στο μεταξύ, οι γερμανικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται τόσο στη Γερμανία όσο και στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν ήδη δυσκολίες. Μετά την αεροπορική τραγωδία των Μαλαισιανών Αερογραμμών το ζήτημα της ευρωπαϊκής στρατηγικής στο πεδίο της επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων τίθεται επί τάπητος, με αβέβαιες ωστόσο τις συνέπειες για τους γερμανούς εξαγωγείς.

Καταιγίδα τον Σεπτέμβριο

Σαν τεράστιο τάνκερ ή αεροπλανοφόρο που αργεί να στρίψει, η Ευρωζώνη χρειάστηκε δύο χρόνια, από τη δραματική δήλωση Ντράγκι τον Ιούνιο του 2012 μέχρι τη νέα του παρέμβαση στις αρχές Ιουνίου του 2014, αλλά και την ανάδειξη Γιούνκερ στην προεδρία της Επιτροπής για να σταλθεί το μήνυμα ότι η Γερμανία αποδέχεται τη στροφή από τη μονομερή λιτότητα σε σταδιακή και προσεκτική πορεία προς την ανάπτυξη.Δυστυχώς για το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, το πλοίο της Ευρωζώνης αρχίζει τη διόρθωση πορείας την ώρα που εισέρχεται σε θύελλα:Πρώτον, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών καταγράφει τις κοινωνικές και πολιτικές ισορροπίες του Νότου και της Γαλλίας σε οριακό σημείο.Δεύτερον, η σύγκρουση στην Ουκρανία απειλεί να πλήξει το διμερές εμπόριο και την ενεργειακή συνεργασία της ΕΕ με τη Ρωσία, να διογκώσει τις αμυντικές δαπάνες και να δημιουργήσει στην καρδιά της Ευρώπης ένα νέο μέτωπο εισροής προσφύγων λαθρομεταναστών.Τρίτον, η Ευρύτερη Μέση Ανατολή από τους τζιχαντιστές της ISIS στο Ιράκ και στη Συρία μέχρι και τη σύγκρουση Ισραήλ - Χαμάς στη Γάζα αλλά και την κατάσταση πλήρους αναρχίας στη Λιβύη και την Υποσαχάρια Αφρική θα πολλαπλασιάσει τόσο το κύμα προσφύγων στον Νότο της Ευρώπης όσο και αναπόφευκτα την εξαγωγή ακραίας ισλαμικής τρομοκρατίας.

Παράδοση άνευ όρων και περιχαράκωση

Πούτιν: Θα συμβάλλουμε στη διεξαγωγή των ερευνών για το Boeing«Μπορεί να επιβιώσει ο Πούτιν;», διερωτάται σε χθεσινή του ανάλυση στο Stratfor o George Friedman; Σε καλύτερη διατύπωση το ερώτημα διατυπώνεται αν και κατά πόσον μια πολιτική πλήρους εναρμόνισης με τις ΗΠΑ διασφαλίζει μια μίνιμουμ κατοχύρωση των ζωτικών συμφερόντων της Μόσχας σε αντίστιξη με τους κινδύνους που εμπεριέχει η πολιτική που ακολούθησε ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου τα δεκατέσσερα χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία.Η απάντηση είναι αρνητική. Οταν το 1991 βρέθηκαν στην εξουσία οι απερίγραπτοι Γέλτσιν και Κόζιρεφ που ανακοίνωσαν τη διάλυση της ΕΕΣΔ πρώτα στον εμβρόντητο Τζορτζ Μπους και μετά στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, οι ΗΠΑ μεταχειρίσθηκαν τη Ρωσία ως ηττημένη χώρα σε πόλεμο. Ξεκίνησαν από το 1993 τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς και στην πορεία έστησαν ως πρόσχημα συνεργασίας με τη Μόσχα το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

ΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ Η Χαμάς στα βήματα της Χεζμπολάχ

Ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς, Καλέντ Μεσάαλ (αριστερά), συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής και της ΟΑΠ, Μαχμούντ Αμπάς, στο Κατάρ. Οι στόχοι τους μάλλον δεν συνέκλιναν...
Ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς, Καλέντ Μεσάαλ (αριστερά), συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής και της ΟΑΠ, Μαχμούντ Αμπάς, στο Κατάρ. Οι στόχοι τους μάλλον δεν συνέκλιναν... Του Γιώργου Παυλόπουλου
Καθώς μεγαλώνει ο κατάλογος των θυμάτων από τις χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας -στην παλαιστινιακή πλευρά υπάρχουν ήδη πάνω από 500 νεκροί, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, ενώ και οι Ισραηλινοί μετρούν 27 θανάτους (25 στρατιώτες και 2 πολίτες)- δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως ο τερματισμός της εισβολής και των συγκρούσεων μπορεί να επιτευχθεί τις επόμενες ώρες. Κι αυτό διότι, παρά τις εκκλήσεις και παραινέσεις του ΟΗΕ, της Ε.Ε., ακόμη και των ΗΠΑ για εκεχειρία (το επανέλαβε χθες και ο Μπαράκ Ομπάμα), καμία από τις δύο πλευρές δεν δείχνει έτοιμη να κάνει πίσω, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.

Τουρκία: Η επομένη της εκλογής Ερντογάν

http://www.sigmalive.com/application/cache/default/images/news/615x340/%CE%95%CE%A1%CE%9D%CE%A4%CE%9F%CE%93%CE%91%CE%9D3.jpg
Μανδαλίδης ΓιάννηςΤο ενδιαφέρόν στις προσεχείς προεδρικές εκλογές στην Τουρκία δεν στρέφεται τόσο στην σχεδόν σίγουρη εκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο ύπατο αξίωμα της χώρας, αλλά στο όνομα του διαδόχου του στην ηγεσία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).Το θέμα είναι κυρίαρχο στις παρασκηνιακές συζητήσεις εντός του κόμματος και οι περισσότερες απόψεις συγκλίνουν υπέρ της επιστροφής του νυν προέδρου της Δημοκρατίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ.Ο ίδιος ο Ενρντογάν δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά του, θεωρείται ωστόσο σίγουρο ότι έχει ήδη λάβει τις αποφάσεις του για την επομένη των εκλογών της 10ης Αυγούστου.Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, οι Ερντογάν και Γκιουλ θα συναντηθούν μετά τις εκλογές για να ανακοινώσουν και επισήμως την απόφαση, ωστέ να τεθεί το θέμα στα όργανα του κόμματος, τα οποία αναμένεται να καλέσουν τον Αμπντουλάχ Γκιουλ να αναλάβει την ηγεσία του.