03 Νοεμβρίου 2015

Μέρκελ: Κίνδυνος να ξεσπάσουν ένοπλες συγκρούσεις στα Βαλκάνια με αφορμή το προσφυγικό

Απάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου σε όσους την επικρίνουν για την πολιτική που ακολουθεί στο προσφυγικό. Σημείωσε ότι αν η Γερμανία έκλεινε τα σύνορά της με την Αυστρία, θα μπορούσε να προκαλέσει ένοπλες συγκρούσεις στις Βαλκανικές χώρες. "Είναι καθήκον της Γερμανίας να επιβάλλει μια αλληλέγγυα λύση" είπε χαρακτηριστικά
ADVERTISEMENT
Ήδη υπάρχουν εντάσεις σε χώρες των δυτικών Βαλκανίων «και δεν επιθυμώ να φτάσουμε σε ένοπλες συγκρούσεις εκεί», δήλωσε χθες το βράδυ η Μέρκελ στη διάρκεια μιας συγκέντρωσης των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο Ντάρμστατ.

ΕΔΔΑ: Δικαίωση για τον Τούρκο πολιτικό που αρνήθηκε τη γενοκτονία των Αρμενίων

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η καταδίκη του Perincek από δικαστήριο της Ελβετίας για τη δήλωσή του πως «η γενοκτονία των Αρμενίων είναι ένα μεγάλο ψέμα», συνιστά παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία έκφρασης

ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ: Πολλά τα "φάουλ" κατά τη διάρκεια των εκλογών

ImageΈντονη κριτική και πάρα πολλές καταγγελίες για παρατυπίες κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας στην Τουρκία. Όχι από το εξωτερικό μόνο ,αλλά και από το εσωτερικό. Ο τουρκικός Τύπος που ακόμη παραμένει εν λειτουργία εστιάζει σε μια σειρά γεγονότων . Αρκετές τουρκικές εφημερίδες κάνουν λόγο για παρατυπίες την ημέρα τον εκλογών. Οι καταγγελίες τους εστιάζουν : • Στα οχήματα χωρίς πινακίδες που ήταν σταθμευμένα μπροστά από τα εκλογικά κέντρα, φωτογραφίες των οποίων, κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
• Στις διακοπές ρεύματος στα εκλογικά κέντρα
• Στην ασυνήθιστα γρήγορη καταμέτρηση των αποτελεσμάτων (είναι δυνατόν εντός 2 ωρών να έχουν εκδοθεί αποτελέσματα για το 90% της επικράτειας, ειδικά για μια χώρα μεγάλης εδαφικής έκτασης και με αρκετές δυσπρόσιτες περιοχές ?)

"Επενδύστε στην τουρκική αμυντική βιομηχανία" λένε οικονομικοί αναλυτές! Εδώ τι γίνεται;


Image
Όσο εμείς στην Ελλάδα κάνουμε ότι μπορούμε για να “βγάλουμε τα ματιά μας” στον τομέα της οικονομίας που λέγεται αμυντική βιομηχανία στην Τουρκία έχουν δημιουργήσει ένα προϊόν το οποίο είναι ελκυστικό ακόμη και για ξένουν επενδυτές.

Δεν είναι ο Φιλης ο εχθρός

filis
 της Ξένιας Κουναλάκη για τη στήλη Παροράματα και ημαρτημένα
Είχαν αντιδράσει πολλοί πέρσι όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου επέμενε διακαώς να εντάξει στο πολύπαθο νομοσχέδιο περί αντιρατσιστικού λόγου την ποινικοποίηση της γενοκτονίας των Ποντίων. Να γιατί: «Το νομικό τμήμα του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή συντάσσει κείμενο μηνύσεως —με βάση τον περιβόητο αντιρατσιστικό νόμο— που Έλληνες πολίτες θα υποβάλουν κατά του ανεκδιήγητου συριζαίου», ήτοι του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη. Δεν θυμάμαι αν έχει γίνει ποτέ χρήση του αποδεδειγμένα αναποτελεσμικού αντιρατσιστικού νόμου, ήρθε τώρα η ΧΑ να τον επικαλεστεί. Από κοντά και τα τρία τέταρτα των υποψηφίων ηγετών της ΝΔ (Μεϊμαράκης, Τζιτζικώστας και Γεωργιάδης), αλλά και διάφοροι γραφικοί που τον κατηγόρησαν για εθνομηδενισμό και εσχάτη προδοσία, διεκδικώντας την παραίτησή του.

Τι λέει ο ΟΗΕ για τους όρους «γενοκτονία» και «εθνοκάθαρση» Ο ορισμός του εγκλήματος

Τι λέει ο ΟΗΕ για τους όρους «γενοκτονία» και «εθνοκάθαρση»
Τσάβαλος Κωνσταντίνος -Με την επιστημονική κοινότητα να είναι διχασμένη σχετικά με τα όρια μεταξύ γενοκτονίας και εθνοκάθαρσης, ο επίσημος ορισμός που δίνουν τα Ηνωμένα Έθνη για την εθνοκάθαρση είναι «το να καταστήσει κάποιος μια περιοχή εθνικά ομογενοποιημένη, χρησιμοποιώντας μέσα όπως τη βία και τον φόβο, προκειμένου να διώξει από την περιοχή εκείνους τους πληθυσμούς που ανήκουν σε μια άλλη εθνική ή φυλετική ομάδα».

"Το ευρώ έχει κάνει οικονομικά μεγάλο κακό"


"Το ευρώ έχει κάνει οικονομικά μεγάλο κακό"
Ο Μάρτιν Φελντστάιν, θεωρείται κάτι σαν προφήτης των προβλημάτων που θα έφερνε στην Ευρώπη το ευρώ. Στην FAZ ξεκαθαρίζει τους λογαριασμούς του με πολιτικούς που θέλουν να ενώσουν τη γηραιά ήπειρο με το κοινό νόμισμα.
Στη δεκαετία του /90 ο φημισμένος Αμερικανός καθηγητής δημοσίευσε δύο όλο πάθος άρθρα, το ένα στον Economist, και το άλλο στο περιοδικό Foreign Affairs, όπου ουσιαστικά περιέγραφε τα προβλήματα μια κοινής νομισματικής πολιτικής και τις πολιτικές εντάσεις, τις οποίες θα μπορούσε να προκαλέσει. Παρά το ό,τι η υιοθέτηση κοινού νομίσματος θεωρήθηκε ότι ήταν θέμα πολέμου και ειρήνης, όπως το διατύπωσε χαρακτηριστικά ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, κατά την άποψή του το ευρώ αφύπνισε παλιές υφιστάμενες αντιπαλότητες.

Νέα πρόκληση: «Ανάκτορο Αλέξανδρος ο Μακεδόνας» θα λέγεται πλέον το αρχαιολογικό μουσείο των Σκοπίων

Νέα πρόκληση: «Ανάκτορο Αλέξανδρος ο Μακεδόνας» θα λέγεται πλέον το αρχαιολογικό μουσείο των Σκοπίων«Ο Αλέξανδρος ο Μακεδόνας είναι ο μεγαλύτερος και γνωστότερος Μακεδόνας βασιλιάς, ηγεμόνας του συνόλου του τότε παγκόσμιου πολιτισμού», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε πλακέτες γραμμένες στη γλώσσα της ΠΓΔΜΣε «Ανάκτορο Αλέξανδρος ο Μακεδόνας» (Alexander of Macedon Palace) μετονομάσθηκε το νέο αρχαιολογικό μουσείο των Σκοπίων, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.Στο κτήριο του μουσείου τοποθετήθηκαν πλακέτες στη σλαβομακεδονική γλώσσα (μητρική της πλειονότητας των πολιτών της χώρας) και στα αγγλικά, στις οποίες αναγράφεται, μεταξύ άλλων, ότι «ο Αλέξανδρος ο Μακεδόνας είναι ο μεγαλύτερος και γνωστότερος Μακεδόνας βασιλιάς, ηγεμόνας του συνόλου του τότε παγκόσμιου πολιτισμού».

ΞΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΤΗ ΧΩΡΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΟΝΤΙΟΙ «Ζούμε σε καθεστώς εξαθλίωσης»

Οι επαναπατρισθέντες Πόντιοι εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την αντιμετώπιση από την πολιτεία. Στην φωτογραφία, οι Γ. Ηλιάδης και Κ. Μαυρόπουλος.
Ξένοι στην ίδια τους τη χώρα αισθάνονται χιλιάδες Πόντιοι, που επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, αφού τα τελευταία τρία χρόνια στερήθηκαν κάθε εισόδημα.

ΗΠΑ: Ο αμερικανικός στρατός θα επιχειρεί «παντού» όπου το διεθνές δίκαιο το επιτρέπει

https://lefterianews.files.wordpress.com/2015/03/pax-americana.gif
Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις μετακινήσεις τους στη Νότια Σινική Θάλασσα «παντού όπου» το διεθνές δίκαιο το επιτρέπει, δήλωσε στο Πεκίνο ο ναύαρχος Harry Harris, λίγες ημέρες μετά τη διέλευση πολεμικού πλοίου της Αμερικής κοντά στα νησιά των οποίων η Κίνα διεκδικεί την κυριαρχία.«Τα διεθνή ύδατα και ο διεθνής εναέριος χώρος ανήκουν σε όλους» και δεν μπορούν να είναι «υπό την κυριαρχία οποιασδήποτε χώρας» τόνισε ο ναύαρχος Harris, επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στον Ειρηνικό, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κίνα.

Σημαντικό ποσοστό έλαβε ο «Κούρδος Ομπάμα» Η εφημερίδα περιγράφει την πρώτη συνάντηση του 43χρονου Ντεμιρτάς με τον αντίπαλό του


Τον έχουν ονομάσει «Κούρδο Ομπάμα» και οι προοδευτικές ιδέες του έχουν αποσπάσει τον θαυμασμό Δυτικών πρέσβεων, ενώ τα εκλογικά ποσοστά του επέσυρε για δεύτερη φορά την μήνιν του Ταγίπ Ερντογάν. Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο επικεφαλής του φιλοκουρδικού HDP είναι ο «αντι-Ερντογάν».«Ενας από τους λόγους για τους οποίους ο Ντεμιρτάς έχει προξενήσει τόση ανησυχία στον Ερντογάν είναι ότι δεν πρόκειται απλώς για έναν Κούρδο εθνικιστή. Ζητεί ευρύτερα φιλελεύθερα ανοίγματα ώστε να αλλάξουν οι συνθήκες για όλους τους Τούρκους πολίτες, να χειραφετηθούν οι μειονότητες και να μπει τέλος στη μονολιθική εθνική ταυτότητα», σημειώνει η εφημερίδα «Γκάρντιαν». Μιλώντας σε ακροατήρια τα οποία ώς τώρα ήταν καχύποπτα προς τον κουρδικό εθνικισμό, ο Ντεμιρτάς ζητεί μια «ένωση όσων νιώθουν να συντρίβονται».

Θρίαμβος Ερντογάν! Αλλά...


Του Γεωργίου Κ. Φίλη Ph.D.-Θεαματική, εμφατική και επιβλητική νίκη φαίνεται να κατήγαγε το κυβερνών κόμμα του ΑΚΡ στην Τουρκία με τον πρόεδρο της χώρας να έχει κυριαρχήσει κατά κράτος στον πολιτικό χάρτη, τον υπό αμφισβήτηση πρωθυπουργό της και «πατέρα» του νεοθωμανισμού Αχμέτ Νταβούτογλου να σταθεροποιεί μάλλον τη θέση του και τις υπόλοιπες -κεμαλικές- αντιπολιτευόμενες δυνάμεις για ακόμα μία φορά να προσπαθούν να συνέλθουν από μία εκλογική ήττα.Είναι όμως τα πράγματα τόσο απλά και θετικά για το ΑΚΡ και τον πρόεδρο της Τουρκίας, ή μήπως η επικίνδυνη πολιτική απόφαση που υιοθέτησαν να αποσταθεροποιήσουν δηλαδή την Τουρκία για να σταθεροποιήσουν τους ιδίους δεν θα είναι τόσο εύκολο πλέον να αντιστραφεί; Με άλλα λόγια μήπως για την περίπτωση της Τουρκίας θα ισχύσει το ρητό «η εγχείρηση πέτυχε, ο ασθενής πέθανε;»

Υπέρ μικροζυθοποιών...


http://1.bp.blogspot.com/-YjnxpdB5W-g/UfdxWa8R12I/AAAAAAAABjI/yh2Wwlg5DOA/s1600/MicrobreweriesScan10005.JPGΚαρακούσης ΑντώνηςΣτα πολλά χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης ανεδείχθησαν σε περιβάλλον εξαιρετικά δυσμενές μικρές ξεχωριστές παραγωγικές προσπάθειες, που κέρδισαν τον θαυμασμό των περισσοτέρων.Ευφάνταστοι νέοι κυρίως με παράσταση της σύγχρονης ζωής, αντί να πνιγούν στα αδιέξοδα της ανεργίας, της υποαπασχόλησης ή της ετεροαπασχόλησης, δοκίμασαν δυνάμεις και δυνατότητες και αφοσιώθηκαν με μεράκι και μοντέρνο πνεύμα στην παραγωγή αγαθών.
Με ελάχιστους πόρους, με βασικό όπλο τη γνώση και εφόδιο σύγχρονες αντιλήψεις για το μάρκεντινγκ, ανέπτυξαν πλεονεκτήματα και παρήγαγαν ιδιαίτερα προϊόντα, τα οποία μπορούσαν να σταθούν πρώτα στις μικρότερες τοπικές αγορές και αργότερα σε ευρύτερες και μεγαλύτερες.

Ο Χειμώνας της Μεγάλης Οργής και της Απάθειας

GREEK PEOPLE CRISIS
Βραδιάζει νωρίς πια και το σκοτάδι επιτείνει την ένταση των εικόνων. Είμαι έξω από ένα φαρμακείο. Η ουρά είναι τεράστια γατί έχει ξεκινήσει η απεργία των φαρμακοποιών. Το σκοτάδι δεν μπορεί να κρύψει την απελπισία στα μάτια αυτών που βρίσκονται στην ουρά. Αν κάτι κατάφερε η κρίση είναι τα προβλήματα πλέον να είναι συλλογικά. Οι πρώτες δόσεις στην Εφορία έχουν ήδη δοθεί, ο ΕΝΦΙΑ έχει ήδη δημοσιοποιηθεί και κάτι ακούγεται για αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας! Απέναντι ένας άστεγος ψάχνει στα σκουπίδια. Το σκοτάδι δεν μπορεί να κρύψει τα βλέμματα που τον ακολουθούν στην πορεία του προς τη λήθη. Είναι βλέμματα που από το 2010 έχουν εθιστεί στη φρίκη της απόλυτης φτώχειας. Ο άνθρωπος συνηθίζει την ομορφιά και εθίζεται στην ασχήμια. Και είναι πλέον πάρα πολλά τα χρόνια που ζούμε αυτό τον παρατεταμένο Χειμώνα της Οργής και της Απάθειας. Ένα συνονθύλευμα-μυθιστόρημα των Τζον Στάινμπεκ και Κάφκα εμπρός στα κατώφλια μας χειμώνα καλοκαίρι.

Το μεγάλο στοίχημα των Νταβούτογλου και Ερντογάν

ERDOGAN DAVUTOGLU

Από ότι φαίνεται με την δεύτερη φορά τα κατάφερε. Αναφερόμαστε στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και στην άνετη επικράτηση του εκλεκτού του για την πρωθυπουργία, Αχμέντ Νταβούτογλου και ηγέτη του κόμματος της «Αρετής και της Δικαιοσύνης».Είναι δεδομένο ότι με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων, ο Ταγίπ Ερντογάν θα είναι για τα επόμενα χρόνια ο κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού στη γειτονική μας χώρα.

Ελευθερωτής ή δυνάστης;

ERDOGAN

Το Νοέμβριο του 2002 είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω, για λίγες μέρες, την πρώτη προεκλογική εκστρατεία του Ερντογάν. Ταξίδεψα με το πούλμαν που τον μετέφερε από πόλη σε πόλη. Όπου φθάναμε, το ίδιο σκηνικό. Όλη η πόλη μαζεμένη στην πλατεία. Φτωχοί άνθρωποι, γυναίκες με μαντίλα, τεράστια πλήθη. Παντού το ίδιο πάθος, δάκρυα, συγκίνηση. Στην πιο μικρή πόλη, ο Ερντογάν παρήγαγε ηλεκτρικές δονήσεις αντίστοιχες της συγκέντρωσης του Καραμανλή, στην πλατεία Αριστοτέλους το '74 ή του Ανδρέα, το '81, στην πλατεία Συντάγματος. Η Τουρκία, η βαθιά, θρησκευόμενη, φτωχή Τουρκία, διστακτική ακόμη και φοβισμένη, τον υποδεχόταν ως ελευθερωτή. Όπως είχε υποδεχθεί τον Μεντερές, τον πρώτο μη κεμαλικό πρωθυπουργό, την δεκαετία του '50, δίνοντάς του τρεις εκλογικές νίκες- με ποσοστά έως και 57% !- πριν ένα στρατιωτικό πραξικόπημα τον ανατρέψει και τον οδηγήσει στην αγχόνη.

Ανοίγουν επικοινωνιακό πόλεμο με τους αγρότες


Δικαιολογημένες είναι κατά το υπουργείο Οικονομικών οι επιβαρύνσεις που έρχονται, έως και 52%, στα αγροτικά εισοδήματα με βάση το τρίτο Μνημόνιο αφού, ούτε λίγο ούτε πολύ, οι παράγοντες του υπουργείου υποστηρίζουν ότι μέχρι σήμερα ο αγροτικός κόσμος δεν πλήρωνε τίποτα στην Εφορία και επομένως πρέπει να οδηγηθεί στην εξαθλίωση.Καθόλου τυχαία, την παραμονή του νέου κύκλου κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει οι αγρότες και ο οποίος προκαλεί ισχυρό «πονοκέφαλο» στο Μέγαρο Μαξίμου, λόγω των εκρηκτικών αντιδράσεων που δεν αποκλείεται να προκληθούν εντός και εκτός κυβέρνησης, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου «επενδύουν» και πάλι στον κοινωνικό αυτοματισμό και επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου για να πείσουν την κοινή γνώμη για το άδικο των αιτημάτων των αγροτών, αφού και αυτοί πρέπει να «γονατίσουν» για το καλό του Μνημονίου όπως και όλοι οι φορολογούμενοι.

Τουρκία: 35 συλλήψεις σε νέα επιχείρηση σκούπα κατά προσκείμενων στον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν

http://galeri12.uludagsozluk.com/567/chp-cemaat-karde%C5%9Fli%C4%9Fi_713034.jpg
Τουλάχιστον 35 άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα στην Τουρκία στο πλαίσιο δικαστικής έρευνας που ξεκίνησε στη Σμύρνη, στην δυτική Τουρκία, κατά προσκείμενων στον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, του "υπ'αριθμόν ένα εχθρού του λαού" για τον ισλαμοσυντηρητικό πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.Η επιχείρηση αυτή διεξήχθη σε 18 επαρχίες της χώρας και είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη αστυνομικών και δημόσιων λειτουργών που ήταν ύποπτοι για "κατοχή στρατιωτικών εγγράφων και εμπιστευτικών εγγράφων", διευκρίνισε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Οι υποθήκες ενός θριάμβου

Ερντογάν και Νταβούτογλου δεν θα δυσκολευτούν να βρουν τις δεκατέσσερις ψήφους βουλευτών που χρειάζονται για να τροποποιήσουν το Σύνταγμα και να προκηρύξουν δημοψήφισμα. Είναι θέμα χρόνου η συγκρότηση προεδρίας γαλλικού τύπου με πρωθυπουργό περιορισμένων αρμοδιοτήτων. Τα παραπάνω εκ πρώτης όψεως είναι η ολοκλήρωση ενός θριάμβου. Η νίκη όμως των Ερντογάν-Νταβούτογλου στις εκλογές της Κυριακής έγινε δυνατή με μεθοδεύσεις που εγγράφουν υποθήκες στην εσωτερική σταθερότητα, ενώ την ίδια στιγμή η Τουρκία είναι όσο ποτέ άλλοτε απομονωμένη στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Φίλης: Αναγνωρίζουμε τον πόνο των Ποντίων αλλά δεν ήταν γενοκτονία

http://static.pblogs.gr//451224-%CE%93%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BD%CE%AF%CE%B1%20%CE%A0%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%AF%CF%89%CE%BD_%CE%9A%CE%B5%CE%BC%CE%AC%CE%BB.jpg«Πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος, έκανα τη δήλωση, συμμεριζόμενος απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων. Κάναμε διάκριση ανάμεσα στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και το φαινόμενο της γενοκτονίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι, από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία με αυστηρή επιστημονική έννοια», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, στον Νίκο Χατζηνικολάου και “στον ενικό”.  Τα όσα είπε ο κ. Φίλης προκάλεσαν την αντίδραση ενός άνδρα που βρισκόταν στο κοινό, που του φώναξε "γενοκτονία ήταν". "Εντάξει, δεν θα μπω σε αυτό το διάλογο. Καμία αντίρρηση. Υπάρχουν απόψεις. Ούτε εγώ θέλω να επιβάλλω τις προσωπικές μου απόψεις ως κρατική πολιτική. Η κρατική πολιτική αναγνωρίζει ημέρα γενοκτονίας του Ποντιακού ελληνισμού" http://www.newsit.gr/