03 Νοεμβρίου 2015

ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ: Πολλά τα "φάουλ" κατά τη διάρκεια των εκλογών

ImageΈντονη κριτική και πάρα πολλές καταγγελίες για παρατυπίες κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας στην Τουρκία. Όχι από το εξωτερικό μόνο ,αλλά και από το εσωτερικό. Ο τουρκικός Τύπος που ακόμη παραμένει εν λειτουργία εστιάζει σε μια σειρά γεγονότων . Αρκετές τουρκικές εφημερίδες κάνουν λόγο για παρατυπίες την ημέρα τον εκλογών. Οι καταγγελίες τους εστιάζουν : • Στα οχήματα χωρίς πινακίδες που ήταν σταθμευμένα μπροστά από τα εκλογικά κέντρα, φωτογραφίες των οποίων, κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
• Στις διακοπές ρεύματος στα εκλογικά κέντρα
• Στην ασυνήθιστα γρήγορη καταμέτρηση των αποτελεσμάτων (είναι δυνατόν εντός 2 ωρών να έχουν εκδοθεί αποτελέσματα για το 90% της επικράτειας, ειδικά για μια χώρα μεγάλης εδαφικής έκτασης και με αρκετές δυσπρόσιτες περιοχές ?) • Στη μη πρόσβαση στην ιστοσελίδα του Ανωτάτου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK) την ημέρα των εκλογών.
• Επιπλέον, υπάρχουν καταγγελίες για προσπάθειες εκλογικής νοθείας. Σύμφωνα με μαρτυρίες, σε αρκετούς νομούς, συμπεριλαμβανομένων και της Κων/πολης και Άγκυρας, ζητήθηκε στην εφορευτική επιτροπή να υπογράψουν κενές αναφορές για αποτελέσματα που ακόμα δεν είχαν καταμετρηθεί. Φωτογραφίες των κενών αναφορών κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το γραφείο του Νομάρχη της Κωνσταντινούπολης, με γραπτή ανακοίνωσή του γνωστοποίησε την διεξαγωγή έρευνας για έξι οχήματα χωρίς πινακίδες που υπήρχαν έξω από εκλογικά κέντρα. Να σημειωθεί ότι αποκαλύφθηκε ότι ορισμένα από τα οχήματα αυτά ανήκουν στην αστυνομία.
Στον Τύπο γίνεται επίσης λόγος και για τον δήμαρχο της πόλης Γκιούνιουτζέκ του νομού της Αμάσια ο οποίος φέρεται να ψήφισε νωρίς το βράδυ του Σαββάτου κατά παράβαση της εκλογικής διαδικασίας.
Οι ισχυρισμοί για εκλογική νοθεία ενισχύονται και από το γεγονός ότι στις ανατολικές περιοχές της χώρας η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 7 το πρωί αντί για τις 8 που ίσχυσε για το υπόλοιπο της Τουρκίας.
Επιπρόσθετα, η ισχυρή αστυνομική παρουσία σε ορισμένες περιοχές της χώρας προκάλεσε αισθήματα φόβου στους ψηφοφόρους ενώ δεν έλειψαν και οι συγκρούσεις μικρής όμως κλίμακας κυρίως μεταξύ μελών του ΑΚΡ και του HDP. Ο Τύπος καταγγέλλει ότι στα εκλογικά κέντρα στα νοτιοανατολικά ο κόσμος αναγκάστηκε να ψηφίσει κάτω από το βλέμμα των ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας οπλισμένων με αυτόματα όπλα ενώ έξω από τα εκλογικά κέντρα ήταν παραταγμένα τεθωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας.
Τέλος, στο Τζίζρε η αστυνομία εισέβαλε σε ένα εκλογικό κέντρο έπειτα από καταγγελίες ότι μέλος του HDP απειλούσε με όπλο τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν HDP. (Today’s Zaman)

ΠΗΓΗ: ΤODAYSZAMAN