13 Φεβρουαρίου 2014

"Μουδιασμένη" η ΠΓΔΜ για την επίσκεψη Βενιζέλου

Με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα και εν μέρει εμπαθείς αναφορές «υποδέχονται» τα κρατικά και φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, αλλά και κυβερνητικοί παράγοντες της χώρας, την επικείμενη επίσκεψη του Ευάγγελου Βενιζέλου, στην ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο περιοδείας του σε πρωτεύουσες των Δυτικών Βαλκανίων, με την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ. Ο κ. Βενιζέλος αναμένεται, κατά το διάστημα από 18 έως 21 Φεβρουαρίου, να επισκεφθεί το Βελιγράδι, την Ποντγκόριτσα, την Πρίστινα, τα Σκόπια, τα Τίρανα και ίσως και το Σεράγεβο. Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι, δήλωσε ότι συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Έλληνα ομόλογό του, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζει να έρθει στα Σκόπια, την επόμενη Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τον κ. Πόποσκι, το ζήτημα της ονομασίας δεν αναμένεται να κυριαρχήσει στην επίσκεψη.

Συμμετοχή της φρεγάτας «Ψαρά» στη ναυτική επιχείρηση της Ε.Ε. στη Σομαλία


Στη ναυτική δύναμη της Ε.Ε., που έχει αναπτυχθεί στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Σομαλίας για την καταπολέμηση της πειρατείας, θα ενταχθεί για το επόμενο τρίμηνο η φρεγάτα «Ψαρά», η οποία απέπλευσε σήμερα από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας.Στην επιχείρηση «ΑΤΑΛΑΝΤΑ», που αποτελεί την πρώτη ναυτική επιχείρηση της Ε.Ε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, συμμετείχε το Πολεμικό Ναυτικό με προσωπικό και μέσα από την έναρξή της το 2008 (αναλαμβάνοντας παράλληλα και τη Διοίκηση της Δύναμης)  έως το 2012 και έκτοτε έως σήμερα με επιτελείς στο Στρατηγείο και στον εν πλω Διοικητή.

Ειδική επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις θεσπίζει η Βουλή

Τη σύσταση ειδικής μόνιμης κοινοβουλευτικής επιτροπής για τις γερμανικές οφειλές, αποφασίζει το επόμενο διάστημα η Ολομέλεια της Βουλής.Η σχετική εισήγηση εγκρίθηκε ομόφωνα σήμερα από τη Διάσκεψη των Προέδρων κι έτσι τις επόμενες ημέρες θα την επικυρώσει η Ολομέλεια.Αρχικά η πρόταση είχε υποβληθεί το 2012 από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και επανήλθε πρόσφατα με νεότερο αίτημα από τον βουλευτή Μανώλη Γλέζο.. ΕΝΤΥΠΗ KAΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η Τουρκία μια από τις μεγαλύτερες 'φυλακές' του κόσμου Δυο μη κυβερνητικές οργανώσεις κατατάσσουν τη χώρα ως μια από τις πιο καταπιεστικές


Η Τουρκία παρέμεινε το 2013 μια από τις μεγαλύτερες "φυλακές" του κόσμου για τους δημοσιογράφους και ένα από τα πιο καταπιεστικά κράτη του πλανήτη όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου, υπογράμμισαν δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις στις ετήσιες εκθέσεις τους που δόθηκαν στη δημοσιότητα παράλληλα χθες.
Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) τοποθέτησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την Τουρκία μεταξύ των κρατών που θεωρεί τις μεγαλύτερες "φυλακές" για τους δημοσιογράφους, αφού στα τέλη του 2013 τουλάχιστον 40 δημοσιογράφοι παρέμεναν εγκάθειρκτοι, από 49 την 1η Δεκεμβρίου 2012-δηλαδή περισσότεροι από ό,τι στο Ιράν (35) και στην Κίνα (32), όπως ανέφερε αυτή η ΜΚΟ. Η πλειονότητα των φυλακισμένων Τούρκων δημοσιογράφων έχει καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης βάσει των διατάξεων της δρακόντειας αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, ιδίως εξαιτίας της υποστήριξής τους στον αγώνα της κουρδικής μειονότητας, τόνισε η CPJ.

Ο κρίκος που λείπει...

Η κινητικότητα στην ευρύτερη Μέση Ανατολή δεν έχει προηγούμενο: Εν εξελίξει δυναμική πλήρους προσέγγισης ΗΠΑ-Ιράν παρά τις όποιες δυσκολίες και παλινδρομήσεις, δυναμική συμφιλίωσης Τουρκίας-Ισραήλ αλλά και έντονο ενδιαφέρον της αμερικανικής πλευράς για επίλυση του Κυπριακού.Κεντρικός άξονας, σημείο αναφοράς που επηρεάζει αν δεν πυροδοτεί τις υπόλοιπες εξελίξεις, είναι η εξομάλυνση των σχέσεων Ουάσιγκτον-Τεχεράνης, που όταν θα υλοποιηθεί θα θέσει τις υπόλοιπες περιφερειακές δυνάμεις στο δίλημμα της προσαρμογής ή μιας εναντίωσης υψηλού κόστους.Για τη χειμαζόμενη Τουρκία του Ερντογάν η απάντηση δίνεται έμπρακτα με την αποφυγή κάθε ενέργειας που θα μπορούσε να παρενοχλήσει τη νέα προσέγγιση των ΗΠΑ απέναντι στη Δαμασκό και την Τεχεράνη.

Ισραήλ - Τουρκία: Εμπλοκή με τις αποζημιώσεις για το Μαβί Μαρμαρά; Στον Ερντογάν επιρρίπτουν τις ευθύνες οι Ισραηλινοί

Νέα κρίση στις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ
Ο ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων κατηγόρησε την Πέμπτη τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι μπλοκάρει τη συμφωνία για τις αποζημιώσεις στα θύματα της ισραηλινής εφόδου, το 2010, στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά, ναυαρχίδα διεθνούς νηοπομπής που έπλεε ανοικτά της Λωρίδας της Γάζας με στόχο να σπάσει τον αποκλεισμό της.«Είμαι υπέρ της σύναψης συμφωνίας με την Τουρκία αλλά η παρούσα εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις οφείλεται στον Ερντογάν. Δεν καταλαβαίνω τη στάση της Τουρκίας και του Ερντογάν», δήλωσε ο Γιουβάλ Στάινιτς στο ισραηλινό ραδιόφωνο.

Ρωσικό σχέδιο για Συρία

Το δικό της σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία και την πρόσβαση στις οργανώσεις αρωγής, μετά την απόρριψη του κειμένου το οποίο συνέταξαν οι δυτικές και οι αραβικές χώρες, κατέθεσε η Ρωσία, όπως δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

"Παρουσιάσαμε το δικό μας σχέδιο απόφασης για τη Συρία στο ΣΑ του ΟΗΕ", δήλωσε ο Λαβρόφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και πρόσθεσε ότι σε αυτό παρουσιάζεται "η (ρωσική) άποψη για τον ρόλο που μπορεί να αναλάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας αν θέλουμε να βρεθεί μία λύση στα προβλήματα και όχι να ανταγωνιζόμαστε η μία πλευρά την άλλη".Ο Λαβρόφ είπε ότι στο ίδιο σχέδιο απόφασης περιλαμβάνεται και η πρόταση της Μόσχας για "την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας" στη Συρία. "Η τρομοκρατία σίγουρα είναι εξίσου σοβαρό πρόβλημα (με την ανθρωπιστική κρίση)", δήλωσε.
 

Διμέτωπη ελεγχόμενη ένταση


Mια εβδομάδα από τη δημοσιοποίηση της απαξίωσης των HΠA για την πολιτική της E.E. στην Oυκρανία, την ανασκευή-συγγνώμη που επακολούθησε και τη δημόσια έκφραση δυσαρέσκειας της Γερμανίας, το επεισόδιο κάθε άλλο παρά ως αποσπασματικό προβάλλει, ως οφειλόμενο στην ένταση της αξιωματούχου του Στέιτ Nτιπάρτμεντ Nούλαντ.H Oυάσιγκτον εμφανίζεται πρώτον να κινείται άκρως επιθετικά απέναντι στη Mόσχα, με την οποία συνεργάζεται στη Mέση Aνατολή αλλά και να αδειάζει τη σύμμαχο της Γερμανία και την E.E. για λανθασμένες και ανεπαρκείς κινήσεις στην Oυκρανία, λίγες μέρες μετά την εξαγγελία στη Διάσκεψη Aσφαλείας του Mονάχου από τον πρόεδρο Γκάουκ, τον υπουργό Eξωτερικών Σταϊμάγιερ και την υπουργό Aμυνας Φον ντερ Λέγιεν της πλήρους διεθνούς πολιτικής και στρατιωτικής δραστηριοποίησης και εμπλοκής του Bερολίνου.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ Στήριξη Πούτιν στον στρατάρχη Σίσι για την προεδρία της Αιγύπτου

Την υποψηφιότητα του στρατάρχη Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι για την προεδρία της Αιγύπτου, δήλωσε πως υποστηρίζει ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στη διάρκεια συνάντησης στη Μόσχα με το νέο ισχυρό άνδρα και αρχηγό του στρατού στην Αίγυπτο.

Στήριξη Πούτιν στον στρατάρχη Σίσι για την προεδρία της Αιγύπτου «Γνωρίζω ότι αποφασίσατε να υποβάλετε υποψηφιότητα για την προεδρία στην Αίγυπτο. Σας εύχομαι επιτυχία», τόνισε ο Πούτιν στον στρατάρχη Σίσι, όπως μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση.Ο ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα για στενότερη συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες μετά τις εκλογές.Στις 27 Ιανουαρίου, το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων, το κορυφαίο στρατιωτικό όργανο της Αιγύπτου, ενέκρινε την υποψηφιότητα του αλ Σίσι για την προεδρία.Ο αρχηγός των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων βρίσκεται στη Μόσχα μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Ναμπίλ Φάχμι. Οι δυο αξιωματούχοι είχαν συνομιλίες νωρίτερα σήμερα με το ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.http://www.ethnos.gr

Ραγισμένο γυαλί...

Η διευθέτηση της υπόθεσης του Μαβί Μαρμαρά θα ολοκληρωθεί σύντομα και με τρόπο που να ικανοποιεί και την Τουρκία και το Ισραήλ, ώστε να μπορέσουν να εξομαλύνουν τις σχεδόν επί τέσσερα χρόνια βραχυκυκλωμένες διμερείς σχέσεις τους.Η εξέλιξη αυτή, ζητούμενη σχεδόν από την επαύριον της αιματηρής σύγκρουσης με θύματα Τούρκους ακτιβιστές στα ανοικτά της Γάζας, επιταχύνθηκε από τις πρόσφατες εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.Η στροφή της Ουάσιγκτον σε σχέση με το Ιράν και τη Συρία έπληξε για διαφορετικούς λόγους τις επιδιώξεις της Αγκυρας και του Τελ Αβίβ, με τις ΗΠΑ να πιέζουν πλέον ανοικτά τον μεν Νετανιάχου για επίλυση του Παλαιστινιακού, τον δε Ερντογάν για τερματισμό της προσπάθειας ελέγχου της κουρδικής οντότητας του Βορείου Ιράκ, με τη διοχέτευση της πετρελαϊκής του παραγωγής μέσω της τουρκικής επικράτειας.

Στα ελληνικά και τα αραβικά Εγχειρίδιο που κωδικοποιεί τη σαρία ετοιμάζει το Υπ.Παιδείας

Αθήνα: Τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής για τη σύνταξη εγχειριδίου που θα κωδικοποιεί τη σαρία αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας, ανταποκρινόμενη στα αιτήματα των μουφτήδων Ξάνθης, Κομοτηνής και Διδυμοτείχου. Σύμφωνα με το Έθνος, το εγχειρίδιο θα αφορά σε πρώτη φάση αποκλειστικά τους μουσουλμάνους της Θράκης και θα κυκλοφορήσει στην ελληνική και την αραβική γλώσσα.

Η επιτροπή για τη σύνταξη του βιβλίου θα αποτελείται από τους τρεις μουφτήδες, με πρόεδρο τον μουφτή Κομοτηνής Μέτσο Τζαμαλή.

Τις επόμενες μέρες αποφασίζεται παραμονή ή αποχώρηση Παραπλανητικός ο Πρόεδρος, λέει ο Νικόλας Παπαδόπουλος

Παραπλανητικός ο Πρόεδρος, λέει ο Νικόλας Παπαδόπουλος
Λευκωσία: Βαρύτατες κατηγορίες εναντίον του Προέδρου Αναστασιάδη εξαπέλυσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, λίγες ώρες μετά το διάγγελμα του Προέδρου, στο οποίο εξήγησε το κοινό ανακοινωθέν των δύο πλευρών.Σε πρωινές του δηλώσεις στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «ο κ. Αναστασιάδης επέλεξε να υπαναχωρήσει και να δώσει το κατάλοιπο εξουσίας στους Τουρκοκύπριους»

Δηλώσεις του αρχηγού του Κόμματος Δημοκρατίας και Ειρήνης Την αυτονομία τους από την Τουρκία ανακηρύσσουν οι Κούρδοι


Mετά τις δημοτικές εκλογές της Τουρκίας στις 30 Μαρτίου - Σοβαρές συνέπειες για την πολιτική σταθερότητα στην γείτονα χώρα 
Την αυτονομία τους από την Τουρκία ανακηρύσσουν οι ΚούρδοιΈνα βήμα μπροστά προς την δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους προχωρούν οι Κούρδοι της Τουρκίας, σύμφωνα με δηλώσεις του αρχηγού του φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας, BDP, (Κόμμα Δημοκρατίας και Ειρήνης), Σελαχατιν Ντεμιρτάς. Η είδηση αυτή που μεταδόθηκε σχεδόν από όλα τα τουρκικά ΜΜΕ και προκάλεσε μεγάλη αίσθηση αλλά και έντονη ανησυχία στην Άγκυρα, είναι ότι σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του αρχηγού του φιλοκουρδικού κόμματος, Σελαχατιν Ντεμιρτάς, μετά τις δημοτικές εκλογές της Τουρκίας που θα γίνουν στις 30 Μαρτίου, οι Κούρδοι θα ανακηρύξουν μονομερώς την αυτονομία τους στις επαρχίες όπου κατοικεί στην συντριπτική τους πλειοψηφία αμιγής κουρδικός πληθυσμός.