13 Φεβρουαρίου 2014

"Μουδιασμένη" η ΠΓΔΜ για την επίσκεψη Βενιζέλου

Με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα και εν μέρει εμπαθείς αναφορές «υποδέχονται» τα κρατικά και φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, αλλά και κυβερνητικοί παράγοντες της χώρας, την επικείμενη επίσκεψη του Ευάγγελου Βενιζέλου, στην ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο περιοδείας του σε πρωτεύουσες των Δυτικών Βαλκανίων, με την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ. Ο κ. Βενιζέλος αναμένεται, κατά το διάστημα από 18 έως 21 Φεβρουαρίου, να επισκεφθεί το Βελιγράδι, την Ποντγκόριτσα, την Πρίστινα, τα Σκόπια, τα Τίρανα και ίσως και το Σεράγεβο. Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι, δήλωσε ότι συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Έλληνα ομόλογό του, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζει να έρθει στα Σκόπια, την επόμενη Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τον κ. Πόποσκι, το ζήτημα της ονομασίας δεν αναμένεται να κυριαρχήσει στην επίσκεψη.


«Πιστεύω ότι το διμερές ζήτημα δεν έχει μεγάλες προοπτικές να τεθεί σε αυτό το πλαίσιο επειδή η τρέχουσα στρατηγική της Ελλάδας είναι να αποφευχθεί η συζήτηση επ΄αυτού, ενώ θα δοθεί έμφαση (σ.σ: εκ μέρους του κ. Βενιζέλου) στον ρόλο και τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ» δήλωσε.
Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, με αφορμή τις δηλώσεις Πόποσκι εκτιμούν ότι «είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Βενιζέλος κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια δεν θα κομίσει τίποτα καινούργιο». Ο μεγαλύτερος ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός «Σίτελ» σχολιάζει ότι ο Ευ. Βενιζέλος «θα επαναλάβει, με διπλωματικό τρόπο, τη στήριξη για τις διαδικασίες ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης της Μακεδονίας και ταυτοχρόνως θα επαναλάβει τις κόκκινες γραμμές για το όνομα για το οποίο η Ελλάδα διατείνεται ότι δεν συνιστά διμερές πρόβλημα».

Η κρατική τηλεόραση της ΠΓΔΜ σχολιάζει ότι «ο κ. Βενιζέλος, με την κίνησή του να επισκεφθεί τα Σκόπια, επιχειρεί απλώς να συγκαλύψει τη συμπεριφορά του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αγνοεί τις προσκλήσεις για συνάντηση εκ μέρους του Νίκολα Γκρούεφσκι».

Ενδεικτική ίσως του «αρνητικού» κλίματος που καλλιεργείται στα Σκόπια για την επικείμενη επίσκεψη είναι ανάρτηση του Γενικού Γραμματέα της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της χώρας, Γιόβαν Αντόνοφσκι, στον λογαριασμό του στο facebook: «Μήνυμα για τον Βενιζέλο: Η Μακεδονία θα αλλάξει το όνομά της, όταν η κόρη σου γίνει Μις Κόσμος!».
Η ιστοσελίδα των Σκοπίων «NovaTV» (η οποία ασκεί κριτική στην κυβέρνηση Γκρούεφσκι) σχολιάζει ότι ο κ. Αντόνοφσκι, με το «ασυνήθιστο αυτό διπλωματικό καλωσόρισμα προς τον κ. Βενιζέλο», σκοπεύει ίσως να αυξήσει τη δημοτικότητά του εντός του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, στο οποίο ανήκει, ενώ πιθανότατα επιχειρεί να προσελκύσει και ψηφοφόρους στο κόμμα κατά την προεκλογική περίοδο.

«Ωστόσο», σημειώνει, «το δικό μας καθήκον ως ΜΜΕ είναι να προειδοποιήσουμε ότι αυτά τα άνοστα "διπλωματικά" μηνύματα εκ μέρους υψηλόβαθμων κρατικών λειτουργών μετατρέπονται σε νέο όπλο για την ελληνική διπλωματία στις προσπάθειές της να ενισχύσει τη θέση υπεροχής της αναφορικά με τη Μακεδονία σε διεθνές επίπεδο».

NOOZ.GR