14 Φεβρουαρίου 2014

Οι φιλοδοξίες του Ερντογάν στη μέση της πολιτικής έντασης

Η πολιτική ένταση στην Τουρκία συνδέεται και με τις προεδρικές φιλοδοξίες του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές. Ο κ. Ερντογάν θα ήθελε να εκλεγεί Πρόεδρος, αλλά σε μια ενισχυμένη -ως προς τις εκτελεστικές εξουσίες της- προεδρία και να αφήσει τη θέση του Πρωθυπουργού στον σημερινό πρόεδρο κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ, υποστηρίζει ο πολιτικός αναλυτής Οκάι Γκιονενσίν, συνοψίζοντας κάτι που επανέρχεται επίμονα στην επικαιρότητα και εδώ και πάρα πολύ καιρό συζητείται σε πολιτικούς κύκλους.

Το αν ο Ερντογάν θα επιχειρήσει αυτή την αλλαγή θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών, εκτίμησε ο Γκιονενσίν. Για πρώτη φορά φέτος ο πρόεδρος θα εκλεγεί με άμεση ψηφοφορία από τον τουρκικό λαό. Η προεδρία θα μπορούσε, ακόμη και χωρίς επιπλέον εξουσίες, να αποτελέσει το επιστέγασμα στην πολιτική σταδιοδρομία του Ερντογάν. Το αν ο κ. Ερντογάν θα το πετύχει, εξαρτάται από τους Κούρδους, επισημαίνει ωστόσο ο Οκάι Γκιονενσίν, που εκτιμά ότι ο κ. Ερντογάν θα μπορούσε να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο αν εξασφαλίσει τη στήριξη των Κούρδων.

Εναλλακτικά, ο κ. Ερντογάν θα διατηρήσει τη θέση του Πρωθυπουργού και ο κ. Γκιουλ τη θέση του Προέδρου. Το σενάριο αυτό θα ενεργοποιηθεί, αν το κυβερνητικό κόμμα (ΑΚΡ) υποστεί ήττα στις δημοτικές εκλογές - χάνοντας π.χ. τη δημαρχία στην Άγκυρα ή την Κωνσταντινούπολη, ή αν το ποσοστό του πέσει κάτω από το 38%. Αυτήν την εβδομάδα, ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο ενδεχόμενο αλλαγής του εσωτερικού κανονισμού του κυβερνητικού κόμματος που δεν επιτρέπει σε κανέναν να διεκδικεί τέταρτη θητεία στο ίδιο δημόσιο αξίωμα.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα για τον κανονισμό αυτό, ο κ. Ερντογάν είπε: «Επί του παρόντος, αυτός είναι ο κανόνας που ισχύει στο κόμμα μας. Η Γενική Συνέλευση του κόμματός μας είναι η μόνη Αρχή που μπορεί να τροποποιήσει τη διάταξη. Δεν υπάρχει άλλη αρμόδια Αρχή. Κι εγώ προσωπικά ποτέ δεν θα ζητήσω τέτοια αλλαγή». Τα λόγια αυτά του πρωθυπουργού ερμηνεύθηκαν από ορισμένους πολιτικούς παρατηρητές ως το έναυσμα μιας διαδικασίας τροποποίησης του κανόνα.
sigmalive.com