17 Νοεμβρίου 2014

Το ISIS και τα τρία θανάσιμα λάθη των ΗΠΑ Τι αναφέρει αμερικανός πανεπιστημιακός στο «Βήμα»


Πυκνός καπνός και σκόνη υψώνονται από τις θέσεις των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο Κομανί μετά την αεροπορική επίθεση και τον βομβαρδισμό της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας
Το ISIS και τα τρία θανάσιμα λάθη των ΗΠΑ
Καθώς η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κλιμακώνει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε Συρία και Ιράκ, το μόνο απτό αποτέλεσμα από μια στρατηγική εσωτερικής κατανάλωσης και αμφίβολων στόχων δείχνει να είναι η ικανοποίηση των «γερακιών» του Κογκρέσου. Οι αρχικές πληροφορίες ότι στη διάρκεια μιας πρόσφατης επιχείρησης έξω από τη Μοσούλη στο Ιράκ τραυματίστηκε σοβαρά ή ακόμη και σκοτώθηκε ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ. Μάλιστα την περασμένη Πέμπτη το ISIS ανάρτησε στο Διαδίκτυο ένα ηχογραφημένο μήνυμα το οποίο αποδίδεται στον αυτοαποκαλούμενο «χαλίφη» και υποτίθεται ότι είναι μεταγενέστερο της επιχείρησης στη Μοσούλη. Επρόκειτο για ένα από τα σπάνια δημόσια μηνύματα  του 44χρονου «αόρατου σεΐχη» με αποδέκτη τόσο τους οπαδούς του Ισλαμικού Κράτους όσο και την αμερικανική κυβέρνηση: η οργάνωση θέλησε να γνωστοποιήσει ότι ο αρχηγός της είναι ακμαίος - σε αντίθεση με την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή.

Η Τουρκία "παντρεύει" τον καπιταλισμό με την...Σαρία

Υποστηρίζοντας την προσπάθεια να «παντρέψει» τον σύγχρονο καπιταλισμό με τον ισλαμικό νόμο, η κυβέρνηση της Άγκυρας εκδίδει το πρώτο 10ετές «σουκούκ». Η ταχύτατη ανάπτυξη των -υποανάπτυκτων- μουσουλμανικών ομολόγων και το μήνυμα της διάρκειας.
Η Τουρκία Το πρώτο 10ετές ισλαμικό ομόλογο σε δολάριο εκδίδει η Τουρκία, μια έκδοση με ασυνήθιστα μεγάλη διάρκεια για την ταχύτατα αναπτυσσόμενη –αλλά υποανάπτυκτη ακόμη- αγορά για χρεόγραφα που συμβαδίζουν με τον μουσουλμανικό νόμο.Η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, με τις ελαφρώς ισλαμικές «κλίσεις», έχει εμφανίσει πολύ πιο θετική αντιμετώπιση για την ισλαμική χρηματοδότηση - μια βιομηχανία που επιχειρεί να συνδυάσει τον σύγχρονο καπιταλισμό με την Σαρία – από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις της Άγκυρας κι έχει εκδώσει αρκετά χρεόγραφα «σουκούκ» τα τελευταία χρόνια.
Τώρα όμως πρόκειται για την πρώτη 10ετή έκδοση που προωθεί η χώρα και παράλληλα για μια ακόμη ένδειξη ότι η αγορά των «σουκούκ» αρχίζει να ωριμάζει.

Με Τουρκία και αιγυπτιακό τερματικό η αξιοποίηση ΦΑ, λένε οι ΗΠΑ

Του Κυριάκου Πομηλορίδη
Άκρως ενδιαφέροντα ήταν τα όσα δήλωσε το απόγευμα σε παγκόσμια τηλεφωνική συνέντευξη ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αρμόδιος για Ενεργειακά ζητήματα Αμος Χοχστεϊν.Αφού κατέθεσε το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για την ενεργειακή ασφάλεια ειδικότερα της Ε.Ε. και την απεξάρτηση της από το Ρωσικό Φυσικό αέριο ο κος Χόχστεϊν ρωτήθηκε και το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αξιοποίησης και εμπορίας του Κυπριακού Φυσικού Αερίου.Αφού σημείωσε, ότι τα κοιτάσματα δεν είναι μικρά και πως θα πρέπει να αναμένουμε τα αποτελέσματα της γεώτρησης της ΕΝΙ-ΚΟΓΚΑΣ, ο Αμερικανός αξιωματούχος υπέδειξε πως ο καλύτερος τρόπος αξιοποίησης του υποθαλάσσιου πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι η συνεργασία όλων των χωρών, από την Κύπρο το Ισραήλ, την Αίγυπτο την Τουρκία και την Ελλάδα μέχρι και τον Λίβανο μελλοντικά.

Η Κίνα χαράζει νέους «δρόμους του μεταξιού»


Στόχος, η κορυφή της παγκόσμιας οικονομίας του 21ου αιώνα, εις βάρος των ΗΠΑ και των συμμάχων τους
Η Κίνα χαράζει νέους «δρόμους του μεταξιού»«Η Ζώνη και ο Δρόμος». Δεν ακούγεται τόσο ρομαντικό όσο «ο Δρόμος του Μεταξιού». Αλλά στο μυαλό του κινεζικού Πολιτμπιρό το σχέδιο είναι εξίσου συναρπαστικό, μεγαλειώδες και κερδοφόρο. Γιατί η Λαϊκή Κίνα ετοιμάζεται να ξανασυνδέσει τις αγορές της με τρεις ηπείρους, από στεριά και θάλασσα, ξοδεύοντας τρισ. δολάρια σε δρόμους, σιδηροδρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια, αγωγούς και εμπόριο με χώρες στην Ασία, στην Αφρική και στην Ευρώπη.
Στόχος; Να εδραιωθεί στην κορυφή της παγκόσμιας οικονομίας του 21ου αιώνα, σε βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και των παραδοσιακών συμμάχων τους στην Ασία (Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Αυστραλία κ.ά.).Ιδέα υπερφιλόδοξη, αντάξια τολμηρής ανερχόμενης υπερδύναμης. Ο χάρτης είναι εντυπωσιακός. Δείχνει δύο τεράστιες διαδρομές που ξεκινούν από την Κίνα και συναντώνται πάλι στη Βενετία, έπειτα από δεκάδες σταθμούς στην ξηρά και χίλια μύρια κύματα.

Και αιχμές κατά του Μπουλέντ Ετζεβίτ Αρίντς: Ο Ερμπακάν ήταν αυτός που ξεκίνησε την απόβαση στην Κύπρο

Αρίντς: Ο Ερμπακάν ήταν αυτός που ξεκίνησε την απόβαση στην Κύπρο
Άγκυρα: Ο τότε αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νετζμεντίν Ερμπακάν ήταν αυτός που ξεκίνησε την εισβολή στην Κύπρο, δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Μπουλέντ Αρίντς, λέγοντας ότι με τον Ερμπακάν τα πράγματα ήταν διαφορικά από το 1963 και 1967 που οι τουρκικές κυβερνήσεις δεν επέδειξαν θάρρος για να εισβάλουν στην Κύπρο.Να σημειωθεί ότι στην Τουρκία κάθε φορά που οι ισλαμιστές λένε ότι ο Ερμπακάν ξεκίνησε την εισβολή στην Κύπρο και όχι ο Ετζεβίτ προκαλούν τις αντιδράσεις του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, του οποίου ήταν τότε ηγέτης ο Ετζεβίτ.Ο Μπουλέντ Αρίντς σε ομιλία του στο συνέδριο του κόμματός του στην περιοχή Σιντζάν της Άγκυρας είπε ότι θυμήθηκε τον ισλαμιστή ηγέτη και δάσκαλό του Νετζμεντίν Ερμπακάν επειδή από εκεί οι στρατηγοί είχαν περάσει τα τεθωρακισμένα τους τον Φεβρουάριο του 1997 για να εκφοβίσουν την κυβέρνηση Ερμπακάν.

Οι «καυτοί» φάκελοι των ελληνοτουρκικών στο τραπέζι


Γεμάτη ατζέντα για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος - Τουρκίας
Οι «καυτοί» φάκελοι των ελληνοτουρκικών στο τραπέζι
Σαφή πολιτικό χαρακτήρα, με έμφαση στα θέματα-αγκάθια των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αναμένεται να έχει το 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) που θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 5 και 6 Δεκεμβρίου. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες δύο συνόδους, στις οποίες η έμφαση είχε δοθεί σε ζητήματα χαμηλής πολιτικής με την υπογραφή πολυάριθμων συνομιλιών η εφαρμογή των οποίων δεν ήταν η καλύτερη δυνατή, αυτή τη φορά η Αθήνα θα ήθελε να βάλει στο τραπέζι τους κρίσιμους φακέλους των ελληνοτουρκικών σχέσεων, από τις θαλάσσιες ζώνες και το Κυπριακό ως την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.Αλλωστε, ανώτεροι κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών έλεγαν στο «Βήμα» τις προηγούμενες ημέρες ότι «δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι όλα βαίνουν καλώς. Η κρίση με το "Barbaros" καθώς και άλλες κινήσεις της Αγκυρας δείχνουν ότι είναι αδύνατο να κινηθούμε με μια λογική "business as usual"». Ο σκοπός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «είναι να κινηθούμε προληπτικά και να αποφύγουμε ανεπιθύμητα "spillovers"».

Η Ελλάδα στο πόκερ της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής

Τα κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου, το ισλαμικό παιχνίδι της Τουρκίας και η δημιουργία κουρδικού κράτους
Η Ελλάδα στο πόκερ της Μεσογείου και της Μέσης ΑνατολήςΤούτο τον καιρό αμερικανικά drones (μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροπλάνα) σχίζουν σχεδόν καθημερινά τους ελληνικούς αιθέρες κατευθυνόμενα προς άγνωστες κατευθύνσεις.Οι ελληνικές Αρχές προσφέρουν, κατόπιν σχετικών αμερικανικών αιτημάτων, τις απαιτούμενες διευκολύνσεις γι' αυτές τις τόσο ιδιαίτερες κατασκοπευτικές πτήσεις, ο προορισμός των οποίων δεν είναι αυτονόητος, όπως πολλοί υποθέτουν.Οσοι παρακολουθούν από κοντά τις διεθνείς εξελίξεις αντιλαμβάνονται ότι το διεθνές ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, της Τουρκίας, του Καυκάσου, της Κασπίας και της Νότιας Ρωσίας αυξάνεται συνεχώς. Και δεν είναι βεβαίως μόνο η απειλή του Ισλαμικού Κράτους που προκαλεί το ενδιαφέρον.

Ιστορική συμφωνία Κίνας-Αυστραλίας για απελευθέρωση διμερούς εμπορίου

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι 'Αμποτ και ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζίνπινγκ, μαζί με ακολουθία υπουργών των κυβερνήσεων τους, υπέγραψαν το μνημόνιο κατανόησης κατά τη διάρκεια τελετής που έγινε στη Βουλή στην Καμπέρα (REUTERS)
Ιστορική συμφωνία Κίνας-Αυστραλίας για απελευθέρωση διμερούς εμπορίου
Η Κίνα και η Αυστραλία υπέγραψαν σήμερα Δευτέρα μία διακήρυξη συμφωνίας - ορόσημου για την απελευθέρωση του διμερούς εμπορίου τους, μετά από μία δεκαετία και πλέον σχετικών συζητήσεων. Με τη συμφωνία θα ανοίξουν οι κινεζικές αγορές για τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και υπηρεσιών από την Αυστραλία, ενώ θα χαλαρώσουν οι περιορισμοί για τις κινεζικές επενδύσεις στην πλούσια σε πρώτες ύλες Αυστραλία.  Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι 'Αμποτ και ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζίνπινγκ, μαζί με ακολουθία υπουργών των κυβερνήσεων τους, υπέγραψαν το μνημόνιο κατανόησης κατά τη διάρκεια τελετής που έγινε στη Βουλή στην Καμπέρα.

Ο σκοπός αγιάζει τους «τρομοκράτες»


Οι ΗΠΑ εξοπλίζουν το κουρδικό ΡΚΚ, ακόμη και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, για να αναχαιτίσουν τους τζιχαντιστές
Η διεύθυνση του Γραφείου Επικοινωνίας και Επαφών του Πενταγώνου ήταν αδύνατο να πιστέψει ότι έπρεπε να δώσει «ελευθερία εισόδου» στο κτίριο στον Ταχρίτ αλ... ο οποίος είχε εκεί συνάντηση με ενστόλους και μη. Η απορία τους ήταν δικαιολογημένη. Ο εν λόγω Αραβας ήταν καταχωρισμένος στον πίνακα τρομοκρατών που τηρεί (και συνεχώς επαυξάνει) η αμερικανική κυβέρνηση. Πολύ πιο έντονη απορία είχε - και μάλιστα τη διαλάλησε - ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όταν πριν από λίγες ημέρες πληροφορήθηκε ότι ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε συναντηθεί με τρεις εκπροσώπους της PYD, μιας ένοπλης συροκουρδικής οργάνωσης συνεργαζόμενης με το ΡΚΚ, την οποία η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χαρακτηρίσει από το 2012 τρομοκρατική.

Αποκαλυπτικό έγγραφο με τις υπογραφές Φαζίλ Κουτσιούκ και Ραούφ Ντενκτάς Σχεδίαζαν το ψευδοκράτος από το 1963

Σχεδίαζαν το ψευδοκράτος από το 1963Λευκωσία: Σε τουρκικό σχέδιο, ημερομηνίας 14 Σεπτεμβρίου 1963, το οποίο φέρει την υπογραφή του αντιπροέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας δρα Φαζίλ Κουτσιούκ και του προέδρου της Τουρκικής Κοινοτικής Συνέλευσης Ραούφ Ντενκτάς προαναγγέλλεται στην ουσία η ανακήρυξη του ψευδοκράτους.Αξιολογώντας την πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, τρία χρόνια μετά την ανακήρυξή της και λίγους μήνες πριν την τουρκανταρσία, στο συγκεκριμένο έγγραφο υποστηρίζεται: «Κατά τη γνώμη μας το έτος 1964 είναι το κατεξοχήν έτος του Μακαρίου. Θα είναι αποφασιστικόν έτος εις το ζήτημα της τροποποιήσεως του συντάγματος και μετά από τας σχετικάς δηλώσεις του η Τουρκική κοινότης πλέον θα ευρίσκεται αντιμέτωπος με την υποχρέωσιν να ακολουθήση κατά πόδας ακόμη πιο δραστήρια πολιτικήν. Ο βασικός στόχος μιας τέτοιας δραστηριότητας πολιτικής, τι πρέπει να είναι; Η απάντησις εις αυτήν την ερώτηση θα πρέπει να δοθή χωριστά αναλόγως των δυο πιθανοτήτων τας οποίας θα ακολουθήσουν οι Ρωμηοί.

Χρήστος Μιχαηλίδης «Η όλο και πιο απομονωμένη Τουρκία»

 http://assets.philenews.com/data/2014/11/07/skitso-07112014.jpgΦαρούκ Λογκογκλού, 73, Τούρκος διπλωμάτης με εμπειρία πέραν των 35 χρόνων στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, πρώην πρεσβευτής της χώρας του στις ΗΠΑ, επικεφαλής κατά τη δεκαετία του '80 του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΞ με ειδική αρμοδιότητα στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Σήμερα, έχοντας συνταξιοδοτηθεί πλέον από το Διπλωματικό Σώμα, παραμένει ωστόσο ενεργός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και γενικά θεωρείται πως εκφράζει όχι ακραίες και φανατικές θέσεις, γεγονός που ίσως τον κατατάσσει ανάμεσα στους λιγότερο δημοφιλείς. Όλοι τον ακούνε, όμως, και καταγράφουν τις απόψεις του. Είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και αναπληρωτής πρόεδρος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), υπεύθυνος για τις Διεθνείς Σχέσεις του.

Κάποιοι απλώς θυμούνται ... κάποιοι άλλοι απλώς δεν ξεχνούν. κάποιοι ελάχιστοι μνημονεύουν ετούτη τη μέρα.

http://s.kathimerini.gr/resources/2014-11/mak1611-thumb-large.jpg Σήμερα είναι 17 Νοεμβρίου. Κάποιοι απλώς θυμούνται το Πολυτεχνείο, μετατρέποντάς το σε ένα κομματικό και συντεχνιακό πανηγύρι. Και κάποιοι  άλλοι απλώς δεν ξεχνούν. Ότι εκεί άναψε ο σπινθήρας για να πέσει η χούντα στην Ελλάδα και ότι η δημοκρατία ήρθε επάνω στις στάχτες της Κύπρου, που ελάχιστοι μνημονεύουν ετούτη τη μέρα. Όσο για το σύνθημα «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία», το επικαιροποιεί θαυμάσια ο γελοιογράφος Ηλίας Μακρής σε ένα σκίτσο του στη χθεσινή «Καθημερινή» Αθηνών, όπου ένα παιδί ζωγραφίζει στον τοίχο το ανορθόγραφο σύνθημα «Το
Πολητεχνίο Ζει»!-
Χρήστος Μιχαηλίδης - ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ