Φαρούκ Λογκογκλού, 73, Τούρκος διπλωμάτης με εμπειρία
πέραν των 35 χρόνων στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, πρώην πρεσβευτής
της χώρας του στις ΗΠΑ, επικεφαλής κατά τη δεκαετία του '80 του Τμήματος
Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΞ με ειδική αρμοδιότητα στην Ελλάδα και στην
Κύπρο. Σήμερα, έχοντας συνταξιοδοτηθεί πλέον από το Διπλωματικό Σώμα,
παραμένει ωστόσο ενεργός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και γενικά
θεωρείται πως εκφράζει όχι ακραίες και φανατικές θέσεις, γεγονός που
ίσως τον κατατάσσει ανάμεσα στους λιγότερο δημοφιλείς. Όλοι τον ακούνε,
όμως, και καταγράφουν τις απόψεις του. Είναι μέλος της Επιτροπής
Εξωτερικών Σχέσεων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και αναπληρωτής πρόεδρος
του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), υπεύθυνος για τις Διεθνείς
Σχέσεις του.
Σε ρεπορτάζ της κυριακάτικης Zaman με τίτλο «Η ολοένα και αυξανόμενη απομόνωση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο», http://www.todayszaman.com/diplomacy_turkey-increasingly-isolated-as-tensions-rise-in-eastern-mediterranean_364341.html, υπενθυμίζεται ότι ο κ. Λογκουγκλού έχει επισημάνει πολλές φορές τελευταία ότι η Τουρκία πρέπει να τηρήσει ίσες αποστάσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στην περιοχή και να κρατήσει ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με κάθε χώρα. Αναφέρεται κυρίως στις σχέσεις της με Ιράκ, Αίγυπτο, Συρία και Λιβύη που, κατά τον παλαιό διπλωμάτη, «πρέπει να αποκατασταθούν αμέσως».
Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, γίνεται ειδική μνεία στο άνοιγμα της Κύπρου και της Ελλάδος προς παλαιούς, παραδοσιακούς συμμάχους της Τουρκίας, όπως η Αίγυπτος, κυρίως, και το Ισραήλ, δευτερευόντως, με τους οποίους ο Ερντογάν τα έχει σπάσει. Επισημαίνεται δε από τη δημοσιογράφο Ντενίζ Αρσλάν (φωτό) ότι πηγή κοντά σε διπλωματικούς κύκλους στην Άγκυρα δήλωσε στην κυριακάτικη Zaman πως «η φύση της συμμαχίας που δημιουργήθηκε στο Κάιρο πριν μερικά Σαββατοκύριακα μεταξύ της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου είναι σαφέστατα μη καλών προθέσεων και αποτελεί συνασπισμό κατά της Τουρκίας».
Από τη μεριά του, ο έμπειρος διπλωμάτης κ. Λογκουγκλού δηλώνει ότι η Άγκυρα πρέπει να ρίξει το βάρος της στην ανασυγκόλληση των σχέσεών της κυρίως με την Αίγυπτο και το Ιράν. Αυτή η συνεργασία, τονίζει, μεταξύ των τριών αυτών «κορυφαίων δυνάμεων» στη Μέση Ανατολή, θα είναι «σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα, που θα επιφέρει τεράστια οφέλη, ενώ από την άλλη οι κακές μεταξύ τους σχέσεις θα φέρουν μόνο κακά νέα για την περιοχή». Επίσης, ο Τούρκος διπλωμάτης προτείνει αποκατάσταση των πολιτικών και διπλωματικών σχέσεων της Άγκυρας με το Ισραήλ, «ως μόνο τρόπο να ξαναμπεί η Τουρκία στην εξίσωση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή και να ξανακερδίσει τη χαμένη της αξιοπιστία στον αραβικό κόσμο και στη διεθνή κοινότητα».
Τέλος, ο εικονιζόμενος Τσεγκίζ Ακτάρ, 59, Τούρκος πολιτικός επιστήμονας, δημοσιογράφος και συγγραφέας, επικρίνοντας την επιθετική πολιτική Ερντογάν που, όπως και αυτός λέει, έχει αποξενώσει την Τουρκία από όλους, σημειώνει τα εξής στην τακτική του στήλη στην εφημερίδα Zaman: « Η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει καμία χώρα με το όνομα "Κύπρος". Το μίσος και η εχθροπάθειά της προς το Ισραήλ είναι ατέλειωτα. Και μόνο η λέξη "Αίγυπτος" είναι αρκετή για να κάνει το κυβερνών κόμμα έξαλλο. Και οι επί 15 χρόνια αναθερμασμένες και βελτιωμένες σχέσεις με την Ελλάδα φαίνεται να μην έχουν οδηγήσει σε πραγματικά και στέρεα οφέλη».