17 Νοεμβρίου 2014

Η Τουρκία "παντρεύει" τον καπιταλισμό με την...Σαρία

Υποστηρίζοντας την προσπάθεια να «παντρέψει» τον σύγχρονο καπιταλισμό με τον ισλαμικό νόμο, η κυβέρνηση της Άγκυρας εκδίδει το πρώτο 10ετές «σουκούκ». Η ταχύτατη ανάπτυξη των -υποανάπτυκτων- μουσουλμανικών ομολόγων και το μήνυμα της διάρκειας.
Η Τουρκία Το πρώτο 10ετές ισλαμικό ομόλογο σε δολάριο εκδίδει η Τουρκία, μια έκδοση με ασυνήθιστα μεγάλη διάρκεια για την ταχύτατα αναπτυσσόμενη –αλλά υποανάπτυκτη ακόμη- αγορά για χρεόγραφα που συμβαδίζουν με τον μουσουλμανικό νόμο.Η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, με τις ελαφρώς ισλαμικές «κλίσεις», έχει εμφανίσει πολύ πιο θετική αντιμετώπιση για την ισλαμική χρηματοδότηση - μια βιομηχανία που επιχειρεί να συνδυάσει τον σύγχρονο καπιταλισμό με την Σαρία – από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις της Άγκυρας κι έχει εκδώσει αρκετά χρεόγραφα «σουκούκ» τα τελευταία χρόνια.
Τώρα όμως πρόκειται για την πρώτη 10ετή έκδοση που προωθεί η χώρα και παράλληλα για μια ακόμη ένδειξη ότι η αγορά των «σουκούκ» αρχίζει να ωριμάζει.

Οι μεγαλύτεροι αγοραστές σουκούκ είναι οι πλούσιες σε ρευστό ισλαμικές τράπεζες της αραβικής χερσονήσου και της Μαλαισίας, αλλά μέχρι στιγμής κατά κανόνα προτιμούν να αγοράζουν ισλαμικά ομόλογα με πιο μικρές διάρκειες, τα οποία συνάδουν καλύτερα με τις υποχρεώσεις τους (που είναι κυρίως καταθέσεις).Η Τουρκία έχει στο παρελθόν εκδώσει σουκούκ διάρκειας περίπου 5 ετών κατά τα έτη 2012 και 2013, αλλά η Ινδονησία εξέδωσε φέτος το φθινόπωρο με πολύ μεγάλη επιτυχία 10ετές σουκούκ 1,5 δισ. δολ.Η έκδοση εκείνη της Ινδονησίας απόλαυσε προσφορές 10 δισ. δολ. στο βιβλίο παραγγελιών, επιβεβαιώνοντας ότι και οι μεγαλύτερες διάρκειες είναι ελκυστικές.
Την έκδοση της Τουρκίας διαχειρίζονται οι τράπεζες Citi, CIMB της Μαλαισίας και HSBC, και αναμένεται να φέρει yield περίπου 220 μονάδες βάσης πάνω από τα midswaps, το σημείο αναφοράς της αποτίμησης των χρεογράφων.Η τελική αποτίμηση αναμένεται εντός ημερών.
EURO2DAY.GR