17 Νοεμβρίου 2014

Με Τουρκία και αιγυπτιακό τερματικό η αξιοποίηση ΦΑ, λένε οι ΗΠΑ

Του Κυριάκου Πομηλορίδη
Άκρως ενδιαφέροντα ήταν τα όσα δήλωσε το απόγευμα σε παγκόσμια τηλεφωνική συνέντευξη ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αρμόδιος για Ενεργειακά ζητήματα Αμος Χοχστεϊν.Αφού κατέθεσε το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για την ενεργειακή ασφάλεια ειδικότερα της Ε.Ε. και την απεξάρτηση της από το Ρωσικό Φυσικό αέριο ο κος Χόχστεϊν ρωτήθηκε και το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αξιοποίησης και εμπορίας του Κυπριακού Φυσικού Αερίου.Αφού σημείωσε, ότι τα κοιτάσματα δεν είναι μικρά και πως θα πρέπει να αναμένουμε τα αποτελέσματα της γεώτρησης της ΕΝΙ-ΚΟΓΚΑΣ, ο Αμερικανός αξιωματούχος υπέδειξε πως ο καλύτερος τρόπος αξιοποίησης του υποθαλάσσιου πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι η συνεργασία όλων των χωρών, από την Κύπρο το Ισραήλ, την Αίγυπτο την Τουρκία και την Ελλάδα μέχρι και τον Λίβανο μελλοντικά.
Το σημαντικότερο ωστόσο είναι ότι τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης, από όλες τις χώρες, των υφιστάμενων υποδομών στην περιοχή, δηλαδή των τερματικών της Αιγύπτου. Σε αντίθεση όπως είπε στην προώθηση άλλων δαπανηρών λύσεων σε εθνικό επίπεδο. Αναφορά που παραπέμπει σαφώς στο υπό μελέτη τερματικό υγροποίησης στο Βασιλικό.Παρότρυνε δε όλες τις χώρες της περιοχής να συνεργαστούν μαζί καθώς όπως υπέδειξε τα συμφέροντα τους είναι ευθυγραμμισμένα και ταυτόσημα.
 
Ο Αμερικανός Υφυπουργός, ο οποίος ήρθε τις προάλλες στην Κύπρο για να προωθήσει την φόρμουλα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για συζήτηση του θέματος της Ενέργειας στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό, δεν αναφέρθηκε καν στις τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ,και παρά την προσπάθεια μας δεν κατέστη δυνατόν να τον ρωτήσουμε. Σύμφωνα δε διπλωματικές πληροφορίες ο κος Χοχστεϊν θα συνοδεύει τον Αντιπρόεδρο Μπαίντεν στο ταξίδι του στην Τουρκία.
 
Τώρα το θέμα των τουρκικών προκλήσεων θα βρεθεί αύριο στο επίκεντρο της συνεδρίας του Συμβουλίου Αρχηγών το οποίο συγκάλεσε εκτάκτως ο πρόεδρος Αναστασιάδης.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες ο πρόεδρος θα ζητήσει τις απόψεις των πολιτικών αρχηγών για το πώς η Λευκωσία θα πρέπει να απαντήσει στον κύριο ʼιντα ο οποίος καλέσε τα μέρη να καταθέσουν εναλλακτικές προτάσεις για αποκλιμάκωση της έντασης και επανέναρξης των συνομιλιών.Σύμφωνα με το προεδρικό, αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την άμεση αποχώρηση του Μπαρμπαρός από την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Αντί δε της εισήγησης του κυρίου ʼιντα αλλά και του κυρίου Χοχστεϊν για συζήτηση του ζητήματος στις διαπραγματεύσεις, η Λευκωσία θα αντιπροτείνει την επαναβεβαίωση των συγκλίσεων Χριστόφια- Ταλάτ για το φυσικό αέριο. Ότι δηλαδή η αρμοδιότητα θα ανήκει στην κεντρική κυβέρνηση και τα έσοδα θα πηγαίνουν στο Ομόσπονδο κράτος.Θέση που όπως εκτιμάται ανατρέπει και τις αιτιάσεις της ʼγκυρας ότι με τις πειρατικές ενέργειες της προστατεύει τα συμφέροντα των τουρκοκυπρίων από τις μονομερείς όπως ισχυρίζεται ενέργειες της Λευκωσίας.