04 Μαΐου 2013

Να γίνουμε και πάλι «Μέγα το της θαλάσσης κράτος»!

http://www.antinews.gr/wp-content/uploads/2010/09/imia.jpg
Σπύρος Λίτσας Η Ιστορία αντιμετωπίζει με σκληρότητα την αδυναμία διαχείρισης του πολιτικού χρόνου, όπως επίσης και τη μη κατανόηση της μη συμβατικής ροής αυτού από τον πολιτικό. Κάποτε είχαν ρωτήσει μία από τις κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες του ελληνικού χώρου τον 20ό αιώνα, τον λόγιο και φιλελεύθερο Παναγιώτη Κανελλόπουλο, γιατί αφήνει το καπέλο του πάνω στο γραφείο του σε κάθε πολιτικό θώκο που αναλάμβανε. «Για να θυμάμαι ότι σύντομα θα χρειαστεί να το φορέσω και να εγκαταλείψω τη θέση αυτή»!

Η αθηναϊκή εφημερίδα «Δημοκρατία»: Ανοιχτή στήριξη στον ανθελληνικό αλυτρωτικό συνασπισμό του Σαλί Μπερίσα

dhmokΑσφαλώς κάτι άλλο θα περίμενε κανείς από μια αθηναϊκή εφημερίδα οπως η “Δημοκρατία”, φαίνεται όμως πως τα παλαιοκομματικά πάθη υπερισχύουν της ευθύνης που όφειλε να επειδείκνυε σε θέματα τα οποία δεν προσφέρονται  ούτε για αντιπολίτευση (άραγε κατά τίνος;;), ούτε για να ικανοποιήσουν μέτριας πνευματικότητας ή ακόμα και ανίκανους κομματικούς εγκάθετους στην Αθήνα και ομοϊδεάτες τους στα Τίρανα τύπου Σαλί Μπερίσα.

Αφγανιστάν: Το ΝΑΤΟ παίρνει μαθήματα από την ΕΣΣΔ

Το ΝΑΤΟ ενόψει της αποχώρησής του από το Αφγανιστάν, το 2014, και φοβούμενο τα χειρότερα στη χώρα, παίρνει μαθήματα από την εμπειρία της ΕΣΣΔ. Γι'αυτό, ζήτησε από τη Μόσχα τις αναλύσεις για την αποχώρηση του σοβιετικού στρατού από εκεί, το 1989.

«Πρόκειται για το λάθος μήνυμα»

http://www.dw.de/image/0,,15804286_303,00.jpg
Έντονες αντιδράσεις στελεχών των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών προκαλεί η απόφαση της Κομισιόν να παραχωρήσει στη Γαλλία και την Ισπανία δύο ακόμη χρόνια προκειμένου να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους.«Πρόκειται για το λάθος μήνυμα» τόνισε ο εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής Μίχαελ Στίπγκεν, σχολιάζοντας την απόφαση της Κομισιόν να παραχωρήσει στη Γαλλία και την Ισπανία χρονικό περιθώριο δύο ετών προκειμένου αυτές να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους. Μιλώντας στο Focus ο συντηρητικός βουλευτής υπογράμμισε ότι δεν διαπιστώνει από την πλευρά της Γαλλίας την προώθηση μεταρρυθμίσεων.

Οι Τουρκικοί Στροβιλισμοί

http://3.bp.blogspot.com/-TMp--uapU_o/UYTixzUSbuI/AAAAAAAAKiU/CAoMxCqTSPQ/s640/shanghai-cooperation-organization.jpg
ΙnfognomonpoliticsΗ Διελκυστίνδα της Γεωγραφικής θέσης της Τουρκίας με τα οράματα της πολιτικής-οικονομικής και κοινωνικής  ελίτ της είναι αυτή που παράγει τις όποιες επιλογές της
 Τα προβλήματα που την ταλανίζουν περιπλέκουν την προσπάθεια της να αυξήσει την επιρροή της σε πρώτο επίπεδο και κατά δεύτερον να δημιουργήσει τον δικό της ζωτικό χώρο απαραίτητο και αναγκαίο για τον πολλαπλασιασμό της ισχύος της

Ντάτσιτς: Να μη φοβούνται οι Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQq7EnmX1SLX1w1PVKSy9p29-BqbBowK0Gm4u0OeXXD7X8hcEULCQ
Παραμένουν σε ισχύ τα δικαιώματά τους, λέει στην «Κ» ο πρωθυπουργός της Σερβίας
Συνέντευξη στον Αποστολη Φωτιαδη
Μισή ώρα πριν από τη συνάντηση της «Κ» με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Ιβιτσα Ντάτσιτς για μια συζήτηση σχετικά με τη συμφωνία Βελιγραδίου και Πρίστινας για το Κόσοβο, εκπρόσωποι των Σέρβων από το βόρειο Κόσοβο ολοκλήρωναν την πρώτη συνάντησή τους με την κυβέρνηση στο Βελιγράδι διαφωνώντας με το σχέδιο. Εφυγαν δηλώνοντας ότι δεν θα το στηρίξουν, αφού «μοιάζει σαν να το έγραψε ο Θάτσι». Το σχέδιο προβλέπει δημιουργία ένωσης των σερβικών κοινοτήτων στον Βορρά με αυξημένη αυτονομία και ρυθμίζει πολύπλοκα διοικητικά θέματα μεταξύ Αλβανών και Σέρβων στην περιοχή.

Οκτώ «αγκάθια» στην προώθηση των εξαγωγών εντόπισαν οι Ολλανδοί


https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS5Lw7g62TD6xEawNmMnOd7iKpWgIp_Bp-0EFs5qTT1YbAVnpwqΤου Ηλια Γ. Μπελλου
Οκτώ μεγάλα εμπόδια στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα και στην προώθηση εξαγωγών διαπιστώνει έκθεση του ολλανδικού υπουργείου Οικονομικών που έχει υποβληθεί στην ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του έργου της Task Force Greece. Η μελέτη που έγινε κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης προβαίνει σε πλήθος υποδείξεων προς το ελληνικό Δημόσιο. Περιγράφει μια μελανή εικόνα για τον συντονισμό και τον καθορισμό των στόχων και της στρατηγικής των ελληνικών μηχανισμών που είναι επιφορτισμένοι με τις σχετικές αρμοδιότητες, συμπεριλαμβανομένων του Invest in Greece, του Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) και του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Επισκέψεις - κλειδιά για έλευση επενδυτών Πρώτος σταθμός του πρωθυπουργού η Κίνα Εν αναμονή του ραντεβού με Ομπάμα

http://www.rnw.nl/data/files/imagecache/must_carry/images/lead/China-eu-greece_0.jpg
Tης Ελλης Τριανταφυλλου
Μεγάλες ευκαιρίες για την ανάδειξη της Ελλάδος σε πύλη εισόδου στην Ευρώπη από την κεντρική Ασία και άλλες αγορές διακρίνει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος, αρχής γενομένης από τη 15η Μαΐου ξεκινά επισκέψεις-κλειδιά σε ενδιαφερόμενες για επενδύσεις χώρες, με πρώτο σταθμό το Πεκίνο. Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι η τοποθέτηση της χώρας στον διεθνή χάρτη επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι το κρισιμότερο στοίχημα της επόμενης περιόδου, από το οποίο θα κριθεί εν πολλοίς το συνολικό εγχείρημα για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας.
«Με την απόφαση για εκταμίευση της επόμενης δόσης, την ολοκλήρωση των δύο αποκρατικοποιήσεων και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, βγαίνουμε από την εντατική. Είναι κρίσιμο, αμέσως μετά ν' αρχίσουμε σταδιακά να ανακάμπτουμε» λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι οποίοι δεν κρύβουν ότι ποντάρουν πολλά στην επικείμενη επίσκεψη Σαμαρά στην Κίνα. Από εκεί, ήδη, εκδηλώνεται σημαντικό ενδιαφέρον για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων των μεγάλων λιμανιών της Ελλάδος, από μεγάλους ασιατικούς επιχειρηματικούς ομίλους, για μεταφορά των προϊόντων τους στον Πειραιά.

Εργα και ημέρες του λαϊκισμού

Του Θανου Βερεμη*
Βρισκόμαστε πάλι σε περίοδο μετάβασης που ουδείς γνωρίζει ποιον αντίκτυπο θα έχει στον καθημερινό μας βίο. Η Δύση, αφού μεταμόρφωσε ολόκληρο τον κόσμο σύμφωνα με τα πολιτισμικά, οικονομικά και πολιτικά της πρότυπα, πληρώνει τώρα το τίμημα της επιτυχίας της. Η ευζωία του μέσου δυτικού ανθρώπου επιβαρύνει το κόστος της παραγωγής του. Οι δυτικές εταιρείες εδώ και πολλά χρόνια στέλνουν τα κεφάλαιά τους σε χώρες του Τρίτου κόσμου, ανατρέποντας την πρόβλεψη του Καρόλου Μαρξ ότι τα καπιταλιστικά κέντρα θα ρουφήξουν την ικμάδα της περιφέρειας. Ηδη, οι εξαθλιωμένες κάποτε Κίνα, Ινδία και Βραζιλία (μεταξύ άλλων) με τον μισό περίπου πληθυσμό του πλανήτη, διεκδικούν σε μια-δύο δεκαετίες τα σκήπτρα των μεγαλύτερων οικονομιών της γης. Τα κομμουνιστικά κόμματα εγκατέλειψαν προ πολλού το διεθνιστικό τους πρόγραμμα και αναζητούν την προστασία των εργαζομένων στην εθνική αναδίπλωση κάθε πατρίδας τους. Ωστόσο, θέλοντας και μη, οι χώρες των δυτικών ανθρώπων παραδίδουν τα σκήπτρα της ισχύος στις μεταλλαγμένες πρωτεύουσες της Ασίας.