10 Ιουνίου 2015

Μετά τις κάλπες θα μιλήσουν τα όπλα;


http://www.thetoc.gr/images/articles/2/article_73065/o-kourdos-pou-epnikse-to-oneiro-tou-erntogan_2.w_l.jpgΤου Κώστα Ράπτη Οι αρθρογράφοι που έχτισαν καριέρες στην Τουρκία εξυμνώντας τον Tayyip Erdoğan αναμένουν, μετά την ετυμηγορία της κάλπης, τα χειρότερα. Άλλοι ως "δίκαιη τιμωρία” για ένα εκλογικό σώμα που "επέλεξε την αστάθεια” και άλλοι με την ενδόμυχη προσδοκία ότι το νέο, περίπλοκο τοπίο θα αναδείξει την αναγκαιότητα μετατροπής του πολιτεύματος σε προεδρικό.Τα χειρότερα έρχονται όντως. Διότι η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας είναι εξαιρετικά εύθραυστη, όπως μαρτυρεί η συνεχιζόμενη υποχώρηση του νομίσματος σε συνθήκες εκτίναξης του βραχυπρόθεσμου ιδιωτικού χρέους, και η πολιτική αβεβαιότητα αναμένεται να επιδεινώσει την κατάσταση. Όμως το μείγμα καθίσταται πραγματικά εκρηκτικό, εάν προστεθεί και το συστατικό της πολιτικής βίας -και μάλιστα με νέους, σκοτεινούς παίκτες.

Η Τουρκία έβαλε φρένο στον Erdogan

Του Κώστα Ράπτη
https://62e528761d0685343e1c-f3d1b99a743ffa4142d9d7f1978d9686.ssl.cf2.rackcdn.com/files/84262/width668/image-20150608-8697-18g548a.jpgΤο αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουνίου μπορεί να θεωρηθεί ως "η αρχή του τέλους της εποχής Erdoğan” στη γειτονική Τουρκία. Όχι μόνο διότι το κόμμα που συνίδρυσε ο νυν πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας απώλεσε την αυτοδυναμία μετά από 13 χρόνια στην εξουσία, αλλά και γιατί το αποτέλεσμα το χρεώνεται σε μεγάλο βαθμό ο ίδιος ο Tayyip Erdoğan, που καθ' υπέρβασιν του συνταγματικού του ρόλου είχε αναδειχθεί σε πραγματικό επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας των κυβερνώντων.Σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις (2002, 2007 και 2011) με επικεφαλής τον Erdoğan το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) αναδείχθηκε σε νικητή, με όλο και μεγαλύτερα κάθε φορά ποσοστά, υπό την τριπλή επαγγελία της οικονομικής ανάπτυξης, του εκδημοκρατισμού (με ξήλωμα του παλαιού κατεστημένου) και της επίλυσης του Κουρδικού ζητήματος - μέσα σε μια νέα, "ευρύχωρη” ισλαμική ταυτότητα. Η χθεσινή εκλογική αποτυχία οφείλεται σε οπισθοχώρηση και στα τρία αυτά μέτωπα: η οικονομία δοκιμάζεται από υψηλό πληθωρισμό και υψηλή ανεργία, η δημοκρατία δείχνει να απειλείται από τις "αυτοκρατορικές” φιλοδοξίες του ίδιου του Erdoğan, ενώ το Κουρδικό πήρε δραματικά νέα τροπή λόγω των νεο-οθωμανικών τυχοδιωκτισμών στη Συρία και αλλού, που αντί να δώσουν στην Τουρκία μεγαλύτερο έλεγχο του μεσανατολικού της περιβάλλοντος, επανεισήγαγαν τις εντάσεις στο εσωτερικό της – με κορυφαία στιγμή τις βίαιες διαδηλώσεις του περασμένου Οκτωβρίου κατά την πολιορκία του Κομπάνι.

Οι ολιγάρχες μας χαιρετούν


Δύσκολα θα διαφωνήσει κανείς ότι στην καρδιά του ελληνικού προβλήματος βρίσκεται η φορολογική αδικία. Μεγάλες επαγγελματικές κατηγορίες, για δεκαετίες, είχαν πολύ υψηλά μαύρα εισοδήματα, ενώ η ελίτ της χώρας ήταν και παραμένει σε μεγάλο βαθμό ξένη για το δημόσιο ταμείο.Το φορολογικό σύστημα έχει αλλάξει δεκάδες φορές, και στη διάρκεια της κρίσης, χωρίς αποτέλεσμα ως προς τον εντοπισμό του αδήλωτου πλούτου. Οι εταίροι μας συχνά αναφέρονταν οργισμένοι στους πλούσιους Ελληνες που δεν πληρώνουν φόρους, αλλά ποτέ δεν τέθηκε ένα τέτοιο προαπαιτούμενο για την εκταμίευση δόσης. Ισως γιατί, όπως είπε ο Τ. Πικετί, υπάρχει μεγάλη υποκρισία πίσω από όλα αυτά.

Λαφαζάνης: Θέμα ημερών η υπογραφή για τον αγωγό



1949_cover
Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι ελληνορωσικές συζητήσεις για την κατασκευή του «Greek Stream», του αγωγού που θα μεταφέρει μέσω της Ελλάδας, το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
Στις 18 – 20 Ιουνίου, όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί την Αγία Πετρούπολη, μπορεί να υπογραφεί το μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας – Ρωσίας για την κατασκευή του νότιου διάδρομου αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης στη Βουλή.«Οι συζητήσεις είναι πολύ προχωρημένες και βρισκόμαστε στην τελική φάση για μία συμφωνία», είπε ο Π. Λαφαζάνης και πρόσθεσε: «είναι πιθανόν να γίνει εκεί η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας Ελλάδας – Ρωσίας για την στήριξη του αγωγού. Μπροστά σ’ αυτό το ενδεχόμενο φέραμε την διάταξη».

Φραγμός στο ματωμένο χρήμα

Φραγμός στο ματωμένο χρήμα Η απειλή της ISIS που πλέον έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις, κινητοποιεί όλες τις χώρες να εμπλουτίσουν το θεσμικό τους χαρτοφυλάκιο με επιπλέον νόμους που θα στοχεύουν στην οικονομική ασφυξία των τρομοκρατών.Από τις 11 Σεπτεμβρίου 2001, ένα τεράστιο παγκόσμιο δίκτυο νόμων, ομάδων εργασίας και ρυθμιστικών φορέων, έχει κινητοποιηθεί για να αποτρέψει τους τρομοκράτες από να συγκεντρώνουν, να αποθηκεύουν και να διακινούν κεφάλαια.
Η απειλή της ISIS που πλέον έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις, κινητοποιεί όλες τις χώρες να εμπλουτίσουν το θεσμικό τους χαρτοφυλάκιο με επιπλέον νόμους που θα στοχεύουν στην οικονομική ασφυξία των τρομοκρατών.Την ίδια στιγμή οι τράπεζες έχουν δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια για την εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης και την πρόσληψη σχετικού προσωπικού, οι κυβερνήσεις έχουν δημιουργήσει νέα τμήματα και οι χώρες ελέγχονται τακτικά για την συμμόρφωσή τους, σε μια συνεχώς αυξανόμενη λίστα κανόνων και προτύπων αντιτρομοκρατίας.

Κύπρος: Σε τέσσερα χρόνια θα αρχίσει η παραγωγή και διοχέτευση φυσικού αερίου από την κυπριακή ΑΟΖ στις αγορές

Κύπρος: Σε τέσσερα χρόνια θα αρχίσει η παραγωγή και διοχέτευση φυσικού αερίου από την κυπριακή ΑΟΖ στις αγορέςΤο πλάνο εμπορικής εκμετάλλευσης του κοιτάσματος «Αφροδίτη» από το τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, που ετοίμασε η εταιρεία Noble και θα παραδοθεί στον Κύπριο υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, αποκαλύπτει στη σημερινή έκδοσή της η «Οικονομική Καθημερινή» Κύπρου. Στο Σχέδιο Ανάπτυξης και Παραγωγής του κοιτάσματος, όπως τιτλοφορείται το πλάνο, περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια ο τρόπος αλλά και η μέθοδος εκμετάλλευσης των ποσοτήτων φυσικού αερίου. Η παραγωγή και διοχέτευση στις αγορές θα ξεκινήσει από το 2019 έως το 2020 με υποθαλάσσιους αγωγούς προς τις περιφερειακές αγορές. Ως αγοραστές «φιγουράρουν» η Αίγυπτος, η Ιορδανία και η Κύπρος. Στο Σχέδιο περιγράφονται και τα βήματα που θα γίνουν από την κυπριακή κυβέρνηση και την Noble μέχρι την πώληση του φυσικού αερίου. Τα πρώτα συμβόλαια θα υπογραφούν μετά την άδεια εκμετάλλευσης, που αναμένεται να πάρει η Noble.ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Κοινά ναυτικά στρατιωτικά γυμνάσια Ρωσίας-Αιγύπτου στη Μεσόγειο

Κοινά ναυτικά στρατιωτικά γυμνάσια Ρωσίας-Αιγύπτου στη Μεσόγειο
Η Ρωσία και η Αίγυπτος, μεταξύ των οποίων έχει αρχίσει μια προσέγγιση μετά την εκλογή του προέδρου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, άρχισαν σήμερα κοινά ναυτικά στρατιωτικά γυμνάσια στη Μεσόγειο, τα οποία θα διαρκέσουν έως την Κυριακή, ανακοίνωσε το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό. "Σήμερα το πρωί, σκάφη του ρωσικού και του αιγυπτιακού Πολεμικού Ναυτικού (...) απέπλευσαν από το λιμάνι της Αλεξάνδρειας", ανακοίνωσε στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο πλοίαρχος Βιατσεσλάβ Τρουχάτσοφ, εκπρόσωπος του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας. "Τις επόμενες ημέρες, τα σκάφη των δύο στόλων θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις αντιαεροπορικής άμυνας, έρευνας και διάσωσης πλοίου που αντιμετωπίζει πρόβλημα και έρευνας για ύποπτα σκάφη", πρόσθεσε.

Τουρκία: Επίθεση στον ελληνορθόδοξο ναό της Αγρίας Τριάδος

Τουρκία: Επίθεση στον ελληνορθόδοξο ναό της Αγρίας Τριάδος
Επίθεση δέχθηκε ο Ελληνορθόδοξος ναός της Αγίας Τριάδος στην Χαλκηδόνα της Κωνσταντινούπολης. Ένας άνδρας εισήλθε στον αυλόγυρο του ναού και με εύλεκτο υλικό προσπάθησε να πυρπολήσει την εκκλησία φωνάζοντας συνθήματα όπως « τώρα τελείωσα τον Χριστιανισμό και τον Ιουδαϊσμό». Άμεση ήταν η παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων που συνέλαβαν τον άνδρα. Περαστικοί έσβησαν την πυρκαγιά καθώς νωρίτερα είχε πάρει φωτιά η εξωτερική πόρτα του ναού. Ο δράστης Μουχαμέτ Σίμντι φέρεται να νοσηλεύονταν σε ψυχιατρική κλινική και στην ανάκριση του από τους αστυνομικούς δήλωσε πως ¨αποφάσισε να πυρπολήσει το ναό αφού είδε τον Ιησού στον ύπνο του»! Ο δήμαρχος της Χαλκηδόνας Αϊκούτ Νούχογγλου καταδίκασε την επίθεση. ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Ντεμιρτάς: Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος δεν φαίνονται πουθενά

Ντεμιρτάς: Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος δεν φαίνονται πουθενά
Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο ηγέτης του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), κατηγόρησε την τουρκική ηγεσία για εσκεμμένη αδράνεια απέναντι στην αυξανόμενη βία στη νοτιοανατολική Τουρκία.Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων χθες στο Ντιγιάρμπακιρ μετά τον φόνο του επικεφαλής ισλαμιστικής οργάνωσης αρωγής.

Η έκρηξη της βίας ακολουθεί την ιστορική εκλογική νίκη του κόμματος HDP στις βουλευτικές εκλογές και την είσοδό του στο κοινοβούλιο, που στέρησε την αυτοδυναμία από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΖΥΜΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Συνάντηση «έκπληξη» Ερντογάν-Μπαϊκάλ - Προς μεγάλο συνασπισμό AKP&CHP;

Συνάντηση «έκπληξη» Ερντογάν-Μπαϊκάλ - Προς μεγάλο συνασπισμό AKP&CHP;
Ενώ εντείνονται οι εσωτερικές διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Τουρκία τρεις ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές και απώλεια αυτοδυναμίας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ),, μία συνάντηση έκπληξη έχει σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Όπως δήλωσαν πηγές στην Hürriyet ο Ερντογάν συναντάται με τον πρώην πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Ντενίζ Μπαϊκάλ, λίγο πριν Αχμέτ Νταβούτογλου ξεκινήσει τις συνομιλίες για το νέο κυβερνητικό συνασπισμό.

Παζάρια για κυβέρνηση συνασπισμού

Συγκρούσεις στο ΝτιγιάρμπακιρΣυντάκτης: Μαργαρίτα Βεργολιά
Η μετεκλογική περίοδος μιας επικίνδυνης αβεβαιότητας εγκαινιάστηκε επίσημα, αλλά και ανεπίσημα χθες στην Τουρκία. Επίσημα, με την τυπική υποβολή παραίτησης του απερχόμενου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου στον –εδώ και τρεις ημέρες δημοσίως άφαντο– πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με τη σειρά του του «ζήτησε να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης», όπως τονίζεται στη λιτή ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας. Και ανεπίσημα, με το σκηνικό αναταραχής που «στήνεται» με επίκεντρο το Ντιγιάρμπακιρ στα νοτιοανατολικά της χώρας: στο «εφαλτήριο» δηλαδή του φιλοκουρδικού HDP για την είσοδό του στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, δημιουργώντας έτσι πολιτικό «ανάχωμα» στην αυτοδυναμία του ισλαμοσυντηρητικού AKP και στα ηγεμονικά σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν για την προεδρία.

ΗΠΑ-ΕΕ και Ελλάδα

http://www.efsyn.gr/sites/efsyn.gr/files/styles/teaser_big/public/field/image/merkel-angela_0.jpg?itok=CZJTKBEH
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ Σταθερά και διαχρονικά η πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων απέναντι στη χώρα μας χαράσσεται με ευρύτερα κριτήρια περιφερειακών και διεθνών συσχετισμών και σχεδόν πάντα η στήριξη ή η πίεση προς την Αθήνα είναι απόρροια των αλλαγών στη «μεγάλη εικόνα». Την άνοιξη του 1919, στη Διάσκεψη της Ειρήνης στο Παρίσι, η Ιταλία, που επρόκειτο να καταλάβει τη Μικρά Ασία, ήρθε σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία, που δεν δέχονταν τις διεκδικήσεις της Ρώμης στη Δαλματία. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ορλάντο έφυγε οργισμένος και αμέσως μετά οι Ουίλσον, Κλεμανσό και Λόιντ Τζορτζ κάλεσαν τον Βενιζέλο και τον ρώτησαν αν η Ελλάδα μπορεί να καταλάβει τη Σμύρνη σε 24 ώρες.

O Ερντογάν βγάζει ξανά στο Αιγαίο το Barbaros

Με την έκδοση τριών NAVTEX η Τουρκία ανοίγει εκ νέου ζητήματα τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο την αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την επιστροφή του Barbaros σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή. Οι προθέσεις της Άγκυρας, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά τις τουρκικές εκλογές και την απώλεια της αυτοδυναμίας από το κόμμα του Τ. Ερντογάν, ΑΚΡ, και ενώ η αγωνία για την έκβαση των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους δανειστές κορυφώνεται, δημιουργούν σοβαρούς προβληματισμούς. Οι τουρκικές αρχές γνωστοποίησαν πως από τις 15, έως τις 18 Ιουνίου θα τεθεί σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα υποθαλάσσιων εργασιών πόντισης, ελέγχου καλωδίων από το πλοίο OGS EXPLORA, σε μια περιοχή που εκτείνεται ανατολικά και νοτιοανατολικά της Ρόδου και νοτίως του Καστελόριζου, σε περιοχές δηλαδή όπου η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Στον αντίποδα, σε σύγχυση εξακολουθεί να παραμένει η ελληνική πλευρά σχετικά με την πραγμάτωση του ίδιο προγράμματος δραστηριοτήτων του πλοίου σε «Καστελόριζο - Νοτιοανατολικό Κρητικό», καθώς όσο παραμένει σε ισχύ η τουρκική NAVTEX, συντηρείται και η έμπρακτη αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.